Menu
Cupcaky a muffiny

Vanilkové cupcakes s pistáciovým krémem

Na Velikonoce se obvykle peče mazanec, beránek nebo jidáše. Proč se ale pořád držet klasiky a neupéct letos něco jiného? Tyhle malé vanilkové dortíky s lehce zelenkavým pistáciovým krémem budou ozdobou Vašeho velikonočního stolu. A pokud jich napečete víc, můžete s nimi obdarovat i koledníky. 

Dortíky jsou díky zakysané smetaně a žloutkům krásně vláčné, voní po vanilce a citronové kůře. Pistáciový krém je lehký, není přeslazený a plný kousků pistácií. Navíc je lehce do zelena, takže se perfektně hodí právě na Velikonoce. No a makronka, to je v tomto případě taková třešnička na dortu :o)

Příprava cupcakes je jednoduchá, všechny suroviny dáte do mísy a společně prošleháte. Angličtina má pro tento druh receptů krásný název „one bowl“, tedy jedna mísa. No a pak už jen stačí těsto rozdělit do 12 košíčků a za 20 minut máte upečeno.

Na 12 ks cupcakes si připravte:

(inspirace z www.joyofbaking.com)

195 g hladké mouky

200 g cukru krupice

1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva

1/4 lžičky soli

113 g změklého másla

1 velké vejce

2 žloutky

1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu

120 ml zakysané smetany

citronový olej / kůra

Troubu předehřejte na 170 stupňů, formu na muffinky vyložte papírovými košíčky.

V míse smíchejte hladkou mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl. Přidejte změklé máslo, vejce, žloutky, vanilkový extrakt, citron a zakysanou smetanu. Vše společně šlehejte, dokud není těsto krásně hladké a sametové. Rozdělte ho rovnoměrně do papírových košíčků a dejte péct do vyhřáté trouby na 20 – 25 minut, až jsou dortíky krásně dozlatova.

Nechte pár minut vychladnout ve formě, pak opatrně přendejte na chladicí mřížku. Po úplném vychladnutí můžete nazdobit krémem.

 

Suroviny na pistáciový krém:

1 pistáciový puding Dr. Oetker

250 ml mléka (tučné nebo polotučné)

2 – 3 lžíce cukru krupice

120 g másla

1 – 2 lžíce pistáciové pasty (koupíte např. tady)

Puding uvařte klasickým způsobem, jen v polovičním množství mléka, než je uvedeno na obalu. Cukr přidejte až na konec, puding se tak nebude připalovat. Přendejte do mísy, přetáhněte folií a nechce zcela vychladnout. Folie zabrání vytvoření škraloupu na povrchu.

Zchladlý puding vyšlehejte do krémové konzistence, přidejte pistáciovou pastu a dobře zašlehejte. Nakonec přidejte změklé máslo a vyšlehejte do nadýchaného krému. Podle chuti můžete přisladit nebo přidat pistáciovou pastu. Důležité je, aby pudingová směs nebyla studenější, než přidané máslo, krém by se tak mohl srazit.

Krémem naplňte cukrářský sáček a nastříkejte na dortíky. Množství by mělo vycházet přesně na zmíněných 12 kusů. Zdobit můžete dle libosti, kousky čokolády, sekanými pistáciemi nebo třeba marcipánovými vajíčky. Já jsem použila pistáciové makronky, recepty naleznete zde. A hned budete mít využití pro dva zbylé bílky :o)

30 Comments

  • Petra S
    17. 10. 2014 v 20:27

    Už jsem vyzkoušela několik receptů na vanilkové cupcakes, ale tenhle recept je opravde nejlepší, mňam! Díky Petra

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 10. 2014 v 20:44

      Díky 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    12. 6. 2016 v 19:52

    Ahojda Míšo,tak jsem opět zkoušela napodobit Tvé umění!Těsto na vanilkové cupcakes je opravdu skvělé.Krém jsem též vyzkoušela i ,když nejsem v žádném případě milovníkem pudingu.Je dobrý ,ale ve srovnání s tvým krémem z pistáciového krému si nemohou konkurovat.Zkoušela jsem několik dalších receptů z tvého rejstříku na oslavu narozenin.Dokonce došlo i na pečená lízátka.Ty mě naprosto nadchly.Jednoduché ,lahodné a ke všemu krásné!!!!!!Díky zase někdy Ilča

