Menu
Kynuté těsto / Slané recepty

Karásky

Křupavé, do zlatova upečené, vhodné na sladko i na slano. Tak přesně takové jsou tyhle „karásky“. Alespoň tak jim doma říkáme. Pekla je moje babička, maminka a teď je občas upeču i já. Jsou to takové hutnější houstičky, které chutnají skvěle samotné jen tak. Ale určitě nic nezkazíte, pokud si k nim dáte máslo s marmeládou nebo šunku se sýrem. Skvělé jsou třeba i k polévce nebo salátu.

Na rozdíl od loupáčků nebo makovek nejsou sladké ani tolik nadýchané. Tedy alespoň já je mám radši takové křupavé, proto je nenechávám příliš kynout před pečením. Do těsta můžete dát máslo i sádlo, oboje funguje skvěle. U nás se tradičně sypou mákem, ale klidně použijte sezam nebo sůl. A jako většina kynutých těst jsou i tyhle karásky nejlepší v den upečení 🙂

Karásky (8 ks)

Kynuté těsto:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 100 g hladké mouky
  • 75 g másla nebo sádla (případně mix obou)
  • 2 žloutky
  • 150 ml mléka
  • 15 g čerstvého droždí
  • 1 lžička cukru krupice
  • 1 lžička soli
  • vejce na potření
  • mák na posyp

Do vlažného mléka dejte lžičku cukru, rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek.

Do mísy prosejte obě mouky, přidej sůl a kousky změklého másla či sádla. K vzešlému kvásku přidejte žloutky, promíchejte a vlijte do mísy s moukou. Vypracujte hladké a nelepivé těsto, které nechte na teplém místě dobře vykynout.

Vykynuté těsto si rozdělte na 8 kousků. Každý kousek rozdělte na tři stejné dílky, ze kterých vyválejte prameny a upleťte do houstičky (karásku). Konce dobře zamáčkněte a položte na plech vyložený pečícím papírem. Přikryjte utěrkou a nechte dalších ca. 15 minut kynout.

Mezitím si předehřejte troubu na 200 stupňů.

Karásky pomažte rozšlehaným vajíčkem, posypte mákem a dejte péct do vyhřáté trouby na 20-25 minut, až jsou hezky do zlatova. Před servírováním nechte zcela vychladnout 🙂

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

10 Komentáře

  • Pavla
    12. 4. 2021 v 13:06

    Perfektní. Moje babička vařila typicky rakousko-uherskou kuchyni a prázdniny u ní mám spojené s hustou bramboračkou a k ní „vdolky“. Nikdy jsem si od ní nevzala recept, ale dnes jsem dala do trouby karásky a za 10 minut to u nás vonělo po vdolcích, jako v babiččině kuchyni 🙂 některé Vaše recepty opravdu evokují dětství. Díky 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      12. 4. 2021 v 13:33

      Tak to jsem moc ráda, že jsem Vám tímto recept alespoň trochu připomněla dětství 🙂

      Odpovědět
  • Alena
    18. 5. 2021 v 13:51

    Už mě kynou karásky,tak doufám že se povedou,nechce se do pekařství jelikož prší

    Odpovědět
  • Petra
    14. 9. 2024 v 11:49

    Dobrý den, Míšo, dnes jsem hledala, co bych tak udělala k leču a zvolila jsem Vaše karásky. Za chvilku byly hotové, zadělání, kynutí, těsto šlo skvěle válet. Chutnají skvěle a prý s nimi můžu jít na výstavu. Děkuji za bezva recept. Přeji příjemný víkend.

    Odpovědět
  • Anežka
    7. 10. 2024 v 14:43

    Dobrý den už jsem od vás vyzkoušela několik receptů a vždy všem chutnalo. Chtěla bych dneska zkusit i karásky ale nemám čerstvé droždí tak se chci jestli by tam nešlo dát to sušené a případně kolik?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      8. 10. 2024 v 9:47

      Ano, čerstvé a sušené se dá bez problém uzaměnit. Toho sušeného se dává obvykle třikrát méně než čerstvého.

      Odpovědět
      • Anežka
        8. 10. 2024 v 16:26

        Děkuju moc dneska se na ně vrhnu

        Odpovědět
  • Gabriela
    13. 12. 2024 v 17:00

    Dobrý den,Jak dlouho cca těsto kyne?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      13. 12. 2024 v 17:13

      Dokud nezdvojnásobí svůj objem. Nedá se to určitě časem, protože záleží jak máte teplo či zimu v místnosti.

      Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