Menu
Cupcaky a muffiny

Borůvkové cupcakes

Některé recepty dělám celá léta stejně, jiné se zase snažím trochu „vylepšovat“. Podobně tomu bylo i u těchto borůvkových cupcakes. Na blogu hodně podobný recept už mám, tohle je takový jeho malý „update“. A mě přišlo škoda se s vámi o něj nepodělit. Krém možná působí svojí barvou trochu chemicky, ale věřte, je jen obarvený borůvkami 🙂

Na první pohled to není patrné, ale dortíky jsou „vytuněné“ i uvnitř. Jsou plněné směsí borůvek, zakysané smetany a špetky cukru. Tak si to oslavenec, moje dcera, objednal 🙂 A protože chce něco upéct jen velmi zřídka, splnila jsem požadavek do puntíku 🙂 Nicméně pokud by bylo na mě, dala bych dovnitř citronový krém.

Dortíky samozřejmě plnit nemusíte, budou skvěle chutnat i bez toho. Na druhou stranu je to příjemné překvapení, když se do dortíku zakousnete a uvnitř se skrývá náplň.

Vanilkové cupcakes (12 ks): 

120 g hladké mouky

70 g polohrubé mouky

1/2 lžičky prášku do pečiva

1/2 lžičky jedlé sody

špetka soli

150 g cukru krupice

55 g změklého másla

1 velké vejce + 1 velký žloutek

55 g zakysané smetany

2 lžíce rostlinného oleje

1 lžička vanilkového extraktu

citronová kůra nebo citronový olej

80 ml mléka

Suroviny si vyndejte předem z lednice, aby měly všechny pokojovou teplotu. Připravte si formu na muffinky, vyložte papírovými košíčky a troubu předehřejte na 170 stupňů.

Do mísy dejte obě mouky, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Dobře promíchejte metlou. Přidejte cukr a opět dobře promíchejte. Změklé máslo rozdělte na menší kousky a přidejte k moučné směsi. Pomocí šlehače nebo v kuchyňském robotu šlehejte při nízké rychlosti, až se vytvoří jemná, ale stále sypká „drobenka“.

V jiné míse si promíchejte společně vejce, žloutek, zakysanou smetanu, olej, vanilku a citron, hezky do hladka. Směs nalijte do moučno-máslové směsi a prošlehejte. Nakonec za pomalého šlehání přilijte mléko. Pomocí stěrky setřete těsto z boků a dna mísy a celé ještě krátce prošlehejte. Těsto by mělo být hladké a krémové.

Rozdělte ho do připravených 12 košíčků a dejte péct na 16 – 20 minut do vyhřáté trouby. Dortíky by měli lehce zezlátnout, pomocí špejle si ověřte, zda jsou upečené. Nechte pár minut vychladnout ve formě, pak opatrně přendejte na chladicí mřížku. Nechte zcela vychladnout.

Naplnění cupcakes

Zcela vychladlé dortíky můžete naplnit, jak už jsem zmínila výše. Nejdříve je potřeba udělat „díry“ pro náplň. Skvěle se na to hodí pomůcka od Tescomy, tzv. děrovač na muffiny, ale půjde to i lžičkou nebo nožem. Schovejte si malé „čepičky“, kterými náplň uzavřete, ostatní vydlabané kousky můžete sníst 🙂 takhle čerstvě upečené jsou nejlepší.

Dortíky naplňte směsí zakysané smetany, cukru a borůvek, můžete je lehce rozmačkat. Stačit vám bude jen malé množství, otvory nejsou zas tak veliké.

Pokud jste odvážnější, doporučuji naplnit citronovým krémem. Recept je samozřejmě na blogu – Citronový krém (lemon curd). Citron skvěle doplní vanilkový dortík a sladký borůvkový krém.

Dortíky můžete samozřejmě nechat i bez náplně, prostě jen nahoře nazdobit borůvkovým krémem. I tak budou určitě skvěle chutnat.

Borůvkový krém: 

80 g lesních borůvek (použila jsem mražené)

1 lžíce cukru krupice

—————————————————————

200-220 ml smetany ke šlehání 33%

150 g mascarpone

2-3 lžíce cukru krupice

—————————————————————

čerstvé borůvky + lístky máty (meduňky) na ozdobu

Borůvky dejte do kastrůlku, přidejte cukr a pár kapek vody a společně svařte. Nechte zcela vychladnout.

