Menu
Odpalované těsto

Čokoládové eclairs

Odpalované těsto jsem si poslední dobou hodně oblíbila. A to nejen pro jeho přípravu a chuť, ale i pro jeho variabilitu pokud jde o tvary. Věneček i větrník jsou fajn, ale musím říct, že nejvíce mi svým tvarem učaroval francouzský eclair. Česky bychom asi řekli banánek, i když už to nezní tak vznešeně 🙂 Eclair bývá obvykle naplněný zespodu nebo z boku jen malými otvory špičkou, tedy bez rozříznutí. Vynikne tak jeho elegantní tvar.

Je pravda, že to chce trochu cviku při stříkání, aby byly banánky stejně silné a dlouhé. Velký podíl má na tom i trouba, která si občas při pečení odpalovaného těsta dělá co chce. Doporučuji péct pouze na horní a dolní ohřev, nikoliv na horký vzduch. Každopádně učení dělá mistra a pokud se vám to hned napoprvé nepovede perfektně, příště to bude určitě lepší. 

Čokoládové eclairs (12 ks)
Odpalované těsto:
60 ml mléka
65 ml vody
špetka soli 
lžíce cukru krupice
50 g másla
80 g hladké mouky
110 g vajec (ca. 2 menší vejce)
+ moučkový cukr na posypání
Troubu předehřejte na 190 stupňů, plech si vyložte pečícím papírem.
Vodu, mléko, sůl, cukr a máslo dejte do kastrolu a přiveďte k varu. Přisypte prosátou mouku a promíchejte do hladka. Těsto odpalujte při nižší teplotě, dokud není hladké a nelepí se na dno a stěny kastrolu, ca. 2-3 minuty. 
Těsto přendejte do mísy a míchejte do mírného zchladnutí. Vejce přidávejte postupně, každé nejdříve dobře zapracujte, než přidáte další. 
Těsto si dejte do sáčku s řezanou trubičkou o průměru 12 mm a na připravený plech nastříkejte banánky o délce ca. 12 cm. Banánky poprašte lehce moučkovým cukrem a dejte péct do vyhřáté trouby. Zhruba po 20 minutách snižte teplotu na 170 stupňů a ještě dalších 10-12 minut dopékejte. Banánky by měly být na dotek pevné a tvrdé.

Čokoládový krém:

150 g hořké čokoády Callebaut 70%
115 g mléka, tučné nebo polotučné
240 g smetany ke šlehání 33%
2 g plátkové želatiny Dr. Oetker
Želatinu dejte do misky se studenou vodou a nechte nabobtnat. 
Čokoládu rozpusťte v mikrovlnné troubě nebo vodní lázni. Mléko zahřejte k bodu varu a nechte v něm rozpustit nabobtnalou želatinu. Poté ho ve dvou krocích nalijte na rozpuštěnou čokoládu, vždy dobře promíchejte stěrkou. Celou směs pak promixujte tyčovým mixérem. Nakonec přilijte studenou smetanu a opět vše promixujte. Směs nalijte do misky, zakryjte folií (přímo na tekutinu) a dejte do lednice alespoň na osm hodin vychladit. 
Vychlazený krém si přendejte do sáčku s úzkou špičkou (krém už se nešlehá). Do každého banánku udělejte zespodu tři malé otvory špičatým nožem a pomocí sáčku je naplňte. Dejte do lednice vychladit. 

Čokoládová poleva:

100 g smetany ke šlehání 33%
100 g hořké čokolády 50-60%
+ kakaové boby na posypání
Čokoládu zalijte horkou smetanu, nechte chvilku odstát, pak vymíchejte do hladka. Za občasného míchání nechte polevu zchladnout a lehce zhoustnout. Eclairs máčejte v polevě a posypte kakaovými boby (případě kousky čokolády).

