Menu
Dorty

Punčový dort

Už jako dítě si pamatuji, že můj taťka měl ze všech zákusků nejradši punčák. A řekla bych, že ho má rád dodnes, protože se mě občas ptá, jestli ho náááhodou nebudu péct 🙂 Takže jsem jako vzorná dcera spojila příjemné s užitečným a upekla jsem mu punčový dort k svátku.

Před lety jsem punčové řezy už pekla, ale teď jsem zkusila zase jiný recept. Základem je vídeňský piškotový korpus, který se šlehá zatepla, promazaný marmeládou a dostatečně prolitý punčovým nálevem. Malá odlišnost je v konečné úpravě, kdy je celý dort potažený marcipánem a teprve pak politý cukrovou polevou. Tenhle postup jsem našla u jednoho receptu a zaujalo mě to natolik, že jsem to zkusila.

Dort je díky marcipánovému potahu krásně hladký, ale chuťově ho nijak nenarušuje. Marcipán je pak ještě pomazaný meruňkovou marmeládou, která se teprve po zaschnutí polévá cukrovou polevou. Tím zůstane poleva krásně lesklá, nepraská ani nevysychá. 

Na vídeňský korpus o průměru 23-24 cm si připravte:

5 vajec

2 žloutky

150 g cukru krupice

150 g hladké mouky

30 g kukuřičného škrobu

90 g rozpuštěného másla

citronová kůra nebo citronový olej

Troubu předehřejte na 180 stupňů, dno dortové formy vyložte pečícím papírem, případně použijte jen dortový ráfek.

V misce smíchejte mouku s kukuřičným škrobem, máslo rozpusťte v mikrovlnné troubě.

Vejce se žloutky, citronovou kůrou a cukrem dejte společně do mísy a dobře promíchejte. Mísu „posaďte“ na menší kastrol s teplou vodou a na malém plameni (voda se nesmí vařit) šlehejte balonovou metlou, až se směs mírně zahřeje. Pak sundejte z vodní lázně a vyšlehejte do husté a světlé pěny. Trvá to několik minut. Pokud máte stolní robot, použijte rovnou mísu z robota. 

Opatrně vmíchejte moučnou směs a nakonec přilijte teplé máslo, které by mělo mít teplotu cca 40 stupňů. Nalijte do připravené formy, uhlaďte do roviny a dejte péct do vyhřáté trouby na 30 – 35 minut nebo až je špejle po vpichu do středu korpusu čistá. 

Nechte pár minut vychladnout ve formě, pak opatrně ořízněte boky dortu a překlopte na chladicí mřížku. 

Punčový nálev:

100 ml vody

150 g cukru krupice

50 ml rumu

2 lžičky punčového aroma

1/4 lžičky kyseliny citronové (opraveno 10.6.2015)

červená potravinářská barva

Vodu svařte s cukrem a nechte trochu zchladnout. Přidejte rum, punčové aroma, kyselinu citronovou a potravinářskou barvu. Nechte zcela vychladnout. 

Na sestavení dortu si připravte:

rybízová nebo višňová marmeláda na promazání

meruňková marmeláda

200 – 250 g marcipánu 

Po úplném vychladnutí korpus dvakrát vodorovně prokrojte. První plát pomažte rybízovou nebo višňovou marmeládou a přiklopte druhý plátem, který dostatečně prolijte punčovým nálevem (asi 2/3). Třetí plát ze spodní strany pomažte stejnou marmeládou, namazanou stranou položte na druhý plát a prokapejte zbytkem nálevu. Přikryjte pečícím papírem, zatěžkejte a dejte na 2-3 hodiny do lednice (klidně i déle). Já obvykle položím nahoru prkénko a na něj kilo mouky nebo cukru.  

Po odležení pomažte celý dort meruňkovou marmeládou (i boky dortu) a nechte zaschnout. Marcipán vyválejte na slabou placku a dort potáhněte. Celý dort znovu pomažte meruňkovou marmeládou (přes marcipán) a nechte zaschnout. Jak už jsem se zmínila výše, díky tomu bude cukrová poleva lesklá a nevysuší se. 

Cukrová poleva:

250 g cukrové fondánové polevy

2 lžíce citronové šťávy

1 – 2 lžíce rumu 

Fondán dejte do misky, přidejte citronovou šťávu a rum a nechte ve vodní lázni rozpustit. Polevu nalijte na dort a rozetřete i na boky dortu. Poleva by neměla být teplejší než 33-34 stupňů. Nechte ztuhnout a zdobte dle vlastní fantazie.

inspirace z knihy Velká klasická kuchařka a Velká domácí cukrářka


103 Comments

  • Gabrieless
    23. 5. 2015 v 17:00

    Mňam, vypadá báječně 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 5. 2015 v 17:17

      Díky 🙂

      Odpovědět
      • Kateřina
        28. 11. 2023 v 14:21

        Dobrý den, dort vypadá nádherně, chtěla bych zkusit bezlepkovou variantu. Peču většinou z mandlové mouky nebo by byla lepší jiná? Moc děkuji za odpověď

        Odpovědět
        • Míša Landová
          29. 11. 2023 v 12:08

          Tady bych asi použila nějakou klasickou bezlepkovou. Korpus z mandlové mouky na punčák moc vhodný není, hodně se rozmáčí.

