Menu
Cupcaky a muffiny

Mandlové cupcakes s vanilkovým krémem

Díky mému velmi intenzivnímu pečení doma moc často neslýchám, že by si někdo dal něco sladkého, spíš naopak 🙂 Nicméně občas je vznesen požadavek na konkrétní sladkost a tak se snažím vyhovět. Tentokrát zněl úkol jasně, světlé cupcakes se světlým krémem, potažené marcipánem. 

Původně jsem chtěla udělat osvědčený recept navanilkové cupcakes, ale pak jsem objevila tyhle mandlové. K marcipánu to bude alespoň pěkně ladit 🙂 Do těsta se přidávají mleté mandle, díky kterým jsou dortíky krásně nadýchané a vláčné. A pokud to nepřeženete s mandlovým aroma, tak jsou i příjemně voňavé 🙂

Krém jsem vybrala k nim vanilkový žloutkový s přídavkem másla, aby to marcipán vydržel. Dříve jsem dělávala jen klasický puding, ale se žloutky mi přijde krém mnohem jemnější a chuťově lepší. A pokud budu upřímná, zbylé bílky se mi hodí na makronky 🙂 

Pokud se Vám nechce do zdobení nebo marcipán zrovna moc nemusíte, udělejte si dortíky jen klasicky s krémem a ozdobte třeba čerstvými jahodami.  

Na 12 cupcakes si připravte:

1 a 1/4 hrnku polohrubé mouky

1/3 hrnku mandlové mouky (mleté loupané mandle)

1,5 lžičky prášku do pečiva

špetka soli

3/4 hrnku cukru krupice

1/2 hrnku rostlinného oleje (u mě jednoznačně Máslová Manka)

2 velká vejce

mandlové aroma (v lepším případě extrakt)

1/3 hrnku mléka

Připravte si formu na muffinky, vyložte papírovými košíčky a troubu předehřejte na 170 stupňů.

V misce smíchejte mouku, mleté mandle, prášek do pečiva a sůl. 

Ve větší míse vyšlehejte společně cukr, olej a vejce, pak přidejte pár kapek mandlového aroma. Ale velmi opatrně, aroma bývá hodně intenzivní, řiďte se pokyny na lahvičce.

Přidejte střídavě moučnou směs a mléko, mouku na třikrát, mléko na dvakrát. Vždy dobře zašlehejte. Těsto rozdělte do připravených košíčků, pozor, je poměrně tekuté. 

Dejte péct do vyhřáté trouby na 20 – 25 minut, až jsou zlatavě hnědé a špejle po vpichu do středu dortíku nelepí. Vyndejte, nechte ve formě asi 10 minut zchladnout, pak opatrně přendejte na chladicí mřížku. 

Mezitím si připravte vanilkový krém. Níže uvedená dávka je trochu větší a pokud budete dělat jen plněné cupcakes, více jak polovina Vám ho zbude. Já proto naplnila a potáhla marcipánem jen polovinu cupcakes, druhou jsem nazdobila krémem. Můžete si připravit i poloviční dávku krému nebo zbytek použít na něco jiného, v lednici vydrží několik dní. 

Vanilkový krém:

250 ml mléka

1 vanilkový puding

2 žloutky

60 g cukru krupice (případně více dle chuti)

vanilkový extrakt 

120 g másla

Trochu mléka odlijte do hrnku, rozmíchejte v něm pudingový prášek a rozšlehejte žloutky. Zbytek mléka přiveďte na mírném ohni k varu. Přilijte trochu horkého mléka do hrnečku s pudingem a promíchejte. Pak vlijte zpět do hrnce a za stálého míchaní nechte chvilku povařit. Odstavte, vmíchejte cukr a vanilkový extrakt. Přelijte do mísy a zakryjte folií, kterou položte přímo na horký puding. Nechte vychladnout. 

Zchladlý puding vyšlehejte společně se změklým máslem do krémové konzistence. Pozor, máslo musí mít stejnou teplotu jako pudingový základ, jinak se krém srazí. Nicméně pokud by k tomu přeci jen došlo 🙂 stačí krém na pár sekund povozit v mikrovlnce a znovu našlehat. 

Do zcela vychladlých dortíků udělejte „díry“ pro krém. Já používám děrovač, který je přímo na to určený. Nicméně cupcake můžete vydlabat třeba nožem nebo lžičkou. Horní špičku výkrojku odlomím a použiji jako takovou pokličku. Dortíky naplňte krémem, přiklopte a z vrchu pomažte. Stačí jen slabá vrstva, aby se zahladily případné nerovnosti a marcipán krásně přilnul. Dejte do lednice ztuhnout. 