Vytisknout recept

40 Comments

  • MíšaPuš
    20. 3. 2020 v 19:20

    Vypadají božsky 😍 Děkujeme za recept, při nejbližší příležitosti musím vyzkoušet 😉

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 3. 2020 v 7:57

      Děkuji, určitě zkuste 🙂

      Odpovědět
  • Lenka
    20. 3. 2020 v 19:42

    Parádní!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 3. 2020 v 7:57

      Díky 🙂

      Odpovědět
      • Lucka
        14. 8. 2021 v 12:10

        Dobrý den,už chladím krém,ale chtěla jsem se zeptat,má byt tekutý? Nebo jsem někde udělala chybu a po šlehání tyčovým mixerem měl zhoustnout? Dekuju

        Odpovědět
  • Anonymní
    20. 3. 2020 v 21:37

    Míšo, no jo, "eklerky" to je dobrota:-D.. dělám je docela často z čokoládového těsta, se šlehačkou s vanilkovým luskem, navrch čokoláda:-)taková Fitnes verze:-))) tyhle určitě také vyzkouším. Mějte se krásně. Hanka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 3. 2020 v 7:58

      Hanko, myslím, že odpalované těsto je skvělé v jakékoliv podobě i náplni 🙂 krásné dny.

      Odpovědět
  • Unknown
    21. 3. 2020 v 13:10

    Tak ty jsou DOKONALÉ..jste prostě nejlepší 🙏👍👍👍

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      24. 3. 2020 v 13:40

      Děkuji.

      Odpovědět
  • Unknown
    24. 5. 2020 v 8:54

    Dobrý den Míšo, tak jsme dnes vyzkoušeli a musím uznat , že je to fakt výborný zákusek. Trochu jsem měla obavu ,jestli krém zatuhne, ale povedlo se. Hezký den Jitka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 5. 2020 v 18:39

      Díky, když se držíte receptu a surovin, mělo by to klapnout 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    28. 5. 2020 v 6:53

    Hezky den Miso, myslite, ze je mozne "eklerky" zamrazit? Jestli budou stale chutove stejne? Dekuji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 5. 2020 v 18:03

      Nenaplněné odpalované těsto mrazím běžně, ať už jsou to eclair nebo věnečky. Nicméně myslím, že tyhle čokoládové by ustály zamrazení i naplněné.

      Odpovědět
    • Anonymní
      4. 6. 2020 v 20:49

      Plátkovou želatinu bych radši nemrazila, po rozmrazeni se rozpouští, bestie.

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 6. 2020 v 10:33

      Dezerty s želatinou se běžně mrazí a právě díky želatině si udrží svůj tvar, a je jedno, jestli je plátková nebo prášková 🙂
      Pokud se Vám dezert rozpouštěl, tak bylo želatiny buď málo nebo byla špatně zapracovaná 🙂

      Odpovědět
  • Markéta
    12. 9. 2020 v 10:42

    Dobrý den, moc děkuji za úžasné recepty, peču už převážně jen podle Vašich stránek a má to vždycky obrovský úspěch. 🙂 Už se těším na Vaši kuchařku. Na zítřejší rodinnou oslavu peču dort s hruškami, věnečky a chci zkusit eclairs. Každopádně mám jen práškovou želatinu, můžu ji použít ve stejném množství jako plátkovou?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      13. 9. 2020 v 19:18

      Ano, můžete použít i práškovou želatinu a použít ji ve stejném množství jako plátkovou.

      Odpovědět
  • Berenika Hincová
    30. 11. 2020 v 14:13

    Dobrý den, ráda zkouším Vaše recepty jsou úžasné. Prosím o radu zda by šel použít jiný krém třeba pistáciový z makronek?Čokoládové u nás nejsou oblíbené. Děkuji

    Odpovědět
  • Lucie
    4. 12. 2020 v 18:29

    Dobrý den,
    recept je úžasný. Zkoušela jsem od Vás i recept na větrníčky a oboje byla pecka. Jen tedy u těch eclairs mám problém, že mi pokaždé těsto spadne. Už jsem z toho zoufalá, když dělám jiný tvar je vše v pořádku. Samozřejmě věci jako otvírání trouby, horkovzduch apod. nedělám. Minule jsem i zkoušela tam těsto nechat tak dlouho dokud nebylo zespodu lehce připálené a i tak spadlo….. a to už snad ani není možné…….peču dle receptu, ale zkoušela jsem to i déle….ale bohužel tvar eclair se mi nedaří :/ nevíte kde u tohoto tvaru dělám chybu? 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      5. 12. 2020 v 9:30

      Tak to mě mrzí, ale na dálku těžko říct. Těsto obvykle spadne, když je málo upečené nebo málo odpálené. Po upečení musí být na dotek úplně tvrdé.

