Menu
Tartaletky a košíčky

Vanilkové tartaletky s malinovým želé

Tartaletky mívám obvykle napečené do zásoby a schované v mrazáku. Stačí už jen pak připravit krém a dezert máte za chvilku na stole. Tentokrát jsem náš oblíbený vanilkový krém vylepšila malinovým pyré. Lehce nakyslá a pikantní chuť malin ho hezky doplňuje. Přidala jsem i pár čerstvých malin na ozdobu, na rozdíl od jahod jsou i v tomto období chuťově dobré 🙂

Aby malinové pyré nebylo přilíš tekuté, přidala jsem trochu želatiny, proto tedy malinové želé. Je schované uvnitř tartaletek, na první pohled tak není vidět. Základem vanilkového krému je puding vylepšený žloutky a pravou vanilkou. Můžete si připravit den předem a v den plnění jen našlehat. 

Z níže uvedeného množství připravíte 6 – 7 tartaletek. Záleží, jaký typ formiček použijete a jak silné vyválíte těsto. Já jsem v tomto případě použila místo formiček jen ráfky bez dna, tartaletky jsou proto poměrně vysoké. 

Na křehké těsto budete potřebovat: 

100 g másla

50 g moučkového cukru

43 g žloutků 

150 g hladké mouky 

citronová kůra (citronový olej

špetka soli 

+ luštěniny na slepé pečení a pečící papír (nebo papírové košíčky na muffiny) 

Změklé máslo vyšlehejte společně s cukrem, citronovou kůrou a žloutky, ne úplně do pěny, jen aby se suroviny pěkně spojily. Pak přisypte mouku se solí a krátce prošlehejte, aby vznikla „drobenka“. Hmotu přesuňte na lehce pomoučněnou plochu a rychle zpracujte do kompaktního těsta. Já si pomáhám plastovou stěrkou, těsto se nelepí na ruce a během chvilky je spojené. Snažte se nepřidávat mouku. 

Těsto zabalte do folie a dejte asi na 30 minut do lednice. Nemělo by úplně ztuhnout, aby se s ním dobře pracovalo. 

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Připravte si formy na tartaletky, uvedené množství vystačí na 6 – 7 tartaletek o průměru cca 8 – 10 cm. Pokud máte formy s nepřilnavým povrchem, není nutné vymazávat. Dále budete potřebovat luštěniny na slepé pečení a pečící papír nebo papírové košíčky na muffiny. 

Zchladlé těsto si můžete rozdělit na odpovídající počet formiček a každou část vyválet zvlášť. Nebo rozválejte polovinu těsta a současně přeneste na polovinu formiček. Těsto lehce vmáčkněte do formičky a upravte okraje. Přikryjte kouskem pečícího papíru (nebo papírovým košíčkem na muffiny) a vyložte suchými luštěninami. 

Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 15 minut, až jsou tartaletky krásně do zlatova. Délka pečení je závislá na velikosti formiček a síle těsta. 

Tartaletky nechte chvilku vychladnout, sundejte papír s luštěninami a opatrně je vyklopte, pozor, jsou velmi křehké. Po úplném vychladnutí je můžete plnit krémem nebo uschovat na později do mrazáku. 

Malinové želé: 

120-130 g malinového pyré (neslazené) 

cukr dle chuti 

2,5 g práškové želatiny (cca lžička) + 13 ml studené vody 

Želatinu dejte do misky, zalijte studenou vodou a nechte asi 10 minut nabobtnat. 

Malinové pyré zahřejte (cca 50-60 stupňů), přidejte cukr dle chuti a nabobtnalou želatinu. Míchejte do úplného rozpuštění. 

Pyré můžete nalít do menšího tácku nebo misky a po ztuhnutí vykrojit kolečka potřebné velikosti. Já jsem použila silikonovou formu na muffiny a pyré jsem rovnou rozdělila podle počtu tartaletek. Dejte ztuhnout do lednice, pro urychlení možno i do mrazáku. 

Vanilkový krém: 

300 ml mléka (plnotučné nebo tučné) 

1 vanilkový puding 

2 žloutky 

1-2 lžíce krupicové cukru (případně více dle chuti) 

1 lžička vanilkového cukru nebo vanilkový extrakt, případně vanilkový lusk

50 g másla 

Trochu mléka odlijte do hrnku, rozmíchejte v něm pudingový prášek a rozšlehejte žloutky. Zbytek mléka přiveďte na mírném ohni k varu. Trochu horkého mléka přilijte do hrnečku s pudingem a žloutky a promíchejte. Pak vlijte zpět do hrnce a za stálého míchaní nechte chvilku povařit. 

