Menu
Dorty

Jahodový dort

Musím přiznat, že se trochu bráním dělat dezerty s jahodami mimo jejich sezonu. Na pohled jsou sice pěkné, cena přijatelná, ale s chutí už je to horší. Málokdy se mi povede koupit takové, které jako jahody chutnají. Ale co naplat, když ty jahodové dorty jsou v mém okolí tak oblíbené 🙂

Základem dortu je vanilkový piškotový korpus, který z mého blogu dobře znáte. Jen jsem tentokrát zvolila větší formu a tak je dort nižší, jen jednou prokrojený. Korpus i jahody skvěle doplňuje lehký pudingovo-smetanový krém. Použila jsem smetanu s vyšším podílem tuku, díky které je krém dostatečně pevný a stabilní i bez želatiny. 

Přípravu je lepší rozdělit do dvou dnů, ale dá se to samozřejmě zvládnout i během jednoho.

Na korpus o rozměru 25 x 25 cm si připravte:

6 vajec, bílky a žloutky odděleně

180 g cukru krupice

200 g hladké mouky 

vanilkový cukr 

citronová kůra/citronový olej

50 g rostlinného oleje 

Troubu předehřejte na 170 stupňů, dno čtvercové dortové formy o rozměru 25 x 25 cm vyložte pečícím papírem. 

Bílky vyšlehejte s krupicovým cukrem na pevný sníh. Nejprve na nižší otáčky šlehejte samotné bílky, až se vytvoří bílá pěna, pak přisypte postupně cukr a zvyšte šlehání na maximum. Žloutky našlehejte s vanilkovým cukrem a citronovou kůrou do pěny. Obě hmoty lehce spojte, přidejte prosátou mouku ve 2-3 dávkách a nakonec olej. 

Těstem naplňte formu a dejte péct do vyhřáté trouby na 20 minut. Pak snižte teplotu na 150 stupňů a pečte dalších cca 15 minut, až je korpus upečený. Zjistíte pomocí špejle. 

Korpus nechte chvilku vychladnout ve formě, pak ostrým nožem ořízněte boky dortu, aby se uvolnil korpus od formy a překlopte na chladicí mřížku. 

Pokud nebudete hned plnit, zabalte do folie a dejte do chladu. 

Vanilkovo-smetanový krém: 

500 ml mléka (tučné nebo polotučné) 

2 vanilkové pudingy 

vanilkový lusk/cukr/extrakt 

100 g cukru krupice 

80 g másla 

+ 400 ml smetany ke šlehání 40%

čerstvé jahody

Puding si uvařte běžným způsobem, ale bez cukru, ten přidejte až na konec, nebude se Vám tak připalovat. Pokud použijete vanilkový lusk, podélně ho rozřízněte a semínka dejte vařit společně s mlékem. Vanilkový cukr nebo extrakt můžete přidat až po uvaření pudingu. Ještě do teplého pudingu vmíchejte máslo. Dejte do mísy, přikryjte potravinářskou folií (položte přímo na puding) a nechte vychladit, nejlépe do druhé dne. 

Vychlazený pudingový základ dobře našlehejte, zvlášť si do tuha vyšlehejte smetanu a opatrně ji po částech vmíchejte do pudingu. Vznikne Vám lehký a nadýchaný krém, podle chuti můžete případně dosladit.

Sestavení dortu

Dortový korpus jednou vodorovně prokrojte, pokud je to potřeba, vrchní plát seřízněte do roviny. První plát položte na tác a lehce mázněte krémem. Pak si část krému přendejte do sáčků s hladkou trubičkou a vyznačte krémem okraje na korpusu – viz. obrázek.

Střed dortu naplňte pokrájenými jahodami a pomocí sáčku vmáčkněte krém i mezi jahody. Krém uhlaďte do roviny a přiklopte druhým plátem. Dort pomažte z vrchu i boků a dejte do lednice vychladit.

