Menu
Odpalované těsto

Křupavé větrníčky s višněmi a pistáciovým krémem

Křupavé větrníčky

Odpalované těsto s křupavou vrstvou mám moc ráda a to hned z několika důvodů. V troubě krásně „vyroste“, méně praská a udrží se svůj tvar. Naplněné vydrží déle křehké a pevnější, tolik se nerozmáčí. Křupavá vrstva se dá ochutit nebo obarvit. A můžete se pokusit i o jiné tvary, než jen kolečka nebo banánky. Já jsem to riskla se srdíčky a ono to vyšlo 🙂

A protože u nás frčí pistácie, náplň byla jasná. A abych se pořád neopakovala s kombinací pistácie/maliny, zvolila jsem tentokrát višně. Jsou hodně podobné, nejen barvou i chutí, ale jsou výraznější, kyselejší a i po tepelné úpravě si drží svůj tvar. Zatímco odpalované těsto je nejlepší v den upečené, krém i višňový kompot, si připravte den předem.

Křupavý větrníček

Množství krému i višní v receptu je orientační. Záleží jaké tvary a velikosti odpalovaného těsta zvolíte, a jak moc budete dortíky plnit. Berte také v úvahu, že v troubě toto křupavé těsto nabyde trochu více, než klasické odpalované těsto bez křupavé vrstvy.

Křupavé větrníčky s višněmi a pistáciovým krémem

Pistáciový krém:
  • 360 g smetany ke šlehání 33%
  • 130 g bílé čokolády Callebaut Velvet
  • 55 g pistáciové pasty 100% (např. od Diana svět oříšků)

Polovinu smetany zahřejte k bodu varu a nalijte na čokoládu. Nechte chvilku odstát, pak vymíchejte do hladka. Přidejte pistáciovou pastu a promixujte tyčovým mixérem. Nakonec přilijte druhou polovinu studené smetany a celou směs ještě jednou promixujte. Přikryjte folií (položte přímo na krém) a dejte do lednice do druhého dne vychladit.

Višňový kompot:
  • 150-200 g višní (použila jsem mražené)
  • 1-2 lžíce cukru krupice
  • 1-2 lžičky kukuřičného škrobu
  • voda

Višně dejte do rendlíku, přidejte cukr a malé množství vody. Krátce povařte, višně by měly pustit šťávu. Škrob rozmíchejte v malém množství vody, přidejte k višním a zhruba 2-3 minuty povařte. Dejte do lednice vychladit.

Křupavé větrníčky
Křupavá krusta:
  • 50 g hladké mouky
  • 50 g cukru krupice
  • 40 g másla

Mouku a cukr dobře promíchejte. Přidejte na kousky nakrájené lehce změklé máslo a vypracujte těsto. Rozválejte ho mezi dvěma papíry na sílu 2-3 mm a dejte do mrazáku ztuhnout.

Odpalované těsto:
  • 60 ml mléka
  • 65 ml vody
  • špetka soli
  • lžička cukru krupice
  • 50 g másla
  • 80 g hladké mouky
  • 110 g vajec (ca. 2 vejce)

Troubu předehřejte na 220 stupňů, dva plechy si vyložte pečícím papírem. Na spodní stranu papíru si můžete nakreslit srdíčka nebo kolečka. Ideální je obkreslit vykrajovátko. Pokud pečete jako já na podložce Airmat, budete to muset „střihnout“ od oka 🙂

Vodu, mléko, sůl, cukr a máslo dejte do rendlíku a přiveďte k varu. Přisypte prosátou mouku a promíchejte do hladka. Těsto odpalujte při nižší teplotě, dokud není hladké a nelepí se na dno a stěny kastrolu, ca. 2-3 minuty. Těsto přendejte do mísy a míchejte do mírného zchladnutí. Vejce přidejte postupně, dobře zapracujte.

Těsto si přendejte do sáčku s hladkou špičkou o průměru ca. 1 cm a na připravený plech nastříkejte požadované tvary. Kolečka, srdíčka, vajíčka, věnečky …. 🙂 Velikost nastříkaných tvarů by měla být stejná nebo trochu menší, než ta, kterou vykrojíte z křupavé vrstvy.

Ze zamrazeného křupavého plátu vykrojte stejné tvary, které jste nastříkali z odpalovaného těsta a položte na něj. Dejte péct do vyhřáté trouby na 5 minut, pak snižte teplotu na 180 stupňů a ještě dalších 20-25 minut dopékejte. Jednotlivé kousky by měly být na dotek pevné (tvrdé). Berte v úvahu, že každá trouba peče jinak, pečlivě proto hlídejte.

