Menu
Slané recepty

Křupavé škvarkové placky

Před sebou máme asi nejsladší období v roce, pečení a následně i konzumace vánočního cukroví. Pokud patříte k rodinám, kde se peče, a to Vy jistě patříte, tak budete mít za pár dnů sladkého plné zuby 🙂 A právě pro tento případ mám pro Vás mimořádně jeden slaný recept na křupavé škvarkové placky.

Hned na úvod musím přiznat, že tenhle recept i placky jsou celé v režii mé maminky. Já jsem se na přípravě podílela jen jako fotograf, zapisovatel a následně samozřejmě jako hlavní ochutnávač. Což nebylo vůbec nutné, protože tyhle placky se u nás pečou už léta a jsou naprosto skvělé. Tedy za předpokladu, že nedáváte přednost nakynutých měkkým „buchtám“. Tyhle placky jsou vyválené pěkně do tenka, aby po upečení byly krásně křupavé.

Těsto sice obsahuje droždí, ale nenechává se kynout. Ihned po vypracování se rozválí a vykrajuje na placky. Do těsta se přidávají škvarky jen nasekané, nikoliv mleté. Ideální chuť pak dosáhnete použitím sádla, ale můžete přidat i olej nebo máslo. Nejlepší jsou placky samozřejmě hned po upečení, ale skvěle chutnají i druhý den. 

Na těsto si připravte:

450 g hladké mouky

1/2 lžičky soli

špetka mletého pepře

špetka mletého kmínu

1 malé vejce

120 – 130 g škvarků, nasekaných na malé kousky

170 g sádla (másla, oleje)

kvásek: 250 ml mléka, 1 lžička cukru, 20 g čerstvého droždí

Troubu předehřejte na 190-195 stupňů, 2-3 plechy vyložte pečícím papírem.

Do vlažného mléka rozmíchejte lžičku cukru, přidejte droždí a nechte vzejít kvásek.

Do mísy prosejte mouku se solí a kořením. Přidejte vejce, rozehřáté sádlo (tuk) a nasekané škvarky. Nakonec přilijte kvásek a vypracujte hladké, nelepivé těsto. V případě potřeby přidejte trochu mouky nebo naopak mléko.

Těsto nenechávejte kynout, oddělte si část, rozválejte na placku o síle 4-5 mm a vykrajujte kolečka o průměru cca 8 cm. Stačí na to sklenička nebo hrnek. Těsto není potřeba při válení ani podsypávat. Vykrojené placky vyskládejte na plech, naznačte nožem nebo rádýlkem mřížku a dejte hned péct do trouby na 15-20 minut. Ke konci pečení placky otočte (ne plech), aby se opekly z obou stran.


Nepřipravujte si všechny plechy s plackami najednou, ale postupně, tak jak se bude dopékat předchozí várka v troubě. Placky by totiž při čekání na plechu hodně vykynuly a ztratily tak svoji křupavost. 

Po vytažení z trouby nechte placky chvilku vychladnout na plechu, pak přendejte na tácek či chladicí mřížku. Já se obvykle neudržím a jím ještě teplé 🙂 Placky můžete samozřejmě i zamrazit. 

Vytisknout recept

17 Comments

  • U Ilonky
    29. 11. 2015 v 7:58

    Vyzkouším, vypadají skvěle..Něco podobného pečou u nás v pekárně..Díky za recept Ilča

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 11. 2015 v 12:20

      Díky 🙂 určite zkuste. Mila

      Odpovědět
  • Pavla K.
    29. 1. 2016 v 6:52

    Jsou božské paní Milo, opravdu výborné placky. Včera jsem upekla z celé dávky, část mouky nahradila špaldovou a jen se po nich zaprášilo 🙂 Hezký den!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 1. 2016 v 9:29

      Pavlo, děkuji 🙂 tak to jsem moc ráda, že chutnají, u nás doma jsou hodně oblíbené 🙂 Mila

      Odpovědět
    • Pavla K.
      29. 1. 2016 v 12:00

      Znovu a znovu chválím tyto stránky, cokoliv co vyzkouším je na jedničku s hvězdičkou. Prostě super!