      Odpovědět
  • Věra Štefková
    29. 1. 2021 v 12:21

    Paní Míšo, dnes ráno som dokončila eclairs podĺa vášho receptu a vyšlo to skvele. S vami sa mi podarilo všetko podĺa presného receptu. V týchto časoch si dávam vaše recepty z vyššej cukráriny,ako hovorím,ako výzvy,teraz je na výzvy čas. Držte sa a teším sa na nové výzvy.ĎAKUJEM

    Odpovědět
    • Míša Landová
      29. 1. 2021 v 12:38

      Věro, tak to mě moc těší a má radost, že Vaše výzva dopadla dobře. Mám to podobně, každý nový recept či dezert je pro mě výzva. Mějte se hezky 🙂

      Odpovědět
      • Věra Štefková
        29. 1. 2021 v 20:30

        🌞✌ĎAKUJEM

        Odpovědět
  • Markéta Polová
    8. 3. 2021 v 18:27

    Dobrý den, Míšo, myslíte, ze mohu použít i jinou nez Callebaut čokoládu?

    Odpovědět
  • Svatava
    15. 3. 2021 v 13:51

    Míšo asi se zeptám hloupé,ale můžu péči odpalované těsto v silikonové formě?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      15. 3. 2021 v 14:26

      Zkusit můžete, ale ještě jsem se s tím nesetkala 🙂 hodně se teď peče odpalované v perforovaném ráfku, tam je ale díky perforaci přísun vzduchu, u toho silikonu to bude asi problém.

      Odpovědět
  • Míša
    20. 3. 2021 v 14:49

    ¨Dobrý den Míšo,
    chtěla bych se optat, zda si eclairs mohu upéct dnes a až zítra je plnit?A nebo je dnes udělat komplet? Chtěla bych je zítra vzít do práce.. Děkuji moc za odpověd.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      20. 3. 2021 v 19:21

      Odpalované těsto je nejlepší v den upečení. Pokud je máte na zítra, tak je dnes i naplňte, do zítra se rozleží 🙂

      Odpovědět
  • Esra
    2. 3. 2023 v 16:13

    Dobrý den miso . jaky spicky jste pouzila ? Děkuji

    Odpovědět
  • Kristýna
    2. 8. 2023 v 18:04

    Dobrý den,
    prosím prošlhenáním tyčovými myslíte klasický ruční šlehač se dvěma metlami? Pořád se mi nezdá, že by se to mixovalo tyčovými mixérem s noži.
    Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      3. 8. 2023 v 10:09

      Když píši tyčový mixér, tak mám na mysli tyčový mixér 🙂 šlehač je úplně jiný spotřebič, kterým se šlehá, nikoliv mixuje 🙂 a v tomto případě je mixování žádoucí.

      Odpovědět
  • Lucie
    21. 8. 2024 v 18:30

    Dobrý den, paní Míšo,
    chystala jsem se na arašídové věnečky se slaným karamelem podle vaší knihy, ale neteř by si přála eclairs, mohu prosím zachovat recept a změnit jen tvar? Říkám si proč ne, ale raději se optám:)
    Lucka

    Odpovědět
    • Lucie
      22. 8. 2024 v 0:54

      A pokud by to šlo, hodila by se nahoru také čokoládová poleva?
      Děkuji🙂

      Odpovědět
    • Míša Landová
      22. 8. 2024 v 7:48

      Ano, můžete, to je výhoda odpalovaného těsta 🙂

      Odpovědět
      • Lucie
        22. 8. 2024 v 15:42

        Děkuji moc za odpověď, nakonec se vrhám na oboje, ale pro příště se bude hodit🙂 Pěkný den🙂

        Odpovědět

Průměrné hodnocení z 1 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