Menu
Mini dortíky

Smetanové dortíky s malinovým středem

Přestože sama o tenhle typ dortíků moc nestojím, jejich přípravu si doslova užívám. Tím samozřejmě nechci říct, že nejsou dobré 🙂 ale není to prostě můj šálek kávy. Dortíky jsou z převážné části tvořeny krémem nebo lehkou pěnou a jen malým kouskem korpusu. No a já mám prostě radši kus pořádné buchty 🙂

Každopádně věřím, že jakmile jednou kouzlu těchto dortíků v silikonových formách podlehnete, tak není cesta zpět. Nabídka tvarů a velikostí je opravdu široká a velmi lákavá. Ze své zkušenosti doporučuji vybírat tvary jednodušší, které se lépe plní i polévají. Za mě to jsou jednoznačně „obyčejné“ polokoule.

Tyto dortíky jsou tvořeny krémem z mascarpone a smetany, uvnitř s malinovým pyré. Jako polevu jsem použila mou oblíbenou čirou glazuru, která svou chutí dortík nenaruší, přesto mu poskytne patřičný lesk a „ochranu“.

Před přípravou dortíků doporučuji pečlivě přečíst celý postup a práci si rozfázovat do více dnů. Jako první si připravte malinové středy, které je potřeba zamrazit. Potřebovat bude také malé kousky dortového korpusu nebo sušenky. V dalším dni si dortíky sestavte a nejdříve následující den dokončete.

Smetanové dortíky s malinovým středem (8-9 ks)

Malinová náplň:

150 g malinového pyré (slazené dle chuti)

3 g práškové želatiny + 15 ml studené vody

Želatinu dejte do misky, zalijte studenou vodou a nechte 10-15 minut nabobtnat.

Malinové pyré zahřejte na 50-60 stupňů, přidejte nabobtnalou želatinu a dobře promíchejte.

Rozdělte do připravené silikonové formy, já jsem použila malé polokoule o průměru ca. 35 mm, a dejte zamrazit. Těmto malým obvykle stačí pár hodin, klidně ale připravte den i více předem.

Z této dávky připravíte středů více, než bude potřeba, ale v menším množství by se to hůře připravovalo. Středy můžete uchovat pro další várku dortíků.

Smetanová náplň:

4 g práškové želatiny + 20 g studené vody

50 ml mléka

25 g cukru krupice

250 g mascarpone

200 g smetany ke šlehání 33%

Želatinu dejte do misky, zalijte studenou vodou a nechte 10-15 minut nabobtnat.

Mléko zahřejte společně s cukrem, míchejte do rozpuštění. Stáhněte z kamen, nechte trochu zchladnout (ca. 60 stupňů) a přidejte nabobtnalou želatinu. Promíchejte, až se želatina zcela rozpustí.

Do misky dejte mascarpone a nalijte na něj směs mléka s želatinou. Pomocí balonové metly nebo stěrky promíchejte do hladka.

Zvlášť ušlehejte do polotuha smetanu a po částech přidejte k mascarpone. Mascarpone by nemělo mít před přidáním smetany teplotu vyšší než 30 stupňů.

Sestavení dortíků

silikonová forma – použila jsem formu„Samurai“ od firmy Silikomart

malinové náplně – viz. výše

kolečka dortového korpus, sušenky vhodné velikosti …

Silikonovou formu položte na tácek nebo podnos, bude se pak lépe přenášet. Dortíky naplňte asi do poloviny smetanovou náplní, lehce vmáčkněte malinovou polokouli a zakryjte smetanovou náplní. Nakonec dortík uzavřete kouskem korpusu nebo sušenky. Korpus by měl být zároveň s horní hranou formy dortíku, neměl by „vykukovat“ .

Dortíky dejte do mrazáku minimálně na 12-15 hodin, lépe na 24 hodin i více.

Červená glazura:

300 g cukru krupice

300 g studené vody

2 lžíce citronové šťávy

2 lžíce práškové želatiny (14 g) + 6 lžic studené vody

červené barvivo

Želatinu dejte do misky a zalijte studenou vodou, nechte 10-15 minut nabobtnat.

Cukr dejte do kastrůlku a zalijte studenou vodou. Při nižší teplotě přiveďte k varu a minutu povařte. Stáhněte z kamen, nechte jen lehce zchladnout a vmíchejte nabobtnalou želatinu. Míchejte do rozpuštění, pak přidejte citronovou šťávu a červenou barvu, dobře promíchejte.

Směs přelijte přes jemné sítko a nechte zchladnout na teplotu 28-29 stupňů.

Polevu je možné připravit i den předem a následně zahřát na požadovanou teplotu. Lze ji i zamrazit.

Dokončení dortíků

Chladicí mřížku položte na tácek, kam bude stékat přebytečná poleva. Dortíky po částech vyndejte z mrazáku, položte na mřížku a polijte polevou. Pokud chcete mít sytější barvu, je potřeba polít dvakrát. Poleva nemá velkou krycí schopnost.

Opatrně pomocí nože a párátka přeneste dortík na podložku nebo tácek. Doporučuji párátko zapíchnout do středu dortíku, zespodu podebrat nožem a takto přenést.

Dortíky ozdobte dle vlastní fantazie, já jsem dala kousek bílé čokolády a maliny.

Zbývající polevu můžete použít opakovaně, možno i zamrazit.

Dokončené dortíky skladujte v lednici, servírujte po několika hodinách, až zcela rozmrznou. Dortíky jsou určeny k rychlé spotřebě, nedoporučuji moc dlouho skladovat.