K vychlazeným borůvkách přilijte smetanu a tyčovým mixérem promixujte do hladka. Udělejte z toho takový „borůvkový koktejl“. Přelijte ho do mísy, přidejte mascarpone a cukr dle chuti a společně vyšlehejte do krému. Pozor, v tomto kroku již šlehačem, nikoliv tyčákem 🙂

Krém přendejte do sáčku se zdobící trubičkou a nastříkejte na dortíky. Ozdobte čerstvými borůvkami a lístky máty nebo meduňky.

inspirace na vanilkové cupcakes z webu http://www.christinamarsigliese.com/

 

Vytisknout recept

 

 

 

 

46 Comments

  • Anonymní
    24. 7. 2018 v 9:07

    Dobrý den Miso, teda, opět trefa… Nádhera… Určitě vyzkouším s citronovou náplní, protože ty citrónovo-kokosove dorticky nemají chybu;-), takže citron bude opět na scéně… Diky za dalši skvělý recept. Hanka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 7. 2018 v 7:10

      Hanko, díky 🙂 tak to jsem ráda, že jsem se opět trefila :))

      Odpovědět
  • Anonymní
    9. 8. 2018 v 10:16

    Vyzkoušeno na cukrožroutech 🙂 (což jsou moji milovaní kolegové) a nezklamalo – jako každý Váš recept. Mohu jedině doporučovat dále. Pěkný den, Verča

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      9. 8. 2018 v 11:56

      Verčo, do třetice, moc děkuji za zpětnou vazbu, jsem moc ráda, že chutnalo :))

      Odpovědět
  • Michaela
    9. 8. 2018 v 10:51

    Dobrý den Míšo, to je nádhera. Včera jsem je podle vašeho receptu upekla. Stala se mi nemilá věc. Krém jsem si připravila včera večer a chtěla jsem je nazdobit až dnes, ale krém mi trochu jakoby zvodovatěl. Dá se to ještě zachránit. Večer jdeme na návštěvu a chtěla jsem je vzít sebou. Ještě bych se chtěla zeptat, jestli když jsou už hotové je lepší je v lednici uchovávat v otevřené nebo uzavřené krabičce?
    Děkuji a těším se na vaše dalším recepty. Michaela

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      9. 8. 2018 v 12:00

      Míšo, zdravím, tak to mě mrzí. Nicméně krém je lepší hned po přípravě nastříkat na cupcakes, není moc vhodné dělat ho předem a skladovat. Zkuste ho trochu promíchat stěrkou, případně lehce našlehat ruční metličkou, mělo by to pomoct 🙂
      Já cupcakes v lednici ničím nezakrývám, nechávám volně ležet na tácku 🙂

      Odpovědět
  • Michaela
    9. 8. 2018 v 11:10

    ještě jsem se chtěla zeptat od jakého výrobce používáte zdobící trysky.
    Děkuji Michaela

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      9. 8. 2018 v 12:01

      Na zdobení používám nerezové profi špičky, výrobce vám ale neřeknu, kupuji v cukrářských prodejnách 🙂 koupíte např. na monacoint.cz nebo fialapraha.cz, je potřeba koupit opravdu velké špičky 🙂

      Odpovědět
    • Michaela
      9. 8. 2018 v 19:06

      Děkuji za rady. Vše dobře dopadlo.

      Odpovědět
  • Anonymní
    8. 9. 2018 v 9:06

    Dobrý den Míšo. Můžu s zeptat,jestli uvedené množství kremu stačí v pohodě na 12 ks cupcaku? Budu dělat dětem do školy,tak ať vím kolik násobit. Hezkou sobotu. Linda

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 9. 2018 v 16:06

      Lindo, zdravím, ano, krem by měl stačit na 12 a mozna i více kousků, ale hodně záleží jakou špičku použijete a jak hodně krému budete dávat 🙂

      Odpovědět
  • Ivana
    13. 6. 2019 v 15:17

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli jde místo borůvek použít jiné ovoce, maliny jahody? Po přečtení komentářů se ještě zeptám, jestli je tedy lepší připravit krém v den konzumace. Děkuji Ivana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 6. 2019 v 16:00

      Ivano, jahody bych na krém nedoporučovala, obsahují hodně vody. Maliny by se použít daly, ale malinový krém jako takový mám u jiného receptu 🙂
      Krém můžete připravit, ale zároveň i nastříkat den předem, je to možná lepší, protože krásně ztuhne. Není dobré krém pouze připravit a stříkat až následující den 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    7. 2. 2020 v 16:49