Na zdobení si připravte marcipán, můžete obarvit dle fantazie, a potřebná vykrajovátka. Marcipán vyválejte na 4 – 5 mm silný plát, nejlépe to jde na silikonové podložce. Podsypat můžete moučkovým cukrem, já mám radši kukuřičný škrob, tolik nelepí. Kulatým vykrajovátkem nebo skleničkou odpovídající velikosti vykrojte potřebný počet koleček. Průměr by měl být trochu větší, než horní průměr dortíku, aby Vám marcipán krásně dosedl i na strany. Je dobré vyzkoušet na jednom dortíku, zda pasuje. Rukou nebo pomocí „žehličky“ marcipánové kolečko přimáčkněte a lehce uhlaďte. Ozdobte dle vlastní fantazie. 

Část dortíků můžete nazdobit krémem, stačí si jen vybrat vhodnou trubičku. Já jsem použila čistě hladkou o průměru 18 mm. Dortíky můžete servírovat hned nebo dejte do lednice. 

inspirace na dortíky z webu www.tramplingrose.com

26 Comments

  • Petra S
    29. 5. 2015 v 6:31

    Další vyzkoušený recept a musím uznat, že jedny z nejlepších cupcakes, které jsem kdy pekla. Nadýchané mandlové těstíčko a úžasný krém, který vůbec není těžký máslový. Dostala jsem pochvalu od manžela 🙂 Díky za další skvělý recept! 🙂 Petra

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 5. 2015 v 7:06

      Petro, děkuji, tak to mě moc těší 🙂 jsem ráda, že i taková "pudingová" klasika sklízí pořád úspěch 🙂 mějte se fajn. Míša

      Odpovědět
    • Petra S
      29. 5. 2015 v 7:14

      Pudingový krém dělávám, ale tenhle obohacený o žloutky a s menší dávkou másla je opravdu výborný 🙂 Krásný den

      Odpovědět
  • Anonymní
    4. 6. 2015 v 8:13

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jaký vanilkový extrakt používáte, koupila jsem si obyčejný v bille a nepřijde mi dobrý, je z něj cítit příliš chemie.

    Děkuji.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 6. 2015 v 8:25

      Dobrý den, obávám se, že v Bille jste koupila spíše vanilkové aroma, které je přesně jak píšete "chemické" a s pravou vanilkou nemá nic společného 🙂 rozdíl poznáte i v ceně, vanilkový extrakt se pohybuje v ceně od 100 Kč výše. Já kupuji obvykle tady: vanilkove-lusky.cz/eshop/vanilkovy-extrakt/ nebo si ho můžete jednoduše udělat doma – vikendovepeceni.cz/2014/06/domaci-vanilkovy-cukr-extrakt.html
      Pěkný den. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    25. 6. 2015 v 14:33

    šel by tento recept i z jiné než mandlové mouky?nebo by to nebylo takové dobré?:) Již jsem z Vašeho blogu pekla a vše bylo výborné, jen mít víc šikovné ruce, jako Vy 🙂 Pavlína

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 6. 2015 v 20:14

      Hezký večer Pavlíno, moc děkuji 🙂 také se mi občas něco nepovede nebo to nevypadá, jak bych si představovala 🙂 Nemáte mandlovou mouku doma nebo chcete mandle vyřadit např. z důvodu alergie? Díky mandlím jsou cupcakes nadýchané a vláčné, takže nahradit je jinou moukou z nich zřejmě udělá "obyčejnou" buchtu a to by bylo škoda. Mandle můžete použít mleté i se slupkou, případně i jiné ořechy, teoreticky možná i kokos, ale vyzkoušeno nemám. Mila

      Odpovědět
    • Anonymní
      26. 6. 2015 v 12:45

      Děkuji za odpověď! Mandlovou mouku nemám a zatím jsem jí nezkoušela. Pokud by to ale měla být s použitím jiné mouky jen "obyčejná" buchta, tak to raději ať jsou výborné 🙂 Píšete, že mandle lze použít mleté i se slupkou, takže v tomto receptu nemusí být nutně mandlová mouka? (což asi není úplně to samé – mandlová mouka a mleté mandle?).Vzhledem k její dražší ceně bych možná tedy raději umlela ty celé madle 🙂

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 6. 2015 v 12:57

      Mandlová mouka jsou vlastně mleté loupané mandle, můžete si ji vyrobit i doma z mandlí. Myslím ale, že se klidně mohou použít i mandle mleté neloupané 🙂 Cena je vysoká, ale pokud vím, zdražily se v poslední době všechny ořechy, nejen mandle 🙁 Hezký víkend.

      Odpovědět
  • Anonymní
    6. 7. 2015 v 10:49

    Dobrý den! Myslíte, že krém vydrží venku i v letních teplotách? Prosím, řekněte, že ano 😀 😀 Katka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 7. 2015 v 15:03

      Katko, zdravím, obávám se, že v tomhle počasí teď nevydrží vůbec nic :)) záleží, jak dlouho je chcete mít venku před servírováním, za normálních okolností by měl krém nějakou dobu vydržet 🙂 ale v těhle vedrech to "teče" už při otevření lednice :))

      Odpovědět
    • Anonymní
      6. 7. 2015 v 20:31

      Chtěla bych je upéct na oslavu v srpnu , tak snad nebudou taková horka :)) jinak to bude muset vydržet v lednici…Děkuji za odpověď!