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 6. 2016 v 6:19

      Ilčo, zdravím, tak to jsme na tom s pudingem stejně :)) ano, souhlasím, pistáciový krém z dortu je trochu jiná kategorie 🙂 jsem moc ráda, že recepty mají úspěch, moc si vážím důvěry a návštěv blogu a budu se těšit zase na další komentář :)) Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    22. 8. 2016 v 11:59

    Ahoj,
    Muzu vynechat pastu? Potrebuji vanilkovy krem a tak bych dala vanilkovy puding. Drzi tento krem i venku?
    Dekuji!! Zuzka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 8. 2016 v 13:02

      Zuzko, zdravím, ano určitě, pastu lze vynechat. Vanilkový krém mám u receptu na Mandlové cupcakes s vanilkovým krémem.
      Pokud nebudou tropické třicítky, tak krém vydrží 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      22. 8. 2016 v 15:27

      Dekuji za rychlou odpoved :-). Ja na ten vanilkovy krem koukala… Ktery je chutnejsi a taky hutnejsi (proc jsou pridane zloutky?)

      Miluju tento blog, jsem tu nova a porad se koukam na recepty a kocham se obrazky, ale zatim jsem nic nezkusila… Tak dam vedet :-).

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 8. 2016 v 17:18

      Krém se žloutky je na chuť jemnější, ale jinak v tom moc velký rozdíl není 🙂 pevnější možná bude ten bez nebo se dá přidat více másla, aby byl krém pevnější. Já osobně mám radši krémy se smetanou, nemám totiž ráda puding :)))
      Budu moc ráda za vyzkoušení nějakého receptu a zpětnou vazbu 🙂 Míša

      Odpovědět
    • Anonymní
      9. 9. 2016 v 12:27

      Zdravim Milo, krem nam moc chutna! (Koupila jsem smetanovy puding s bilou cokoladou a pridala vanilkovy extrakt a byl vyborny) behem dvou mesicu jsem zkusila 6 ruznych kremu a tento byl nejlepsi. 🙂 dekuju!

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      9. 9. 2016 v 12:57

      Tak to moc ráda slyším 🙂 že právě tento krém u Vás zvítězil. Dá se dělat v mnoha obměnách, skvělý je třeba i čokoládový. Mějte se fajn a děkuji. Mila

      Odpovědět
  • Eli
    23. 1. 2017 v 10:02

    Dobrý den, těsto je naprosto bezkonkurenční. Myslíte, že by šlo použít i na klasický dortový korpus? Potřebovala bych 2x prokrojit, nejsem si úplně jistá, jak vypočítat množství. Děkuji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 1. 2017 v 13:00

      Eliško, zdravím Vás a děkuji 🙂 těsta na cupcakes jsem na dorty nikdy nezkoušela, já osobně mám radši klasické piškotové těsto 🙂 ale myslím, že by to mělo jít. Množství bude záležet na velikosti formy jakou použijete …

      Odpovědět
  • Eli
    24. 1. 2017 v 11:42

    děkuji, tak raději také zůstanu u piškotu 🙂

    Odpovědět
  • Anonymní
    30. 1. 2017 v 16:49

    Dobry den,kde prosim koupim tu pistaciovou pastu? Dá se sehnat i normalně v obchodě?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      30. 1. 2017 v 17:44

      Obávám se, že pistáciovou pastu koupíte jen na cukrářských eshopech nebo obchodech. Jeden odkaz na eshop máte nahoře u receptu 🙂 pokud máte rádi pistáciovou příchuť, určitě pastu využijete i jinak, na blogu mám několik receptů 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    13. 2. 2017 v 12:40

    Dobry den Mílo,
    měla bych prosím dotaz chtěla bych si koupit vice druhu past jak je mám pak připravovat,jsem v tomto naprostý lajk ale chtěla bych rychle varianty tak bych potřebovala vědet co stači na připravu? + dodat pak lžící ,dvě různé přichutě pasty.Stačilo by mascarpone + smetana ke šleháni + zminovaná nějaká varianta pasty aby mi vznikly ruzné variace příchutí 🙂 A nevíte jakou maji pasty dobu trvanlivosti,budu objednávat přes e-shop u nás ve městě nejsou k sehnání.
    Mockrát děkuji za odpověd.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 2. 2017 v 13:23

