Menu
Cupcaky a muffiny

Brownie cupcakes s karamelovým krémem

Že jsou brownies skvělé samy o sobě, to víme všichni, když je ale navíc vylepšíte nějakým dobrým krémem, je to bomba. Jednu takovou bombu na blogu už mám, Brownie cupcakes s malinovým krémem, a musím říct že je velmi oblíbená. Proto jsem vůbec neváhala a novou karamelovou čokoládu vyzkoušela také ve spojení s brownie. A výsledek? Bomba číslo 2 🙂 

Recept na těsto jsem tentokrát použila z klasických brownies, které jsem pekla v pekáčku a které mě osobně hodně nadchlo. Překvapivě dávka vyšla přesně na 12 košíčků  🙂 Krém jsem udělala v mé oblíbené kombinaci se smetanou a trochou mascarpone. Čokoláda je sama o sobě sladší, je přeci karamelová, ale má úžasnou chuť. V krému se ale její chuť zjemní a není tak sladká. Je to prostě mňamka 🙂 

Brownie cupcakes (12 ks): 

70 g cukru krupice 

50 g třtinového cukru 

75 g másla 

30 ml vody 

1 lžička rozpustné kávy (nemusí být) 

150 g hořké čokolády 55-60% 

2 velká vejce 

120 g polohrubé mouky 

1/4 lžičky jedlé sody 

špetka soli 

50 g čokoládových peciček nebo nasekané hořké čokolády 

Troubu předehřejte na 170 stupňů. Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky. 

Do rendlíku dejte oba cukry, máslo, vodu a kávu. Za stálého míchání při střední teplotě Přiveďte k varu. Stáhněte z kamen, přidejte čokoládu a míchejte do úplného rozpuštění. 

Vejce vyšlehejte do husté pěny, trvá to ca. 3 minuty. Do vaječné směsi po částech vmíchejte čokoládovou hmotu, dobře promíchejte. Přidejte prosátou mouku s jedlou sodou a špetkou soli, dobře promíchejte. 

Nakonec přisypte čokoládové pecičky nebo čokoládu nasekanou na malé kousky. 

Těsto rozdělte do 12 košíčků a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 15-20 minut. Špejlí si ověřte, že je těsto propečené. Nechte trochu vychladnout ve formě, pak opatrně přendejte na chladicí mřížku.

Karamelový krém (připravit den předem):

100 g karamelové čokolády Gold Callebaut (koupíte na cukrářských e-shopech)

30 g mléčné čokolády

250 ml smetany ke šlehání 33%

+ 2 lžíce mascarpone k našlehání

Obě čokolády dejte do misky a zalijte horkou smetanou, nechte chvilku odstát, pak stěrkou vymíchejte do hladka. Nakonec celou směs promixujte tyčovým mixérem. 

Směs přikryjte folií (položte přímo na tekutinu) a dejte do lednice alespoň na 8 hodin vychladit. Ideálně přes noc. 

K vychlazenému krému pak přidejte mascarpone a vyšlehejte do pevného krému. Šlehejte raději při nižším výkonu a delší dobu, aby se krém nepřešlehal.

Přendejte do sáčku se zdobicí trubičkou a nastříkejte na dortíky. Ozdobte dle fantazie kousky čokolády, karamelkou nebo oříškem.

Já jsem použila velkou nerezovou profi špičku ve tvaru uzavřená hvězda. Zdobila jsem mandlemi v čokoládě a skořici. 

Jedna velká rada na závěr, cupcakes servírujte při pokojové teplotě. Brownie těsto potřebuje pár minut, aby hezky změklo a zvláčnělo. Pokud se do dortíku zakousnete hned po vytažení z lednice, nebude to ono 🙂 Takže vydržte a dejte mu čas 🙂 

recept na brownie těsto z webu https://www.tasteofhome.com/

Vytisknout recept


45 Comments

  • Anonymní
    20. 2. 2019 v 18:47

    Dobrý den Míšo, kromě Vašich receptů mám ráda i Vaše tipy na pomůcky a suroviny. Tentokrát se mi ale nedaří najít shop s karamelovou čokoládou v ČR. Můžu poprosit o tip? Děkuji a přeji i do budoucna spoustu nadšení a radosti z pečení Vám a tím i nám. Jitka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 2. 2019 v 6:48

      Jitko, zdravím Vás, karamelová už je naštěstí více dostupná, než Ruby, ale většinou asi jen ve 2,5 kg balení. Našla jsem ji např. na eshop-lilie.cz, cokolada-callebaut.cz, hfpastryacademy.cz, almeco.cz …. tak snad budete mít štěstí 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    21. 2. 2019 v 13:46

    Dobrý den Míšo, jednoduché a krásné… Také jsem koukala po Ruby a gold čokoládě, ale zatím jsem narazila pouze na 2kg balení, což bych jako cukrářka-amatér nevyužila;-) ale pokud objevím menší baleni, ráda vyzkouším … Díky moc za inspiraci 🙂 Hanka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 2. 2019 v 9:52