          Odpovědět
  • Anonymní
    23. 5. 2015 v 17:31

    Vypada krasne,rada bych ho udelala mamce,ale nejsem tak zdatna kucharka…nemam zkusenosti s marcipanem a fondanem….nesla by udelat posledni vrstva nejak jednoduseji bez potahovani? Deeekuji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 5. 2015 v 18:55

      Děkuji 🙂 určitě to jde i jednodušeji. Potahovat marcipánem nemusíte a cukrovou polevu uděláte jednoduše ze 150 g moučkového cukru, 2 lžic citronové šťávy a 2 lžic rumu nebo vody. Vše utřít do hladké polevy. Dort potřete zvenku marmeládou a pak polijte polevou, třeba jen nahoře a boky ozdobte plátky mandlí … Ať se podaří 🙂 Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    23. 5. 2015 v 19:26

    Dekuji moc…to uz bych mohla zvladnout…hezky vecer.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 5. 2015 v 20:20

      Není zač 🙂 a držím palce, to zvládnete 🙂 pěkný večer i Vám.

      Odpovědět
  • Stepanka_Corculum
    24. 5. 2015 v 21:14

    Punčové řezy jsou jeden z mých nejoblíbenějších zákusků, takže ukládám do záložek! Váš dort vypadá opravdu výtečně! 🙂

    Corculum♥

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      24. 5. 2015 v 21:21

      Děkuji :))

      Odpovědět
  • U Ilonky
    25. 5. 2015 v 7:57

    TO JE NÁDHERA…KLOBOUK DOLŮ..ILA

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 5. 2015 v 8:20

      Ilonko, moc děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Čas kávičky
    30. 5. 2015 v 20:45

    Tak ten vypadá opravdu luxusně 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      31. 5. 2015 v 5:35

      Děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Kouzlo mého domova
    31. 5. 2015 v 7:39

    Milo, to je skvost, s dcerou se tu oblizujeme 🙂 Radka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      31. 5. 2015 v 8:05

      Děkuji Radko 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    24. 8. 2015 v 15:01

    😀 Paní Mílo,
    tak ten třímléčný dort je zamítnutý. Ten jaksi po udělání testu jeslti zkousnu jako bezlaktoza neprošel. Tak druhá možnost tady ten lákavě vyhlížející Punčový. Jen jsem se chtěla zeptat, zdali je důležitá na chuti ta růžová barva.
    Děkuji Miroslava 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      24. 8. 2015 v 16:55

      Zdravím Mirko, to se vůbec nedivím, že mléčný dort nemůžete, mléka je tam hodně 🙂 růžová barva v punčáku nemá na chuť žádný vliv, je to jen kvůli vzhledu, můžete ji bez obav vynechat. Nicméně zrovna punčák je pro mě příliš sladký :)) tak radši zvažte 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    24. 8. 2015 v 18:37

    Děkuju za rychloodpoveď�� Jsem se rozhodla, že červená k punčáku prostě patří a řekla jsem si, že svařím pár jahod s cukrem a šťávu použiji a zbytek sním. Když říkáte, že moc sladký, tak místo 150gr do piškotu dám jen 130gr. Piplala jsem marmošku z černého rybízu. Je taková sladkokysela, řekla bych ideálni. Taky jsem si říkala, co s bílou čokoškou – ano, prohřešek, a řílala jsem si, že ji místo té hmoty poléla touto bílou, ale asi kravina, co?
    Píšete, že moc sladký. Měla jsem pouze kupovaný, ale jestli je stejný, tak v pohodě. Punčák miluju. Nemůžu naň přestat myslet….

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      24. 8. 2015 v 18:54

      Myslím, že šťáva z jahod také bude dobrá 🙂 rybízová marmeláda je ideální, také mám ráda ty kyselejší. Bílá čokoláda je hodně sladká, to už bych se víc přikláněla ke klasické hořké čokoládě. Pokud vím, tak některé cukrárny také polévají čokoládou místo cukrové polevy. Já osobně punčák moc nemusím 🙂 ale takhle varianta s marcipánem mi chutnala, snad bude i Vám.

