Odpalované těsto jsem si poslední dobou hodně oblíbila. A to nejen pro jeho přípravu a chuť, ale i pro jeho variabilitu pokud jde o tvary. Věneček i větrník jsou fajn, ale musím říct, že nejvíce mi svým tvarem učaroval francouzský eclair. Česky bychom asi řekli banánek, i když už to nezní tak vznešeně 🙂 Eclair bývá obvykle naplněný zespodu nebo z boku jen malými otvory špičkou, tedy bez rozříznutí. Vynikne tak jeho elegantní tvar.
Je pravda, že to chce trochu cviku při stříkání, aby byly banánky stejně silné a dlouhé. Velký podíl má na tom i trouba, která si občas při pečení odpalovaného těsta dělá co chce. Doporučuji péct pouze na horní a dolní ohřev, nikoliv na horký vzduch. Každopádně učení dělá mistra a pokud se vám to hned napoprvé nepovede perfektně, příště to bude určitě lepší.
Čokoládové eclairs (12 ks)
Odpalované těsto:
60 ml mléka
65 ml vody
špetka soli
lžíce cukru krupice
50 g másla
80 g hladké mouky
110 g vajec (ca. 2 menší vejce)
+ moučkový cukr na posypání
Troubu předehřejte na 190 stupňů, plech si vyložte pečícím papírem.
Vodu, mléko, sůl, cukr a máslo dejte do kastrolu a přiveďte k varu. Přisypte prosátou mouku a promíchejte do hladka. Těsto odpalujte při nižší teplotě, dokud není hladké a nelepí se na dno a stěny kastrolu, ca. 2-3 minuty.
Těsto přendejte do mísy a míchejte do mírného zchladnutí. Vejce přidávejte postupně, každé nejdříve dobře zapracujte, než přidáte další.
Těsto si dejte do sáčku s řezanou trubičkou o průměru 12 mm a na připravený plech nastříkejte banánky o délce ca. 12 cm. Banánky poprašte lehce moučkovým cukrem a dejte péct do vyhřáté trouby. Zhruba po 20 minutách snižte teplotu na 170 stupňů a ještě dalších 10-12 minut dopékejte. Banánky by měly být na dotek pevné a tvrdé.
Čokoládový krém:
150 g hořké čokoády Callebaut 70%
115 g mléka, tučné nebo polotučné
240 g smetany ke šlehání 33%
2 g plátkové želatiny Dr. Oetker
Želatinu dejte do misky se studenou vodou a nechte nabobtnat.
Čokoládu rozpusťte v mikrovlnné troubě nebo vodní lázni. Mléko zahřejte k bodu varu a nechte v něm rozpustit nabobtnalou želatinu. Poté ho ve dvou krocích nalijte na rozpuštěnou čokoládu, vždy dobře promíchejte stěrkou. Celou směs pak promixujte tyčovým mixérem. Nakonec přilijte studenou smetanu a opět vše promixujte. Směs nalijte do misky, zakryjte folií (přímo na tekutinu) a dejte do lednice alespoň na osm hodin vychladit.
Vychlazený krém si přendejte do sáčku s úzkou špičkou (krém už se nešlehá). Do každého banánku udělejte zespodu tři malé otvory špičatým nožem a pomocí sáčku je naplňte. Dejte do lednice vychladit.
Čokoládová poleva:
100 g smetany ke šlehání 33%
100 g hořké čokolády 50-60%
+ kakaové boby na posypání
Čokoládu zalijte horkou smetanu, nechte chvilku odstát, pak vymíchejte do hladka. Za občasného míchání nechte polevu zchladnout a lehce zhoustnout. Eclairs máčejte v polevě a posypte kakaovými boby (případě kousky čokolády).
Vytisknout recept |
40 Comments
MíšaPuš
20. 3. 2020 v 19:20Vypadají božsky 😍 Děkujeme za recept, při nejbližší příležitosti musím vyzkoušet 😉
Víkendové pečení
21. 3. 2020 v 7:57Děkuji, určitě zkuste 🙂
Lenka
20. 3. 2020 v 19:42Parádní!