Odstavte a vmíchejte cukr, následně i máslo a dobře promícháme. Krém by měl být hladký, bez hrudek. Přelijte do mísy a zakryjte folií. Tu položte přímo na horký puding, nebude se tak na folii srážet voda. Dejte vychladit do lednice.

Dokončení tartaletek

Vychlazený vanilkový krém našlehejte do krémova. Trochu krému rozetřete na dno každé tartaletky. Na krém položte malinové kolečko a opět dejte krém – viz. foto výše. Zahlaďte hezky do roviny. Zbytek krému si přendejte do sáčku se zdobící trubičkou a tartaletky nazdobte. Můžete ozdobit čerstvými malinami.

recept na křehké těsto z kurzu Ola Kala

Vytisknout recept

26 Comments

  • Unknown
    9. 4. 2017 v 17:07

    Dobrý den, opět nádherné!!! Co dodat!! Až budu mít chvilku čas, určitě vyzkouším. Chci se jen zeptat, když jste to dělala v ráfku, tak jste každou tartaletku vytáhla a dala na plech? Drželo to tvar? Já totiž nemám formičky a ráfek mám pouze jeden, proto se ptám. Možná se ptám hloupě, ale nejsem tolik zkušená. Přes týden se chystám na Váš karamelový cheesecake, už teď se moc těším! Hezký zbytek neděle přeji 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      9. 4. 2017 v 17:33

      Jano, zdravím a moc děkuji :)) tartaletky se pečou společně s ráfky, nahrazují formičky. Těsto by bez nich nedrželo 🙂 je dobře, že se ptáte, bohužel jsem to nestihla vyfotit, aby to bylo patrné 🙂 mějte se fajn, hezký večer 🙂

      Odpovědět
  • Siraelxy
    9. 4. 2017 v 20:25

    Krása….krása, nemám slov. Mňam.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      10. 4. 2017 v 9:02

      Děkuji :)))

      Odpovědět
  • Anonymní
    9. 4. 2017 v 20:35

    Milá Míšo, že se těším na Vaše recepty a preventivně prohlížím Vaše stránky každý den, jestli není nějaký nový, to už nemusím ani říkat:-)Když jsem uviděla tento recept, první co mě napadlo bylo, že jste šílená:-) Ale ne ve zlém. Vy prostě dokážete "vytunit" úplně všechno i to, kde by mě to ani nenapadlo a já Vám za to moc děkuji. Jste pro mě věčnou inspirací, díky Vám a smekám.
    Zdraví Dáša

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      10. 4. 2017 v 9:03

      Dášo zdravím a moc děkuji za komentář 🙂 ano, jak jde o pečení, jsem tak trochu "ujetá" 🙂 ale jsem moc ráda za Vaše návštěvy a moc děkuji, že mě takto sledujete. Hezký den. Míša

      Odpovědět
  • Evik
    24. 4. 2017 v 19:22

    Dobrý den, můžu se zeptat jaké používáte ráfky na tartaletky? Líbí se mi, že jsou takové vysoké. děkuji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 4. 2017 v 7:41

      Evo, zdravím, použila jsem tyto ráfky – patisse.nl/nl/product/02141-set-flan-ringen-rvs-4-dlg/, koupila jsem u Fialy v Praze na Zličíně 🙂

      Odpovědět
  • Nadine
    7. 5. 2017 v 13:29

    Dobrý den,je nějake konkrétní pyré,které používáte? A to samé prášková želatina? Často se opakuje,ale nenašla jsem,jakou používáte. Moc děkuji 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 5. 2017 v 19:09

      Nadine, zdravím, malinové pyré si dělám sama ze zmražených malin 🙂 stačí jen lehce povařit a propasírovat mražene maliny. Hotové pyré koupíte např. na monacoint.cz.
      Práškovou želatinu můžete použít jakoukoliv, pozor nezaměnit s dortovým želé 🙂 kupuji buď v Lidlu, i když teď už jsem ji tam dlouho neviděla, nebo od Dr. Oetkera 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      20. 3. 2018 v 18:22

      Dobrý večer Míšo,musím říct,že tartaletky peču často a z různých těst,ale dnes jsem pekla podle Vás a dělalo se mi to skvěle,nelepí a pokud se to dělá rychle,tak jsem nepřidávala ani mouku.Mám na Vás 2 otázky-pokud chci dělat kakaové,tak kolik kakaa a ubrat mouku? A jestli si je můžu upéct do zásoby a skladovat v chladu do velikonoc.Mooc děkuji,zdravím a přeji krásné svátky.Iva Žemli

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      20. 3. 2018 v 19:18

      Ivo, zdravím a děkuji 🙂 koukám, že Vy také peče velmi často 🙂 tohle těsto na tartaletky je skvělé, recept mám z kurzu a jiné také obvykle nedělám. Kakaovou variantu najdete tak na blogu 🙂 Upečené a nenaplněné tartaletky běžně zamrazuji, klidně si napečte do zásoby.

