Menu
Mini dortíky

Karamelové dortíky s banánem a ořechovým bezé

Už delší dobu jsem si „brousila“ zuby na novou silikonovou formu na mini dortíky. Mám pro ně prostě slabost a i když jsou polokoule na přípravu perfektní, chtěla jsem zkusit i něco dalšího. Samozřejmě jsem váhala, který tvar vybrat, protože nabídka je víc než pestrá. Nakonec jsem se rozhodla pro „midi buche“, v překladu poleno, polínko 🙂

Jako náplň jsem zvolila náš rodinný klenot – karamelový krém, který zatím ještě nic nepřekonalo. Představila jsem Vám ho už v karamelovém dortu. Tentokrát jsem ho zkombinovala s banánem a ořechovým bezé. A protože na těchto mini dortících vyniká nejlépe zrcadlová poleva, nemohla samozřejmě chybět ani ona. 

Příprava dortíků není složitá, jen časově náročnější, je potřeba ji rozdělit do více fází. Jako první doporučuji připravit základ karamelového krému a zrcadlovou polevu. Pokud se Vám ale do zrcadlovky nechce, můžete dortíky klidně polít „obyčejnou“ čokoládovou polevou 🙂

Z receptu připravíte cca 9 – 10 malých dortíků o velikosti 8,4 x 3,2 x 3,5 cm. Formu „midi buche“ koupíte např. tady. Samozřejmě můžete použít jakýkoliv tvar dortíků, třeba již zmíněné polokoule.

Šlehaná karamelová ganache:

170 g šlehačky 33%
1 lžíce medu
85 g kvalitní mléčné čokolády min. 40% (např. Valrhona Jivara, Belcolade Venezuela)
85 g cukru krupice
33 g másla
+ k našlehání: 150 g šlehačky 33% 

Smetanu (170 g) dejte do malého kastrůlku a na mírném ohni zahřejte společně s medem. Čokoládu nasekejte, dejte do větší skleněné mísy a nechte rozpustit v mikrovlnné troubě. Cukr dejte do vyššího hrnce a na mírném ohni utavte na karamel, opatrně, aby se nespálil. Přidejte máslo, promíchejte, pak zalijte horkou smetanou s medem. Pozor, směs hodně vypění nahoru. Dobře rozmíchejte, nechte trochu provařit, aby se cukr rozpustil.

Třetinu horké karamelové směsi nalijte na rozpuštěnou čokoládu a míchejte stěrkou, dokud se nevytvoří emulze. Pak přidejte postupně druhou i třetí třetinu směsi a postup opakujte. Nakonec pomocí tyčového mixéru směs promixujte do hladké emulze. Přikryjte folií a dejte min. na 24 hodin do lednice.

Až budete chtít dortíky plnit, přilijte k hustému vychlazenému základu 150 g čerstvé šlehačky, dobře promíchejte stěrkou a vyšlehejte do tuhého krému. Šlehejte na nízké otáčky, ke konci velmi opatrně, aby se krém nesrazil.



Ořechové bezé:

65 g bílků

60 g cukru krupice

75 g mletých vlašských ořechů

1 lžíce hladké mouky

Troubu předehřejte na 180 stupňů, plech vyložte pečícím papírem.

Bílky vyšlehejte společně s cukrem do pevného sněhu. Vmíchejte mleté ořechy a mouku. Těsto rozetřete na pečící papír, ne po celé ploše, a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 15-20 minut. Výsledná konzistence je trochu jiná, než u bezé rolády. Těsto obsahuje větší množství ořechů, po upečení je tužší a křupavější.

Nechte zcela vychladnout, než použijete do dortíků. 