Víkendové pečení
21. 3. 2020 v 7:57Díky 🙂
Lucka
14. 8. 2021 v 12:10Dobrý den,už chladím krém,ale chtěla jsem se zeptat,má byt tekutý? Nebo jsem někde udělala chybu a po šlehání tyčovým mixerem měl zhoustnout? Dekuju
Míša Landová
15. 8. 2021 v 7:59Krém ztuhne chlazením a díky želatině 🙂
Anonymní
20. 3. 2020 v 21:37Míšo, no jo, "eklerky" to je dobrota:-D.. dělám je docela často z čokoládového těsta, se šlehačkou s vanilkovým luskem, navrch čokoláda:-)taková Fitnes verze:-))) tyhle určitě také vyzkouším. Mějte se krásně. Hanka
Víkendové pečení
21. 3. 2020 v 7:58Hanko, myslím, že odpalované těsto je skvělé v jakékoliv podobě i náplni 🙂 krásné dny.
Unknown
21. 3. 2020 v 13:10Tak ty jsou DOKONALÉ..jste prostě nejlepší 🙏👍👍👍
Víkendové pečení
24. 3. 2020 v 13:40Děkuji.
Unknown
24. 5. 2020 v 8:54Dobrý den Míšo, tak jsme dnes vyzkoušeli a musím uznat , že je to fakt výborný zákusek. Trochu jsem měla obavu ,jestli krém zatuhne, ale povedlo se. Hezký den Jitka
Víkendové pečení
25. 5. 2020 v 18:39Díky, když se držíte receptu a surovin, mělo by to klapnout 🙂
Unknown
28. 5. 2020 v 6:53Hezky den Miso, myslite, ze je mozne "eklerky" zamrazit? Jestli budou stale chutove stejne? Dekuji
Víkendové pečení
28. 5. 2020 v 18:03Nenaplněné odpalované těsto mrazím běžně, ať už jsou to eclair nebo věnečky. Nicméně myslím, že tyhle čokoládové by ustály zamrazení i naplněné.
Anonymní
4. 6. 2020 v 20:49Plátkovou želatinu bych radši nemrazila, po rozmrazeni se rozpouští, bestie.
Víkendové pečení
5. 6. 2020 v 10:33Dezerty s želatinou se běžně mrazí a právě díky želatině si udrží svůj tvar, a je jedno, jestli je plátková nebo prášková 🙂
Pokud se Vám dezert rozpouštěl, tak bylo želatiny buď málo nebo byla špatně zapracovaná 🙂
Markéta
12. 9. 2020 v 10:42Dobrý den, moc děkuji za úžasné recepty, peču už převážně jen podle Vašich stránek a má to vždycky obrovský úspěch. 🙂 Už se těším na Vaši kuchařku. Na zítřejší rodinnou oslavu peču dort s hruškami, věnečky a chci zkusit eclairs. Každopádně mám jen práškovou želatinu, můžu ji použít ve stejném množství jako plátkovou?
Míša Landová
13. 9. 2020 v 19:18Ano, můžete použít i práškovou želatinu a použít ji ve stejném množství jako plátkovou.
Berenika Hincová
30. 11. 2020 v 14:13Dobrý den, ráda zkouším Vaše recepty jsou úžasné. Prosím o radu zda by šel použít jiný krém třeba pistáciový z makronek?Čokoládové u nás nejsou oblíbené. Děkuji
Míša Landová
30. 11. 2020 v 15:09Nevím přesně který pistáciový máte na mysli, na blogu jsou totiž dva, a ani jeden moc vhodný není. Volila bych spíš žloutkový krém nebo pudingový ochucený pistáciovou pastou. Myslím, že něco podobného najdete např. u Pistáciové tartaletky s jahodami nebo Vanilkové cupcakes s pistáciovým krémem
Lucie
4. 12. 2020 v 18:29Dobrý den,
recept je úžasný. Zkoušela jsem od Vás i recept na větrníčky a oboje byla pecka. Jen tedy u těch eclairs mám problém, že mi pokaždé těsto spadne. Už jsem z toho zoufalá, když dělám jiný tvar je vše v pořádku. Samozřejmě věci jako otvírání trouby, horkovzduch apod. nedělám. Minule jsem i zkoušela tam těsto nechat tak dlouho dokud nebylo zespodu lehce připálené a i tak spadlo….. a to už snad ani není možné…….peču dle receptu, ale zkoušela jsem to i déle….ale bohužel tvar eclair se mi nedaří :/ nevíte kde u tohoto tvaru dělám chybu? 🙂
Míša Landová
5. 12. 2020 v 9:30Tak to mě mrzí, ale na dálku těžko říct. Těsto obvykle spadne, když je málo upečené nebo málo odpálené. Po upečení musí být na dotek úplně tvrdé.
