Přestože sama o tenhle typ dortíků moc nestojím, jejich přípravu si doslova užívám. Tím samozřejmě nechci říct, že nejsou dobré 🙂 ale není to prostě můj šálek kávy. Dortíky jsou z převážné části tvořeny krémem nebo lehkou pěnou a jen malým kouskem korpusu. No a já mám prostě radši kus pořádné buchty 🙂
Každopádně věřím, že jakmile jednou kouzlu těchto dortíků v silikonových formách podlehnete, tak není cesta zpět. Nabídka tvarů a velikostí je opravdu široká a velmi lákavá. Ze své zkušenosti doporučuji vybírat tvary jednodušší, které se lépe plní i polévají. Za mě to jsou jednoznačně „obyčejné“ polokoule.
Tyto dortíky jsou tvořeny krémem z mascarpone a smetany, uvnitř s malinovým pyré. Jako polevu jsem použila mou oblíbenou čirou glazuru, která svou chutí dortík nenaruší, přesto mu poskytne patřičný lesk a „ochranu“.
Před přípravou dortíků doporučuji pečlivě přečíst celý postup a práci si rozfázovat do více dnů. Jako první si připravte malinové středy, které je potřeba zamrazit. Potřebovat bude také malé kousky dortového korpusu nebo sušenky. V dalším dni si dortíky sestavte a nejdříve následující den dokončete.
Smetanové dortíky s malinovým středem (8-9 ks)
Malinová náplň:
150 g malinového pyré (slazené dle chuti)
3 g práškové želatiny + 15 ml studené vody
Želatinu dejte do misky, zalijte studenou vodou a nechte 10-15 minut nabobtnat.
Malinové pyré zahřejte na 50-60 stupňů, přidejte nabobtnalou želatinu a dobře promíchejte.
Rozdělte do připravené silikonové formy, já jsem použila malé polokoule o průměru ca. 35 mm, a dejte zamrazit. Těmto malým obvykle stačí pár hodin, klidně ale připravte den i více předem.
Z této dávky připravíte středů více, než bude potřeba, ale v menším množství by se to hůře připravovalo. Středy můžete uchovat pro další várku dortíků.
Smetanová náplň:
4 g práškové želatiny + 20 g studené vody
50 ml mléka
25 g cukru krupice
250 g mascarpone
200 g smetany ke šlehání 33%
Želatinu dejte do misky, zalijte studenou vodou a nechte 10-15 minut nabobtnat.
Mléko zahřejte společně s cukrem, míchejte do rozpuštění. Stáhněte z kamen, nechte trochu zchladnout (ca. 60 stupňů) a přidejte nabobtnalou želatinu. Promíchejte, až se želatina zcela rozpustí.
Do misky dejte mascarpone a nalijte na něj směs mléka s želatinou. Pomocí balonové metly nebo stěrky promíchejte do hladka.
Zvlášť ušlehejte do polotuha smetanu a po částech přidejte k mascarpone. Mascarpone by nemělo mít před přidáním smetany teplotu vyšší než 30 stupňů.
Sestavení dortíků
silikonová forma – použila jsem formu Silikomart SAMURAI 110 ml
malinové náplně – viz. výše
kolečka dortového korpus, sušenky vhodné velikosti …
Silikonovou formu položte na tácek nebo podnos, bude se pak lépe přenášet. Dortíky naplňte asi do poloviny smetanovou náplní, lehce vmáčkněte malinovou polokouli a zakryjte smetanovou náplní. Nakonec dortík uzavřete kouskem korpusu nebo sušenky. Korpus by měl být zároveň s horní hranou formy dortíku, neměl by „vykukovat“ .
Dortíky dejte do mrazáku minimálně na 12-15 hodin, lépe na 24 hodin i více.
Červená glazura:
300 g cukru krupice
300 g studené vody
2 lžíce citronové šťávy
2 lžíce práškové želatiny (14 g) + 6 lžic studené vody
červené barvivo
Želatinu dejte do misky a zalijte studenou vodou, nechte 10-15 minut nabobtnat.
Cukr dejte do kastrůlku a zalijte studenou vodou. Při nižší teplotě přiveďte k varu a minutu povařte. Stáhněte z kamen, nechte jen lehce zchladnout a vmíchejte nabobtnalou želatinu. Míchejte do rozpuštění, pak přidejte citronovou šťávu a červenou barvu, dobře promíchejte.
Směs přelijte přes jemné sítko a nechte zchladnout na teplotu 28-29 stupňů.
Polevu je možné připravit i den předem a následně zahřát na požadovanou teplotu. Lze ji i zamrazit.
Dokončení dortíků
Chladicí mřížku položte na tácek, kam bude stékat přebytečná poleva. Dortíky po částech vyndejte z mrazáku, položte na mřížku a polijte polevou. Pokud chcete mít sytější barvu, je potřeba polít dvakrát. Poleva nemá velkou krycí schopnost.
