Odpalované těsto s křupavou vrstvou mám moc ráda a to hned z několika důvodů. V troubě krásně „vyroste“, méně praská a udrží se svůj tvar. Naplněné vydrží déle křehké a pevnější, tolik se nerozmáčí. Křupavá vrstva se dá ochutit nebo obarvit. A můžete se pokusit i o jiné tvary, než jen kolečka nebo banánky. Já jsem to riskla se srdíčky a ono to vyšlo 🙂
A protože u nás frčí pistácie, náplň byla jasná. A abych se pořád neopakovala s kombinací pistácie/maliny, zvolila jsem tentokrát višně. Jsou hodně podobné, nejen barvou i chutí, ale jsou výraznější, kyselejší a i po tepelné úpravě si drží svůj tvar. Zatímco odpalované těsto je nejlepší v den upečené, krém i višňový kompot, si připravte den předem.

Množství krému i višní v receptu je orientační. Záleží jaké tvary a velikosti odpalovaného těsta zvolíte, a jak moc budete dortíky plnit. Berte také v úvahu, že v troubě toto křupavé těsto nabyde trochu více, než klasické odpalované těsto bez křupavé vrstvy.
Křupavé větrníčky s višněmi a pistáciovým krémem
Pistáciový krém:
- 360 g smetany ke šlehání 33%
- 130 g bílé čokolády Callebaut Velvet
- 55 g pistáciové pasty 100% (např. od Diana svět oříšků)
Polovinu smetany zahřejte k bodu varu a nalijte na čokoládu. Nechte chvilku odstát, pak vymíchejte do hladka. Přidejte pistáciovou pastu a promixujte tyčovým mixérem. Nakonec přilijte druhou polovinu studené smetany a celou směs ještě jednou promixujte. Přikryjte folií (položte přímo na krém) a dejte do lednice do druhého dne vychladit.
Višňový kompot:
- 150-200 g višní (použila jsem mražené)
- 1-2 lžíce cukru krupice
- 1-2 lžičky kukuřičného škrobu
- voda
Višně dejte do rendlíku, přidejte cukr a malé množství vody. Krátce povařte, višně by měly pustit šťávu. Škrob rozmíchejte v malém množství vody, přidejte k višním a zhruba 2-3 minuty povařte. Dejte do lednice vychladit.

Křupavá krusta:
- 50 g hladké mouky
- 50 g cukru krupice
- 40 g másla
Mouku a cukr dobře promíchejte. Přidejte na kousky nakrájené lehce změklé máslo a vypracujte těsto. Rozválejte ho mezi dvěma papíry na sílu 2-3 mm a dejte do mrazáku ztuhnout.
Odpalované těsto:
- 60 ml mléka
- 65 ml vody
- špetka soli
- lžička cukru krupice
- 50 g másla
- 80 g hladké mouky
- 110 g vajec (ca. 2 vejce)
Troubu předehřejte na 220 stupňů, dva plechy si vyložte pečícím papírem. Na spodní stranu papíru si můžete nakreslit srdíčka nebo kolečka. Ideální je obkreslit vykrajovátko. Pokud pečete jako já na podložce Airmat, budete to muset „střihnout“ od oka 🙂
Vodu, mléko, sůl, cukr a máslo dejte do rendlíku a přiveďte k varu. Přisypte prosátou mouku a promíchejte do hladka. Těsto odpalujte při nižší teplotě, dokud není hladké a nelepí se na dno a stěny kastrolu, ca. 2-3 minuty. Těsto přendejte do mísy a míchejte do mírného zchladnutí. Vejce přidejte postupně, dobře zapracujte.
Těsto si přendejte do sáčku s hladkou špičkou o průměru ca. 1 cm a na připravený plech nastříkejte požadované tvary. Kolečka, srdíčka, vajíčka, věnečky …. 🙂 Velikost nastříkaných tvarů by měla být stejná nebo trochu menší, než ta, kterou vykrojíte z křupavé vrstvy.
Ze zamrazeného křupavého plátu vykrojte stejné tvary, které jste nastříkali z odpalovaného těsta a položte na něj. Dejte péct do vyhřáté trouby na 5 minut, pak snižte teplotu na 180 stupňů a ještě dalších 20-25 minut dopékejte. Jednotlivé kousky by měly být na dotek pevné (tvrdé). Berte v úvahu, že každá trouba peče jinak, pečlivě proto hlídejte.
Upečené kousky nechte zcela vychladnout.
Dokončení
Vychlazený pistáciový krém vyšlehejte při nižších otáčkách a přendejte ho do sáčku s řezanou špičkou.
Vychlazené kousky těsta vodorovně prokrojte. Na dno každého kousku dejte višňový kompot a nastříkejte pistáciový krém. Lehce přiklopte a dejte chladit do lednice.
Servírovat můžete téměř okamžitě, nejlepší jsou v den upečení.
20 Comments
Hanka
3. 2. 2021 v 5:42Dobrý den, Míšo, tato srdíčka jsou úžasná, a jak píšete že jsou poskládaná z vaší kuchařky, tak vám musím říct, že kuchařku máme probranou od A do Z a pořád se jí nemůžeme nabažit:-) starší syn mi ji pravidelně předkládá a vybírá, co se bude péct…už ji máme skoro celou vyzkoušenou!!!
Přeji vám i nám všem ať tato nelehká doba brzo skončí a hlavně zdraví. Hanka
Míša Landová
3. 2. 2021 v 10:29Hanko, tak to mě těší a moc děkuji 🙂 i Vám hodně zdraví a snad už lepší zítřky.
Sim.