Věra Štefková
29. 1. 2021 v 12:21Paní Míšo, dnes ráno som dokončila eclairs podĺa vášho receptu a vyšlo to skvele. S vami sa mi podarilo všetko podĺa presného receptu. V týchto časoch si dávam vaše recepty z vyššej cukráriny,ako hovorím,ako výzvy,teraz je na výzvy čas. Držte sa a teším sa na nové výzvy.ĎAKUJEM
Míša Landová
29. 1. 2021 v 12:38Věro, tak to mě moc těší a má radost, že Vaše výzva dopadla dobře. Mám to podobně, každý nový recept či dezert je pro mě výzva. Mějte se hezky 🙂
Věra Štefková
29. 1. 2021 v 20:30🌞✌ĎAKUJEM
Markéta Polová
8. 3. 2021 v 18:27Dobrý den, Míšo, myslíte, ze mohu použít i jinou nez Callebaut čokoládu?
Míša Landová
8. 3. 2021 v 19:38Ano, určitě, jen by měla mít stejné parametry 🙂
Svatava
15. 3. 2021 v 13:51Míšo asi se zeptám hloupé,ale můžu péči odpalované těsto v silikonové formě?
Míša Landová
15. 3. 2021 v 14:26Zkusit můžete, ale ještě jsem se s tím nesetkala 🙂 hodně se teď peče odpalované v perforovaném ráfku, tam je ale díky perforaci přísun vzduchu, u toho silikonu to bude asi problém.
Míša
20. 3. 2021 v 14:49¨Dobrý den Míšo,
chtěla bych se optat, zda si eclairs mohu upéct dnes a až zítra je plnit?A nebo je dnes udělat komplet? Chtěla bych je zítra vzít do práce.. Děkuji moc za odpověd.
Míša Landová
20. 3. 2021 v 19:21Odpalované těsto je nejlepší v den upečení. Pokud je máte na zítra, tak je dnes i naplňte, do zítra se rozleží 🙂
Esra
2. 3. 2023 v 16:13Dobrý den miso . jaky spicky jste pouzila ? Děkuji
Míša Landová
9. 3. 2023 v 12:46Řezanou špičku francouzská hvězda.
Kristýna
2. 8. 2023 v 18:04Dobrý den,
prosím prošlhenáním tyčovými myslíte klasický ruční šlehač se dvěma metlami? Pořád se mi nezdá, že by se to mixovalo tyčovými mixérem s noži.
Děkuji
Míša Landová
3. 8. 2023 v 10:09Když píši tyčový mixér, tak mám na mysli tyčový mixér 🙂 šlehač je úplně jiný spotřebič, kterým se šlehá, nikoliv mixuje 🙂 a v tomto případě je mixování žádoucí.
Lucie
21. 8. 2024 v 18:30Dobrý den, paní Míšo,
chystala jsem se na arašídové věnečky se slaným karamelem podle vaší knihy, ale neteř by si přála eclairs, mohu prosím zachovat recept a změnit jen tvar? Říkám si proč ne, ale raději se optám:)
Lucka
Lucie
22. 8. 2024 v 0:54A pokud by to šlo, hodila by se nahoru také čokoládová poleva?
Děkuji🙂
Míša Landová
22. 8. 2024 v 7:49Ano, cokoliv 🙂
Míša Landová
22. 8. 2024 v 7:48Ano, můžete, to je výhoda odpalovaného těsta 🙂
Lucie
22. 8. 2024 v 15:42Děkuji moc za odpověď, nakonec se vrhám na oboje, ale pro příště se bude hodit🙂 Pěkný den🙂
Průměrné hodnocení z 1 recenzí:
5