Menu
Kynuté těsto / Slané recepty

VEKA nejen na chlebíčky

VEKA nejen na chlebíčky

Nikdy jsem neměla potřebu péct si veškeré pečivo doma, ale o to víc si užívám, když se do něj jednou za čas pustím. Ať už jsou to rohlíky, toastový chleba nebo třeba česnekové housky. A s nadcházejícími svátky přišla na řadu i veka. Nevím jak ve vaší rodině, ale u nás patří chlebíčky neodmyslitelně nejen k Silvestru, ale i k Vánocům. Veka se tedy vždycky kupovala, ale když jsou ty svátky, tak proč si neudělat domácí 🙂

Nutno ovšem podotknout, že veka není vhodná jen na chlebíčky. Můžete z ní udělat francouzský toast, žemlovku nebo si ji jednoduše namazat k snídani. Já ji mám ráda lehce opečenou v topinkovači, ale můžete si z ní udělat i krutony na salát nebo do polévky. A pokud vám náhodou zbyde, bude z ní skvělá strouhanka 🙂

Žádnou složitost v přípravě nehledejte. Kynuté těsto je potřeba dobře zpracovat, já tuhle činnost svěřuji robotu, a následně nechat dostatečně vykynout. Pak stačí jen rozválet a stočit do rolád. Veky ničím nemažu, ale stříkám pomocí rozprašovače vodou. A to jak před kynutím a pečením, tak i hned po upečení. Jako všechno kynuté jsou i veky nejlepší v den upečení, ale dají se rozpéct nebo bez problému zamrazit.

RECEPT na dvě veky

  • 500 g hladké mouky
  • 10 g soli
  • 125 ml mléka
  • 160-180 ml vody
  • 20 g čerstvého droždí
  • 2 žloutky
  • 50 g másla nebo sádla
  • lžičku cukru

Do vlažného mléka dejte cukr, rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek. Prosátou mouku se solí dejte do mísy, přidejte vodu, žloutky a kvásek. Začněte zpracovávat těsto, až po chvilce přidejte kousky změklého másla. Těsto zakryjte a na teplém místě nechte kynout, až zdvojnásobí svůj objem.

Vykynuté těsto rozdělte na moukou podsypané ploše na dva díly. Z každého vyválejte obdélník a stočte do rolády. Opatrně přeneste na plech vyložený papírem na pečení a upravte. Já používám plech Easy2Clean od Electrolux s keramický povrchem, na který není papír potřeba 🙂 Veky postříkejte pomocí rozprašovače vodou a nechte vykynout.

Mezitím si předehřejte troubu na 200 stupňů (horní/dolní ohřev). Já používám na kynuté těsto program s připařováním a peču při teplotě 190 stupňů. Pozor, při tomto programu je potřeba ještě před zapnutím trouby nalít na dno studenou vodu. Více informací o programu s připařováním najdeš tady.

Vykynuté veky postříkejte znovu vodou a pečte v dobře vyhřáté troubě asi 10-12 minut, pak stáhněte teplotu na 180 stupňů a dopékejte až jsou hezky do zlatova. Ihned po vytažení veky znovu postříkejte vodou. Nechte vychladnout a můžete krájet a použít dle libosti 🙂

Video postup k receptu najdete na mém Instagramu.

TISK receptu

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

6 Komentáře

  • Květa
    24. 11. 2024 v 9:47

    Dobrý den, včera jsem se pustila do pečení vek a podařily se! S těstem se krásně pracovalo a chuťově jsou výborné! Diky za skvělý recept!

    Odpovědět
  • Tereza
    27. 11. 2024 v 18:40

    Hezký den Míšo,
    děkuji za skvělý recept, veky mi tedy po vršku popraskaly ale je to úspěch ostatní veky které jsem kdy pekla mi praskly po bocích mnohem hůř 🙂 mohlo by to být nedostatečným nakynutím, nebo pečícím programem?
    Děkuji Tereza

    Odpovědět
  • Leona
    9. 12. 2024 v 11:27

    Dobrý den, Míšo,
    moc děkuji za super recept – nikdy mě nenapadlo si veku upéct. O víkendu jsem si dala premiéru před Silvestrem. Veky vypadaly krásně, jen jsem měla pocit, že z nich jemně cítím kvasnice. Kynuly přes 2 hodiny dokud nebyla mísa plná – měla jsem strach to nechat déle, aby mi nespadly… Může to být délkou kynutí?
    Děkuji za Vaše tipy – letos podle Vás výrazně obměňuji vánoční recepty na cukroví zatím se vše podařilo. 🙂
    Leona

    Odpovědět
    • Míša Landová
      10. 12. 2024 v 8:52

      Nemohla jste mít těsto překynuté? 🙂 Během kynutí můžete klidně znovu propracovat a nechat ještě kynout.

      Odpovědět

Průměrné hodnocení z 3 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