      Dobré odpoledne,
      ochucovací pasty se obvykle přidávají do krémů nebo zmrzlin, přesně jak píšete. Trvanlivost se bude asi trochu lišit, záleží na výrobci a také na aktuální zásobě prodejce. Také objednávám jen přes eshop a většinou mají trvanlivost několik měsíců. Skladují se v lednici.
      Já sama jsem ochucovacích past vyzkoušela několik, ale pravidelně kupuji jen pistáciovou a mátovou. Ostatní mi přijdou tak nějak zbytečné 🙂 zkusila jsem karamel, vanilku i malinu, ve většině případů mi přijde jednodušší a obvkyle i levnější danou příchuť připravit doma. Navíc pokud nepečete pravidelně nebo někomu na zakázku, pasta Vám většinou vydrží poměrně dlouho 🙂 Doporučila bych na zkoušku koupit max. 2-3 příchuti, vyzkoušet a uvidíte 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    14. 2. 2017 v 17:19

    Aha,díky za odpověd.Jak teda udělám karamelovou prichut? Stejné indegrience jako u pistaciového krému jen karamelový pudink a pak ještě udělat normalni tekuty karamel-svařeny v hrnci? Prominte za mé hloupé otázky,ale Váš blog je super a ja absolutní amatér v pečení 🙂 ale cupcakes mám moc ráda tak chci vyzkoušet pravě pistaciovou variantu a mám rada hodně karamel ,vím,že mate zde variantu se slaným karamelem a mě právě zajíma i varianta s normal karamelem.
    Děkuji za odpověd a přeji pohodový den Monika

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 2. 2017 v 18:22

      Moniko, zdravím, klidně se ptejte, ráda poradím 🙂 ano, na karamelový krém můžete použít karamelový puding, případně i vanilkový a přidat karamel připravený z cukru, kllidně i s trochou másla a smetany. Vmíchejte do horkého pudingu a po vychladnutí vyšlehejte s máslem. Jinak mohu doporučit karamelový krém s mléčnou čokoládou, který mám na blogu, je sice trochu pracnější na přípravu, ale pokud máte ráda karamel, je opravdu skvělý 🙂 je u příspěvku Karamelový dort.
      Jinak jsem Vás nechtěla odradit od nákupu past, jen jsem se podělila o svou zkušenost 🙂 ale pokud hledáte rychlou a jednoduchou přípravu krémů, pasty jsou pro to vhodné.

      Odpovědět
  • Anonymní
    26. 8. 2019 v 22:06

    Dobrý den, cupcaky se mi při pečení veprostřed vyboulily a pak při vyndání z trouby srazily. Nevíte, prosím, čím by to mohlo být? Moc děkuji a přeji pěkný den, Eva

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      27. 8. 2019 v 8:24

      Evo, nešlehala jste těsto příliš rychle a dlouho? Nepečete s horkým vzduchem?

      Odpovědět
    • Unknown
      28. 8. 2019 v 11:10

      Těsto jsem šlehala na nejmenší otáčky, příště tedy zkusím kratší dobu. Ano, bylo pečeno na horkovzduch..

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 8. 2019 v 17:22

      Spíš pečte bez horkého vzduchu, jen horní a dolní ohřev 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      28. 8. 2019 v 23:00

      Moc děkuji, příště vyzkouším 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    11. 4. 2020 v 17:07

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda nevadí, že mám pistáciovou pastu s kousky pistácií, zkoušela jste někdy? Děkuji za odpověď.

    Vaše recepty jsou prostě skvělý, zatím se mi vše povedlo,diky!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      12. 4. 2020 v 7:49

      Pistáciová pasta s kousky určitě nevadí, pouze Vás ty kousky mohou zlobit při zdobení. Kousky oříšků mohou ucpat zdobicí špičku, ale když zvolíte větší průměr, mělo by to být v pohodě 🙂

      Odpovědět
  • Martina
    12. 8. 2021 v 21:19

    Dobrý večer Míšo,opět skvělý recept.Podle vašich postupů se peče jedná báseň.Pistáciový krém je výborný🙂.Cupcaky jsem pekla kolegyním do práce a moc všem chutnaly.Určitě vyzkouším další recepty.Moc vám fandím,jsem na vašem blogu hodně často.Jen tak dál🙂.

    Odpovědět
  • Romana
    10. 3. 2024 v 8:53

    Dobrý den, mohu do krému použít pistáciove máslo?
    Děkuji za odpověď 😉

    Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