Upečené kousky nechte zcela vychladnout.

Dokončení

Vychlazený pistáciový krém vyšlehejte při nižších otáčkách a přendejte ho do sáčku s řezanou špičkou.

Vychlazené kousky těsta vodorovně prokrojte. Na dno každého kousku dejte višňový kompot a nastříkejte pistáciový krém. Lehce přiklopte a dejte chladit do lednice.

Servírovat můžete téměř okamžitě, nejlepší jsou v den upečení.

64 Comments

  • Hanka
    3. 2. 2021 v 5:42

    Dobrý den, Míšo, tato srdíčka jsou úžasná, a jak píšete že jsou poskládaná z vaší kuchařky, tak vám musím říct, že kuchařku máme probranou od A do Z a pořád se jí nemůžeme nabažit:-) starší syn mi ji pravidelně předkládá a vybírá, co se bude péct…už ji máme skoro celou vyzkoušenou!!!
    Přeji vám i nám všem ať tato nelehká doba brzo skončí a hlavně zdraví. Hanka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      3. 2. 2021 v 10:29

      Hanko, tak to mě těší a moc děkuji 🙂 i Vám hodně zdraví a snad už lepší zítřky.

      Odpovědět
  • Sim.
    6. 2. 2021 v 22:53

    Milá Míšo, již se mi po nějakém novém sladkém receptu stýskalo. Zajímavá kombinace. Tu pastu si určitě pořídím. Mám přímo pusu plnou slin. Ať se Vám daří a svědčí Vám zdraví. Sim.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      7. 2. 2021 v 9:50

      Simi, tak to jsem ráda, že jsem Vás potěšila. Snad budou chutnat. Pastu vřele doporučuji, skvělá na spousty dalších věcí.

      Odpovědět
  • Hanka L.
    8. 2. 2021 v 20:24

    Dobrý večer Míšo, o víkendu jsem zkoušela křupavé banánky s kávovým krémem z Vaší krásné knížky. Jen jsem místo banánku tvořila větrnicky. Povedly se a dnes všichni obdarovani mlaskali. Díky Hanka.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      8. 2. 2021 v 22:46

      Hanko, to se mi právě na odpalovaném těstě líbí, ta jeho rozmanitost 🙂 jsem moc ráda, že chutnalo.

      Odpovědět
  • Janca
    10. 2. 2021 v 19:10

    Dobry den Miso, tak dnes jiz podruhe jsem delala tento vas krem, ale s tim, ze misto pistaciove ( ta mi zrovna dosla)pasty sem dala liskooriskovou a musim rict, ze lepsi krem jsem jeste nikdy nejedla! Je naprosto luxusni a timto bych vam hrozne moc chtela podekovat za vase dokonale recepty🙏 Chystam se priste na tu pistaciovou a ta me urcite vystreli do nebes😂 Jeste jednou hrozne moc dekuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      10. 2. 2021 v 21:14

      Tak to věřím, že to byla lahoda 🙂 já dávám lískooříškovou pastu k mléčné čokoládě a to je taky mňamka.

      Odpovědět
      • Alena Svobodová
        9. 8. 2021 v 15:10

        Dobrý den Míšo,
        měla bych k Vám prosbu. Nemohla byste mi poradit jak na nugátový krém? Představovala bych si ho, že bych dala 1 šlehačku, 1 mascarpone, 2 mléčné čokolády a vůbec nevím, kolik by to chtělo lískooříškové pasty 100%. Nemáte nějaký osvědčený recept, prosím?

        Odpovědět
        • Míša Landová
          9. 8. 2021 v 20:56

          Recept bohužel nemám, ale na nugátový krém bude určitě potřeba kvalitní mléčná čokoláda (ne tabulková) a asi poměrně větší množství oříškové pasty. Mascarpone bych v tomto případě vynechala. Nicméně je potřeba poměry vyzkoušet 🙂

          Odpovědět
  • Lída
    11. 2. 2021 v 18:57

    Míšo, ovocné dezerty vůbec nevyhledávám, jsem spíše čokoládovo-citronový typ ;), ale višně s pistáciemi mě s tou křupavou vrstvičkou učarovaly. Skvělé.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      11. 2. 2021 v 20:17

      Tak to jsme na tom stejně 🙂 také ovocné moc nemusím, ale tyhle stojí za vyzkoušení 🙂

      Odpovědět
      • Lída
        19. 2. 2021 v 20:27

        Mišo, bude ten krém vhodný i do makronek? Že bych zabila dvě mouchy jednou ranou… 🙂

        Odpovědět
        • Míša Landová
          20. 2. 2021 v 15:43

          Použít ho určitě můžete, ale makronky pak budou určeny k rychlé spotřebě 🙂

          Odpovědět
          • Lída
            21. 6. 2021 v 12:31

            A co třeba tartaletky? Dala bych tento krém a nahoru čerstvé maliny. Co myslíte, bude to ok? 😉

          • Míša Landová
            21. 6. 2021 v 19:10

            Do tartaletek už je to určitě lepší volba 🙂 já osobně mám tento krém nejradši v dortu nebo roládě.