Zrcadlová čokoládová poleva:

7 g práškové želatiny + 35 ml studené vody
83 ml vody
150 g cukru krupice
130 g hořké čokolády min. 50%
20 g prosátého kakaa
43 ml smetany 33%

Želatinu dejte do misky, zalijte studenou vodou a nechte asi 10 minut nabobtnat.
Vodu s cukrem dejte do kastrolu a při střední teplotě svařte na 104 stupňů. Teplotu je nutné dodržet přesně.
Stáhněte z kamen, přisypte čokoládu a za stálého míchání nechte rozpustit. Přisypte prosáté kakao, následně smetanu a dobře promíchejte.
Jakmile směs zchladne na 60 stupňů, přidejte nabobtnalou želatinu a míchejte do úplného rozpuštění.
Polevu přelijte přes jemné sítko, pak lehce promixujte tyčovým mixérem a znovu přelijte přes sítko. Nechte vychladnout, přikryjte folií (přímo na polevu) a dejte min. na 12 hodin do lednice. 



K sestavení 9 dortíků budete potřebovat:

karamelový krém

2 banány

ořechové bezé

čokoládou polevu

Připravte si silikonovou formu, položte ji na tácek, lépe se pak dortíky budou přenášet do mrazáku. 

Karamelový základ si našlehejte do pevného krému (viz. výše), z ořechového bezé si vykrojte potřebný počet kousků, které budou tvořit dna dortíků (nespotřebujete ho celé). Banán si rozkrájejte na kousky – kolečka nebo špalíčky – v závislosti na použité silikonové formě. 

Krém si přendejte do sáčku z hladkou trubičkou a naplňte asi do 2/3 jednotlivé dortíky. Vmáčkněte banán, přidejte ještě trochu krému a uzavřete kouskem bezé. Po naplnění všech dortíků přikryjte formu alobalem a dejte do mrazáku min. na 12 hodin, klidně i déle.

Dokončení dortíků
Zrcadlovou polevu zahřejte na 29 stupňů a přelijte si ji do džbánku nebo nádoby s nálevkou. Dortíky se tak budou lépe polévat, než třeba z misky.
Připravte si chladicí mřížku, kterou položte na hlubší tácek nebo menší plech. Po částech vyndejte dortíky z mrazáku, položte na mřížku a polijte polevou. Tenkrát jsem nestihla fotit, ale můžete se podívat na příspěvek Kávové dortíky nebo Mátové dortíčky, protože postup je stejný.

Polité dortíky přeneste opatrně z mřížky na tácek nebo malé dortové podložky a ozdobte dle vlastní fantazie. Já jsem použila „cigárko“ z hořké čokolády a kousky čokolády s kakaový boby.

Zbylou čokoládovou polevu můžete použít opakovaně, skladujte v lednici nebo v mrazáku.

inspirace z kurzu www.olakala.cz a www.cakesstepbystep.com

Vytisknout recept

33 Comments

  • KaM Patchwork
    24. 4. 2016 v 9:51

    To je zase nádhera Míšo, Vy jste tak šikovná!!! Nemáte náhodou cukrárnu? že bych vyrazila na výlet….;o))

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      24. 4. 2016 v 12:42

      Katko, moc děkuji 🙂 cukrárnu nemám, ale když budete mít cestu kolem Kladna, dejte vědět, něco Vám připravím 🙂

      Odpovědět
  • U Ilonky
    24. 4. 2016 v 10:23

    To je super..Hezčí než v cukrárně!!!!Někdy žasnu co se prodává!!!Pa Ilča

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      24. 4. 2016 v 12:43

      Ilčo, moc děkuji :)) máte pravdu, někdy je to děs, proto už do cukráren radši moc nechodím 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    24. 4. 2016 v 20:13

    Teda Míšo, to je zase taková nádhera! Jen kroutím hlavou, co všechno dokážete! Jste tak precizní, vlastně dokonalá! Smekám a tleskám a děsně ráda sem chodím. Mějte se moc hezky, Milena:-)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 4. 2016 v 7:11

      Mileno, děkuji 🙂 Vaše komentáře jsou úžasné, moc potěší a hlavně "nakopnou" do dalšího pečení 🙂 pěkný den. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    25. 4. 2016 v 6:44

    Ó bože, to je nádhera, uplně slintám. Míšo jste mistr!! dokonalé! už se mi sbíhají sliny a do víkendu tak daleko.Nevynechám týden abych nebyla na vašem blogu. Přeji mnoho mnoho nápadů a spokojených čtenářů.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 4. 2016 v 7:12

