VEKA nejen na chlebíčky
Nikdy jsem neměla potřebu péct si veškeré pečivo doma, ale o to víc si užívám, když se do něj jednou za čas pustím. Ať už jsou to rohlíky, toastový chleba nebo třeba česnekové housky. A s nadcházejícími svátky přišla na řadu i veka. Nevím jak ve vaší rodině, ale u nás patří chlebíčky neodmyslitelně nejen k Silvestru, ale i k Vánocům. Veka se tedy vždycky kupovala, ale když jsou ty svátky, tak proč si neudělat domácí 🙂
Nutno ovšem podotknout, že veka není vhodná jen na chlebíčky. Můžete z ní udělat francouzský toast, žemlovku nebo si ji jednoduše namazat k snídani. Já ji mám ráda lehce opečenou v topinkovači, ale můžete si z ní udělat i krutony na salát nebo do polévky. A pokud vám náhodou zbyde, bude z ní skvělá strouhanka 🙂
Žádnou složitost v přípravě nehledejte. Kynuté těsto je potřeba dobře zpracovat, já tuhle činnost svěřuji robotu, a následně nechat dostatečně vykynout. Pak stačí jen rozválet a stočit do rolád. Veky ničím nemažu, ale stříkám pomocí rozprašovače vodou. A to jak před kynutím a pečením, tak i hned po upečení. Jako všechno kynuté jsou i veky nejlepší v den upečení, ale dají se rozpéct nebo bez problému zamrazit.
RECEPT na dvě veky
- 500 g hladké mouky
- 10 g soli
- 125 ml mléka
- 160-180 ml vody
- 20 g čerstvého droždí
- 2 žloutky
- 50 g másla nebo sádla
- lžičku cukru
Do vlažného mléka dejte cukr, rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek. Prosátou mouku se solí dejte do mísy, přidejte vodu, žloutky a kvásek. Začněte zpracovávat těsto, až po chvilce přidejte kousky změklého másla. Těsto zakryjte a na teplém místě nechte kynout, až zdvojnásobí svůj objem.
Vykynuté těsto rozdělte na moukou podsypané ploše na dva díly. Z každého vyválejte obdélník a stočte do rolády. Opatrně přeneste na plech vyložený papírem na pečení a upravte. Já používám plech Easy2Clean od Electrolux s keramický povrchem, na který není papír potřeba 🙂 Veky postříkejte pomocí rozprašovače vodou a nechte vykynout.
Mezitím si předehřejte troubu na 200 stupňů (horní/dolní ohřev). Já používám na kynuté těsto program s připařováním a peču při teplotě 190 stupňů. Pozor, při tomto programu je potřeba ještě před zapnutím trouby nalít na dno studenou vodu. Více informací o programu s připařováním najdeš tady.
Vykynuté veky postříkejte znovu vodou a pečte v dobře vyhřáté troubě asi 10-12 minut, pak stáhněte teplotu na 180 stupňů a dopékejte až jsou hezky do zlatova. Ihned po vytažení veky znovu postříkejte vodou. Nechte vychladnout a můžete krájet a použít dle libosti 🙂
Video postup k receptu najdete na mém Instagramu.
6 Komentáře
Květa
24. 11. 2024 v 9:47Dobrý den, včera jsem se pustila do pečení vek a podařily se! S těstem se krásně pracovalo a chuťově jsou výborné! Diky za skvělý recept!
Míša Landová
25. 11. 2024 v 9:47Květo, moc děkuji za vyzkoušení 🙂
Tereza
27. 11. 2024 v 18:40Hezký den Míšo,
děkuji za skvělý recept, veky mi tedy po vršku popraskaly ale je to úspěch ostatní veky které jsem kdy pekla mi praskly po bocích mnohem hůř 🙂 mohlo by to být nedostatečným nakynutím, nebo pečícím programem?
Děkuji Tereza
Míša Landová
28. 11. 2024 v 15:31Ano, popraskat mohou nedostatečným vykynutím 🙂
Leona
9. 12. 2024 v 11:27Dobrý den, Míšo,
moc děkuji za super recept – nikdy mě nenapadlo si veku upéct. O víkendu jsem si dala premiéru před Silvestrem. Veky vypadaly krásně, jen jsem měla pocit, že z nich jemně cítím kvasnice. Kynuly přes 2 hodiny dokud nebyla mísa plná – měla jsem strach to nechat déle, aby mi nespadly… Může to být délkou kynutí?
Děkuji za Vaše tipy – letos podle Vás výrazně obměňuji vánoční recepty na cukroví zatím se vše podařilo. 🙂
Leona
Míša Landová
10. 12. 2024 v 8:52Nemohla jste mít těsto překynuté? 🙂 Během kynutí můžete klidně znovu propracovat a nechat ještě kynout.
Průměrné hodnocení z 3 recenzí:
5