Musím přiznat, že se trochu bráním dělat dezerty s jahodami mimo jejich sezonu. Na pohled jsou sice pěkné, cena přijatelná, ale s chutí už je to horší. Málokdy se mi povede koupit takové, které jako jahody chutnají. Ale co naplat, když ty jahodové dorty jsou v mém okolí tak oblíbené 🙂
Základem dortu je vanilkový piškotový korpus, který z mého blogu dobře znáte. Jen jsem tentokrát zvolila větší formu a tak je dort nižší, jen jednou prokrojený. Korpus i jahody skvěle doplňuje lehký pudingovo-smetanový krém. Použila jsem smetanu s vyšším podílem tuku, díky které je krém dostatečně pevný a stabilní i bez želatiny.
Přípravu je lepší rozdělit do dvou dnů, ale dá se to samozřejmě zvládnout i během jednoho.
Na korpus o rozměru 25 x 25 cm si připravte:
6 vajec, bílky a žloutky odděleně
180 g cukru krupice
200 g hladké mouky
vanilkový cukr
citronová kůra/citronový olej
50 g rostlinného oleje
Troubu předehřejte na 170 stupňů, dno čtvercové dortové formy o rozměru 25 x 25 cm vyložte pečícím papírem.
Bílky vyšlehejte s krupicovým cukrem na pevný sníh. Nejprve na nižší otáčky šlehejte samotné bílky, až se vytvoří bílá pěna, pak přisypte postupně cukr a zvyšte šlehání na maximum. Žloutky našlehejte s vanilkovým cukrem a citronovou kůrou do pěny. Obě hmoty lehce spojte, přidejte prosátou mouku ve 2-3 dávkách a nakonec olej.
Těstem naplňte formu a dejte péct do vyhřáté trouby na 20 minut. Pak snižte teplotu na 150 stupňů a pečte dalších cca 15 minut, až je korpus upečený. Zjistíte pomocí špejle.
Korpus nechte chvilku vychladnout ve formě, pak ostrým nožem ořízněte boky dortu, aby se uvolnil korpus od formy a překlopte na chladicí mřížku.
Pokud nebudete hned plnit, zabalte do folie a dejte do chladu.
Vanilkovo-smetanový krém:
500 ml mléka (tučné nebo polotučné)
2 vanilkové pudingy
vanilkový lusk/cukr/extrakt
100 g cukru krupice
80 g másla
+ 400 ml smetany ke šlehání 40%
čerstvé jahody
Puding si uvařte běžným způsobem, ale bez cukru, ten přidejte až na konec, nebude se Vám tak připalovat. Pokud použijete vanilkový lusk, podélně ho rozřízněte a semínka dejte vařit společně s mlékem. Vanilkový cukr nebo extrakt můžete přidat až po uvaření pudingu. Ještě do teplého pudingu vmíchejte máslo. Dejte do mísy, přikryjte potravinářskou folií (položte přímo na puding) a nechte vychladit, nejlépe do druhé dne.
Vychlazený pudingový základ dobře našlehejte, zvlášť si do tuha vyšlehejte smetanu a opatrně ji po částech vmíchejte do pudingu. Vznikne Vám lehký a nadýchaný krém, podle chuti můžete případně dosladit.
Sestavení dortu
Dortový korpus jednou vodorovně prokrojte, pokud je to potřeba, vrchní plát seřízněte do roviny. První plát položte na tác a lehce mázněte krémem. Pak si část krému přendejte do sáčků s hladkou trubičkou a vyznačte krémem okraje na korpusu – viz. obrázek.
Střed dortu naplňte pokrájenými jahodami a pomocí sáčku vmáčkněte krém i mezi jahody. Krém uhlaďte do roviny a přiklopte druhým plátem. Dort pomažte z vrchu i boků a dejte do lednice vychladit.
