Menu
Mini dortíky

Čokoládové dortíky s mátovým středem

Pokud sledujete můj blog pravidelně, víte, že mátová příchuť nepatří zrovna k mým oblíbeným, spíš naopak. Přesto občas neodolám a něco mátového připravím. Musím říct, že v kombinaci s čokoládou to není až tak strašné 🙂 jak mi ostatně potvrdilo i několik odvážných, kteří ochutnali. 

Chuť máty není v dortících dominantní, dalo by se říct, že tyhle dortíky okolo máty spíše jen letěly, jednoznačně převažuje chuť čokolády. Jako základnu jsem použila velkou makronku, díky které jsou dortíky zcela bezlepkové. Klidně ale můžete dát kolečko korpusu nebo sušenku. 

Dortíky se připravují v silikonové formě a jejich výrobu je potřeba rozdělit do více dnů. Čokoládový krém i zrcadlová poleva se musí připravit s předstihem a je nutné počítat s dobou na zamražení. Zase na druhou stranu, můžete je mít připravené v mrazáku a vytáhnout až bude potřeba.

Z níže uvedeného receptu připravíte 5-6 dortíků ve tvaru polokoule o průměru 65 mm.

Mátové středy 

50 g mascarpone

50 g smetany ke šlehání

1/2 – 1 lžička cukru

mátová ochucovací pasta 

Mascarpone, smetanu i cukr společně vyšlehejte a přidejte trochu mátové pasty. Množství záleží na chuti, případně se řiďte pokyny od výrobce. Směs naplňte do malých silikonových polokoulí o průměru ca. 40 mm a dejte zamrazit. 

Čokoládová náplň:

250 ml smetany ke šlehání

90 g hořké čokolády 50-60%

Čokoládu nasekejte a zalijte horkou smetanou. Nechte chvilku odstát, pak vymíchejte do hladka. Nakonec promixujte tyčovým mixérem a dejte do lednice alespoň na 12 hodin vychladit (ideálně přes noc).

Zrcadlová čokoládová poleva: 

5 g práškové želatiny + 25 ml studené vody 

63 ml vody 

112 g cukru krupice 

75 g hořké čokolády min. 50% 

15 g prosátého kakaa 

33 ml smetany 33% 

Želatinu dejte do misky, zalijte studenou vodou a nechte asi 10 minut nabobtnat. 

Vodu s cukrem dejte do kastrolu a při střední teplotě svařte na 104 stupňů. Teplotu je nutné dodržet přesně. 

Stáhněte z kamen, přisypte čokoládu a za stálého míchání nechte rozpustit. Přisypte prosáté kakao, následně smetanu a dobře promíchejte. 

Jakmile směs zchladne na 60 stupňů, přidejte nabobtnalou želatinu a míchejte do úplného rozpuštění. 

Polevu přelijte přes jemné sítko, pak lehce promixujte tyčovým mixérem a znovu přelijte přes sítko. Nechte vychladnout, přikryjte folií (přímo na polevu) a dejte min. na 12 hodin do lednice. 


Naplnění dortíků 

Připravte si silikonovou formu, já jsem použila polokoule o průměru 65 mm. Doporučuji formu položit na tácek, lépe se pak bude přenášet do mrazáku. 

Vychlazený čokoládový krém vyšlehejte do tuha. Pomocí sáčku nebo lžící naplňte polokoule asi do poloviny čokoládovým krémem, vmáčkněte do středu menší mátovou polokouli, zakryjte čokoládovým krémem a uhlaďte do roviny. 

Zakryjte alobalem a dejte do mrazáku min. na 24 hodin, klidně i déle. 

Dokončení dortíků

5-6 velkých makronek (případně sušenek)

čokoláda na ozdobu

Zrcadlovou polevu zahřejte na 29 stupňů a přelijte si ji do džbánku nebo nádoby s nálevkou. Dortíky se tak budou lépe polévat, než třeba z misky. 

Připravte si chladicí mřížku, kterou položte na hlubší tácek nebo menší plech, kam bude přebytečná poleva stékat. Po částech vyndejte dortíky z mrazáku, položte na mřížku a polijte polevou. 

Polité dortíky přeneste opatrně z mřížky a každý položte na makronku (jen na samotnou pusinku, neslepenou). Na přenos dortíku se skvěle hodí slabá jehlice na maso, kterou zapíchněte shora doprostřed dortíku a za pomoci nože, kterým dortík podeberete zespodu, přeneste.

Dortíky ozdobte dle vlastní fantazie, já jsem použila kousky „zelené“ a hořké čokolády.