6. 2. 2021 v 22:53Milá Míšo, již se mi po nějakém novém sladkém receptu stýskalo. Zajímavá kombinace. Tu pastu si určitě pořídím. Mám přímo pusu plnou slin. Ať se Vám daří a svědčí Vám zdraví. Sim.
Míša Landová
7. 2. 2021 v 9:50Simi, tak to jsem ráda, že jsem Vás potěšila. Snad budou chutnat. Pastu vřele doporučuji, skvělá na spousty dalších věcí.
Hanka L.
8. 2. 2021 v 20:24Dobrý večer Míšo, o víkendu jsem zkoušela křupavé banánky s kávovým krémem z Vaší krásné knížky. Jen jsem místo banánku tvořila větrnicky. Povedly se a dnes všichni obdarovani mlaskali. Díky Hanka.
Míša Landová
8. 2. 2021 v 22:46Hanko, to se mi právě na odpalovaném těstě líbí, ta jeho rozmanitost 🙂 jsem moc ráda, že chutnalo.
Janca
10. 2. 2021 v 19:10Dobry den Miso, tak dnes jiz podruhe jsem delala tento vas krem, ale s tim, ze misto pistaciove ( ta mi zrovna dosla)pasty sem dala liskooriskovou a musim rict, ze lepsi krem jsem jeste nikdy nejedla! Je naprosto luxusni a timto bych vam hrozne moc chtela podekovat za vase dokonale recepty🙏 Chystam se priste na tu pistaciovou a ta me urcite vystreli do nebes😂 Jeste jednou hrozne moc dekuji
Míša Landová
10. 2. 2021 v 21:14Tak to věřím, že to byla lahoda 🙂 já dávám lískooříškovou pastu k mléčné čokoládě a to je taky mňamka.
Lída
11. 2. 2021 v 18:57Míšo, ovocné dezerty vůbec nevyhledávám, jsem spíše čokoládovo-citronový typ ;), ale višně s pistáciemi mě s tou křupavou vrstvičkou učarovaly. Skvělé.
Míša Landová
11. 2. 2021 v 20:17Tak to jsme na tom stejně 🙂 také ovocné moc nemusím, ale tyhle stojí za vyzkoušení 🙂
Lída
19. 2. 2021 v 20:27Mišo, bude ten krém vhodný i do makronek? Že bych zabila dvě mouchy jednou ranou… 🙂
Míša Landová
20. 2. 2021 v 15:43Použít ho určitě můžete, ale makronky pak budou určeny k rychlé spotřebě 🙂
Irena
13. 2. 2021 v 12:18Dobrý den Míšo, dnes jsem zkoušela vaše srdíčka, ale bohužel křupavá vrstvička se mi po upečení ze srdíček loupe a nevypadá to pěkně, nevíte čím to je? kdysi jsem dělala vaše křupavé větrníčky a tam se mi to nedělo. Jestli jsem zvolila špatnou špičku na srdíčka nebo křupavé těsto bylo příliš tenké? Děkuji za odpověď Irena
Míša Landová
13. 2. 2021 v 19:32Ireno, těžko říct, kde je chyba. Měla jste křupavou vrstvu zamraženou? Nemyslím, že by to bylo špatnou špičkou nebo tenkým těstem …
Irena
15. 2. 2021 v 18:06Dobrý večer Míšo, křupavou vrstvu jsem měla zamraženou asi jsem udělala chybu tím, že jsem manipulovala ještě s horkými srdíčky a tím krusta popraskala a odpadla. Pekla jsem znovu, nechala vystydnout a vše bylo v pořádku. Upozorňuji tedy nechat zcela vychladnout jak doporučujete, vše má svůj čas. Děkuji vám za odpovědi.
Chybami se člověk učí. Irena
Míša Landová
15. 2. 2021 v 20:52Důležité je, že jste na to přišla 🙂
Katka
16. 2. 2021 v 14:09Dobrý den, Míšo,
nezkoušela jste místo pistáciové pasty dát mleté pistácie?
Děkuji, Katka
Míša Landová
16. 2. 2021 v 16:14Katko, nezkoušela, používám pasty, které mají do krému vhodnější konzistenci a jsou chuťově výraznější 🙂 Mleté pistácie jsou fajn spíše do těsta nebo na posyp.
Miluše
21. 2. 2021 v 15:04Dobrý den,jdu k Vám pro radu. Pavlova…,málo kde se,ale člověk dozví,jak přesně by měl vypadat ve vnitřku. Předpokládám jako „marschmelow“? Pak to mám už po kolikáté špatně. Pokud peču bílkovou roládu,je skvělá,na povrchu odfouklá ,vykřupaná,ve vnitř jak marschm. Ale Pavlovu mám pokaždé vyfouklou,dutou a na vnitřní straně takový lepivec,co se matlá na zuby. V porovnání obou receptů je v roládě o něco méně cukru na bílek a peče se rychleji 150-160C. Zkusila jsem už mnoho receptů,poměrů,teplot a délky pečení a dopadnu vždy stejně. Někde musím dělat zásadní chybu. Nebo se pletu a má to takhle byt? Jak má správně vypadat ve vnitřku? Mnohokrát děkuji za odpověd p.s.Váš kávový dort je tedy bomba,jelikož byl okamžitě sežrán,druhý den znovu vyžádán.M
Míša Landová
21. 2. 2021 v 21:26Nevím, jestli jsem ten správný člověk na radu 🙂 ano, Pavlova by měla být uvnitř tak trochu jako maršmeloun, což způsobuje přídavek kukuřičného škrobu do sněhu na rozdíl od pusinek. Já osobně ji moc nejím a obávám se, že po naplnění šlehačkou a rozležení se vnitřní struktura už obvykle moc nepozná. Myslím, že rozdíl bude trochu i ve tvaru a velikosti …