    Dobry den, stalo se mi u boruvkovych cupcake (testo jsem pouzila z receptu malinovych minicupcake), ze po nastrikani boruvkoveho kremu mi v casi, kdy se dotyka dortik kremu napln a dortik zezelenaly… ted vaham, zda je to testem (minule se mi u treneho testa nestalo) nebo tim, ze jsem zapomnela nechat vychladnout dortiky na mrizce. Stalo se Vam to taky? Vypadaj jak plesnivy… deti mi s oblibou olizaji jen napln a zbyde mi na povrchu zeleny dortik. Dekuji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 2. 2020 v 19:37

      Neudělala jste nic špatně, je to přirozená reakce borůvek, už se mi to také stalo. Zřejmě kombinace "žlutého" těsta s modrým ovocem … 🙂

      Odpovědět
      • Klaranardelliova@seznam.cz
        13. 10. 2023 v 14:31

        Dobry den, stalo se Vam, ze testo zezelenalo i kdyz jste ho delala podle receptu, ktery zde uvadite?

        Dekuji,
        Klara

        Odpovědět
        • Míša Landová
          13. 10. 2023 v 16:17

          Samotné těsto určitě ne, ale v kombinaci s borůvkami je to přirozené 🙂

          Odpovědět
  • Dana
    7. 3. 2020 v 19:49

    Vaše boruvkove cupcakes byly na mé svatbě (upekla mi je kamarádka pro 120 hostů) a byla to pecka! Byly nádherné a byly hned pryč, každý se ptal odkud je mám. Upekla jsem je nyní na velkou rodinnou oslavu (bez vnitřního plnění) a měly taky obrovský úspěch 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 3. 2020 v 15:34

      Tak to moc ráda slyším 🙂

      Odpovědět
    • Lucie
      13. 3. 2024 v 1:33

      Paní Míšo, tyhle cupcake jdou u nás „na dračku“. Opakovaně si je žádá i manžel, který moc neholduje krémům. Dokonce mi teď nenápadně;) posouval, že bych je měla udělat na oslavu dcerám, i přesto že budu péct dva dorty, a to normálně „brble“, že se s tím moc dělám, že by stačilo kafe😂 Tak bude kompromis, jeden dort naplním tímto krémem a zakomponuji i lemon curd, to on také rád🙂
      Takže, moc si pochutnáváme a opět moc děkujeme!🙂

      Odpovědět
      • Míša Landová
        13. 3. 2024 v 8:16

        Milá Lucie, tak to je skvělé, že se u vás těší takové oblibě 🙂 moc děkuji.

        Odpovědět
  • Unknown
    21. 5. 2020 v 12:00

    Pecka! Cupcaky jsou výborné 🙂 Lepší korpus snad ani neexistuje =)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 5. 2020 v 20:04

      Děkuji 🙂

      Odpovědět
  • zaneta
    25. 2. 2021 v 12:19

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda, bych do krému mohla dat místo borůvek černý rybíz? Děkuji Žaneta

    Odpovědět
  • Andrea
    26. 2. 2021 v 16:38

    Dobrý den, pekla jsem již několikrát a vždy měly obrovský úspěch. Při pečení mi ale těsto udělá takové ,,nosy” takže pak vypadají skoro jako muffiny. Nejsou tak krásně rovné zároveň s košíčkem. Čím by to mohlo být? Dekuji 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      26. 2. 2021 v 17:09

      Napadá mě jedině moc těsta v košíčcích nebo pečení na horkovzduch … 🙂

      Odpovědět
  • Zuzana
    19. 5. 2021 v 12:02

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda můžu tento krém použít i jako náplň do dortu. Bude držet? Obmazávat ho budu bílkovo-máslovým krémem.
    Děkuji

    Odpovědět
  • Simona
    21. 6. 2021 v 8:46

    Dobry den, kdybych chtela delat krem s jahodami, je treba jeste rozvarene prepasirovat kvuli zrnickum nebo mohu rovnou postupovat jako u boruvek? Dekuji.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      21. 6. 2021 v 19:07

      Nejsem si jistá, zda jsou jahody v tomto případě vhodná alternativa. Obsahují mnohem více vody než borůvky a obávám se, jestli krém bude držet 🙂

      Odpovědět
  • Michaela
    26. 9. 2021 v 20:49

    Dobrý den,
    mám moc ráda Vaše recepty. Když jsem pekla borůvkové cupcakes, nevyšel mi krém a musela jsem použít želatinu. Při druhém pokusu jsem dala 250g mascarpone místo uvedených 150. A krém se povedl. Tak nevím, jestli to je překlep, nebo nevím, ale s 250g to šlo 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      26. 9. 2021 v 21:07

