Přestože už na zakázku běžně nepeču, občas se nechám zlákat a udělám výjimku. A musím přiznat, že mě dotyční obvykle moc přemlouvat nemusí 🙂 zvláště pokud jde o sladkosti, které připravuji moc ráda. A mezi ně samozřejmě patří i mé oblíbené cupcakes, které ve spojení s malým dortem tvoří úžasný svatební dort.
Trochu jsem zvažovala, zda tento příspěvek zařadit, protože jsem vše pekla podle receptů, které už na blogu jsou a budu se tak jen opakovat. Zase na druhou stranu vidíte, že se neflákám ani o prázdninách 🙂 a i když není moc času na nové recepty, tak se pečení rozhodně nevyhýbám 🙂
Svatební dort je v tomto případě tvořen malým dortem a spoustou cupcakes. Korpus dortu je kakaový a pekla jsem ho podle receptu na Švarcvaldský dort. Krém je našlehaný z mascarpone a smetany, zjemněný trochou cream fraiche. Hodně podobný najdete v receptu na Makový dort s ovocem. Vše je doplněnou spoustou čerstvým borůvek, které jsou nejen na dortu, ale i uvnitř. Zvenku je dort obmazaný slabou vrstvou sněhového máslového krému. Pokud bych použila na obmazání stejný krém jako uvnitř, dort by zvenku „okoral“ a nevypadl hezky. Květina na dortu je umělá, protože „živá“ hortenzie je jedovatá 🙂
Cupcakes jsem připravila se třemi různými těsty – vanilkové, čokoládové a mandlové. Vanilkové a čokoládové jsou s podmáslím, takže vydrží krásně vláčné. Recept najdete např. u Narozeninových cupcakes. Mandlové jsou zase díky mandlové mouce jemné a voňavé. Uvnitř jsou všechny cupcakes plněné, ať už pařížskou šlehačkou, citronovým krémem nebo smetanou s různými druhy ovoce. Každý dortík je tak trochu s překvapením, co najdete uvnitř 🙂
Polovina dortíků je nahoře zdobená borůvkovým krémem, recept najdete u Borůvkových cupcakes. Část pak krémem z mascarpone, smetany a cream fraiche, vlastně obdoba krému, který je v dortu 🙂 Některé cupcakes jsou zdobeny čerstvými borůvkami a ostružinami, část pak jedlými živými květy. Abych předešla zvídavým dotazům, květy jsem koupila v Makru. Nicméně klidně použijte ty z vlastní zahrádky, jen se předem ujistěte, zda jsou jedlé 🙂
Na zdobení cupcakes krémem jsem použila dvě různé zdobící špičky. Zdobení ve tvaru kytičky je pomocí špičky Wilton 1M, zdobení ve tvaru „točené zmrliny“ pak velkou nerezovou profi špičkou s názvem uzavřená hvězda.
42 Komentáře
Anonymní
22. 8. 2018 v 18:10To je nádhera a jistě i dobrota – jako vše, co jsem zatím podle Vašich receptů vyzkoušela 🙂
Víkendové pečení
23. 8. 2018 v 7:35Děkuji 🙂
Anonymní
22. 8. 2018 v 20:35Míši,je to fakt radostné pokoukání a věřím,že to musí i skvěle chutnat.Mám na Vás dotaz,zda po naplnění dortu,chvíli počkáte a dáte ho nachladit do lednice a potom děláte boky,nebo na to jdete hned.Máte to tak krásně vyhlazené,že si říkám,že na to máte nějaký fígl.Mooc děkuji.Iva Ž.
Víkendové pečení
23. 8. 2018 v 7:40Ivo, moc děkuji 🙂 pokud dělám dort, který má korpusy schované 🙂 tak ho nejdříve máznu na nečisto, dám chladit do lednice a pak teprve obmažu silnější vrstvou na čisto. Samozřejmě za předpokladu, že je na to čas 🙂 Tento dort je zvenku máznutý slabou vrstvou máslového krému (úplně jsem to tam zapomněla napsat 🙂 musím doplnit) a to jsem dělala také až druhý den po naplnění 🙂 Nicméně párkrát jsem dělala i vše rovnou za sebou, když prostě nebyl čas 🙂 Základem jsou rovné korpusy a rovný dort. M.
Unknown
23. 8. 2018 v 8:31Dobrý den, dnes jsem k vám zabrousila poprvé a máte opravdu úžasné receptíky. Budu k vám určitě chodit pro inspiraci. Chtěla bych se zeptat, zda ty cupcake zdobíte krémem již den předem, zda to neokorá. Nebo až ráno, než se to veze na svatbu. Děkuji moc.