Boky dortu můžete ozdobit plátky pražených mandlí, vršek dortu pak čerstvými jahodami, případně zbytkem krému.
recept na korpus z knihy Velká domácí cukrářka
Vytisknout recept |
47 Komentáře
Unknown
28. 4. 2016 v 20:30Tak ten musim zkusit. Už jsem zkoušela krekry, čoko esíčka, mini cheescake, muffiny, slané cukroví. Vše výborný!Oceňuji vaše podrobné postupy. Děkuji za vaše recepty.
Víkendové pečení
29. 4. 2016 v 7:21Pavlo, moc děkuji, určitě zkuste, nejlépe až budou české jahody 🙂 jinak mě moc těší, že mají recepty u Vás takový úspěch. Děkuji. Míša
Anonymní
28. 4. 2016 v 21:04Zase nádherný dortík, Míšo! Já to mám s jahodami úplně stejně, jako Vy:-) Dříve jsem kupovala jahody často a těšila se na tu slast, jak je dám do misky a zmáčknu vidličkou, šlehačka navrch, prostě lahoda…teď je kupuji méně – jahody nakrájet nožem a kousat…:-)))) Teprve když mi uzrají na zahradě vlastní, tak si pochutnám:-) Ale v tomhle dortu asi ty tužší nevadí, tolik se nerozmáčejí:-))) Každopádně je krásný, nápaditý a úplně cítím tu úžasnou chuť!! Mějte se pohodově, Milena:-)
Víkendové pečení
29. 4. 2016 v 7:22Mileno, moc děkuji 🙂 taky už se těším na ty české jahůdky. Z vlastní zahrádky sice nemám, ale naštěstí se dají dobré i koupit 🙂 Mějte se krásně. Míša
Anonymní
28. 4. 2016 v 21:36Úžasné recepty, super stránka. Túto tortičku by som upiekla víkendovej návšteve. Mohla by som dať namiesto jahôd mrazené maliny?
Víkendové pečení
29. 4. 2016 v 7:25Děkuji 🙂 návštěvu byste určitě potěšila 🙂 pokud používám mražené ovoce, dávám do krému raději želatinu, aby mi ovoce dort nerozmáčelo. Bez želatiny to vyzkoušené nemám. Mila
Anonymní
28. 4. 2016 v 21:53Úplne som unesená touto stránkou, super recepty, fotky … Všetko. Ako prvé by som upiekla túto tortu. Mohla by som dať namiesto jahôd mrazené maliny? Nebude problém?
Víkendové pečení
29. 4. 2016 v 7:28Moc děkuji 🙂 jsem ráda, že se recepty líbí. Jak už jsem zmínila výše, mražené ovoce dávám jen do krému s želatinou. Podobný dort právě s mraženými malinami mám také na blogu, můžete zkusit 🙂 Vanilkový dort s malinami
Nela Procházková
29. 4. 2016 v 6:44No ten je rozkošný!! Mňam.. ten musel chutnat skvěle :))
Nela Agáta z blogu Růžová rtěnka
Víkendové pečení
29. 4. 2016 v 7:23Nelo, děkuji 🙂
Cara C.
29. 4. 2016 v 17:06Naprosto dokonalý! Též jsem dost skeptická k jahodám mimo sezonu 😀
Víkendové pečení
29. 4. 2016 v 18:02Děkuji :))
Kouzlo mého domova
1. 5. 2016 v 12:04Ten je úžasný, jako vlastně vše od Vás! Klobouk dolů!!! Krásný 1. máj! Radka
Víkendové pečení
1. 5. 2016 v 14:00Radko, děkuji 🙂 pěknou květnovou neděli 🙂
Anonymní
1. 5. 2016 v 20:44Zase mi vrtá hlavou ta 40% šlehačka… 🙂 Ještě mám na vás prosbu – nemáte neznáte nějaký dobrý recept na vaflové těsto do vaflovače? Pořád nemůžeme najít to pravé. Děkuji, Ivana
Víkendové pečení
2. 5. 2016 v 7:04Ivano, ta 40% je prostě sázka na jistotu, vždy perfektně drží tvar 🙂
Ohledně vaflí Vás ale zklamu, pekla jsem je před lety asi jen jednou nebo dvakrát, u nás doma nefrčí :)) Míša
Anonymní
3. 5. 2016 v 20:10Děkuji, spíše si nedokážu představit, kde jen ji sehnat. U nás je 33% vrchol. Ale koupila jsem si v Německu (tam mimochodem je vrchol 30%)(bio)ztužovač šlehačky, mohlo by to pomoci?
