Menu
Dorty

Nahý dort s jahodami

Nahé dorty už dnes nejsou žádnou novinkou a zvlášť na léto jsou hodně oblíbené. Pokud jste o nich ještě neslyšeli, tak „nahé“ se jim říká proto, že nejsou z boku obmazané. Jednotlivé pláty korpusů jsou vidět a někdy mohou působit tak trochu ledabyle 🙂 Obvykle se plní lehkým krémem a spoustou čerstvého ovoce, které může klidně „přetékat“ po stranách. 

Nahé dorty se dělají různě vysoké, čím vyšší, tak samozřejmě hezčí, ale o to hůře se pak krájí a servírují 🙂 Jako svatební se pak připravují i vícepatrové a bývají doplněny živými květy. V létě, kdy je spousta čerstvého ovoce, je to ideální varianta. 

Já jsem dnes připravila takovou skromnější, nižší variantu, jen ze dvou plátů korpusu. Rodina jsme malá, návštěvu nečekáme, takže větší dort bychom jedli asi tak týden 🙂 nicméně klidně si dort připravte z dvojité dávky a „vyžeňte“ ho trochu do výšky. 

Jako náplň jsem použila smetanu našlehanou jen s malým kouskem mascarpone, ale jednotlivé pláty jsem ještě promazala citronovým krémem. Dort je poměrně rychlý na přípravu a servírovat se dá takřka po dokončení. Dokonce bych řekla, že je to typ dortu, který chutná nejlépe hned v den upečení. 

Vanilkový korpus (průměr 19 cm):

3 vejce, odděleně

80 g cukru krupice

90 g hladké mouky

2 lžíce oleje

citronová kůra nebo citronový olej

lžička vanilkového extraktu

Troubu předehřejte na 170 stupňů, formu o průměru 19 cm vyložte pečícím papírem.

Bílky vyšlehejte s cukrem do pevného sněhu. Zpočátku šlehejte samotné bílky na nižší otáčky, až se vytvoří pěna, začněte pomalu přisypávat cukr. Ke konci pak zvyšte otáčky na maximum a došlehejte. 

Do sněhu pak postupně zašlehejte žloutky, hezky jeden po druhém, následně citron a vanilku. Přidejte prosátou mouku, ideálně nadvakrát a lehce stěrkou promíchejte. Nakonec přidejte dvě lžíce oleje a opatrně zapracujte. Těsto přendejte do připravené formy a dejte péct asi na 20-25 minut. Špejlí si ověřte, že je korpus propečený. 

Nechte chvilku chladnout ve formě, pak opatrně ořízněte boky formy a korpus překlopte na chladicí mřížku. Po úplném vychladnutí korpus jednou vodorovně prokrojte, vzniknou vám dva pláty. 

Citronový krém (lemon curd):

2 žloutky

40 ml citronové šťávy

40 g cukru krupice

citronová kůra 

30 g másla

Všechny suroviny kromě másla zahřívejte ve vodní lázni za občasného míchání do zhoustnutí. Krém má konzistenci asi jako krupicová kaše, teplota ideálně přes 70 stupňů. Sundejte z vodní lázně, nechte trochu zchladnout a pak zašlehejte máslo. Dejte do uzavřené sklenice a skladujte v lednici. Pro tento dort bude stačit jen menší množství krému, zbytek použijte třeba na palačinky, panna cottu nebo do cupcakes 🙂

Dokončení dortu:

60 g mascarpone

200-220 g smetany ke šlehání 35-40%

1 lžíce cukru

cca 500 g čerstvých jahod

pár malin a borůvek, čerstvou meduňku/mátu (nemusí být)

citronový krém (viz. výše)

Mascarpone, smetanu a cukr společně vyšlehejte do tuha. Jahody rozkrájejte na menší kousky.

Na tácek položte první plát korpusu, lehce potřete citronovým krémem a rozetřete polovinu šlehačky. Posypte pokrájenými jahodami, přiklopte druhým plátem a lehce přimáčkněte. Opět namažte citronovým krémem a rozetřete druhou půlku vyšlehané smetany. Čím ležérněji to bude, tím lépe 🙂

Ozdobte jahodami, můžete přidat i pár borůvek a malin. Pokud máte po ruce čerstvou meduňku nebo mátu, případně jiné jedlé kytičky, můžete ozdobit dle fantazie. 

