Menu
Víkendové pečení

Lidl Food Challenge – Velikonoční vajíčko

Pokud jde o pečení, mám výzvy moc ráda. Takže když se objevila tahle Lidl Food Challenge, dlouho jsem neváhala. Letošním zadáním je vymyslet originální pokrm, sladký či slaný, na téma „Velikonoční vajíčko“. Jedinou podmínkou je použít suroviny zakoupené pouze v Lidlu, vše ostatní už je na fantazii každého blogera.

Nápadů jsem měla v hlavě hned několik a pořád váhala, který z nich vybrat. Do Lidlu chodím nakupovat běžně, takže s výběrem surovin jsem neměla problém. Nakonec to vyhrály tyhle nepečené smetanové dortíky s citronovým krémem. A proč právě oni? Základem citronového krému jsou vajíčka, která vystihují část zadání. Citron je krásně žlutý a osvěžující svou chutí i vůní. Připomíná mi nadcházející jaro, kdy se Velikonoce slaví. A v neposlední řadě samozřejmě i vzhled samotného dortíku, který mi připomíná vaječný žloutek, tedy část „velikonočního vajíčka“. Nicméně jak moc jsem téma vystihla, nechám posoudit porotu 🙂 

Základem dortíku je lehká smetanová pěna, která dobře ladí s lehce nakyslým citronovým krémem. Dortík je „posazen“ na křehké mandlové sušence a je ozdoben malinou a lístkem čerstvé meduňky. Sušenka dobře slouží zároveň i jako malý „talířek“, dortík se díky ní dobře přenáší. 

Dortíky je dobré připravit den před servírováním, aby se dostatečně zamrazily a šly dobře vyndat z formy. Druhý den už je jen poskládáte, ozdobíte a necháte chvilku „povolit“ v lednici. K přípravě budete potřebovat mé oblíbené silikonové formy a samozřejmě mrazák. Tentokrát jsem použila formu s malými „válečky“ o průměru 5,5 cm, v cukrářských obchodech ji najdete pod názvem Cylinder. Na citronový krém jsem použila menší polokoule o průměru 4 cm. Klidně ale použijte i jiné tvary, třeba formu na muffiny. 

Z receptu připravíte asi 8-9 malých dortíků, citronový krém nebudete potřebovat celý, ale klidně si ho můžete zamrazit nebo použít třeba na palačinky. 

Smetanová pěna:

200 g čerstvého sýra Cream cheese classic Goldessa (foto v tomto příspěvku)

100 g zakysané smetany Pilos 16%

150 g slazeného zahuštěného mléka Pilos

šťáva z půlky citronu

130 g smetany ke šlehání Pilos 33% 

6 g práškové želatiny Castello + 30 ml studené vody

Želatinu dejte do misky, zalijte studenou vodou a nechat asi 10 minut nabobtnat.

Sýr a zakysanou smetanu společně vyšlehejte, pak přidejte po částech slazené mléko. Nakonec přilijte citronovou šťávu a promíchejte do hladka. 

Smetanu vyšlehejte do polotuha a vmíchejte do sýrovo-smetanové směsi.

Nabobtnalou želatinu ohřejte na mírný výkon pár sekund v mikrovlnné troubě. Pozor, nesmí se vařit, jen rozpustit. 

K želatině přidejte asi 2-3 lžíce smetanové směsi a dobře promíchejte, nesmí se udělat žmolky. Pak vlijte zpět ke krému a dobře promíchejte.

Silikonovou formu si položte na tácek a jednotlivé otvory naplňte až po okraj. Přikryjte alobalem a dejte do mrazáku, nejlépe přes noc.



Citronový krém:

1 celé vejce, velikost „L“ 

1 žloutek, z vejce velikosti „L“

80 ml citronové šťávy, čerstvě vymačkané

kůra z chemicky neošetřeného citronu, nejlépe v Bio kvalitě

80-90 g cukru krupice Castello

30 g másla Pilos

3 g práškové želatiny Castello + 15 ml studené vody.


Vejce, žloutek, cukr, citronovou šťávu i kůru dejte do menšího kastrůlku a na mírném ohni za stálého míchání zahřejte. Směs začne pomalu houstnout, nesmí se vařit. Jakmile dosáhne teploty 75-76 stupňů, stáhněte z kamen a vmíchejte máslo. Přelijte přes jemné sítko a dejte vychladit do lednice. 

Želatinu dejte do misky, zalijte studenou vodou a nechte asi 10 minut nabobtnat. Pak ji opatrně nechte rozpustit v mikrovlnné troubě, nesmí se vařit. 

Vychlazený citronový krém našlehejte a postupně přidávejte do rozpuštěné želatiny. Nesmí se vytvořit žmolky. Krém rozdělte do silikonové formy, přikryjte alobalem a dejte do mrazáku. 