      Odpovědět
    • Anonymní
      25. 8. 2015 v 10:09

      🙂 Paní Mílo. Tak. Jeslti se mě podaří převést základní piškotové těsto do bezlepkové formy, potáhnu ho marcipánem. Přesně tak jak má být!
      Tož držte všechno co máte, aby se mi při rozřezání nerozpadl! 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      25. 8. 2015 v 15:28

      Tak. korpus upekaný, nálev připravený, jen jsem zvědavá vzhledem ke křehkosi, jeslti se mě podaří rozkrojený plát přenést pryč a zase vrátit celý! Z toho mám asi jediný strach! Neexistuje finta jak bezpečně přenést? Promiňte, otravuju. A aby nebyl moc sladký, vynechám merunkovou marmeládinku.

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 8. 2015 v 17:43

      Zkuste plát přenést pomocí pečícího papíru, mohl by jít vsunout do řezu a opatrně ho na něm přetáhnout. Také občas peču bezlepkový korpus a vím, že se hodně drolí 🙂 držím palce, ať se dort povede 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      25. 8. 2015 v 18:55

      Tak hotovo! Natřeno a zatížno v ledničce a zatíženo kilem hrubozrné soli. Hmm. Asi se mi to docela podařilo, ale nepodařil se mi ten korpus poskládat tak, jak jsem ho uřezala a jsem z té výškové rozdílnosti jako perfekcionista trochu sklamaná! Ale ono se to potáhne a nic nepůjde vidět. Děkuji moc za pomoc. Pokud přijdu na způsob jak odeslat foto, pošlu

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 8. 2015 v 5:52

      Tak vidíte, jak jste si s tím poradila 🙂 snad Vám bude chutnat. Fotku můžete poslat majlem, budu se těšit.

      Odpovědět
    • Anonymní
      9. 9. 2015 v 8:30

      Paní Mílo,
      odpusťte, že jsem neposlala foto. Ale Váš recept a to opravdu doslova uchvátil i ty, co punčák nemusí. No super hitparáda! Děkuji za recept i pomoc. Zase něco upekám 🙂
      Miroslava

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      9. 9. 2015 v 10:17

      Mirko, děkuji 🙂 foto není důležité, hlavně, že Vám punčák chutnal 🙂 mějte se fajn. Mila

      Odpovědět
  • Anonymní
    29. 9. 2015 v 13:09

    Dobrý den,
    do těsta se nedává žádný kypřící prášek?
    Děkuji za odpověď.
    D.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 9. 2015 v 15:32

      Dobré odpoledne D., do těsta tohoto typu opravdu kypřící prášek nepatří 🙂 Mila

      Odpovědět
  • Anonymní
    4. 3. 2016 v 11:49

    Zdravím. Tento dort jsem si vybrala jako další test vašich skvělých receptu. Trochu jsem ale pohořela, i když vše vypadá tak jednoduše. Můžu se zeptat jaký fondan jste měla v receptu na mysli? Já použila fondan od drEdkera, potahovku, což asi byla chyba…nepovedlo se mi to rozpustit do tekuta, jen do jakési lepive pasty a ta samozřejmě nešla příliš po dortu rozmazat a navíc se mi smichala s marmeladou 🙁 Tereza

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 3. 2016 v 12:09

      Terezo, zdravím Vás, tak to mě moc mrzí, že se dort tak úplně nepovedl. Na dort se používá fondánová cukrová poleva, nikoliv fondán na potahování, asi to budu muset v receptu víc zvýranit. Fondánovou polevu koupíte na cukrářských eshopech, např. tadynebo v Makru.

      Odpovědět
    • Anonymní
      4. 3. 2016 v 19:28

      No můžu si za to sama, mám pořádně číst. Zvenku vypadá dort velmi zvláštně, jakoby žíhaný a manžel tvrdí, že to vypadá jako záměr. Uvidíme co na to poví zítra hosté a jak bude chutnat.

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 3. 2016 v 11:12

      Dort musí vypadat zajímavě 🙂 a klidně to prezentujte jako originální zdobení. Doufám, že hostům bude chutnat. Dejte vědět. Míša

      Odpovědět
    • Anonymní
      5. 3. 2016 v 17:07

      Tak jsem měla úspěch. A pochvalu i od hospodyněk, které punčák dělají 🙂 a musim přiznat, že i když já punčák nemusím, tento je skvělý.