Dort stačí dát na 1-2 hodinky do lednice a můžete servírovat. Při krájení doporučuji ostrý dlouhý nůž a pomalu rozkrajovat. Musím přiznat, že jsem z toho krájení měla strach, ale docela to drží pohromadě 🙂 no není zas tak vysoký 🙂

Vytisknout recept

32 komentářů

  • Anonymní
    25. 6. 2017 v 13:49

    Mílo,tak ten vypadá užasně a těším se,že ho určitě vyzkouším.Je to přesně ten typ dortu,který ve mě evokuje léto a dobrou náladu.Už mnohokrát jsem vyzkoušela Vaše piškotové korpusy a jsou úžasné a taky má kamarádka cukrářka nepeče jiný.Děkuji a těším se na další.Iva

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 6. 2017 v 7:51

      Ivo, zdravím a moc děkuji :)) ano, na léto je opravdu ideální 🙂 mějte se fajn.

      Odpovědět
  • Unknown
    26. 6. 2017 v 14:37

    Dobrý den, smím se zeptat jestli by dort takhle pěkne "držel" i s krémem z mascarpone smíchaného s vanilkovým pudinkem a máslem?Torta vypadá opravdu nádherně, ale se šlehačkou jsem já měla doteď špatné zkušenosti. Děkuji hezky za odpověď a ať se daří

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 6. 2017 v 19:13

      Zdravím Vás, já bych se šlehačky nebála 🙂 pokud použijete 40% od Kunína, dá se běžně koupit, je hezky tuhá a drží tvar. Já osobně bych se krému s máslem do tohoto dortu vyhnula, ale pokud ho máte rádi, klidně ho použijte 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    23. 7. 2017 v 21:11

    Milo, myslíte, že váš sněhový(bílkový) krém by nebyl vhodný do patrového "naháče" (spodní patro) a vrchní patro pak s mascarpone, nebo s tvarohovým krémem ? Aby spodní patro bylo dostatečně pevné…?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      24. 7. 2017 v 17:17

      Mě osobně ten sněhový krém do tohoto typu dortu moc vhodný nepřijde 🙁 ale samozřejmě záleží na chuti každého z nás 🙂 Pokud chcete mít jistotu, aby dort vydržel, můžete dát do spodního patra výztuhy 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    26. 8. 2017 v 12:08

    Dobrý den,nesedí mi nějak jednotky hmotnosti v receptu u těsta.Nema tam být ještě nula navíc?díky. Pavla

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 8. 2017 v 19:59

      Zdravím Pavlo, množství i jednotky jsou v pořádku 🙂 dort je malý a jen jednou prokrojeny, těsta není potřeba velké množství 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    24. 3. 2018 v 19:56

    Dobry den, chystam se na vas nahaty dort, ale nejsem si jista jak dopadnu s mascarpone. Ted jsem zkousela krem a mascarpone byli vic nez ve vasem receptu. Krasne se vyslehal, ale behem par minut prace s nim povolil. Mate prosim nejaky typ? Jak dlouho slehat, maji mit suroviny pokojovou teplotu nebo maji byt vychlazene. Dekuji za radu.Martina

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 3. 2018 v 16:46

      Martino, zdravím, v tomto receptu je mascarpone jen trochu, spíše na ztužení šlehačky. Obecně krémy ze smetany a mascarpone doporučuji šlehat raději pomalu a déle, vše dobře vychlazené. Příliš rychlým a dlouhým šleháním se může přešlehat a krém se pak po čase srazí.

      Odpovědět
  • Anonymní
    18. 4. 2018 v 15:44

    Dobrý den Míšo, můžu část mouky nahradit mletými mandlemi, tak jak to uvádíte u Vašich jiných receptů? A můžu zcela vynechat citronový krém a dort promazat jen ušlehanou šlehačkou s mascarpone (větší množství)? Já vím, že mi můžete napsat, že nejspíš můžu a že si nakonec můžu koupit dort hotový, když tak měním suroviny, ALE :-), mleté mandle mi zbyly z posledního pečení, a citronovou příchuť moc nemusím. Nebo tomu dodá ten správný "šmrnc"? Moc děkuji za odpověď, krásný jarní den, Lenka.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 4. 2018 v 13:36

      Lenko, zdravím Vás, domácí dort je určitě lepší, než kupovaný, ať už si ho upravíte jakkoliv 🙂 mleté mandle klidně přidejte, tím určitě nic nezkazíte. Pokud nemáte citronový krém ráda, klidně ho vynechejte, myslím, že dortu to neuškodí. Já ho přidala, protože je můj oblíbený a aby trochu dort osvěžil 🙂 pěkný den. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    29. 6. 2018 v 13:36