      Hanko, děkuji 🙂 zkuste mrknout na některé eshopy tady v komentářích, na některých mají určit menší balení. Bude sice za vyšší cenu, ale na vyzkoušení to určitě stačí 🙂

      Odpovědět
  • Lenka
    21. 2. 2019 v 14:16

    Dobrý den Míšo vaše recepty jsou skvělé.A jestli můžu ostatním poradit tak Ruby a gold čokoládu mají po 400g na cokolada-callebaut.Lenka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 2. 2019 v 9:52

      Lenko, díky za tipy, určitě se bude někomu hodit 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    23. 2. 2019 v 21:28

    Dobrý večer, chtěla jsem se Vás zeptat, jakou "špičkou" zdobíte cupcakes? Vyzkoušela jsem jich už několik a pořád to není ono.. Moc Vám děkuji. Vaše recepty jsou super, poslední dobou peču pouze podle Vás. Předem děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      24. 2. 2019 v 11:14

      Zdravím, tyhle byly zdobené velkou nerezovou, tvar uzavřená hvězda 🙂 je to uvedeno v receptu 🙂 ještě dodám průměr 10 mm 🙂 pěknou neděli 🙂

      Odpovědět
  • Valide
    27. 2. 2019 v 20:06

    Dobrý den, prosím, kde bych mohla koupit tu nerez. špičku jako máte Vy? Mám staré špičky a je to hrůza. To Vaše zdobení mi bere dech, prostě nádhera.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 2. 2019 v 18:30

      Nerezové špičky koupíte na cukrářských eshopech nebo v obchodech. Např. monacoint.cz, fialapraha.cz, almeco.cz 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    22. 4. 2019 v 9:25

    Dobrý den Míšo, jste má velká inspirace. Váše recepty jsou prostě skvělé😊. Tyto cupcaky jsem dělala již několikrát a chuť je naprosto skvělá! Jen asi někde dělám chybu. Vždy se během pečení propdnou. Nenapadá Vás čím by to mohlo být? Moc děkuji za odpověd a za skvělé recepty❤️

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 4. 2019 v 10:11

      Brownie se vzdy trochu pri chladnutí propadne, to není nic neobvyklého 🙂 pokud je to hodne, napadá mě jedině zda nešleháte přiliš těsto???

      Odpovědět
    • Unknown
      22. 4. 2019 v 17:02

      To si nemyslím ale příště zkusím šlehat méně😊. Každopádně děkuji. L.

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 4. 2019 v 20:17

      ještě mě napadlo, jestli nepečete s horkým vzduchem …. 🙂

      Odpovědět
    • Pavla
      30. 1. 2023 v 12:29

      Dělala jsem je poprvé a též se mi propadly. Zkusím příště méně šlehat. Chuťově byly super.

      Odpovědět
  • Unknown
    5. 5. 2019 v 7:44

    Prosím jakou velikost košíčků používáte v receptech?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 5. 2019 v 8:33

      Používám košíčky od firmy Wimex, průměr dna 50 mm, výška 32 mm 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    18. 6. 2020 v 8:36

    Dobrý deň, prosím aké košicky používate? Bojím sa že obyčajne papierové košicky mi v trube zhoria. Ja ich používam len na suhajdy. Ďakujem

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 6. 2020 v 20:34

      Používám košíčky od firmy Wimex, nicméně dá se péct ve všech. Na obalu bývá obvykle uvedena teplota, kterou snesou.

      Odpovědět
  • Aneta
    22. 9. 2020 v 11:24

    Dobrý den Míšo, vždy, když peču brownies, tak jsou výborné, ale nahoře mám křupavou krustu, která je oddělená od spodního těsta a vždy popraská.. ty kousky občas použiju na ozdobu, ale musím to něčím polít nebo zakrýt, protože to není pěkné… Co mám udělat jinak, aby byl povrch hladký a nebyl v něm pod krustou kráter…?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      22. 9. 2020 v 13:53

      Aneto, myslím, že křupavá vrstva a praskliny k brownie tak nějak patří. Na fotce v mém příspěvku je vidět, že nejsou hladké 🙂 Jak pečete? Horký vzduch nebo horní/dolní ohřev?

      Odpovědět
      • Aneta
        22. 9. 2020 v 21:33

        Peču horkovzduchem.. mám zapnout spíš horní/dolní ohřev?

        Odpovědět
  • Anna
    20. 10. 2020 v 18:05

    Dobrý den,
    když nemám vejce vel. L, mám použít tři vel.M? Moc děkuji za odpověď.