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 3. 2016 v 18:03

      Skvělá zpráva 🙂 to jsem moc ráda. Konec dobrý, všechno dobré 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    23. 5. 2016 v 20:27

    Dobrý večer..moc děkuji za Váš úžasný recpt..v pátek jsem dělala mamce k narozeninám a byl skvostný:-)Hezký večer

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      24. 5. 2016 v 6:56

      Věrko, dobrý den, tak to mě moc těší, že se dort povedl, děkuji 🙂 Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    9. 7. 2016 v 20:01

    Dobry vecer chystam sa urobit vas napad puncak potiahnuty marcipanom.chcela by som sa vas opytat ci mate skusenosti aj s takymto napadom.ak bude na vrchu este cukrova poleva a chcem dortu ozdobit marcipanovymi ozdobami budu drzat ak ich potriem alkoholom alebo bielkom? A ak na tu tortu postavim este tortovu babiku tak ta poleva nepopraska? Diky moc za odpoved

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      10. 7. 2016 v 19:22

      Dobrý večer, bohužel se zdobeným punčovým dortem nemám zkušenosti. Dort je ale dost pevný, takže by menší dekorace neměly být problém 🙂 nebo můžete zcela vynechat cukrovou polevu a nechat jen marcipán 🙂 s panenkou si nejsem jistá, záleží jak je velká a těžká. Malé dekorace by podle mého názoru mohly držet jen tak bez lepení … ale jsou to jen předpoklady, vyzkoušené to nemám 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    10. 1. 2017 v 9:31

    Dobrý den paní Mílo,
    tak. Opět punčák z bezlepky. Už je v lednici. Potáhla jsem ho marcipánem a pod něj dala marmošu z borůvek. Teď ještě ten fondán a bude vyhráno. Trochu mě láká koupě té fondánové hmoty. Nerozpouštět. Pouze do ní tu citronovou štávu zapracovat a potahovat. Co myslíte?
    Děkuji Miroslava

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      10. 1. 2017 v 19:45

      Mirko, zdravím Vás, tak to je fajn, že se dort povedl i v bezlepkové verzi 🙂 u fondánu pozor, na tento dort jsem použila cukrovou fondánovou polevu (dává se třeba na věnečky), je to jiná hmota než potahovací fondán, ten můžete vyválet a dort s ním potáhnout 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      8. 2. 2017 v 11:57

      Mohla bych se vás zeptat, kde se dá cukrová fondánová poleva sehnat, koupit? Děkuji

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 2. 2017 v 13:02

      Určitě, polevu koupíte na cukrářských eshopech nebo v obchodech pro cukráře. Před časem jsem ji kupovala i v Makru.

      Odpovědět
    • Anonymní
      8. 2. 2017 v 17:00

      Děkuji za odpověď 🙂
      Z eshopu už to objednat nestihnu a Makro u nás nemáme…
      Ale myslím, že by nemělo vadit, když to klasicky potáhnu marcipánem a na to udělám tradiční cukrovou polevu (moučkový cukr, citronová šťáva a rum), co myslíte? Děkuji 🙂

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 2. 2017 v 18:20

      Cukrovou polevu si určitě můžete udělat domácí 🙂 přesně jak píšete 🙂 ta kupovaná je spíš takové urychlení nebo pro lenochy jako já, když se mi nechce třít cukr 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      8. 2. 2017 v 20:36

      Fajn, děkuji… já si jí musím udělat, protože jí neseženu, tak snad jí zvládnu a celý dort taky… 🙂
      Děkuji za rady 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      9. 2. 2017 v 15:58

      Tak mám upečený korpus, se zbytkem chci pokračovat zítra, ale zdá se mi dost nízký, na to, že se má dvakrát prokrojit a taky se mi zdá takový tvrdý… ale dělala jsem vše podle návodu, tak nevím… 🙂

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      9. 2. 2017 v 17:53

      Korpus není extra vysoký, ale měl by být měkký a nadýchaný, určitě ne tvrdý …

      Odpovědět
    • Anonymní
      9. 2. 2017 v 22:01

      Aha, tak to jsem asi něco udělala špatně. Nevíte čím by to mohlo být?

      Odpovědět
    • Anonymní
      9. 2. 2017 v 22:03

      Jestli jsem náhodou neudělala něco špatně při přípravě těsta? Ty vajíčka s cukrem, tam si myslím bude zakopaný pes

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      10. 2. 2017 v 7:18

      Opravdu těžko říct, kde jste udělala chybu, musela bych vidět Váš postup 🙂 Vajíčka s cukrem je potřeba nejdříve zahřát ve vodní lázni a pak vyšlehat do husté a pevné pěny …

      Odpovědět
      • Kateřina
        7. 9. 2022 v 8:48

        Krásný den, také mám problém s nízkým korpusem 🙁 dělala jsem jej několikrát a vždy dost nízký 🙁

        Odpovědět
  • Anonymní
    11. 1. 2017 v 13:06

    Paní Mílo,
    děkuji Vám za odpověď. Na fondán jsem se vykašlala. Naplcala jsem jej cukrovou polevou a šup pod nůž 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      11. 1. 2017 v 13:33

      Skvělé řešení 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    15. 2. 2017 v 10:07