Víkendové pečení
3. 5. 2016 v 21:19Ivano, nevím, jaké obchody máte v dosahu 🙂 ale 40% smetanu od Kunína (červený kelímek) kupuji běžně v Tescu, Bille nebo Albertu, prodává se i v Makru. Litrové balení 35% smetany nabízejí některé cukrářské eshopy nebo opět Makro 🙂 ztužovač šlehačky nepoužívám, ale vím, že podobně funguje i moučkový cukr 🙂 ono když bude kvalitní 33%, dobře vychlazená a vyšlehaná, mohlo by to stačit 🙂
Anonymní
6. 5. 2016 v 22:15Děkuji vám, v Bille jsem byla úspěšná. A také za tip s moučkovým cukrem, i když mám ten ztužovač zajetý jako pojistku 🙂 Mějte se krásně a děkuji za vaše rady i krásné recepty.
Anonymní
1. 3. 2018 v 17:34Dobrý večer, chtěla jsem se zeptat jak děláte ty krásné sněhové pusinky?prosím recept, děkuji Elen
Víkendové pečení
1. 3. 2018 v 19:15Elen, na tomto dortu nejsou pusinky 🙂 dekorace je z krému 🙂 nicméně recept na pusinky snad časem přidám, nejste první, kdo se na něj ptá 🙂
Anonymní
16. 3. 2018 v 17:22Dobrý den, Vaše výtvory jsou prostě dokonalé. Často u Vás hledám inspiraci. Nyní se chystám na patrový dort s jahodami a chci se zeptat, zda bych mohla použít tento krém. Moc děkuji za odpověď.Zdraví Ivana
Víkendové pečení
17. 3. 2018 v 5:54Ivano, zdravím a děkuji. Tento krém je chuťově skvělý, bohužel nepatří zrovna k nejpevnějším. Do patrového dortu bych ho asi nevolila, případně jen s výztuhami.
Anonymní
17. 3. 2018 v 13:11A můžete mi, prosím, nějaký pevnější krém doporučit. Moc děkuji a přeji hezkou sobotu.Ivana
Víkendové pečení
17. 3. 2018 v 14:30K ovoci asi nejlépe mascarpone našlehané se smetanou 🙂
Anonymní
16. 4. 2018 v 23:50Dobrý den,lze tento dort i se stejným krémem uvnitř potáhnout Smartflex Velvetem? A obmazat máslovým krémem nebo čím? Budu potahovat poprvé… �� Děkuji Helča
Víkendové pečení
17. 4. 2018 v 17:54Helčo, zdravím, já osobně bych tento dort pod potahovku moc nedoporučovala. Je tam spousta lehkého krému a ovoce, dort není příliš pevný a stabilní 🙂 navíc chuťově to potahovka totálně "zabije" 🙂 nicméně pokud se dobře obmaže něčím máslovým, tak samozřejmě potáhnout jde.
Anonymní
17. 4. 2018 v 21:13Dobrá, dekuji, ještě to tedy promyslím. 🙂 Chtěla bych dort určitě protáhnout, ale dát do něj právě nějaký nemáslový (lehký) krem s ovocem, což je přání oslavence… 🙂
Anonymní
3. 5. 2018 v 6:35Dobry den, sel by tento dort dozdobit cokoladou? Jak rikate vy "obtekany dort" :-). P.J.