      Odpovědět
  • Anonymní
    9. 3. 2016 v 12:20

    Pekla dávno už moje maminka. Nedáváme droždí ale trochu prášku do pečiva, nedávám kmín ani pepř, jinak stejné, jenom se přidává trochu mléka na zadělání. Musí se k plackám udělat bílá meltová káva a musí být sladká. Není nutné vykrajovat ale jednotlivé placky vyválet. Výborné jsou teplé.

    Odpovědět
  • Unknown
    5. 11. 2016 v 9:38

    tyhle dělávala moje babička – bohužel dávno umřela amamka je nadělala – tak-že nebal recept … – dlouho jsem scháněl recepr – tímto Vám MOC DĚKUJI Milo… – jako chlapovi – co běžně nevaří a nepeče se to na poprvé docela povedlo – jenom jsem dost dosypával mouku ( dal jsem necelý hrneček mléka – a těsto bylo moc řídké…) příště dám rovnou 1/2 kg mouky na hrneček mléka… – chtělo by to trošku víc soli a placičky před pečením posipat kmínem … na horkovzdušné troubě MAX 15min…

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 11. 2016 v 9:56

      Tak to mě moc těší, že se Vám placky povedly 🙂 je to taková klasika našich babiček a velká škoda, když se některé recepty nepředají dál …

      Odpovědět
  • Unknown
    11. 10. 2017 v 10:27

    Míšo tak opět uspech😉placky jsou super..děkuji za rcp. Lenka🙋

    Odpovědět
  • Martina
    14. 8. 2019 v 13:44

    Dobrý den,
    mohla bych se prosím Vás zeptat, jaké škvarky používáte, nebo kde bych je mohla sehnat.

    Děkuji

    Martina

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      15. 8. 2019 v 19:15

      Nejlepší jsou domácí, ale koupíte i v řeznictví.

      Odpovědět
  • Unknown
    30. 11. 2019 v 15:08

    Já vám moc děkuji, placky-úžasné křupavé, ne žádná vysoká buchta. Jen nevím, co tomu řekne můj žaludek, když jsem je musela ochutnat ještě teplé, tři kousky jinak se to nedalo vydržet. Móóc děkuju za recept. 👍😃💗🌺

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      30. 11. 2019 v 16:47

      Děkuji, teplé jsou nejlepší :))

      Odpovědět
  • Zuzana
    4. 3. 2021 v 22:40

    Stejné dělávala moje babička. Asi z velkého množství těsta, protože pak měla placek plný plastový lavor ( obří, jaký býval ve starém ,,myčáku“). Nejlepší placky na světě! Daly se jíst ještě horké, ale klidně i ztvrdlé za týden, na chuti jim to neubralo. Moc Vám děkuju za tenhle recept!!! Pádím koupit sádlo… 😀

    Odpovědět
    • Míša Landová
      5. 3. 2021 v 8:43

      Ano, také máme recept po babičce 🙂 já je mám nejradši hned v den upečení, kdy jsou krásně křupavé. Tak držím palce, ať se povedou a připomenou babičku 🙂

      Odpovědět
  • Veronika
    8. 2. 2023 v 12:30

    Zdravím Míšo, přesně po těchto plackách touží moje drahá polovička, pěkně tenké a křupavé, jak dělávala jeho babička. Jen bych potřebovala poradit v jakém množství nahradit bezlepkovou moukou, případně máte-li zkušenost s konkrétním druhem mouky 😊 Moc děkuji a jen tak dál. Vaše stránky a kuchařka jsou pro mě poklad a studnice informací. Moc děkuji za to, že se s námi o Vaše recepty a zkušenosti dělíte 😊 Mějte se moc hezky.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      8. 2. 2023 v 16:01

      Tak to mě těší, díky. S bezlepkem bohužel v tomto receptu zkušenost nemám, takže se obávám, že neporadím …

      Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