    Dobrý den, jsem nadšená z Vašich stránek MiLo. Upekla jsem Váš punčový dort – dopadlo to skvěle. Je tedy opravdu pro milovníky hodně sladkých dobrot, největší zápas jsem svedla s fondánovou polevou … strašně rychle to tuhlo 🙂 Ráda bych Vám poslala foto svého díla, ale nevím jak fotografii přiložit. Dávám si jako výzvu vyzkoušet od Vás co nejvíce receptů – zatím jsem dělala Vídeňský jablečný závin – delikátní, Kakaovou roládu s mascarpone – to byla famozní chuť a také okamžitě rodinou a kamarády snědeno, tento Punčový dort byl dárek na oslavu narozenin a právě se chystám na Citronový koláč. Moc se mi líbí i ta skleněná forma na koláč,ráda bych si jí koupila také, prosím odkud ji máte? Díky moc za inspiraci 🙂 Dita

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      15. 2. 2017 v 11:57

      Dito, zdravím Vás a děkuji za Vaše nadšení 🙂 ano, punčový dort je sladší 🙂 Fotku mi můžete poslat do majlu nebo vložit na FB 🙂 budu moc ráda.
      Moc mě těší, že Vás moje recepty tak zaujaly a podle toho jak píšete, některé už i zachutnaly 🙂 Citronový koláč je skvělý, pokud máte ráda citronovou příchuť, skvělé jsou i Citronové tartaletky 🙂
      Formu na koláč už mám doma několik let, bohužel už si nepamatuji, kde jsem ji kupovala … nicméně určitě jsem jí v poslední době někde viděla … zkuste Tesco nebo prodejny s domácími potřebami Orion. Mě osobně se více líbí keramické formy a velmi praktické jsou ty nerezové s vyjímatelným dnem 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    22. 3. 2017 v 18:56

    Dobrý den, puncove aroma seženu třeba v tescu? Děkuji 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 3. 2017 v 7:28

      Zdravím, ano, myslím, že ve větších supermarketech jako Tesco, Kaufland nebo Albert by aroma mít měli 🙂 vyrábí ho mimo jiné i Dr. Oetker.

      Odpovědět
    • Unknown
      23. 3. 2017 v 8:07

      A ještě jedna věc. Potravinova barva třeba v prášku ?

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 3. 2017 v 8:18

      Ano, stačí ta obyčejná prášková, koupíte také v běžném obchodě 🙂

      Odpovědět
  • Pavel
    8. 4. 2017 v 5:07

    Zákusek mého mládí a zase půjdem do řezu…to byla přece klasika

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 4. 2017 v 8:59

      Ano, máte pravdu, řezy byly více k vidění, dnes už jen málo kde 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    22. 4. 2017 v 11:24

    Upekla jsem korpus, ale vůbec nevyběhl. Čím to může být?
    Děkuji, Lucka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 4. 2017 v 19:00

      Lucko, zdravím, to mě mrzí, důvodů může být několik … málo vyšlehaná vejce, přemíchané těsto, nepoužila jste větší formu než je uvedena …??

      Odpovědět
  • Nadine
    18. 5. 2017 v 19:49

    Myslim,že je to málo vyšlehanými vejci,mně se to dnes také poštěstilo. Není vyloženě tvrdý,ale když jsem dort rozkrojila,zjistila jsem,že se punčový nálev skoro vůbec nenasákl. Takže to přikládám tomu,že byl korpus málo nadýchaný a já trubka prostě jen málo šlehala 🙁 hrozně mě to štve. Strávila jsem u toho tolika času, peču dost často a udělám takovou blbost. Tak ostatním držím palce. Jinak fondánovou polevu jsem si udělala doma,protože jsem také kupovamou neměla.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 5. 2017 v 7:09

      Nadine, to mě moc mrzí, že dort tak úplně nepovedl. Máte pravdu, vejce je potřeba šlehat opravdu poctivě do husté pěny. Nicméně mohu Vás ujistit, že i já občas udělám chybu a něco se mi nepovede 🙂 příště to určitě bude lepší 🙂

      Odpovědět
    • Nadine
      19. 5. 2017 v 18:53

      Dneska dělám reparát. Nedalo by mi to spát 😃 jinak korpus dnes vysel krasně. Už je komplet v lednici. Ale chtěla bych poprosit o radu až budu dělat příště. Jak pracovat s polevou,aby byla tak krasně hladká a zaroveň nestékala z boku? Děkuji 🙂

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 5. 2017 v 7:21

      Tak to jsem ráda, že se korpus povedl 😉 já používám na polevu kupovaný fondán, který už je krásně hladký. Nevím jak u domácí polevy, ale fondán nesmí být přiliš teplý, právě aby neztékal a hezky přilnul k dortu 🙂