Vytisknout recept

23 Comments

  • Anonymní
    28. 6. 2017 v 20:48

    Jůůů, Míšo, to je zase nedostižitelná krása!:-) Jste prostě šikovná, šikovná, šikovná! Ať se Vám pořád daří a je Vám fajn, Milena:-)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 6. 2017 v 13:54

      Mileno, moc děkuji 🙂 Váš komentář mě vždycky potěší :))

      Odpovědět
  • Carolina Mia
    29. 6. 2017 v 12:48

    Krása a paráda. Přeji krásné dny. Věrka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 6. 2017 v 13:54

      Věrko, moc děkuji 🙂

      Odpovědět
  • rêve de vivre
    30. 6. 2017 v 6:45

    To sú majstrovské diela. Škoda zjesť. Andrea

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      30. 6. 2017 v 14:40

      Díky 🙂

      Odpovědět
  • Jitu
    11. 9. 2017 v 9:50

    Dobrý den, udělala jsem včera, je to velká dobrota.Jitka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      11. 9. 2017 v 16:52

      Jitko, děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    22. 11. 2017 v 19:39

    Vypadá to naprosto famózně. Můžu se zeptat, kde kupujete mátovou pastu? Že bych si ji objednala a překvapila kolegyně v práci, máme takové dobrůtky moooooc rády.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 11. 2017 v 19:43

      Díky 🙂 pokud jste milovník mátové přichuti, budou určitě chutnat 🙂 ochucovací pasty pasty koupíte na cukrářských eshopech, já kupuji na cukrarske-pomucky.cz

      Odpovědět
    • Anonymní
      23. 11. 2017 v 16:05

      Moc děkuju, už mám objednáno. Včera jsem dělala vaše levandulové sušenky a sklidily v práci úspěch (jen byly bez kardamomu – byla jsem skálopevně překvapená, že ho mám doma a on to byl koriandr a do obchodu se mi už nechtělo).

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 11. 2017 v 20:46

      Věřím, ze chutnaly i bez kardamomu 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    23. 11. 2017 v 20:56

    JJ. Jinak musím se přiznat, že jsem ze všech vašich receptů unešená. V nejbližší době určitě vyzkouším vanilkový cheesecake s pěnou z bílé čokolády a makronky se slaným karamelem. :o)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 11. 2017 v 21:04

      Tak to moc rada slysim 🙂 děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    24. 11. 2017 v 11:05

    To já děkuji, že se s námi o vaše laskominy dělíte. :o)

    Odpovědět
  • Unknown
    1. 3. 2018 v 13:32

    Míšo, prvně WOW! jste hrozně moc šikovná a odvážná, že se pouštíte do stále nových nových výzev, ráda u Vás čerpám inspiraci a upravuji si pro svoji potřebu:)( jsem celiak s bezlaktozovou dietou). Opravdu úžasné recepty a vy jste nejúžasnější že jste ochotna se s námi o ně podělit!
    Chci se zeptat na jednu věc – zkoušela jste zaměnit běžnou šlehačku s rostlinou? případně co si o tom nápadu myslíte, nemyslím jen na zdobení ale přímo do mini dortíků?Děkuji moc Veronika

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      1. 3. 2018 v 15:32

      Veroniko, moc děkuji za komentář 🙂 je skvělé, že i s tímto omezením si dokážete recepty upravit a přizpůsobit 🙂 Rostlinnou šlehačku jsem kdysi vyzkoušela, na zmíněné zdobení a musím říct, že tedy za mě ne. Krásně drží tvar i objem, ale měla pocit, že jím vzduch 🙂 Nicméně podobné dortíky nebo třeba pařížskou šlehačku jsme z ní nezkoušela. Možná bych více věřila třeba rýžové nebo sojové smetaně … a jak jste na tom s mléčnými výrobky bez laktózy? dnes již volně prodejné i v běžné síti? 🙂

      Odpovědět
    • Unknown
      5. 3. 2018 v 9:26

      Ano, mléko lze bežně koupit již i v marketech a vysoce procentní šlehačka i mascarpone jsou pro me OK, tvahy berz tučné tam je tež menší podíl ( každy ma tu hladinu tolerance jinou a je rozdíl když sníte jeden kousek a cely dort:))) tak já to vyzkouším a dám vám vedet:)) ted s ní docela ráda pracuji a právě na to zdobení mi nevadí ( a to jsem naprostý zastánce klasické slehačky z bombičky:))) jen nesmím z té vysoceprocentní stlouct máslo – minule čokoládové:)))

      Odpovědět
  • Anonymní
    19. 8. 2018 v 9:48

    Dobrý den, chtěla bych vyzkoušet nějaký z těchto minidortíků na svatbu. Jelikož budu dělat i dort, lze dát dortíčky už s polevou do mrazáku týden předem. Děkuji. Dana.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 8. 2018 v 12:11

      Dano, zdravím, bohužel nemám zkušenost se zamražením už celých dokončených dortíků. Vždy polévám až před servírováním. Nicméně vzhledem k tomu, že samotná poleva zamrazit jde, tak mi to neměl být problém ani u celých dortíků. Jediná rada tedy je "vyzkoušet to" :))

      Odpovědět
  • Terka
    19. 11. 2021 v 19:35

    Dobry den, prvne Vam musim napsat, ze mate uzasne recepty a cokoli jsem od Vas pekla, tak bylo na jednicku-dekuji. A nyni prosim o radu 🙂 Myslite, ze se muze zbyla zrcadlova poleva zamrazit a opětovně pouzit pri jinem peceni? Predem dekuji za odpoved, TH

    Odpovědět
  • Terka
    24. 11. 2021 v 10:16

    Moc děkuji za odpověď 🙂

    Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