      Odpovědět
    • Anonymní
      20. 3. 2018 v 20:11

      Děkuji,a myslite,že nemusím mrazit a můžu nechat tak jako linecké?

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      20. 3. 2018 v 21:18

      Dva až tři dny bych asi nechala v lednici, na delší dobu bych radši zamrazila. Mám obavu, aby příliš nezměkly 🙂 stejně jako linecké.

      Odpovědět
  • Unknown
    4. 11. 2019 v 7:10

    Dobrý den. Ďakujem za ďalsí úzasný recept tentokrát na tartelky..tešim sa ze som objavila Vašu stranku

    Odpovědět
  • Irena
    14. 2. 2021 v 18:28

    Dobrý večer Míšo, lze zaměnit malinového pyré za mangové? postup bude stejný? a ozdobit kousky manga? a ještě jeden dotaz dostala jsem silikonové šikmé formy od silikomartu právě na ovocné želé, které by šlo položit na tartaletku, neporadila byste mi recept na to želé? Vaše tartaletky s pekany a dýňovým karamelem jsou bezkonkurenční, již několikrát jsem je dělala a supr, všichni chválí, zkusila jsem i dýňový karamel zaměnit slaným a též slavily úspěch. Děkuji předem za odpověď. Irena

    Odpovědět
    • Míša Landová
      14. 2. 2021 v 20:30

      Ano, pyré můžete zaměnit a postup zůstane stejný. Jen to mangové bude dost sladké a nevýrazné. Doporučuji namíchat s marakujou 🙂 do formiček můžete použít stejné želé jako je v tartaletkách, tedy za předpokladu, že je to malé množství. Nebo jsou formičky větší a hodila by se tam spíše pěna?

      Odpovědět
      • Irena
        15. 2. 2021 v 18:01

        formičky jsou podobné jako máte u dýňových 6ks Kit mini tarte glam 6×46 ml Irena

        Odpovědět
        • Míša Landová
          15. 2. 2021 v 20:51

          Tak můžete želé udělat i do těchto forem, ale na můj vkus ho tam bude moc. Spíše bych volila nějakou pěnu a polila čokoládou nebo stříkla sametem.

          Odpovědět
  • Kristina Kudělásková
    28. 5. 2021 v 16:13

    Milá paní Míšo, strašně ráda podle Vašich receptů peču. Ale u těchto tartaletek mám problém s řídnutím pudinku. Zkoušela jsem ho už 3x a stále stejně. Všimla jsem si že nejsem sama a že radíte dělat bez žloutků ,ale pořád mi to nedá. Myslím si že ho i dostatečně dlouho vařím. Zřídne to po přidání cukru a másla.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      28. 5. 2021 v 18:23

      Tak to mě mrzí, ale je to zvláštní, mě ještě nikdy nezřídl 🙂 Řekla bych, že na vině může být dlouhé vaření … dochází pak k destrukci škrobovému mazu a krém řídne. Cukr můžete klidně přidat před vařením, v tom problém ale nebude.

      Odpovědět
      • Kristina Kudělásková
        29. 5. 2021 v 7:43

        Děkuji mockrát, ještě sí dám šanci 😁

        Odpovědět
  • Andrea
    5. 11. 2022 v 13:12

    Krásný den, děkuji za úžasné recepty, inspiraci a skvělé popisy postupů, díky kterým se vždy dílo povedlo! Mohu se zeptat, zda by šel do kombinace s tímto vanilkovým krémem lemon curd namísto malinového pyré? Nebo spíše ho nakombinovat s krémem mascarpone/smetana? Moc děkuji za odpověď a přeji příjemný víkend! 🙂

    Odpovědět
  • Jitka
    17. 3. 2024 v 23:00

    Dobrý den,
    peču podle vás a vždy super. Chystám se vyzkoušet tartaletky podle tohoto vašeho receptu. Nemám zatím formu/ráfky. Myslíte, že bych mohla z těsta vykrojit kolečko a vložit do formiček na muffiny a péct tak na plechu na muffiny? Pokud ano, mám plech vymazávat? Děkuji za odpověď.

    Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