Opatrně pomocí nože a párátka přeneste dortík na podložku nebo tácek. Doporučuji párátko zapíchnout do středu dortíku, zespodu podebrat nožem a takto přenést.
Dortíky ozdobte dle vlastní fantazie, já jsem dala kousek bílé čokolády a maliny.
Zbývající polevu můžete použít opakovaně, možno i zamrazit.
Dokončené dortíky skladujte v lednici, servírujte po několika hodinách, až zcela rozmrznou. Dortíky jsou určeny k rychlé spotřebě, nedoporučuji moc dlouho skladovat.
A takto vypadala zkušební verze uvnitř 🙂 bez korpus a bez polevy 🙂
inspirace z webu https://www.bavette.es/ a Cupcake Savvy´s Kitchen
31 Comments
Unknown
31. 1. 2018 v 11:45Teda Mílo, co mě to děláte, já ani nestačím zkoušet, všechno co upečete vypadá úžasně a ani nemluvím o tom jak to chutná. jana
Víkendové pečení
31. 1. 2018 v 14:23Jani, děkuji 🙂 tak nemusíte zkoušet přeci všechno :))
Unknown
31. 1. 2018 v 16:07no já vím, ale když je to tak lákavé
Anonymní
31. 1. 2018 v 17:33Pokud jde o mě, já tedy Vaše dortíčky, Míšo, miluji. Nikdy je nemám tak úžasné, jako Vy, ale je fakt, že je dělám poměrně často a dělala bych pořád, baví mě, jsou velmi kreativní 🙂 Milena
Víkendové pečení
1. 2. 2018 v 7:16Mileno, děkuji 🙂 ano, tyhle dortíky jsou skvělé na přípravu, člověk se při nich může vyřádit 🙂 A Vy jste určitě zbytečně sebekritická, věřím, že je máte perfektní 🙂 pěkný den.
Marie
31. 1. 2018 v 19:23moc krásné prosím jakou želatinu používáte ,jednou jsem si koupila a výsledek hrůza děkují za odpověď ,pěkný večer
Víkendové pečení
1. 2. 2018 v 7:16Marie, děkuji 🙂 používám práškovou želatinu Dr. Oetker na ztužení krémů 🙂
Marie
31. 1. 2018 v 19:24A jelikož já jsem taky buchtová 😂 všechny je ještě stavím na extra korpus ….abych se o tu buchtu neošidila 😂. Ale stejně Míšo nevypadají nádherně 😍🍀
Víkendové pečení
1. 2. 2018 v 7:17Maruš, jasně že jsou krásné 🙂 i když mě stačí je připravovat, jíst je nemusím :))
Anonymní
2. 2. 2018 v 21:47Dobrý večer, včera jsem vyzkoušela Vaši čokoládovou lesklou polevu, je ůžasná. Vypadá luxusně, výborná na chut a krásně se s ní pracuje. Nemáte recept na takovou i v bílé barvě? Už se těším až vyzkouším tuhle červenou. Zdravím Nečasová
Víkendové pečení
3. 2. 2018 v 12:08Paní Nečasová, děkuji, to mě moc těší, že má poleva takový úspěch. Polevy z bílé čokolády jsou na mě hodně sladké, zatím jsem ještě neobjevila takovou, která by mě zaujala. Tato červená je bez přidání barvy neutrální, případně by se dala obarvit i na bílo 🙂
Anonymní
2. 2. 2018 v 22:06Mílo,jste opět jednička!Vypadá to skvěle a chutná ještě lépe,jenom kdyby to tak rychle nezmizelo.Myslíte,že bych mohla dát příšte jablíčka lehce podušená s cukrem a skořicí.Přeji krásný víkend a těším se,co připravíte.Už tu dlouho nebyly makronky s nějakou skvělou náplní.Iva Žemli
Víkendové pečení
3. 2. 2018 v 12:11Ivo, moc díky za otestování receptu, skvělé, že Vám chutnalo, příště musíte udělat dvojitou dávku 🙂 Pokud Vám jablka chuťově ladí se smetanovým mascarpone, klidně můžete příště vyzkoušet, bude to určitě zajímavá obměna. Budu ráda za případné reference 🙂 hmmm makronky …. delší dobu se chystám na své oblíbené kávové, tak uvidíme, třeba přidám i recept. Pěkný víkend. Míša
Anonymní
3. 2. 2018 v 14:25Jo,kávové,tak to se těším,já teď dělala s passion fruit a byly výborné.