  • Irena
    13. 2. 2021 v 12:18

    Dobrý den Míšo, dnes jsem zkoušela vaše srdíčka, ale bohužel křupavá vrstvička se mi po upečení ze srdíček loupe a nevypadá to pěkně, nevíte čím to je? kdysi jsem dělala vaše křupavé větrníčky a tam se mi to nedělo. Jestli jsem zvolila špatnou špičku na srdíčka nebo křupavé těsto bylo příliš tenké? Děkuji za odpověď Irena

    Odpovědět
    • Míša Landová
      13. 2. 2021 v 19:32

      Ireno, těžko říct, kde je chyba. Měla jste křupavou vrstvu zamraženou? Nemyslím, že by to bylo špatnou špičkou nebo tenkým těstem …

      Odpovědět
      • Irena
        15. 2. 2021 v 18:06

        Dobrý večer Míšo, křupavou vrstvu jsem měla zamraženou asi jsem udělala chybu tím, že jsem manipulovala ještě s horkými srdíčky a tím krusta popraskala a odpadla. Pekla jsem znovu, nechala vystydnout a vše bylo v pořádku. Upozorňuji tedy nechat zcela vychladnout jak doporučujete, vše má svůj čas. Děkuji vám za odpovědi.
        Chybami se člověk učí. Irena

        Odpovědět
  • Katka
    16. 2. 2021 v 14:09

    Dobrý den, Míšo,

    nezkoušela jste místo pistáciové pasty dát mleté pistácie?
    Děkuji, Katka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      16. 2. 2021 v 16:14

      Katko, nezkoušela, používám pasty, které mají do krému vhodnější konzistenci a jsou chuťově výraznější 🙂 Mleté pistácie jsou fajn spíše do těsta nebo na posyp.

      Odpovědět
  • Miluše
    21. 2. 2021 v 15:04

    Dobrý den,jdu k Vám pro radu. Pavlova…,málo kde se,ale člověk dozví,jak přesně by měl vypadat ve vnitřku. Předpokládám jako „marschmelow“? Pak to mám už po kolikáté špatně. Pokud peču bílkovou roládu,je skvělá,na povrchu odfouklá ,vykřupaná,ve vnitř jak marschm. Ale Pavlovu mám pokaždé vyfouklou,dutou a na vnitřní straně takový lepivec,co se matlá na zuby. V porovnání obou receptů je v roládě o něco méně cukru na bílek a peče se rychleji 150-160C. Zkusila jsem už mnoho receptů,poměrů,teplot a délky pečení a dopadnu vždy stejně. Někde musím dělat zásadní chybu. Nebo se pletu a má to takhle byt? Jak má správně vypadat ve vnitřku? Mnohokrát děkuji za odpověd p.s.Váš kávový dort je tedy bomba,jelikož byl okamžitě sežrán,druhý den znovu vyžádán.M

    Odpovědět
    • Míša Landová
      21. 2. 2021 v 21:26

      Nevím, jestli jsem ten správný člověk na radu 🙂 ano, Pavlova by měla být uvnitř tak trochu jako maršmeloun, což způsobuje přídavek kukuřičného škrobu do sněhu na rozdíl od pusinek. Já osobně ji moc nejím a obávám se, že po naplnění šlehačkou a rozležení se vnitřní struktura už obvykle moc nepozná. Myslím, že rozdíl bude trochu i ve tvaru a velikosti …

      Odpovědět
  • Simona
    19. 3. 2021 v 17:29

    Dobrý den,
    mužu použít pistáciovou čokoládu místo pasty?

    Odpovědět
  • Júlia
    20. 3. 2021 v 11:32

    Dobrý deň. Je možné nahradiť višne malinami a ostatné suroviny nechať v pôvodnom pomere? Nerozmočí sa z nich hotové odpaľované cesto? J.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      20. 3. 2021 v 19:20

      Pokud byste chtěla použít maliny, tak doporučuji jen čerstvé. Pokud byste je svařila, tak se rozpadnou a bude z nich jen kaše.