    Odpovědět
  • Eva
    4. 6. 2021 v 21:54

    Dobrý večer,chtěla bych vám poděkovat za krasne stranky s pečením. Peču podle vás už delší dobu a vždy vše super- dorty,cupcajsky, cukroví. Všichni se jen olizují. Mela bych na vás jeden dotaz. Chtěla bych upéct dort se slanym karamelem s hnědým mandlovym korpusem a přelitý čokoládou,ale nevim jestli to nebude suché uvnitř. Myslíte,že bych dovnitř mohla dat pyre z malin nebo nějaké ovoce ke slanému karamelu? Poradila by jste mi prosim co by se hodilo chuťově k sobe. Moc děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      5. 6. 2021 v 7:41

      Děkuji, to mě velmi těší 🙂 Nevím, jaký slaný karamel máte na mysli. Já dělám obvykle jen karamelovou omáčku a ta se do dortu nehodí, protože je příliš tekutá a obvykle se kombinuje s dalším krémem. Mě osobně maliny ke karamelu moc neladí, ale dávají se. Viděla bych to spíše na hrušky nebo broskve 🙂 Jinak na sušší dort je vhodné korpusy prokapat nějaký sirupem, alkoholem nebo ovocnou šťávou.

      Odpovědět
  • Eva
    5. 6. 2021 v 10:39

    Dekuji vam. Myslela jsem slany karamel s mascarponem co mate u cokoladovych cupcajsek se slanym karamelem ve vnitr. Tak z toho jsem chtela udelat krem do dortu. Hrusky musim rict ,ze me ani nenapadly ,tak to musim urcite zkusit. Moc dekuji.

    Odpovědět
  • Eva
    5. 6. 2021 v 11:43

    Jeste bych mela jeden dotaz ohledne toho dortu. Hodil by se na ten cokoladovy dort dat krem se slanym karamelem jak to mate u toho dynoveho dortu se smetanovo tvarohovym krem? Plus bych tam dala jeste ty hrusky. Jeste jednou dekuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      5. 6. 2021 v 18:35

      Korpusy a krémy si můžete libovolně kombinovat dle vlastní chuti. Každému z nás chutná něco jiného, takže v tomto těžko radit. Jen mějte na paměti, že někdy méně je více 🙂

      Odpovědět
  • Eva
    5. 6. 2021 v 20:28

    Děkuji za odpověď. Doma chtěli dort se slanym karamelem a ten jsem ještě nedělala . Jinak slany karamel musim rict ,ze je opravdu vynikající. Peču podle vás arasidova kolecka se slanym karamelem a jsou hned pryc a vsechny cupcejsky od vas jsou luxusni. Proste vse co podle vas pecu je vzdy na jedničku. Ješte jednou děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      6. 6. 2021 v 10:16

      Chápu, také mám slaný karamel moc ráda 🙂 jen je potřeba vždy volit vhodný krém. Ten co je v arašídových kolečkách by třeba do dortu moc vhodný nebyl.

      Odpovědět
  • Eva
    5. 6. 2021 v 21:38

    Nezlobte se Míšo,ze vás ještě otravuji🙈ale našla jsem ještě u vás kakaove řezy s hruškami a slaným karamelem. Šlo by to udělat jako dort? Kakaový korpus dvakrát prořezaný , naplněný jenom tim karamelem s hruškami a obmazaný tim smetanovým krémem? Pořád ten dort mám v hlavě a přemýšlím jak ho udělat tak se raději ještě zeptám jednou vás. Ještě jednou děkuji za odpověď.

    Odpovědět
  • Eva
    6. 6. 2021 v 13:19

    Moc děkuji 😃.

    Odpovědět
  • Anna
    25. 3. 2022 v 7:21

    Dobrý den, Míšo,
    chtěla bych se zeptat, zda tímto krémem lze naplnit dort? Nebude obmazávaný, chtěla bych z toho krému udělat jen vrstvy mezi korpusy.
    Děkuji za odpověď.

    Odpovědět
  • Veronika
    5. 1. 2023 v 16:19

    Dobrý den Míšo, mohu prosím na krém použít pouze karamelovou čokoládu? Mléčnou „profi“ nemám.. Zůstala mi od vánoc jen karamelová a bílá, protože jsem podle Vás pekla to karamelové a pistaciové cukroví.

    Odpovědět
  • Gábina
    10. 3. 2023 v 12:51

    Dobrý den, chci se zeptat zda by šlo použít více mascarpone třeba jedna ku jedné vůči šlehačce. Chtěla bych tento krém použít na dort.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      11. 3. 2023 v 10:54

      Ano, můžete, ale chuť bude pak hodně „naředěná“ a nebude tak karamelová.

      Odpovědět
  • Jana
    31. 7. 2023 v 13:59

    Dobrý den Míšo. Obracím se na Vás opět s dotazem. Chystám se péct tyto cupcakes kamarádce na oslavu, ale chtěla bych jich udělat aspoň 50 a menších. Formu mám jen na 12 velkých. Myslíte, že když dám třeba po 25 do plechu, srovnám, aby se „podržely“ že to klapne? Moc děkuji. Jana

    Odpovědět
    • Míša Landová
      1. 8. 2023 v 10:53

      Musela byste použít samodržící košíčky, které nemusí být v muffinové formě. Ty klasické papírové to neudrží a roztečou se …

      Odpovědět
  • Ilona
    17. 4. 2024 v 19:33

    Tak mě to vyteklo ven to těsto 🫣
    Ale teda dost. Čím to?

    Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