Menu
Kynuté těsto

Velikonoční mazanec

Na vánočku jsem si o Vánocích ještě netroufla, ale do mazance jsem se pustila s chutí. Se zkušebními kousky jsem začala už před pár týdny, abych to do Velikonoc vyladila 🙂 Doma je naštěstí o tento druh sladkého zájem, takže s odbytem nebyl problém. Receptů jsem si prošla hodně, všechny jsou si podobné, a nakonec jsem si upravila svůj vlastní. 

Těsto není příliš sladké, ale to myslím není na škodu. Pokud vím, spousta lidí si mazanec ještě maže máslem a marmeládou, takže pak je sladký ažaž. Navíc je v něm i spousta rozinek. Já ho mám nejradši jen tak, k snídani, s pořádným hrnkem čaje 🙂

Velikonoční mazanec:

150 g hladké mouky (použila jsem špaldovou)

150 g polohrubé mouky

špetka soli

120 ml mléka

20 g droždí

60 g másla

40 g cukru krupice

citronová kůra nebo citronový olej

2 žloutky

30 – 40 g rozinek

na potření: žloutek a lžička mléka

mandlové lupínky na posypání (nemusí být)

Do vlažného mléka dejte cukr, promíchejte, přidejte rozdrobené droždí a nechte vzejít kvásek.

Do mísy prosejte obě mouky se solí. Máslo rozpusťte a nechte zchladnout.

Do kvásku přidejte žloutky a prošlehejte, vlijte do mísy s moukou a začnete zpracovávat těsto. Po chvilce přilijte rozpuštěné máslo a citronovou kůru nebo pár kapek citronového oleje. Vypracujte vláčné a nelepivé těsto, můžete ručně, rychleji to jde v robotu. Ke konci přisypte rozinky a dobře zapracujte, lépe to jde rukama. Těsto dejte do mísy, lehce poprašte moukou a přikryjte utěrkou. Nechte při pokojové teplotě 2 – 3 hodiny kynout, během kynutí několikrát propracujte. 

Troubu předehřejte na 180 stupňů, plech vyložte pečícím papírem.

Z propracovaného těsta vytvarujte na plechu bochánek, přikryjte utěrkou a nechte ještě asi 20 minut kynout. Žloutek rozmíchejte s kapkou mléka a celý bochánek potřete. Nahoře nařízněte nebo nastřihněte do kříže a posypte mandlovými lupínky.

Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 30 minut. Pokud mazanec příliš rychle hnědne, přikryjte ho archem pečícího papíru, ke konci pečení můžete také lehce snížit teplotu. 

Vytisknout recept

26 Comments

  • Anonymní
    3. 4. 2017 v 21:56

    Máte ho moc krásný, Míšo! Zrovna jsem také o víkendu pekla mazanec, protože ho mám moc ráda a tentokrát jsem vyzkoušela recept od Romana Vaňka a musím říct, že mě mile překvapil. A to jsem si myslela, že můj letitý recept je ten nejlepší:-) Joo, člověk má pořád zkoušet nové věci, Milena:-)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 4. 2017 v 19:03

      Mileno, moc děkuji 🙂 ano, máte pravdu, zkoušet a pořád se učit něco nového 🙂

      Odpovědět
  • Monika
    4. 4. 2017 v 6:18

    Mazance som piekla už z rôznych receptov a teraz vyskúšam ten Váš. Vyzerá veľmi chutne.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 4. 2017 v 19:04

      Děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Sim.
    11. 4. 2017 v 18:50

    Opravdu nádherný bochánek. Kdybych neměla dědičný recept, tak hned zkouším. Přeji Vám požehnané Velikonoce. A Vašemu pečení také.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      12. 4. 2017 v 7:25

      Děkuji 🙂 a nechcete se o rodinný recept podělit? 🙂 že bych ho vyzkoušela 🙂
      Krásné velikonoční svátky i Vám. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    13. 4. 2017 v 12:37

    Ahoj:) teď se chystám na tvůj mazanec. Ale koukám, máš psané mléko jen v ocásku do těsta mléko nedavas? Děkuji za odpověď a hezké Velikonoce 😉

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 4. 2017 v 13:01

      Ahoj, dělám kvásek z celého mléka, co je v receptu, tj. 120 ml, to pak přidám do mouky 🙂 díky, hezké svátky 🙂

      Odpovědět
  • GreenMagritte
    16. 4. 2017 v 19:16

    Ahoj Milo, dneska jsem jej upekla a moc se povedl. Měla jsem trochu obavy z kynutého těsta, ale vše dopadlo na jedničku. Už se na něj zítra těším s máslem a k tomu hrnek ranní kávy. Děkuji za další úžasný recept do sbírky 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 4. 2017 v 11:02

      Skvělé, to moc ráda slyším 🙂 pěkné Velikonoce 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    18. 4. 2017 v 15:24