Boky dortu můžete ozdobit plátky pražených mandlí, vršek dortu pak čerstvými jahodami, případně zbytkem krému.

recept na korpus z knihy Velká domácí cukrářka

Vytisknout recept

33 komentářů

  • Unknown
    28. 4. 2016 v 20:30

    Tak ten musim zkusit. Už jsem zkoušela krekry, čoko esíčka, mini cheescake, muffiny, slané cukroví. Vše výborný!Oceňuji vaše podrobné postupy. Děkuji za vaše recepty.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 4. 2016 v 7:21

      Pavlo, moc děkuji, určitě zkuste, nejlépe až budou české jahody 🙂 jinak mě moc těší, že mají recepty u Vás takový úspěch. Děkuji. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    28. 4. 2016 v 21:04

    Zase nádherný dortík, Míšo! Já to mám s jahodami úplně stejně, jako Vy:-) Dříve jsem kupovala jahody často a těšila se na tu slast, jak je dám do misky a zmáčknu vidličkou, šlehačka navrch, prostě lahoda…teď je kupuji méně – jahody nakrájet nožem a kousat…:-)))) Teprve když mi uzrají na zahradě vlastní, tak si pochutnám:-) Ale v tomhle dortu asi ty tužší nevadí, tolik se nerozmáčejí:-))) Každopádně je krásný, nápaditý a úplně cítím tu úžasnou chuť!! Mějte se pohodově, Milena:-)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 4. 2016 v 7:22

      Mileno, moc děkuji 🙂 taky už se těším na ty české jahůdky. Z vlastní zahrádky sice nemám, ale naštěstí se dají dobré i koupit 🙂 Mějte se krásně. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    28. 4. 2016 v 21:36

    Úžasné recepty, super stránka. Túto tortičku by som upiekla víkendovej návšteve. Mohla by som dať namiesto jahôd mrazené maliny?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 4. 2016 v 7:25

      Děkuji 🙂 návštěvu byste určitě potěšila 🙂 pokud používám mražené ovoce, dávám do krému raději želatinu, aby mi ovoce dort nerozmáčelo. Bez želatiny to vyzkoušené nemám. Mila

      Odpovědět
  • Anonymní
    28. 4. 2016 v 21:53

    Úplne som unesená touto stránkou, super recepty, fotky … Všetko. Ako prvé by som upiekla túto tortu. Mohla by som dať namiesto jahôd mrazené maliny? Nebude problém?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 4. 2016 v 7:28

      Moc děkuji 🙂 jsem ráda, že se recepty líbí. Jak už jsem zmínila výše, mražené ovoce dávám jen do krému s želatinou. Podobný dort právě s mraženými malinami mám také na blogu, můžete zkusit 🙂 Vanilkový dort s malinami

      Odpovědět
  • Nela Procházková
    29. 4. 2016 v 6:44

    No ten je rozkošný!! Mňam.. ten musel chutnat skvěle :))

    Nela Agáta z blogu Růžová rtěnka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 4. 2016 v 7:23

      Nelo, děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Cara C.
    29. 4. 2016 v 17:06

    Naprosto dokonalý! Též jsem dost skeptická k jahodám mimo sezonu 😀

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 4. 2016 v 18:02

      Děkuji :))

      Odpovědět
  • Kouzlo mého domova
    1. 5. 2016 v 12:04

    Ten je úžasný, jako vlastně vše od Vás! Klobouk dolů!!! Krásný 1. máj! Radka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      1. 5. 2016 v 14:00

      Radko, děkuji 🙂 pěknou květnovou neděli 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    1. 5. 2016 v 20:44

    Zase mi vrtá hlavou ta 40% šlehačka… 🙂 Ještě mám na vás prosbu – nemáte neznáte nějaký dobrý recept na vaflové těsto do vaflovače? Pořád nemůžeme najít to pravé. Děkuji, Ivana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      2. 5. 2016 v 7:04

      Ivano, ta 40% je prostě sázka na jistotu, vždy perfektně drží tvar 🙂
      Ohledně vaflí Vás ale zklamu, pekla jsem je před lety asi jen jednou nebo dvakrát, u nás doma nefrčí :)) Míša

      Odpovědět
    • Anonymní
      3. 5. 2016 v 20:10

      Děkuji, spíše si nedokážu představit, kde jen ji sehnat. U nás je 33% vrchol. Ale koupila jsem si v Německu (tam mimochodem je vrchol 30%)(bio)ztužovač šlehačky, mohlo by to pomoci?