      Moooc děkuji 🙂 a jsem ráda za každou Vaši návštěvu. Tak si klidně upečte i v týdnu 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    10. 5. 2016 v 9:27

    Míšo, jedno hezčí než druhé. Můžu poprosit o radu? Chci na svatbu zdobit muffiny i bílou čokoládovou tyčinkou (dle Vašeho vzoru – mezi svatebním pečením) – jdou čoko mikáda dobře krájet? (potřebuji tak poloviční délku, než se prodávají) našla jsem čokotyčky krátké, ale ty jsou zase moc silné. Děkuji za odpověď. Díky tomuto úžasnému blogu jsem začala péct i dorty.
    Přeji pěkný den Jana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      10. 5. 2016 v 11:25

      Jano, moc děkuji 🙂 já čokoládové tyčinky obvykle jen lámu rukou 🙂 pokud je to jako ozdoba, tak to nemusí být úplně do roviny, ale řezat ostrým nebo nahřátým nožem to také určitě půjde. Asi bude záležet, od jakého výrobce ty čokoládky budou. Já objednávám pořád stejné, které mám už roky vyzkoušené 🙂
      cukrarskepotreby.cz/cz/produkt/coko-mikado-bile.html

      Odpovědět
  • Míša
    13. 5. 2016 v 12:42

    SOS krém se mi srazil, šlehala jsem opravdu pomalu a opatrně, skoro vůbec nezhoustl a hned se srazil. Dá se to nějak napravit? Myslím, že ne, ale pro jistotu se ptám.
    Děkuju Míša

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 5. 2016 v 12:55

      Míšo zdravím, tak to mě moc mrzí. Ale je to divné, pokud krém nezhoustl a rovnou se srazil, tak je něco špatně. Jakou jste použila čokoládu? Pro mixovala jste základ tyčovým mixérem a nechala dostatečně vychladit v lednici? Míša

      Odpovědět
    • Míša
      13. 5. 2016 v 13:49

      No on trošku zhoustl, ale jen málo a pak se srazil, čokoládu mám Master martini mléčnou, má 31% kakaa, tak možná to bude ten problém a ještě mě napadlo, že jsem měla jen 31% šlehačku… no zkusím to ještě jednou, protože chuťově je to božské 🙂

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 5. 2016 v 15:02

      Tak alespoň že ta chuť je ok 🙂 koukněte, jestli to není poleva? Master totiž dost často zaměňuje pojem poleva a čokoláda … U smetany záleží spíš na výrobci, určitě nedoporučuji na šlehání Kunín, nejlepší jsou ty čerstvé v hranatých krabičkách nahoře do stříšky 33%. Doufám, že druhý pokus bude dobrý 🙂

      Odpovědět
    • Míša
      13. 5. 2016 v 15:38

      tak to bude tou šlehačkou – měla jsem Kunín 🙁 polevu nemám, je to pravá čokoláda… Děkuju moc za rady a hezký víkend

      Odpovědět
  • Anonymní
    19. 6. 2016 v 19:15

    Dobrý večer, Míšo,
    tak dnes se mi podařilo, odeslat svůj příspěvek přímo na Vaši webovou stránku a nemusela jsem volit formu mailu, jako nedávno 🙂 Na středeční oslavu narozenin své kolegyně jsem o víkendu pekla Váš bezlepkový dort s mascarpone (pro ohromný úspěch již potřetí ) a zkusila jsem i tyto Vaše minidortíčky. Jsou uloženy v mrazáku, tak doufám, že i finále jejich dokončení se mi podaří. Sice nemám dortíky tak perfektně vypracované, jako Vy, ale na jejich chuti to nic nemění :-)V minulém týdnu jsme v jedné kavárně jedla dort, plněný krémem z bílé čokolády a prokládaný jahodami. Byl moc dobrý. Chci se Vás zeptat, myslíte si, že se jednalo o ganache z bílé čokolády? Na netu jsem dnes našla několik receptů, ale pokud by byl tip od Vás, moc bych si toho vážila.
    Váš perfektně propracovaný web se pro mne pomalu stává drogou 😉 I manžel si mne už dobírá, že stávám závislou…No co, nějakou neřest přece mít musíme :-)))
    Mějte se moc hezky a přeji Vám krásný večer.
    Markéta