Křehké mandlové sušenky:

1 žloutek, z vejce velikosti „L“

30 g moučkového cukru Castello

70 g změklého másla Pilos

15 g mletých loupaných mandlí Gardis nebo mandlové mouky (prodávala se o Vánocích)

90 g hladké mouky Castello

špetka soli

Mandle spařte, oloupejte a rozmixujte na jemno, případně použijte již hotovou mandlovou mouku. 

Změklé máslo prošlehejte společně s cukrem a žloutkem, ne úplně do pěny, jen aby se suroviny pěkně spojily. Pak přisypte mleté mandle a prosátou mouku se solí, krátce prošlehejte, aby vznikla „drobenka“. Hmotu přesuňte na lehce pomoučněnou plochu a rychle zpracujte do kompaktního těsta. Dobře to jde plastovou kartou, těsto se nelepí na ruce a během chvilky je spojené. 

Hotové těsto zabalte do folie a dejte asi na 30 minut do lednice. Nemělo by úplně ztuhnout, aby se s ním dobře pracovalo.

Troubu předehřejte na 190 stupňů, plech vyložte pečícím papírem.

Z rozváleného těsta vykrajujte kolečka s průměrem trochu větším, než jsou samotné dortíky. Poklaďte na plech, propíchněte několikrát vidličkou a dejte péct do vyhřáté trouby na 12-13 minut, až hezky zezlátnou. Sundejte z plechu a nechte vychladnout.

Sestavení dortíků

Dortíky i citronové polokoule vyndejte z mrazáku a opatrně vyloupněte z formy. Na sušenku položte dortík a navrch citronovou polokouli. Pracujte rychle, dortíky tají pod rukama.

Ozdobit můžete čerstvými malinami a lístky z meduňky. Tu je lépe dávat, až těsně před servírováním, aby nezvadla. Dejte do lednice, nechte asi hodinu rozmrznout a můžete podávat. 

A tohle je moje „asistentka“ při focení na blog, těžko říct, co ji fascinovalo víc, jestli maliny nebo samotné dortíky 🙂

Vytisknout recept

34 Comments

  • Anonymní
    29. 2. 2016 v 13:30

    Jste neuvěřitelně šikovná, na pečení, na ladění barev i focení těch Vašich skvělých dortíčků a vůbec všeho. Přeju Vám a doufám, že vyhrajete!!! Vlasta

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 2. 2016 v 14:20

      Vlasto, moc děkuji za krásná slova, velmi si toho vážím 🙂

      Odpovědět
  • KaM Patchwork
    29. 2. 2016 v 14:10

    Páni, to je nádhera! Držím palce a fandím a fandím!!!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 2. 2016 v 14:21

      Katko, moc děkuji za podporu 🙂

      Odpovědět
  • Cara C.
    29. 2. 2016 v 15:41

    Vypadá krásně! :))

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 2. 2016 v 18:32

      Děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Klára
    29. 2. 2016 v 17:29

    Ach, tak tohle je asi nejfotogeničtější recept na téma "velikonoční vajíčko" co jsem zatím viděla ♥ určitě to musí být moc dobré, někdy recept vyzkouším! Nemohla bys někdy sepsat článek na téma "silikonové formy"? 😀 Mám pocit že jich musíš mít strašně moc! 😀

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 2. 2016 v 18:37

      Kláro, moc děkuji 🙂 článek o silikonových formách zkusím promyslet, ale zas tak moc jich nemám 🙂 i když po několika dalších pokukuju :)) vlastně v nich ani nepeču, mám je jen na dortíky za studena 🙂

      Odpovědět
  • alice2
    29. 2. 2016 v 17:50

    Dokonalé. Klaním se před vaším uměním. Pokud vyhrajete, budete sama pro pana Pauluse inspirací:-).A

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 2. 2016 v 18:39

      Alice, moc děkuji 🙂 takovou poklonu si snad ani nezasloužím :o)

      Odpovědět
  • Anonymní
    29. 2. 2016 v 19:51

    Teda Míšo, to je zase krása!!! Nestačím se divit té Vaší bezedné kreativitě a preciznost, tu už znám:-) Kdo jiný by měl v soutěži zvítězit, když ne Vy!!! A já jsem přesvědčena, že to tak i bude. A zaslouženě:-) Držím palce, Milena

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      1. 3. 2016 v 8:28

      Mileno, moc a moc děkuji 🙂 Vaše slova vždy velmi potěší. Vítězství by určitě potěšilo, ale konkurence bude určitě veliká 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    1. 3. 2016 v 19:15

    Ano, konkurence jistě bude veliká, koukám na webech na ty ostatní, ale já prostě věřím Vám, Míšo!:-) Milena