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 5. 2016 v 21:19

      Ivano, nevím, jaké obchody máte v dosahu 🙂 ale 40% smetanu od Kunína (červený kelímek) kupuji běžně v Tescu, Bille nebo Albertu, prodává se i v Makru. Litrové balení 35% smetany nabízejí některé cukrářské eshopy nebo opět Makro 🙂 ztužovač šlehačky nepoužívám, ale vím, že podobně funguje i moučkový cukr 🙂 ono když bude kvalitní 33%, dobře vychlazená a vyšlehaná, mohlo by to stačit 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      6. 5. 2016 v 22:15

      Děkuji vám, v Bille jsem byla úspěšná. A také za tip s moučkovým cukrem, i když mám ten ztužovač zajetý jako pojistku 🙂 Mějte se krásně a děkuji za vaše rady i krásné recepty.

      Odpovědět
  • Anonymní
    1. 3. 2018 v 17:34

    Dobrý večer, chtěla jsem se zeptat jak děláte ty krásné sněhové pusinky?prosím recept, děkuji Elen

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      1. 3. 2018 v 19:15

      Elen, na tomto dortu nejsou pusinky 🙂 dekorace je z krému 🙂 nicméně recept na pusinky snad časem přidám, nejste první, kdo se na něj ptá 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    16. 3. 2018 v 17:22

    Dobrý den, Vaše výtvory jsou prostě dokonalé. Často u Vás hledám inspiraci. Nyní se chystám na patrový dort s jahodami a chci se zeptat, zda bych mohla použít tento krém. Moc děkuji za odpověď.Zdraví Ivana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 3. 2018 v 5:54

      Ivano, zdravím a děkuji. Tento krém je chuťově skvělý, bohužel nepatří zrovna k nejpevnějším. Do patrového dortu bych ho asi nevolila, případně jen s výztuhami.

      Odpovědět
  • Anonymní
    17. 3. 2018 v 13:11

    A můžete mi, prosím, nějaký pevnější krém doporučit. Moc děkuji a přeji hezkou sobotu.Ivana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 3. 2018 v 14:30

      K ovoci asi nejlépe mascarpone našlehané se smetanou 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    16. 4. 2018 v 23:50

    Dobrý den,lze tento dort i se stejným krémem uvnitř potáhnout Smartflex Velvetem? A obmazat máslovým krémem nebo čím? Budu potahovat poprvé… �� Děkuji Helča

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 4. 2018 v 17:54

      Helčo, zdravím, já osobně bych tento dort pod potahovku moc nedoporučovala. Je tam spousta lehkého krému a ovoce, dort není příliš pevný a stabilní 🙂 navíc chuťově to potahovka totálně "zabije" 🙂 nicméně pokud se dobře obmaže něčím máslovým, tak samozřejmě potáhnout jde.

      Odpovědět
    • Anonymní
      17. 4. 2018 v 21:13

      Dobrá, dekuji, ještě to tedy promyslím. 🙂 Chtěla bych dort určitě protáhnout, ale dát do něj právě nějaký nemáslový (lehký) krem s ovocem, což je přání oslavence… 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    3. 5. 2018 v 6:35

    Dobry den, sel by tento dort dozdobit cokoladou? Jak rikate vy "obtekany dort" :-). P.J.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 5. 2018 v 12:20

      Zdravím, ano, i tento dort je možné udělat stékaný 🙂 jen je potřeba ho dobře vychladit a poleva musí být studená.

      Odpovědět
  • Renata Vávrová
    18. 5. 2020 v 9:29

    Dobrý den Míšo, nemám čtvercovou formu, nemáte představu na jakým průměr nastavit kulatou formu?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 5. 2020 v 18:50

      Čtverci by měla odpovídat kulatá o průměru 28 cm.

      Odpovědět
    • Renata Vávrová
      19. 5. 2020 v 10:08

      Děkuji moc! a přeji krásný den…. opět nevím který další dort zkusit dřív 🙂

      Odpovědět

Zanechte komentář