      Odpovědět
  • Vlaďka
    6. 11. 2018 v 10:07

    Dobrý den Míšo,
    tak jsem po Vašem kurzu už 2x dělala hruškové řezy! Mají velký úspěch 🙂 Ještě jednou proto moc děkuji!
    Proč ale píši zde pod punčový dort. Dnes za mnou přišla kolegyně, které jsem už několikrát pekla dort či zákusky na rodinné oslavy, zda bych nezvládla udělat punčák. NO nejdřív se mi protočily panenky, ale pak jsem koukla sem k Vám a hle – recept tady je! Já bych to asi zkusila udělat jako klasické řezy, takže do hranaté formy.
    Chtěla jsem se ale hlavně zeptat, jak tak koukám na recept, tak mi nějak neštimuje, že se růžovým punčovým nálevem prolévá i vrchní vrstva (pokud jsem to teda dobře pochopila), ale růžová je pouze ta prostřední část. Myslela jsem, že ten nálev mi to obarví narůžovo. A pokud jím proliji dvě části, tak jakto, že jen jedna se zbarví?? 😀 Možná je to zřejmé a já jsem nějak zabržděná a nechápu to 😀 Moc předem děkuji za objasnění. Vlaďka Machová

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 11. 2018 v 15:16

      Vlaďko, zdravím Vás 🙂 jak jednou někdo hruškové ochutná, hned se zamiluje 🙂 a to mě moc těší 🙂
      Ohledně punčového dortu musím říct, že jste mě dostala 🙂 budu upřímná, dělala jsem ho jen jednou a už je to nějaký pátek, takže si to přesně nepamatuju. Ale jak to teď čtu, tak máte pravdu. Sice se třetí plát prokape jen jednou třetinou nálevu, ale asi by to na něm barevně alespoň trochu bylo znát. Takže buď si nálev rozdělte na 1/3 bez barvy a 2/3 s červenou nebo to nechte a budete mít horní plát růžový 🙂 omlouvám se za chybičku 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    4. 12. 2018 v 13:10

    Dobrý den, dala by se použít ochucovací punčová pasta? Popřípadě jak, nemáte zkušenosti? Děkuji za krásné recepty

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 12. 2018 v 7:37

      Zdravím, s punčovou ochucovací pastou zkušenost nemám, pasty jsou obvykle dost husté a přidávají se spíše do krémů. Nicméně v tekutině by se asi mohla rozpustit, jen bude potřeba ubrat cukr, protože pasty jsou obvykle proti aroma sladké.

      Odpovědět
  • Unknown
    29. 7. 2019 v 18:21

    Dobrý den,

    chystám se na punčový dort pro tatínka k narozeninám, jen jsem nepostřehla, jak upéct ten růžový plát, zda mám udělat nové těsto a obarvit ho a nebo z jednoho těsta odebrat a obarvit. Poradíte mi prosím? Děkuji. 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      30. 7. 2019 v 7:27

      Prostřední plát se obarví díky punčovému nálevu, kterým ho prolejete 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    29. 1. 2020 v 21:31

    Dobry den, pani Miso. Pecu hodne dortu a puncovy uplne poprve. Vypada nadherne a podle vasich postupu a rad je nadhera pect. Vyzkousela jsem jiz nekolik vasich receptu nejen na dorty a vzdy se jen zaprasilo a byl velky uspech. Vzdy se tesim co zase vyzkousim noveho. Preji mnoho uspechu a dekuji za fantasticke recepty. Lucka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      30. 1. 2020 v 19:54

      Lucko, moc děkuji 🙂 jsem ráda, že se vše daří. Děkuji za přízeň a budu se těšit na další komentáře.

      Odpovědět
  • Anonymní
    11. 5. 2020 v 12:44

    Dobrý den Míšo, chci se zeptat, dá se punčák potáhnout potahovkou jako normální dort? Popř. pokud ano, jak na to? Moc děkuji Zdenka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      11. 5. 2020 v 20:04

      Zdenko, já osobně bych to nedělala. Jednak to chuťově k dortu vůbec nepasuje a hlavně punčový dort je hodně vlhký a může tak potahovku poškodit.

      Odpovědět
  • Unknown
    18. 5. 2020 v 20:03

    Dobrý den,
    dělala jsem dortík manželovi. Miluje puncovy dortík, ale nepovedl se mi vůbec korpus. V troube mi krásně vyskočil, ale když jsem ho vytáhla, tak spadl a "zcvrkl" se, což bylo jasné, že to bude zmetek a byl. Tím pádem to našlo pořádně prolit tím nalevem. Netuším co jsem udělala špatně, postupovala jsem podle receptu. Nenapadá vás, co jsem mohla udělat špatně? Mouku se skrobem sem přidávala postupně a promichavala metlou. To jediné mě napadlo, že jsem to nějak špatně promichala

    Moc děkuji za radu. Vaše stránky a recepty jsou dokonale!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 5. 2020 v 7:58

      Jestli myslíte metlou od robota, tak to je zásadní chyba 🙁 mouka se do piškotového těsta vmíchává vždy jen ručně stěrkou nebo vařečkou.