    Krásný den, Míšo,
    opět jsem neodolala touze vyzkoušet další z Vašich receptů a odložila svůj osvědčený recept na velikonoční mazanec. Ač práci s kynutým těstem miluji a už jsem toho upekla opravdu hodně, neudělala jsem chybu, vybrala jste skvěle. Těsto skutečně dokonalé, krásně se s ním pracuje, nechala jsem ho vykynout se spoustou mandlí a hrozinek a pak z něj bez problému upletla mazanec, který byl chuťově dokonalý a vláčný i třetí den po upečení.
    Moc děkuji za inspiraci, kterou na svém blogu rozdáváte. Alena

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 4. 2017 v 9:41

      Aleno, zdravím Vás a moc děkuji za krásný komentář. Mám velkou radost, že se mazanec povedl a chutnal. Těší mě to o to víc, že je to právě kynuté těsto, kterému jsem se dříve vyhýbala 🙂 mějte se fajn a děkuji za přízeň. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    25. 11. 2017 v 14:44

    Dobrý den, používáte stejné těsto i na vánočku, nebo máte jiný recept, který byste doporučila?
    Děkuji a pěkný víkend, Petra

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 11. 2017 v 15:44

      Petro, zdravím, ano, myslím, že těsto můžete použít i na vánočku :)u nás peče vánočky maminka, má ten typ receptu "vše od oka", takže je těžké ho od ní získat. Jakmile se mi podaří, hned přidám na blog, protože je skvělá, nicméně je to ten typ tužší vánočky, ne ta hodně nadýchaná 🙂

      Odpovědět
  • Klára Lojková
    1. 4. 2019 v 19:09

    Recept jsem zkoušela, ale nepovedl se mi, bohužel nevím, kde se stala chyba. Ale já se nevzdám a té kynuté mršce přijdu na kloub.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      2. 4. 2019 v 16:19

      Kláro, tak to mě mrzí, ale mohu Vás ujistit, že já jsem s kynutým těstem také dlouho bojovala 🙂 co přesně se Vám nepovedlo? Nevykynulo těsto?

      Odpovědět
  • Katka
    3. 4. 2021 v 16:03

    Dobrý den Míšo,letos jsem zkusila váš recept jelikož jsem ztratila ten svůj osvědčený a musím říct,ze po zakrojeni mi muž říká tak tenhle musíš upéct ještě jeden a dnes,byl nadychany ,chutný a vláčný proste úžasný 👍

    Odpovědět
  • Nikola
    2. 4. 2022 v 20:17

    Dobrý den, vždy když hledám nějaký recept, kouknu nejdříve sem k Vám. A opět jsem našla, co jsem hledala. Zkusila jsem tento mazanec, chuťově se povedl až na výraznou chuť citrónu ale vzhled nic moc. Když uděláte bochánek na plech, upravujete po nakynutí ještě tvar? Nemám vůbec hezky tvar a po upečení má takovou tvrdou krustu. Tak příště snad bude lepší 🙂

    Odpovědět
  • Radka
    6. 4. 2022 v 17:13

    Dobrý den, o vašem blogu vím z různých fb skupin s pekarskou a cukrarskou tématiku. Ale zavítala jsem sem až nyní, když jsem koukala po nějakém receptu na mazanec. A musím říct, že se určitě v brzké době vrátím, protože recepty vypadají úžasné. Ale zpět k mazanci… zatím je sice ještě v troubě, ale vypadá krásně a voní po celé kuchyni. S testem se pracovalo krásně, i když jsem měla trochu strach z toho, že je tužší, než klasické kynuté, co mám od své babičky. Uvidíme, jak bude chutnat, ale jestli jak vypadá, tak to bude mňamina

    Odpovědět
    • Míša Landová
      6. 4. 2022 v 20:19

      Děkuji, věřím, že bude mazanec chutnat 🙂 já osobně mám radši ta tužší těsta, která vydrží déle vláčná 🙂

      Odpovědět
  • Kamila
    7. 4. 2023 v 19:28

    Milá Míšo, právě jsem dopekla mazanec,už na tom plechu vypadá úžasně.S těstem se krásně pracovalo.
    Nemám žádnou sociální síť, ale Váš blog mám velmi ráda. Upekla jsem podle Vás už několik receptů od rohlíků( peču je každý týden),housticek, koláčů až po rolády a dorty. Dokonce jsem se pustila i do makronky a měly úspěch.
    Míšo, moc Vám děkuji za Vaši práci pro nás, kteří se koukneme a na jistotu tvoříme.
    Tak moc děkuji. Kamila

    Ještě nakonec, mám obě Vaše knihy a stále listuji.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      8. 4. 2023 v 6:29

      Milá Kamilo, moc děkuji za Vaši krásnou zpětnou vazbu 🙂 díky Vám mi moje práce dává smysl. Díky za důvěru a přízeň 🙂

      Odpovědět
  • Lenka
    9. 4. 2023 v 15:36

    Milá Míšo, upečeno, vyzkoušeno a výborné. Těsto je vláčné, moc chutné. Těším se na další recept z vaší nabídky. Moc ráda testují a zkouším vaše recepty a nikdy mě nezklamou. Moc děkuji za inspirací.

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 2 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