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      20. 6. 2016 v 7:59

      Markéto, zdravím Vás, děkuji za komentář 🙂 tak to je skvělé, že má bezlepkový dort takový úspěch 🙂 věřím, že s dortíky budete spokojená a vůbec nevadí, jestli nebudou úplně perfektní na pohled 🙂
      Krémů z bílé čokolády může být několik, těžko takto odhadnout 🙂 Já jsem dělala vanilkový krém z bílé čokolády právě ve stylu šlehané ganache u Vanilkovo-čokoládového dortu, můžete vyzkoušet, klidně vanilku i vynechat.
      Jinak mě moc těší Vaše "závislost" a velmi si Vaší přízně vážím. Musíme si občas osladit život 🙂 Mějte se moc krásně a zase někdy napište. Míša

      Odpovědět
  • Siraelxy
    17. 7. 2016 v 19:37

    Já tady procházím jeden rečept za druhým, je 20:36 a slintám a mám chuť na všechno 🙂 Škoda, že je Kladno tak daleko, byla bych Vaší nejlepší kamarádkou.
    O všem? Ovšem!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 7. 2016 v 8:30

      Klidně bych uvítala dalšího strávníka 🙂 doma mi to sladké už pomalu nikdo nechce jíst :))

      Odpovědět
  • pavla1
    19. 2. 2017 v 19:18

    Dobrý den Milo, tak jsem dnes vyzkoušela karamelové dortíky a prosím o radu, jak dostat dortíky ze silikonové formy (mám stejnou jako Vy). Přesto, že jsem je měla v mrazáku téměř 20 hodin, nepromrzly úplně a při vyndávání z formy se mi hrozně ničily. Máte je promrzlé na kost? Děkuji za radu.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 2. 2017 v 20:24

      Pavlo, zdravím, musím říct, že z téhle formy šly dortíky opravdu hůře vyndat, také mi to dalo trochu práce. Nevím, zda je to tvarem, možná i silnějším silikonem. Dortíky nechávám mrazit obvykle i více dní a mám vyzkoušeno, že v prostředním šuplíku v mrazáku ztuhnou více, než v tom prvním (mám mrazák dole pod lednicí). Každopádně bych řekla, že nikdy nejsou úplně na kost 🙂

      Odpovědět
  • pavla1
    19. 2. 2017 v 22:00

    Moc děkuji za radu. Příště to tam nechám déle. Ale myslím, že jsem ještě někde něco zmotala, protože dortíky jsem měla na zítra ráno a tak jsem si je připravovala dnes. Ale asi tak po 3 hodinách, co jsem dortíky dodělala, se mi začaly bortit a téct (vytéká vnitřek). Měla jsem čerstvou šlehačku Pilos z Lidlu 33% a čokoládu taky z Lidlu Fin Carré 30%. Myslím si, že asi ta čokoláda měla málo % a tím, že tam nebyla želatina, ta čokoláda neudržela šlehačku. No nevím. Pokud by Vás něco napadlo, prosím o radu. Děkuji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      20. 2. 2017 v 7:22

      Těžko říct, kde se stala chyba 🙂 každopádně dortíky by se určitě bortit neměly. Šlehačku používám také z Lidlu, tu v hranaté krabičce se stříškou. Čokoládu kupuji s vyšším podílem kakaa, zkuste příště dát 2/3 mléčné a 1/3 hořké čokolády. Ale osobně si nemyslím, že to bylo tou čokoládou …
      Každopádně krém je po vyšlehání hezky pevný a hustý a takové by pak měly být i dortíky 🙂 Držím palce, ať se povedou.