    Dobrý den, chci se zeptat. Zrovna se chystám na váš dort, myslíte že bude vadit když si ho udělám den předem? Děkuji za odpověď

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 6. 2018 v 17:34

      Ano, můžete připravit i den předem 🙂

      Odpovědět
  • Ivviikk
    18. 11. 2018 v 15:00

    Dobrý den, zkoušela jsem váš dortík, z trouby jsem ho vytáhla krásně nadýchaný, byla ho plná forma, po chvilce mi ale spadl o víc než polovinu, mám jej nechávat dýl v otevřené troubě, nebo čím to může být? Děkuji Iva

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 11. 2018 v 6:05

      Ivo, zdravím, mohlo by to být příliš rychlým šleháním bílků hned na začátku. Jinak není potřeba nechávat korpus v otevřené troubě, po upečení je dobré naopak hned vyndat, aby se nevysušoval.

      Odpovědět
  • Jiřina
    31. 7. 2019 v 10:06

    Mílo, krásný den. Otázka – dala by se část mouky nahradit mákem (třeba jen malá), aby byl piškot trochu makový? Nechci dort zcela bez mouky, ale ráda bych do něj dodala trochu makového 'twistu' a barvy. Děkuji! (Např. 20g máku a o 20g méně mouky)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      1. 8. 2019 v 6:00

      Zdravím, ano, klidně přidejte trochu máku, ať už mletého nebo nemletého 🙂

      Odpovědět
    • Jiřina
      1. 8. 2019 v 10:12

      Skvělé, moc děkuji! 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    22. 11. 2019 v 18:06

    Dnes som upiekla túto tortu a ten korpus bol neopísateľne dobrý. Jemný, vláčny, sladký a konečne nie suchý ako tie čo som skúšala predtým. Patrí Vám veľké ďakujem.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 11. 2019 v 19:53

      Díky, jsem ráda, že se povedl 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    30. 11. 2019 v 21:27

    Dobrý den, pokud bych chtěla mít dort vyšší a rozkrojit na 3x, jaký byste doporučila poměr surovin na těsto? Děkuji.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      1. 12. 2019 v 17:11

      Pokud chcete mít tři pláty, tak stačí navýšit suroviny o jednu třetinu.

      Odpovědět
    • Unknown
      3. 5. 2020 v 14:53

      Dobrý den, potřebovala bych poradit o kolik zvýšit množství surovin, pokud mám formu o průměru 28cm. Díky Hanka

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 5. 2020 v 15:06

      Hanko, měla by stačit dvojitá dávka 🙂

      Odpovědět
    • Unknown
      3. 5. 2020 v 15:18

      Děkuji za bleskovou odpověď 🙂 zítra jdu na to, tak snad se povede! 🙂

      Odpovědět
  • Michaela Červenková
    28. 5. 2020 v 22:10

    Dobrý večer, již jsem tento dortík dělala 2x a je luxusní. Děkuji mnohokrát za recept 😊. Mohu se zeptat, zda se dá nahradit mascarpone tvarohem a zda by takový tvarohový krém šel obarvit barvivem a i jím pak dort potáhnout? Děkuji Míša

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 5. 2020 v 11:06

      V tomto případě tvarohem nahradit nelze. Obsahuje málo tuku a hodně vody, krém by Vám zřídl a nevyšlehal by se do pevna.

      Odpovědět
    • Michaela Červenková
      29. 5. 2020 v 14:55

      Děkuji mnohokrát za odpověď 😊

      Odpovědět
  • Unknown
    2. 6. 2020 v 12:55

    Dobrý den Míšo,často dělám dorty hlavně svatební,jen mam pocit že mam moc vláčný korpus a když dělám tří patrák tak se mi dortík sesedá jako by se měl propadnout.Chci se Vás zeptat jestli tento korpus co používáte u tohoto dortíku je vhodný na tří patrový dort?i krém …děkuji Lenka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 6. 2020 v 16:54

      A používáte na patrové dorty výztuhy? Já dělám patrové dorty jen okrajově, ale vždy dávám výztuhy, aby se patra nepropadala do sebe. Pak můžete použít jakýkoliv korpus, klidně i tento.

      Odpovědět
    • Unknown
      4. 6. 2020 v 9:36

      Právě že používám a stejně mam poct že se dortík propadá jak je korpus vláčný.Moc vám děkuji za odpověd a určitě vyzkouším Váš recept na korpus,který bude neodolatelný jako všechny vaše recepty:-)

      Odpovědět

Zanechte komentář