A takto vypadala zkušební verze uvnitř 🙂 bez korpus a bez polevy 🙂

inspirace z webu https://www.bavette.es/ a Cupcake Savvy´s Kitchen

Vytisknout recept

19 komentářů

  • Unknown
    31. 1. 2018 v 11:45

    Teda Mílo, co mě to děláte, já ani nestačím zkoušet, všechno co upečete vypadá úžasně a ani nemluvím o tom jak to chutná. jana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      31. 1. 2018 v 14:23

      Jani, děkuji 🙂 tak nemusíte zkoušet přeci všechno :))

      Odpovědět
  • Unknown
    31. 1. 2018 v 16:07

    no já vím, ale když je to tak lákavé

    Odpovědět
  • Anonymní
    31. 1. 2018 v 17:33

    Pokud jde o mě, já tedy Vaše dortíčky, Míšo, miluji. Nikdy je nemám tak úžasné, jako Vy, ale je fakt, že je dělám poměrně často a dělala bych pořád, baví mě, jsou velmi kreativní 🙂 Milena

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      1. 2. 2018 v 7:16

      Mileno, děkuji 🙂 ano, tyhle dortíky jsou skvělé na přípravu, člověk se při nich může vyřádit 🙂 A Vy jste určitě zbytečně sebekritická, věřím, že je máte perfektní 🙂 pěkný den.

      Odpovědět
  • Marie
    31. 1. 2018 v 19:23

    moc krásné prosím jakou želatinu používáte ,jednou jsem si koupila a výsledek hrůza děkují za odpověď ,pěkný večer

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      1. 2. 2018 v 7:16

      Marie, děkuji 🙂 používám práškovou želatinu Dr. Oetker na ztužení krémů 🙂

      Odpovědět
  • Marie
    31. 1. 2018 v 19:24

    A jelikož já jsem taky buchtová 😂 všechny je ještě stavím na extra korpus ….abych se o tu buchtu neošidila 😂. Ale stejně Míšo nevypadají nádherně 😍🍀

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      1. 2. 2018 v 7:17

      Maruš, jasně že jsou krásné 🙂 i když mě stačí je připravovat, jíst je nemusím :))

      Odpovědět
  • Anonymní
    2. 2. 2018 v 21:47

    Dobrý večer, včera jsem vyzkoušela Vaši čokoládovou lesklou polevu, je ůžasná. Vypadá luxusně, výborná na chut a krásně se s ní pracuje. Nemáte recept na takovou i v bílé barvě? Už se těším až vyzkouším tuhle červenou. Zdravím Nečasová

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 2. 2018 v 12:08

      Paní Nečasová, děkuji, to mě moc těší, že má poleva takový úspěch. Polevy z bílé čokolády jsou na mě hodně sladké, zatím jsem ještě neobjevila takovou, která by mě zaujala. Tato červená je bez přidání barvy neutrální, případně by se dala obarvit i na bílo 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    2. 2. 2018 v 22:06

    Mílo,jste opět jednička!Vypadá to skvěle a chutná ještě lépe,jenom kdyby to tak rychle nezmizelo.Myslíte,že bych mohla dát příšte jablíčka lehce podušená s cukrem a skořicí.Přeji krásný víkend a těším se,co připravíte.Už tu dlouho nebyly makronky s nějakou skvělou náplní.Iva Žemli

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 2. 2018 v 12:11

      Ivo, moc díky za otestování receptu, skvělé, že Vám chutnalo, příště musíte udělat dvojitou dávku 🙂 Pokud Vám jablka chuťově ladí se smetanovým mascarpone, klidně můžete příště vyzkoušet, bude to určitě zajímavá obměna. Budu ráda za případné reference 🙂 hmmm makronky …. delší dobu se chystám na své oblíbené kávové, tak uvidíme, třeba přidám i recept. Pěkný víkend. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    3. 2. 2018 v 14:25

    Jo,kávové,tak to se těším,já teď dělala s passion fruit a byly výborné.

    Odpovědět
    • Anonymní
      6. 2. 2018 v 18:00

      Dobrý den,Mílo,myslíte si,že bych nemusela do toho malinového pyré přidávat želatinu?Zdá se mi,že ta chuť malin by byla intenzivnější,co myslíte?Budu je o víkendu dělat pro velký úspěch už podruhé.Zdravím a děkuji.Iva Žemli

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 2. 2018 v 6:29

      Ivo, možná, že by se želatina dala vynechat, nicméně je nutné počítat s tím, že bude pyré po rozmrazení dortíku opět tekuté 🙂 a nejsem si jistá, co to udělá s dortíkem jako takovým, jestli se nerozmáčí a udrží si tvar. Zkuste to třeba na jednom kousku a uvidíte 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    5. 8. 2018 v 16:37

    Dobry den, poradila byste mi prosim jake pouzivate barvivo na cervenou glazuru? Pouzila jsem cervene gelove od Dr.Oetkera a vubec se poleva nezdarila. Predem dekuji. Iveta

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 8. 2018 v 12:33

      Dobrý den, v jakém smyslu se Vám poleva nepovedla? Pouze nebyla barevná? Barvy od Dr. Oetkera jsou sice přírodní, ale vůbec nebarví :)) doporučuji koupit na cukrářském shopu gelovou (více značek) nebo tekutou Americolor …

      Odpovědět
    • Anonymní
      6. 8. 2018 v 20:34

      Ano, byla pouze nebarevna 🙂 Dekuji za odpoved.

      Odpovědět

Zanechte komentář