      Množství mascarpone je v pořádku, v krému je i 220 g smetany ke šlehání a krém je nutné dostatečně vyšlehat, želatina není potřeba 🙂

      Odpovědět
  • Tereza M
    2. 1. 2023 v 14:30

    Dobrý den Míšo, udelala jsem podle Vás kakaový korpus a chtěla bych ho proložit lemon curd a ve všech vrstvách dat krém z mascarpone a slehacky a boruvkovy rozvar. Můj dotaz je, jestli místo boruvkoveho rozvaru a ještě krému na to, muzu na lemon curd dat rovnou tento krém a spojit přímo ovoce do krému a nedělat to zvlášť? Hodí se tsti kombinace? Moc děkuji za odpověď!

    Odpovědět
    • Míša Landová
      2. 1. 2023 v 21:37

      Ano, určitě spojit můžete. Jen pozor, nedávejte lemon curdu příliš silnou vrstvu, smetanový krém na něm nebude dobře držet …

      Odpovědět
  • Anonym
    25. 2. 2023 v 22:15

    Dobrý den,
    recept je úžasný, jen bych se ráda zeptala pro příště na bod – borůvky svařte. Dle receptu jsem také použila mražené rovnou do rendlíku a pustily moc vody, je tedy třeba vyčkat až se veškerá voda vypaří? Stejný postup je např. Pro různá pyré do krémů z Vaší kuchařky? Děkuji 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      26. 2. 2023 v 19:43

      Lesní borůvky obsahují dle mé zkušenosti jen velmi málo vody a stačí povařit jen krátce. Po vychlazení směs zhoustne. Jiné to samozřejmě bude, pokud použijete kanadské borůvky …
      Pyré v kuchařkách jsou myšlena ta, která koupíte už hotová, je to uvedeno v úvodu černé knížky. Tato pyré jsou téměř bez cukru, jsou hustá a mnohem intenzivnější než tak domácí 🙂

      Odpovědět
  • Andrea
    8. 6. 2023 v 9:50

    Dobrý den,

    bohužel se mi poslední dobou stává, že se papírové košíčky po zchladnutí z cupcakes odloupnou. Nechávám je zchladnout ve formě, ale stejně se vždy svléknou. Může to být košíčky? Nebo jsou například hodně upečené?

    děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      9. 6. 2023 v 12:26

      Ano, na vině mohou být košíčky. Případně zkuste krátce po upečení vytáhnout z formy a nechat chladnout na mřížce.

      Odpovědět
  • Jitka
    25. 8. 2023 v 20:21

    Dobrý den, také jsem teď s nadšením udělala a bohužel jsem dala silikonove košíčky a nedala jsem dovnitř papírové….při vyjmuti se mi odlouplo těsto….bohužel to musím nechat v těch sil. Košičkách…tak jen pro ostatní, není to tedy ideální jen v silikonových. Zítra dodělám krém a nechám den v lednici. Děkuji za recept. Jinak košíčky jsou pěkně rovné,dala jsem těsto lehce nad půlku do každého.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      26. 8. 2023 v 17:04

      Pokud pečete v silikonu, tak se to z nich obvykle vyndá a servíruje bez nich. Papírové se dávají spíše do kovových forem 🙂

      Odpovědět
  • Jitka
    26. 8. 2023 v 12:13

    Dobry den, udelala jsem vyborne cupcake ale pri udelani kremu jsem asi neco zpletla…je desne ridky, je mozne ze v lednici ztuhne nebo radeji ztuzovac? Dekuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      26. 8. 2023 v 17:05

      Musí se vyšlehat a tím zpevní. Nedala jste moc vody do borůvek na povaření?

      Odpovědět
      • Jana
        7. 9. 2023 v 4:29

        Dobrý den Míšo, chystám se na tenhle boruvkovy krém, ale do mechoveho dortu. Bude mi krém držet, když je ve složení 400g smetany a 500g mascarpone? Děkuji moc za odpověď, Jana

        Odpovědět
        • Míša Landová
          7. 9. 2023 v 7:10

          Máte víc mascarpone než smetany, bude držet určitě, jen bude hutnější.

          Odpovědět
          • Jana
            7. 9. 2023 v 10:50

            Moc vám děkuji za odpověď 🙂, pěkný den

Průměrné hodnocení z 3 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