      Odpovědět
  • Anonymní
    9. 11. 2015 v 7:00

    Dobrý den, nejprve bych Vám chtěla moc pochválit krásný blog, je pro mě velkou inspirací. Zároveň bych chtěla poprosit o radu, co dělám špatně, když se mi po upečení od některých cupcaků odlepují košíčky? Používám bílé, z nepromastitelného papíru a jsem z toho už nešťastná. Na některých krásně zůstane a od některých se odlepí. Moc děkuji za každou radu.
    Pěkný den. Markéta

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      9. 11. 2015 v 17:51

      Markéto, hezký večer, děkuji za Vaše slova 🙂 košíčků na cupcakes už jsem vyzkoušela velké množství, i když bych řekla, že asi všechny mastnotu trochu propouštěly. To co Vás trápí se mi stalo jen v jednom případě. Když jsem si cupcakes upekla večer, plnit a zdobit jsem chtěla až ráno, a cupcakes jsem na noc zabalila do igelitu. U některých se pak košíček odlepil. Jinak mě nenapadá, čím by to mohlo být. Stává se Vám to u různých receptů? Zkusila jste i jiný typ košíčků?

      Odpovědět
    • Anonymní
      14. 11. 2015 v 16:08

      Dobrý den, děkuji moc za odpověď. Cupcakes vždy peču den předem a až další den plním, myslíte, že by to mohlo být tím? Ale do ničeho je nebalím, nechávám je jen na plechu a do rána se mi několik košíčků odlepí. Ještě mě napadlo, že by to mohlo být, když dám málo těsta do košíčku? Je zvláštní, že některé drží a některé ne. Je pravda, že většinou používám jen jeden osvědčený recept na cupcakes, tak že by to bylo těstem?
      I tak ještě jednou moc děkuji.

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      15. 11. 2015 v 7:00

      Myslím, že by to mohlo být tím, že je pečete den předem. Těsto trochu zvlhne a zvláční a tím se odlepí od košíčku. Možna bych zkusila jiné košíčky nebo jiný recept a uvidíte 🙂 nebo naplnit hned po vychladnutí, na noc do lednice a zdobit druhý den 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    16. 2. 2016 v 20:56

    Dobrý den, tyto cup caky jsou nádherné pro oko…chtěla jsem se zeptat, jestli tento krém opravdu marcipán nerozpouští. Chtěla bych je úpect na párty a budu je muset zdobit asi večer předem….vydrží mi marcipánové dekorace na tomto krému? Tereza

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 2. 2016 v 7:06

      Dobrý den, Terezo, děkuji 🙂 dortíky, které jsou celé potažené a s krémem uvnitř, tak ty vydrží bez problému. Pokud jde o ty zdobené krémem nahoře a s malými dekoracemi, tak tam už je to horší. S klidným srdcem používám marcipánové nebo fondánové dekorace jen na krém s větším podílem másla. Takže buď bych přidala do tohoto krému více másla nebo zkuste použít sněhový máslový krém.
      Nebo nazdobte dekoracemi až před servírováním 🙂 Problém u marcipánu je, že jakmile natáhne vlhkost z krému, tak se začne rozpouštět a měnit tvar a to není dobré 🙂

      Odpovědět
  • Katy
    18. 9. 2016 v 19:33

    Dobrý den, prosím, je možné tento krém barvit? Velmi děkuji předem za reakci.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 9. 2016 v 19:51

      Katy, zdravím, ano, krém jsem jednou barvila gelovými barvami do fialova a v pohodě. Jen je nutné počítat s tím, že jak je krém lehce do žluta, tak výsledný odstín nebude úplně perfektní jako u bílého krému 🙂

      Odpovědět
    • Katy
      18. 9. 2016 v 20:36

      Děkuji. 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    22. 8. 2018 v 21:33

    Dobrý den, prosím Vas marcipán si vyrábíte nebo kupujete? Popřípadě kde u Vas najdu recept dekuji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 8. 2018 v 7:41

      Zdravím, marcipán kupuji jen hotový a poslední dobou už i obarvený. Kupuji na cukrářských eshopech, skvělá je značka Odense, mají menší balení v různých barvách 🙂

      Odpovědět
  • Marta
    26. 3. 2022 v 7:20

    Dobrý den Míšo,
    prosím Vás jaký je přepočet na gramy? Moc děkuji.
    Hezký den

    Odpovědět
  • Zuzana
    24. 1. 2024 v 23:45

    Dobrý den, tento týden jsem upekla mandlove cupcaky podle tohoto receptu. Dovnitř jsem dala trosku dzemu místo krému (aby to trosku připomínalo bakewell tart), krem jsem udělala jiný, výsledek byl vynikající a kolegyně si mandlovou chut cupcaku moc chvalily. Zatím se mi podařilo všechno, co jsem z blogu zkusila. Díky Zuzka

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 1 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