      Odpovědět
  • Jitka Prudká
    26. 3. 2021 v 16:40

    Opět famózní recept, dnes jsem vyzkoušela kamarádce k narozeninám. Povedly se ☺️ Peču jenom podle vašich receptů a 👍 máte krásně popsaný postup přípravy. Moc děkuji a těším se na objednanou knihu. Přeji hodně zdraví a mnoho dobrých receptů. Jitka

    Odpovědět
  • Kateřina
    31. 3. 2021 v 13:28

    Jsou skvělé. Myslíte, že by šla přidat kokosová pasta?

    Odpovědět
  • Lenka
    18. 4. 2021 v 21:05

    Dobrý večer Míšo,
    prosím kde kupujete mražené višně? Zatím jsem na ně nikde nenarazila.

    Odpovědět
  • Marcela
    1. 5. 2021 v 9:12

    Dobrý den,
    Vyzkoušela jsem pistáciový krém, chuťivě výborný, ale bohužel při vyšlehání se mi srazil.😧 přešlehala jsem ho? Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      1. 5. 2021 v 9:18

      Nejspíš ano 🙁 krém je potřeba šlehat pozvolna při nižší rychlosti. Případně může být na vině nekvalitní čokoláda …

      Odpovědět
  • Šárka
    12. 5. 2021 v 7:41

    Dobrý den,
    můžu se zeptat jaký způsob je nejlepší na skladování pokud je budu servírovat až druhý den? Korpusy bych upekla jeden den a krémem bych je naplnila až v den servírování jen nevím jak skladovat korpusy jestli v lednici nebo mimo, zakryté igelitem, utěrkou, na volno? Chtěla bych aby zůstaly křupavé. Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      13. 5. 2021 v 8:15

      Odpalované těsto je nejlepší v den upečení, pokud pečete předem a jsou nenaplněné, můžete jen zakrýt utěrkou. Pozor, neměly by navlhnout. U těchto křupavých bych ale klidně naplnila i v den upečení a uchovala naplněné v lednici do dalšího dne, nezakryté 🙂

      Odpovědět
  • Alena
    24. 5. 2021 v 7:13

    Dobrý den, prosím, pokud bych chtěla tento krém na vyšší 20cm dort, tato dávka asi stačit nebude, že? Kolik tak prosím udělat? Moc děkuji!

    Odpovědět
    • Míša Landová
      24. 5. 2021 v 17:14

      Těžko říct, co si představit pod pojmem vyšší dort 🙂 každopádně bych to viděla alespoň na dvojitou dávku.

      Odpovědět
  • Alena
    24. 5. 2021 v 17:20

    3-4 pláty korpusu, moc děkuji!

    Odpovědět
  • Radana
    16. 12. 2021 v 16:46

    Dobrý den, je vhodný tento pistaciovy krém na obmaz dortu? Můžete mi případně poradit jiný vhodnější?Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      16. 12. 2021 v 18:26

      Ano, tento krém je vhodný jak do dortu, tak na jeho obmazání. Ale je to smetanový krém a je potřeba s ním tak pracovat 🙂

      Odpovědět
  • Strmenska
    24. 1. 2022 v 21:46

    Dobrý večer, chcela som sa opýtať, ak to robíte na dva plechy, nastriekate cesto naraz na obe, alebo cesto dáte do chladničky vo vrecku a až sa upecie prvý potom nastriekate druhý plech? Predpokladám ze nepeciete obe naraz. Ďakujem, mate úžasné recepty, veľmi rada podľa nich pečiem. Katka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      25. 1. 2022 v 13:33

      Peču po jednom plechu a ten druhý (další) si nastříkám až v okamžiku, kdy se mi dopéká ten první 🙂

      Odpovědět
  • Nikola
    4. 4. 2022 v 0:16

    Dobrý den mohou se zeptat místo mražených višnich dát kompotované .?