      Odpovědět
  • Tereza
    13. 12. 2020 v 10:26

    Dobrý den, Míšo.

    Tohle už je několikátý recept, který jsem od Vás dělala (zejména dorty), a musím říct, že všechny jsou naprosto skvělé. Jak z hlediska popisu postupu, který je vždy jednoznačný a dobře pochopitelný, tak z hlediska záruky výsledku, vždycky se to povede a všichni jsou nadšení.

    Tentokrát jsem dělala punčák pro velice speciální příležitost – posezení s rodinou po ukládání dědečkovy urny. Není to veselá příležitost, ale punčové řezy měl děda vždycky nejradši, tak nebylo o čem přemýšlet.

    Měla jsem určité pochybnosti, které jsou zde už v jednom příspěvku uvedeny: Nebude horní část dortu zbarvená do červena, když na ní vyliju 1/3 nálevu? Bylo to pro mě překvapení až do momentu, kdy jsem viděla dort prokrojený, a musím říct, že jsem byla dost příjemně překvapená – nikoliv. Domnívám se, že je to tím, že na horní části, na rozdíl od té prostřední, se nálevem polévá krusta, která díky své pevnosti ten nálev nepropustí tak jako holý piškot, ale přitom se do ní nálev po chvíli vsákne. Dort jsem jenom protáhla marcipánem, na polevu jsem jednak už neměla čas, a jednak jsem si nedokázala predstavit, že by to s ní vypadalo či chutnalo výrazně líp. Takže jsem už jen nazdobila čokoládovým mřížkováním, a bylo.

    Všem moc chutnal, ani mi nepřišel nějak extrémně přeslazený na punčák. Moc děkuji za skvělé recepty, a držím palce, ať Vás tahle vášeň neopouští.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      13. 12. 2020 v 16:15

      Terezo, moc děkuji a jsem ráda, že moje recepty opět nezklamaly. Myslím, že je moc hezké na dědečka tímto způsobem zavzpomínat 🙂 přeji krásné a pohodové svátky.

      Odpovědět
  • Jana
    27. 8. 2021 v 10:46

    Dobrý den, prosím o radu. Punčák peču již potřetí a pokaždé se mi stane stejná věc. V robotu se krásně vejce vyslehaji do husté pěny a jakmile začnu zlehka primichavat mouku, nadýchané těsto je pryč a priliti másla už je jen poslední „hřebíček“. Prvně jsem pekla v dortove formě a nebyla šance na prokrojeni. Dvakrát už vůbec ne. Poslední dva pokusy na plech, aby byl plat a to bylo tak hutné, že se nálev vůbec nevsakl. Vůbec nevím, kde je chyba.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      27. 8. 2021 v 13:21

      Vejce je potřeba šlehat opravdu dlouho do husté pěny. Vmícháváte mouku ručně jen stěrkou? Není možné to dělat v robotu ani šlehači, našlehaná vejce se pak srazí …

      Odpovědět
  • Kateřina
    31. 8. 2021 v 19:25

    Dobrý den, prosím o radu. Ráda bych upekla tátovi k 70 tento Vás punčový dort. Mám foto na fondánovém listě, papíru. Bojím se však, že se mi to rozlije, pokud to dám na fondánovou polevu. Myslíte, že bych ji měla vynechat a dát to jen na marcipán? Děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      1. 9. 2021 v 6:57

      Obávám se, že v tomhle Vám asi moc neporadím, s fondánovým listem nemám zkušenosti. Nicméně někde jsem četla, že když se list zespodu potře speciálním gelem, tak se prý dá položit na cokoliv ….

      Odpovědět
  • Tereza
    6. 10. 2021 v 23:01

    Dobrý den,
    tak mám upečeno 👏 jen se chci zeptat, jaké používáte punčové aroma? Použila jsem od Dr. Oetkera a přijde mi to strašně chemický až skoro nedobrý 😞 uvidíme co mi na to zítra řekne oslavenec. Ja ochutnala kus kraje předtím, než se šel do lednice rozležet a vůbec mě to nenadchlo. Co mě ale nadchlo je korpus. S těstem se krásně pracovalo. Byla to premiéra s tímto typem těsta a jsem ráda že jsem se šleháním vydržela opravdu dlouho. Pekla jsem na plechu jeden plát a krása. Je jak obláček 😉👍

    Odpovědět
    • Míša Landová
      7. 10. 2021 v 8:03

      Punčové aroma mám raději od firmy Aroco, případně můžete použít punč a aroma tak zcela vynechat 🙂

