Menu
Bezlepkové / Cupcaky a muffiny

Bezlepkové kakaové cupcakes se skořicovým krémem

Bezlepkový korpus peču pravidelně a recept na blogu se těší velké oblibě. Takže jsem si řekla, že zkusím připravit i bezlepkové cupcakes. V mém podání jsou to tedy spíše cupcakes bez mouky, protože stejně jako u korpusu i tady jsem nahradila klasickou mouku mletými mandlemi. 

Těsto i výsledné dortíky jsou samozřejmě trochu jiné, než z klasické mouky. Těsto je řidší a při pečení tolik nevyběhne do výšky. Nicméně chuťově jsou moc dobré 🙂 Doplnila jsem je krémem ze zakysané smetany ochuceným špetkou skořice, který kakaové těsto příjemně doplňuje. 

Bezlepkové kakaové cupcakes (12 ks):

2 menší vejce (velikost M)

1/2 – 3/4 hrnku cukru krupice (podle chuti)

1/4 hrnku rostlinného oleje

1 hrnek mandlové mouky (jemně mleté loupané mandle)

3 lžíce kukuřičného škrobu

1/3 hrnku kakaa

1/2 lžičky jedlé sody

3/4 hrnku podmáslí

(hrnek o objemu 240 ml nebo hrníčkové odměrky)

Troubu si předehřejte na 170 stupňů, plech na muffiny vyložte papírovými košíčky. 

V míse smíchejte mandlovou mouku, škrob, kakao a jedlou sodu. Ve větší míse vyšlehejte společně krupicový cukr a vejce do husté pěny, pak pomalu zašlehejte olej. Střídavě přimíchejte kakaovo-mandlovou směs a podmáslí, směs na třikrát, podmáslí na dvakrát. Těsto dobře promíchejte a rozdělte do připravených 12 košíčků. Dejte péct do vyhřáté trouby na 15 – 20 minut, špejlí si ověřte, že jsou propečené. 

Nechte pár minut vychladnout ve formě, pak opatrně přendejte na chladicí mřížku. Po úplné vychladnutí ozdobte krémem.

Skořicový krém:

400 g zakysané smetany 16-18% tuku

180-200 g smetany ke šlehání 35-40%

2-3 lžíce cukru krupice

1/2 lžičky skořice

Zakysanou smetanu nechte vykapat v plátnu nebo v kávovém filtru. Můžete nechat přes noc v lednici, ale stačit bude i pár hodin. Objem smetany se po odkapání zmenší, ale bude hezky hustá.

Smetanu vyšlehejte společně s cukrem a skořicí do tuha a po částech opatrně vmíchejte do odkapané zakysané smetany. Použijte stěrku, nikoliv šlehač či robot.

Krém přendejte do sáčku se zdobící trubičkou a nastříkejte na vychladlé dortíky. Ozdobte dle fantazie. Já jsem udělala ze zbytku čokoládové ganache malé kuličky a obalila ve směsi kakaa a skořice.

Vytisknout recept

3 komentáře

  • Unknown
    13. 8. 2019 v 20:52

    Dobrý den Míšo, co dělám špatně? Nevidím kdy přidat škrob. Zkoušela jsem 2x – podruhé jsem ho přidala do sypké směsi. Ale po přidání kefíru a sypké směsi je těsto úplně tekuté. Při pečení vyběhne rychle nahoru a potom se propadne a je nepouživatelné. 🙁

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      15. 8. 2019 v 19:16

      Děkuji za upozornění, škrob mi v popisu utekl, hned opravím. Přidává se do sypké směsi, přesně jak píšete. Směs je tekutá, to je v pořádku, po upečení se těsto lehce propadne, to je u bezlepkových běžné, ale použivatelné by to být určitě mělo. Těžko říct takto na dálku, kde je chyba.

      Odpovědět
    • Unknown
      24. 8. 2019 v 9:55

      Děkuji za odpověď Míšo. Budu zkoušet dál….:-)

      Odpovědět

Zanechte komentář