    Odpovědět
  • Marie
    4. 4. 2022 v 8:52

    Dobrý den Míšo,
    sleduji Vás už delší dobu, mám i Vaši kuchařku a vždy mi každý recept od Vás fungoval. Bohužel u tohoto je to poprvé, co s pálenou hmotou bojuji 🙁 Nedělala jsem ji už nějakou dobu a potřebuju potrénovat před pečením na svatbu. Zkusila jsem nejprve konkurenční recept, který se ale moc neliší od Vašeho, pak Váš. Problém u prvního byl, že jsem po upečení podle uvedeného času větrníček rozřízla a nebyl dopečený. Zkusila jsem dopékat, což se nakonec podařilo, ale na úkor barvy výrobků a u některých i chuti, neboť už byly připečené. U Vašeho jsem se držela postupu a pekla na 200 asi 15 min., ale když jsem viděla, jak začínají zase hnědnout, nevydržela jsem, trošku troubu vyvětrala a stáhla na 160. Přesto byly připečené 🙁 Troubu mám 2 roky starou a teplota odpovídá (při 210 jsem naměřila 209/210). Vypadá to, že podle Vašeho receptu byly upečené dříve, ale bála jsem se troubu otevřít dřív, než po těch 15 min.
    V čem by mohl být problém? Zkoumala jsem různé recepty a teploty, na které se pálená hmota peče a co se týká teplot, docela se to liší. I Vaše recepty nejsou, co se teplot pečení, stejné 🙂 Dokázala byste mi poradit? (V dalším pokusu mám v plánu zkusit teplotu na 190 a stáhnout zase na těch 160.) Děkuji předem a přeji krásný den! Maruška B.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      4. 4. 2022 v 10:03

      Je potřeba vzít v úvahu, že teploty a čas pečení je vždy jen orientační, protože každá trouba peče trochu jinak. Pečete na horní a dolní ohřev nebo horkovzduch? Začínám někdy péct i na 220-230 a nikdy se mi nestalo, že by se mi kousky spálily … Také bych se nebála tmavšího odstínu … 🙂

      Odpovědět
      • Marie
        4. 4. 2022 v 21:31

        Rozumím…no musím to zkusit nějak vychytat. Minulé pokusy dopadly skvěle, jenže už si nepamatuji, podle jakého receptu jsem pekla a navíc to bylo v jiné troubě 😀 Ale ano, peču na horní a dolní ohřev.

        Odpovědět
  • Marie
    6. 4. 2022 v 22:36

    Dobrý večer Míšo, tak záhada problémů s tímto receptem vyřešena a beru zpět, že mi nefunguje – nevím, jak se mi to povedlo, ale při prvním pokusu jsem úplně minula informaci o stažení teploty už po 5 minutách 🤦 Zrovna jsem zkusila znovu a konečně jsem spokojená! Takže díky! 😇 Maruška

    Odpovědět
  • Klára
    11. 4. 2022 v 13:24

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, kolik kusů se z této dávky cca upeče. Děkuji

    Odpovědět
  • Michala
    29. 4. 2022 v 13:47

    Dobrý den Míšo, píšete že odpalované těsto vytvářet při nízké teplotě; měla by jste radu jak pracovat na plynovém sporáku? Plamen nastavit jde, ale teplotu jako takovou neovlivním, je bude trvat déle, než se to rozehřeje tolik (nevím jestli popisuji správně svůj problém, ale snad jej chápete).
    🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      30. 4. 2022 v 8:20

      Nehledejte v tom nic složitého, je prostě potřeba, aby sporák nebyl rozpálený na maximum, ale jen na nižší či střední plamen 🙂

      Odpovědět
  • Antonín Hošek
    22. 5. 2022 v 12:12

    Dobrý den Míšo,
    chtěl bych se zeptat, jestli se dá tento pistáciový krém použít i na cupcaky. Předem děkuji

    Odpovědět
  • Hanka
    27. 2. 2023 v 12:12

    Dobrý den chtěla bych se zeptat jak udělat z odpalovaného těsta tvar srdíček aby po upečení vypadaly tak hezky? Děkuji 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      28. 2. 2023 v 9:17

      Musíte nastříkat odpalované těsto ve tvaru srdíčka a zároveň ve stejném tvaru vykrojit i křupavou vrstvu 🙂

      Odpovědět
      • Hanka
        28. 2. 2023 v 22:20

        Ano to vím. Ale jak tím těstem už udělat tak hezký základ? Dělala jsem je a u žádného jsem nedocílila tak hezkého tvaru srdce. A to jsem zkoušela více variant a typu nanesení toho těsta 😀 vypadalo to dost podivně :). Tak jestli se to dělá jakobych je chtěla namalovat a pak nějak vyplnit střed? Či tak nějak?

        Odpovědět
        • Míša Landová
          9. 3. 2023 v 12:26

          Tohle se nedá dost dobře popsat, muselo by se vidět. Ale zkuste se podívat na netu, určitě nějaká videa najdete 🙂

          Odpovědět
  • Marek
    27. 9. 2023 v 13:09

    Dobrý den, na jaký počet kusů je tento recept?

    Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