Víkendové pečení
24. 8. 2018 v 10:02Díky, jsem ráda, že jste zavítala 🙂 zdobím obvykle den předem, abych krém stihl trochu "zatuhnout" a vydržel převoz 🙂
Anonymní
23. 8. 2018 v 12:12Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda nám začátečníkům neuděláte třeba nějaký fotopostup jak takhle krásně ''nastříkat'' krém na cupcake? Máte je moc krásné a já vždycky vytvořím akorá nějaký ''bobek'' … Děkuji 🙂 Šárka
Víkendové pečení
24. 8. 2018 v 10:04Zdravím, na zdobení by se hodilo spíše video, ale to zatím není v mých silách 🙂 nicméně na netu jich určitě spousty najdete. Případně až vypíšu zase někdy kurz na cupcakes, můžete se přijít podívat na vlastní oči 🙂 Každopádně je potřeba mít na zdobení tu správnou špičku 🙂
Unknown
23. 8. 2018 v 12:30Dobrý den, Míšo,
měla bych na Vás dotaz ohledně krému z mascarpone a smetany (ke šlehání). Nikdy se mi nepodařilo to obojí společně vyšlehat do tuhé konzistence. Máte na to nějaký speciální trik – nebo tip na mascarpone či smetanu, pokud jde o výrobce? Děkuji za odpověď.
Renata
PS: Ohledně svatebního dortu – POKLONA!
Víkendové pečení
24. 8. 2018 v 10:07Renato, zdravím, tyhle krémy dělám poměrně často a vždy v pohodě 🙂 mascarpone kupuji v Lidlu nebo Penny, smetanu 33% v takové té hranaté krabičce se stříškou 🙂 případně můžeme použít i 40% od Kunína, ale je to zbytečné 🙂 Problém může být i ve šlehači/robotu …
Anonymní
23. 8. 2018 v 13:18Dobrý den Míšo, to je nádherná podívaná:-) jste proste 1! Teď zrovna tvorim dýňové cupcake a dýňový koláč se skořicovým krémem…. Už se nám sbíhají sliny;-) …. Mějte se mic fajn. Hanka
Víkendové pečení
24. 8. 2018 v 10:08Hanko, moc děkuji 🙂 jojo dýňová sezóna nám pomalu začíná a sladkosti z dýně nemají chybu 🙂 tak si to užijte. Pěkný víkend. Míša
Anonymní
25. 8. 2018 v 14:23Krásný dortík, jako vždycky. Chtěla bych se zeptat na kolik zhruba vše i s prací vyjde?Děkuji a přeji hezký víkend. Petra
Víkendové pečení
26. 8. 2018 v 7:53Petro, děkuji 🙂 reálnou cenu Vám neřeknu, peču jen pro známé a cena práce je tak stanovena na minimum :))
Sim.
25. 8. 2018 v 21:23Je to úžasné a přímo umělecké dílo. Obdivuji Vaši kreativitu a fortel. Jak se asi svatebčané podělili o ty různé chutě. Nechtěla bych stát před tak těžkým rozhodnutím:-). Mějte se sladce krásně.
Víkendové pečení
26. 8. 2018 v 7:57Simi, děkuji 🙂 myslím, že to bylo spíše jako v loterii, protože dovnitř dortíků nikdo neviděl, takže předem nevěděli, do čeho kousnou :))
Anonymní
28. 8. 2018 v 22:17Dobry dem Miso,dort je uzasny,moc rada podle vasich receptu pecu.Mam dotaz – nemela byste nejaky vyzkouseny recept na dezert Eclair? Mejte se a at se vam peceni porad tak krasne dari. Renda
Víkendové pečení
29. 8. 2018 v 20:48Rendo, zdravím, pokud máte na mysli banánky z odpalovaného těsta, kterým se v zahraničí říká Eclair, tak recept je na blogu 🙂 nicméně použít můžete jakýkoliv recept na odpalované těsto 🙂
Anonymní
1. 9. 2018 v 2:43Děkuji
Anonymní
2. 9. 2018 v 13:12Mohu se zeptat, jakou velikost špičky máte – průměr, děkuji ��
Víkendové pečení
2. 9. 2018 v 18:16Velká špička ca. 15-16 mm, Wilton 1M je jen v jedné velikosti.
Žaneta
9. 5. 2019 v 9:44Dobry den, Miso, co se tyce zdobeni jedlymi kvety a listky maty nebo medunky, zdobit v den podavani nebo muzu predem? Zkousela jsem listek maty a po par hodinach v lednicce jaksi spadl. S kvety jsem to zatim nezkousela. Dekuji
Víkendové pečení
11. 5. 2019 v 8:54Žaneto, já se snažím zdobit až těsně před podáváním nebo předáním. Květy jsou celkem v pohodě, bylinky ovadají rychleji. Každopádně je vždy důležité jim zapíchnout stonek do krému, aby mohly čerpat vlhkost 🙂 např. květy violek mi vydržely bez problému na dortících i tři dny 🙂
Eva
7. 10. 2020 v 14:12Dobrý den Míšo, chci se poradit. Vybírám z Vašich úžasných receptu, abych dala dohromady dort pro syna k narozeninam. Chce ho mít potazeny marcipanem. Sel by pouzit jako podklad pod marcipan ten sněhový maslovy krém? Bohužel nejde kliknout na odkaz. Da se jeste nekde recept na něj najít? Případně prosim o tip, klidne i na jiný vhodný podkladový krém pod marcipanem potazeny dort.