Anonymní
6. 2. 2018 v 18:00Dobrý den,Mílo,myslíte si,že bych nemusela do toho malinového pyré přidávat želatinu?Zdá se mi,že ta chuť malin by byla intenzivnější,co myslíte?Budu je o víkendu dělat pro velký úspěch už podruhé.Zdravím a děkuji.Iva Žemli
Víkendové pečení
7. 2. 2018 v 6:29Ivo, možná, že by se želatina dala vynechat, nicméně je nutné počítat s tím, že bude pyré po rozmrazení dortíku opět tekuté 🙂 a nejsem si jistá, co to udělá s dortíkem jako takovým, jestli se nerozmáčí a udrží si tvar. Zkuste to třeba na jednom kousku a uvidíte 🙂
Anonymní
5. 8. 2018 v 16:37Dobry den, poradila byste mi prosim jake pouzivate barvivo na cervenou glazuru? Pouzila jsem cervene gelove od Dr.Oetkera a vubec se poleva nezdarila. Predem dekuji. Iveta
Víkendové pečení
6. 8. 2018 v 12:33Dobrý den, v jakém smyslu se Vám poleva nepovedla? Pouze nebyla barevná? Barvy od Dr. Oetkera jsou sice přírodní, ale vůbec nebarví :)) doporučuji koupit na cukrářském shopu gelovou (více značek) nebo tekutou Americolor …
Anonymní
6. 8. 2018 v 20:34Ano, byla pouze nebarevna 🙂 Dekuji za odpoved.
Finanční
4. 1. 2022 v 13:46Dobrý den,
dortíky byly výborné, ale potřebovala bych poradit. Existuje nějaký trik, jak dát krém do silikonových formiček tak, aby tam nezbyl nikde žádný vzduch? Snažila jsem se krém do formiček urovnat co nejlépe, ale stejně jsem měla dortíky jakoby „okousané“ protože někde nebyl krém asi 100% u kraje formičky. Použila jsem obyčejné cylindy/válce, takže žádný složitý tvar.
Míša Landová
4. 1. 2022 v 14:06Můžete si krém přendat do sáčku a do forem stříknout, lépe se pak dostane do všech záhybů. Formou pak ke konci poklepejte, aby se dostaly ven vzduchové bubliny. A je potřeba pracovat rychle, dokud je krém hodně tekutý 🙂
Kristyna
28. 1. 2022 v 22:21Krásný den,
Z dortiku mi lehce vytéká voda . Nevíte čím to muže být ?
Špatně daný korpus ? Dala jsem teda čerstvé ovoce dovnitř . Mohlo by to být tím .? Dekuji moc za odpověď
Míša Landová
29. 1. 2022 v 8:50Spíše špatně použitá želatina … a samozřejmě záleží, jaké ovoce jste použila, některé obsahuje více vody a při rozmrazování se může uvolnit …
Andrea
13. 2. 2022 v 12:56Dobrý den,
píšete, že dortíky jsou určeny k rychlé spotřebě, a že nedoporučujete dlouho skladovat v lednici. V popisu je napsáno, že po doplnění polokoulí krémem je třeba je řádně zchladit (popř.zamrazit) klidně i několik dní dopředu. Pak, když jsou zkompletované úplně, tak už je mrazit, nebo řádně zchladit nejde? Nachystat je tzv. „na hotovo“ cca ve středu a použít na např. sobotní oslavu?
Míša Landová
13. 2. 2022 v 20:19Dortíky se mrazí, nikoliv chladí, je to uvedeno v popisu, jinak by nešly z formy vyndat ven. Připravit dopředu si je samozřejmě můžete a mít je v mrazáku. Před servírováním pak polít polevou a nechat několik hodin v lednici povolit.
Alena
26. 7. 2022 v 0:53Dobrý den Miso, myslíte, že by mascarpone šlo nahradit tvarohem? Nestane se dortíku nic když ho pak vyndám z mrazáku? Děkuji za odpoved
Míša Landová
26. 7. 2022 v 7:54V dortících je želatina, která by to měla podržet, na druhou stranu tvaroh má jiné složení složení než mascarpone, obsahuje více vody a méně tuku. Možná bych zkusila přidat 1-2 gramy želatiny …
Jana
25. 1. 2024 v 17:40Dobry den , kdyz bych chtěla místo práškové želatiny dat plátky jak mam prosim upravit recept dekuji moc
Míša Landová
25. 1. 2024 v 18:20Tady je kompletní info o želatině – Jak používat želatinu 🙂
Jana
26. 8. 2024 v 6:25Dobrý den, formu o jakém objemu jste na dortiky použila? Odkaz na formu nefunguje.
Moc děkuji za odpověď
Míša Landová
26. 8. 2024 v 7:56Ano, je možné, že některé starší odkazy nefungují. Je to forma Silikomart SAMURAI 110 ml.
Průměrné hodnocení z 1 recenzí:
5