      Odpovědět
  • Unknown
    3. 11. 2019 v 10:19

    Dobrý den, moc ráda – a až moc často:-) – chodím na váš web. Mám odzkoušeno několik vašich dortů. Všechny s velkým úspěchem. Nyní se chci pustit do těchto mini dortíčků, ale není mi jasné, jak dlouho po vyndání z mrazáku budou"jedlé" Nepodávají se předpokládám mražené.
    Předem děkuji za radu. Dana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 11. 2019 v 19:51

      Tak to ráda slyším, že se Vám u mě líbí 🙂 Mražené dortíky potřebují pár hodin v lednici, než se do nich pustíte. Mražené se nepodávají, ale možná by to taky šlo 🙂

      Odpovědět
  • Lenka
    4. 7. 2022 v 18:51

    Dobrý den,myslíte,že bych mohla nechat dortiky v mrazáku 3-4 dny?Potřebovala bych si je udělat předem a jen den před podáváním polít a nazdobit.Myslite,že by to bylo s tímhle typem dezertu možné?děkuji

    Odpovědět
  • Ilona
    21. 8. 2022 v 19:22

    Dobrý den Míšo, na výrobě vašich mini dortíků začínám být závislá. Když je příležitost, zkouším nové. Teď bych chtěla vyzkoušet tyto karamelové a napadlo mě, jestli by se nedala použít karamelová čokoláda Gold, kterou mám v zásobě, samozřejmě vyrobit i karamel. Možná by náplň byla ještě víc karamelová. Co myslíte?
    Díky moc a těším se na další recepty.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      22. 8. 2022 v 19:49

      V tomto případě bych to nedělala, protože gold čokoláda má menší podíl kakaového másla a je proti mléčné 40% podstatně sladší, což bude mít vliv na výsledek. Má i odlišnou chuť. Zkuste ji využít jiným způsobem 🙂

      Odpovědět
  • Eva
    18. 12. 2022 v 15:41

    Dobrý den Míšo, teprve nyní jsem se před svátky díky své snaše dostala k Vašim receptům a žasnu. Srozumitelně popsané, nádherně vyfocené, prostě něco úžasného. Už jako porotkyně jste se mi moc líbila, ale teprve teď vidím, jak jste neskutečně šikovná a úžasná. Samozřejmě, že na vánočním stole se objeví nějaké to cukroví od Vás, i když mám již upečeno, ale prostě mi to nedá. Přeji Vám pohodové svátky a do Nového roku především zdraví a spoustu dalších dobrých nápadů a ať Vám práce jde od ruky.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      19. 12. 2022 v 12:51

      Milá Evo, moc děkuji a přeji i Vám klidné a pohodové vánoční svátky 🙂

      Odpovědět
  • Iveta
    22. 4. 2024 v 10:21

    Dobrý den paní Míšo, ano přiznávám taky je pro mě vánočka a kus pořádné buchty lepší než načančaný zákusek. Ale Vaše mini dortíky jsou opravdu luxusní a na všech rodinných oslavách jsou mezi těmi štrůdly a větrníky takovými malými perlami. Moc děkuji za Vaši práci. Ráda bych zkusila minidortík ze silikonu – karamelový krém s hruškovým gelem. Přiznám se, že nemám odvahu do silikonu použit touto karamelovou ganache . Mám raději na zamražení hmoty s použitím želatiny (viz. smetanový dortík ), příjdou mi méně sladší a konzistencí pevnější. Je možná nějaká tato verze s karamelovou příchutí nebo se té ganache nebát.. Ráda bych ji použila do silikonové formy ve tvaru hrušky. Děkuji moc

    Odpovědět
    • Míša Landová
      22. 4. 2024 v 10:34

      Pěny mají výhodu, že jsou obvykle při zpracování tekutější a lépe se s nimi formy plní (do hrušky ideální). Nicméně si nemyslím, že jsou méně sladké proti ganache krémům. Já mám právě raději tu konzistenci šlehané ganache, proto pokud to jde, volím raději ji 🙂 Jen se obávám, že na blogu žádnou pěnu v karamelové příchuti asi nemám… nicméně si můžete snadno upravit pěnu z bílé čokolády a ta tady určitě někde bude 🙂

      Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