Dekuji moc a moc zdravím🙂
Eva
Míša Landová
7. 10. 2020 v 17:16Evo, ano, pod potah můžete ten sněhový máslový použít. Recept je stále na blogu, jen jak se webovky měnily, tak některé odkazy nefungují, ale přes hledáček se najde. Odkaz tady Sněhový máslový krém
Míša Landová
7. 10. 2020 v 17:17Ano, sněhový máslový můžete použít, recept je stále na blogu, odkaz tady – Sněhový máslový krém
Klára
24. 11. 2020 v 15:26Dobrý den, Míšo,
chtěla bych tento týden udělat dort pro kamarádku ve stylu malý dort + cupcakes. Líbí se mi dort udělat z receptu na schwarzvald, jako jste to měla vy u svatebního (mohu vědět průměr formy a zda mám dělat z množství jako máte uvedeno u receptu na schw.?). A mohu dát do náplně na cupcaky gelové barvivo?
Děkuji moc za odpověď. Klára.
Míša Landová
24. 11. 2020 v 15:31Dort byl o trochu menší, než je v receptu, ale zase možná vyšší, takže bych pro korpus suroviny asi zachovala. Gelovou barvu použít můžete, jen opatrně a přidat až na konec do ušlehaného.
Eliška
9. 12. 2020 v 15:31Dobrý den, mohla bych Vás poprosit, jak připravujete krém? Mascarpone a tekutou smetanu vyslehat, nebo mascarpone a již vyslehanou šlehačku? Předem děkuji za odpověď S pozdravem Eliška
Míša Landová
9. 12. 2020 v 18:31Šlehám vše společně najednou. Tyto krémy jsou popsané u několika receptů 🙂
Veronika
30. 12. 2020 v 14:42Dobrý den Miso, dort i cupcaky vypadaji bajecne 🙂 bohužel odkaz na makovy dort s ovocem je nefunkční. Uz se tesim, az podle vas neco upecu.
Míša Landová
30. 12. 2020 v 19:54Ano, některé odkazy v rámci webu jsou nefunkční díky změně webu. Nicméně stačí zadat název dortu do hledáčku a recept se Vám ukáže, na blogu zůstal.
Přikládám také přímý odkaz – Makový dort s ovocem (bez mouky)
Zuzana
10. 3. 2021 v 13:03Dobrý den Míšo, chci se zeptat jak docílit vzhledu polonahého dortu bez drobečků v krému? Vždy jich tam mám mnoho a nevypadá to tak hezky jako ten Váš.
Moc díky za radu.
Míša Landová
10. 3. 2021 v 20:28Na polonahý dort není moc vhodný piškotový korpus, více se drobí. A určitě je lepší použít máslový krém. Nicméně drobečkům se zcela asi nikdy nevyhnete 🙂 proto ty polonahé nerada dělám 🙂
Pavla
30. 4. 2021 v 14:06Dobrý den chci se zeptat jaké mám použít košíčky na cupcake aby pak nebyly mastné.Chtěla bych udělat svatební. Popřípadě kde koupit. Děkuji za odpověď.
Míša Landová
1. 5. 2021 v 9:03Já mám nejlepší zkušenost s bílými od firmy Wimex. Koupíte v papírnictví nebo na cukrářských eshopech. Dobré košíčky mají také v DM drogerii, ale už jsou dost barevné 🙂
Drahomíra
3. 9. 2021 v 17:12Míšo,zdobící špičku Wilton 1M mám, ale nevím jak docílit té krásné kytičky, máte to vždy tak krásně nzdobené, záleží na tazích a směrech já nevím, zda začínáte s krémem s touto špičkou od středu nebo od krajů směrem ke středu.
Děkuji, Dr.
Míša Landová
3. 9. 2021 v 18:43Začínám od středu …
Simona
7. 10. 2024 v 14:48Dobrý den Míšo, děkuji za obrovskou inspiraci 🌸 je nádhera sledovat vaši práci ❤️
Chtela bych se póze zeptat jak docílit toho, aby mi krém na dortu do druhého dne nepopraskal?? Vždy ho obmažu a druhy den když chci dozdobit tak ke popraskaný.
Moc dekuji Simona
Míša Landová
8. 10. 2024 v 9:48A jaký používáte krém na obmaz? Ideální je nějaký máslový, ten obvykle hezky drží.
Simona
12. 10. 2024 v 10:34Moc dekuji ta radu, většinou právě nějaký lehký z mascarpone a to je asi ta chyba 🤦🏼♀️
Míša Landová
12. 10. 2024 v 10:47Pokud používáte na obmaz mascarpone nebo šlehanou ganache, je potřeba udělat obmaz tzv. na dvakrát. Jeden den obmazat nahrubo, nechat do druhé dne okorat a pak udělat druhý obmaz už načisto, ten pak nepopraská 🙂 dělám to také tak, máslové moc nemusím.
Průměrné hodnocení z 2 recenzí:
5