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      1. 3. 2016 v 19:53

      Děkuji za důvěru, Mileno :))

      Odpovědět
  • Unknown
    4. 3. 2016 v 6:22

    Jako vždy nádhera, držím moc palce. Daniela

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 3. 2016 v 7:44

      Danielo, moc děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    4. 3. 2016 v 12:20

    Hezký den, Míšo, vypadají nádherně, smekám a držím pěsti v soutěži, moc byste si vítězství zasloužila a ze srdce Vám ho přeji! 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 3. 2016 v 12:51

      Jano, moc Vám děkuji za podporu 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    4. 3. 2016 v 19:36

    Přidávám se k těm co Vám drží palce…Váš dortík do soutěže je prostě vymazlený…Tereza

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 3. 2016 v 11:13

      Terezo, moc děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Amellia
    7. 3. 2016 v 0:29

    Dobrý večer Mileno, také jsem se chtěla zúčastnit, ale nakonec do toho skočila dovolená atd. a tak jsem to nechala plavat. Váš nápad je opravdu skvělý a dortíky vypadají nádherně. Věřím, že i skvěle chutnají a moc vám držím palce v soutěži 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 3. 2016 v 7:38

      Amellie, moc děkuji 🙂 také jsem to "honila" na poslední chvíli, ale stihla jsem 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    8. 3. 2016 v 9:09

    Dobry den, Milo. Mela by jste prosim nejaky receptik na velikonocniho beranka? Dekuji Lucie

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 3. 2016 v 21:06

      Dobrý večer, Lucie, beránka jsem nikdy nepekla 🙂 ale chystám se jeden recept vyzkoušet, pokud bude dobrý, určitě zveřejním 🙂 nicméně klidně by se dal použít recept třeba na Banánovou bábovku nebo korpus Mrkvového dortu s javorovým sirupem. Oba recepty jsou moc dobré a najdete je na blogu na stránce Recepty. Hezký večer. Mila

      Odpovědět
  • Pavla K.
    18. 3. 2016 v 14:05

    Milá Milo, teda nemůžu si pomoci, ale recepty, které vybrala odborná porota Lidlu ani zčásti nemají na ten Váš! Je opravdu super originální, klobouk dolů. Stejně jste hvězda i bez ocenění 🙂 Jen tak dál, krásné Velikonoce a ať se blogu daří!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 3. 2016 v 18:47

      Pavlo, moc Vám děkuji za podporu i krásná slova 🙂 musím přiznat, že jsem trochu zklamaná. O vítězství mi zas až tak nešlo, ale výběr poroty mě teda taky překvapil :)) každopádně jsem moc ráda za své věrné čtenáře, kteří jsou pro mě mnohem důležitější. Krásné Velikonoce i začátek jara 🙂 Mila

      Odpovědět
    • Anonymní
      20. 3. 2016 v 16:32

      Musím říct, že jsem hledala po internetu další účastníky soutěže a našla jsem maximálně dva recepty, které by Vám mohly konkurovat. Pro mě je Váš recept a hlavně Váš blog neoddiskutovatelně nejlepší 😉

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      20. 3. 2016 v 18:52

      Děkuji 🙂 moc si Vaší přízně vážím, hvězdná porota holt byla jiného názoru 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    20. 3. 2016 v 10:44

    Dobrý den,moc prosím, nemáte někdo odkaz na nějaký internetový obchod, kde bych koupila ty silikonové formy cylinder a na polokoule? Našla jsem, ale většinou chtějí odběr min.za 900 Kč a u nás nikde nemají. Moc děkuji Zdenka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      20. 3. 2016 v 16:36

      Zdenko, zdravím Vás, velký výběr silikonových forem najdete na snadne-peceni.cz nebo na fialapraha.cz. Fiala má i kamenné prodejny v Praze, Brně a Ostravě. Snad vyberete 🙂 Míša

      Odpovědět
    • Anonymní
      21. 3. 2016 v 17:45

      Dobrý den Míšo, moc děkuji…formy už jsou i objednané…ještě bych se chtěla prosím zeptat…suroviny na sušenky jsou zhruba na těch 9 kusů? Moc díky Zdenka

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 3. 2016 v 7:17

      Zdenko, tak to je skvělé, že už máte objednáno 🙂 ano, suroviny na sušenky jsou cca pro 9 kousků, ale záleží, jak velké a silné připravíte 🙂 pokud Vám zbudou, můžete je dát zamrazit. Pěkný den. Míša

      Odpovědět
  • Unknown
    24. 5. 2017 v 9:57

    Dobry den, chtela bych vyzkouset tyto nadherne dortiky doma… mohu pouzit misto syru mascarpone? Diky za odpoved

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      24. 5. 2017 v 19:12

      Zdravím, ano, můžete 🙂

      Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