      Odpovědět
  • Terka
    7. 10. 2021 v 11:22

    Děkuji. Po rozležení je to chuťově lepší než za čerstva. ☺️Naštěstí. Snad bude mít úspěch. Příště musím dát aroma od Dr. Oetkera méně..děkuji za recept. Korpus jsem určitě nedělala naposled. 👏👏

    Odpovědět
  • lucie
    13. 4. 2022 v 10:19

    Dobrý den. Peču podle Vašich receptů moc ráda, protože všechny postupy jsou úžasně popsané, srozumitelné a výsledky jsou lahodné! 🙂 Ráda bych se jen zeptala na fondánovou polevu. Zkoušela jsem ji už opakovaně na věnečky, větrníky i na punčový dort a pokaždé je to boj. Cukrovou polevu připravuji z kupované fondánové hmoty a držím se postupu v receptu. Poleva je ale během pár vteřin příliš tuhá a na dort neteče, ale musím ji vyloženě roztírat, což nevypadá pak hezky… Mohu polevu více naředit nebo polít dort teplejší tekutější polevou (okolo 45 stupňů)? Nerozpustí se potom zase ten marcipán? Předem moc děkuji za radu i za všechny recepty, které s námi sdílíte!!

    Odpovědět
    • Míša Landová
      13. 4. 2022 v 17:36

      Také mě někdy poleva trápí, každý výrobce ji má trochu jinou. Klidně ji můžete naředit více, to určitě není problém, já dělám obvykle od oka 🙂

      Odpovědět
  • Aja
    16. 5. 2022 v 12:51

    Dobrý den, mužů se zeptat, jaké by byly poměry na korpus do dortove formy o průměru 17cm?
    Dekuji 😊

    Odpovědět
  • Petra
    25. 5. 2022 v 14:57

    Dobrý den, Míšo,

    je něco, čím mohu nahradit fondánovou polevu, abych nemusela objednávat přes internet?

    Děkuji za odpověď,

    Odpovědět
    • Míša Landová
      25. 5. 2022 v 17:22

      Můžete si udělat cukrovou polevu z moučkového cukru nebo se dá pořídit přímo poleva na punč od Dr. Oetkera, běžně k dostání v obchodech, jen má růžovou barvu 🙂

      Odpovědět
  • Míša
    31. 5. 2022 v 20:24

    Dobrý den Míšo,
    nejdříve bych Vám chtěla poděkovat za super inspiraci a recepty, jste muj vzor, v pečení jsem začatečník, ale nadšený 😂. Chtěla bych se Vás zeptat, když jsem koupila uz hotovou punčovou polevu v prášu od dr.Oetkera,mohu ji pouzit tak jak je u Vás v receptu na marcipán a marmeládu, i když je v návodu napsáno že se smí pouze na korpus jinak neztuhne? Nebo radši udělat domáci fondánovou, protože eshop uz nestíhám 😊. Mockrát děkuji za odpověď a přeji krásný den. Míša

    Odpovědět
    • Míša Landová
      1. 6. 2022 v 13:14

      Hotovou polevu jsem na marcipán nikdy nedávala, ale použila jsem ji na korpus pomazaný marmeládou a tam to bylo v pohodě 🙂 dokonce jsem ji musela ředit více, než jak bylo uvedeno na obalu … Já myslím, že poleva má stejné vlastnosti jako když si ji uděláte doma … je to pořád jen cukr s nějakým pojidlem 🙂

      Odpovědět
      • Martina
        26. 5. 2023 v 12:57

        Dobrý den, proč se mi spojila marmeláda s fondanovou polevou, rychle tuhla, výsledný efekt strašný

        Odpovědět
        • Míša Landová
          27. 5. 2023 v 12:13

          Zřejmě jste dala příliš silnou vrstvu marmelády a málo ji vetřela do korpusu …

          Odpovědět
  • Martina
    31. 1. 2024 v 17:06

    Za ostatní dort skvělý. Za mě korpus uplný top.
    Co mi vadí je taková asi pachuť nebo ocas u aroma od Dr.Oetker.
    Používáte taky tohle aroma nebo jiné, prosím?
    Běžně používám aroma od jiné značky, ale punčové jsem kupovala prvně a právě jsem sáhla po Dr.Oetker, protože jiné v kamenné prodejně nemáme a přišlo mi, že má takový ocas na jazyku 😀 i samotný sirup na polévání, když jsem ochutnala, šel tam ten ocas cítit 😀
    A za mě klidně 50ml sirupu přidat, byl ještě lepší potom 🙂
    Ale jinak opět famózní recept.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      1. 2. 2024 v 9:23

      Souhlasím s Vámi, to aroma není nic moc 🙂 lepší je od firmy Aroco. Nicméně v současné době používám spíše rovnou punč 🙂

      Odpovědět

Průměrné hodnocení z 2 recenzí:

4.5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