Víkendové pečení
3. 5. 2018 v 12:20Zdravím, ano, i tento dort je možné udělat stékaný 🙂 jen je potřeba ho dobře vychladit a poleva musí být studená.
Renata Vávrová
18. 5. 2020 v 9:29Dobrý den Míšo, nemám čtvercovou formu, nemáte představu na jakým průměr nastavit kulatou formu?
Víkendové pečení
18. 5. 2020 v 18:50Čtverci by měla odpovídat kulatá o průměru 28 cm.
Renata Vávrová
19. 5. 2020 v 10:08Děkuji moc! a přeji krásný den…. opět nevím který další dort zkusit dřív 🙂
Radka
16. 3. 2021 v 16:57Míšo, lze místo šlehačky použít do krému tvaroh? Chtela bych napln do dětského dortu na oslavu. Finalne bude dort potahovany, protože marcipan a děti no 🙂, takže ho budu obmazavat maslovym kremem, ale dovnitř bych ráda něco dobrého a lehkého. Děkuji za informaci. Krásný den.
Míša Landová
16. 3. 2021 v 17:18Ano, můžete, jen konzistence krému bude jiná, bude takový hutnější.
Šárka
18. 12. 2021 v 15:11Dobrý den, paní Míšo. Pekla jsem podle Vás již několikero receptů, vždy skvělé. Teď jsem tedy použila jen korpus a chtěla jsem se zeptat. Proč je třeba dávat olej až nakonec a nepřidá se již k žloutkům? Určitě to má svůj důvod. Jaký vliv by ta změna měla na těsto? Děkuji
Míša Landová
18. 12. 2021 v 15:33Můžete přidat olej oběma způsoby 🙂
Šárka
18. 12. 2021 v 17:58Áaa, děkuji! Korpus je výborný, těším se na další pečení podle Vás.
Šárka
14. 3. 2022 v 20:28Dobrý den.
Tak já jsem tento recept použila na dort ke křtinám. Krem s jahodama je prostě úžasná kombinace. Hosté si nejdřív stěžovali, že jim krájim moc velké porce, ale nezbylo na talířku nic. A krém mi krásně držel i s 30% šlehačkou.
Moc děkuji za recept, zítra se pouštím do pruhovaného Míši, narozeniny klepou na dveře.
Míša Landová
15. 3. 2022 v 8:33Skvělé, děkuji 🙂
Ludmila
6. 2. 2024 v 15:16Dobrý den Míšo 😊 chtěla bych se zeptat jak by chutnalo kdyby místo vanilkového pudinku jsem použila čokoládový?🤔
Míša Landová
8. 2. 2024 v 10:56Čokoládově 🙂 pokud Vám to k jahodám ladí, klidně zkuste.
Ludmila
9. 2. 2024 v 11:36Děkuji ☺️ myslela spíše do jiného dortu 😁
Marie
12. 2. 2024 v 10:10Dobrý den, pekly jsme s dcerami tenhle dort pro maminku, byl výborný, moc děkujeme za recept. Jen nám z nějakého důvodu přes noc krém na dortu v ledničce popraskal. Nevíte čím by to mohlo být? Abych se tomu příště vyhnuly? Děkuji
Míša Landová
12. 2. 2024 v 12:53Dort je lepší obmazat až po několika hodinách nebo se musí dát silná vrstva.
Irena
1. 10. 2024 v 10:29Dobrý den, potřebovala bych pro kamarádku udělat dort, ale bez použití mléčných výrobků. Mohla byste mi prosím doporučit krém, kde by se dala s úspěchem použít rostlinná smetana, případně rostlinné mléko? Moc děkuji.
Míša Landová
3. 10. 2024 v 11:00S náhradou mléčných výrobků bohužel moc zkušenost nemám, nicméně měly by se dát použít obdobně jako ty mléčné.
Průměrné hodnocení z 1 recenzí:
5