Menu
Kynuté těsto

Velikonoční mazanec mojí maminky

Jeden recept na velikonoční mazanec už na blogu mám a jsem na něj pyšná. Nicméně mazanci nebo vánočce mé maminky se prostě nevyrovná. Nevím jestli je to receptem, ruční zaděláním nebo prostě dlouholetými zkušenostmi. Každopádně mazanec je úžasný a peče se u nás doma už celé roky.

Je to ten typ hutnějšího, pevnějšího těsta, které vydrží několik dní vláčné. Do těsta se dává poměrně málo droždí a je potřeba ho nechat dlouho kynout. Výsledek ale stojí za to. Tenhle mazanec chutná sám o sobě úžasně a několik dní. Dokonce bych řekla, že čím je starší, tím je lepší. Máslo ani marmeládu na něj potřebovat nebudete.

Podobně jako před časem u receptu na Škvarkové placky jsem i v tom případě byla jen fotograf, zapisovatel a asistent. Celá příprava, zadělání těsta i pečení je práce mé maminky. Jo vlastně jsem byla ještě hlavní ochutnávač. I když teda nevím, jestli se snědení skoro půlky mazance dá považovat za ochutnání :))

Mazance na fotografiích jsou trochu menší, protože bylo zaděláno z 1,5 dávky a mamka z toho vykoulela 4 bochánky.

Velikonoční mazanec (2 vetší kousky):

750 g polohrubé mouky

250 g hladké mouky

200 g cukru krupice

300 g másla

50 g čerstvého droždí

300 ml mléka (tučné, polotučné)

6 žloutků (může být i více)

sůl, citronová kůra, vanilka

mandle, rozinky máčené v rumu

vejce na potření

Do vlažného mléka odeberte asi dvě lžíce cukru a přidejte rozdrobené droždí. Nechte vzejít kvásek.

Máslo rozpusťte a nechte zchladnout. Obě mouky prosejte do mísy, přidejte zbytek cukru, sůl a citronovou kůru. Můžete přidat vanilkový cukr, extrakt nebo semínka z lusku.

Do mísy s moukou přidejte kvásek, žloutky, zchladlé máslo, rozinky a nasekané mandle (část si nechte na posypání). Vypracujte hladké a nelepivé těsto. Já tuhle práci svěřuji robotu, moje mamka vařečce a následně vlastním rukám.

Těsto nechte kynout v chladné místnosti ideálně přes noc nebo alespoň několik hodin. Během kynutí můžete 1-2 propracovat.

Z vykynutého těsta udělejte dva bochánky a nechte je asi hodinu kynout na plechu v teple. Doporučuji dát každý bochánek na samostatný plech, jsou dost velké.

Mezitím si rozehřejte troubu na 200 stupňů.

Vykynuté bochánky pomažte rozšlehaným vejcem a posypte plátky mandlí. Můžete nahoře nastřihnout do kříže.

Pečte prvních 10 minut při 200 stupních, potom snižte teplotu na 160 stupňů a dalších 40-50 minut dopékejte. Propečenost si ověřte špejlí.

Mazance nechte vychladnout, pak můžete pocukrovat.

Vytisknout recept

19 Comments

  • Unknown
    17. 4. 2019 v 22:01

    Míšo prosím tou studenou místností na kynutí myslite co? Třeba lednici? Děkuji 😋

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 4. 2019 v 12:39

      Lednice je už dost studená 🙂 my jsme nechali kynout v chodbě, kde se netopí.

      Odpovědět
  • Unknown
    18. 4. 2019 v 16:01

    Mìšo,o co dělat s tím druhým mazancem, než se ten první upeče? Děkuji Petra

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 4. 2019 v 19:58

      Vypracujte do bochánku a dejte kynout do tepla, až kdy dáte péct ten první. Mezitím nechat v chladu 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    21. 4. 2019 v 20:15

    Krásné Velikonoce Míšo, mazanec je famózní, i já, která nema tento typ pečiva ráda, musim uznat, ze je výborný…. Díky a užívejte slunečné dny. Hanka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 4. 2019 v 10:08

      Hanko, děkuji 🙂 hezké velikonoce 🙂

      Odpovědět
  • KaTu
    22. 3. 2021 v 19:41

    Ahoj Míši, pár mazancu už jsem napekla a stále jsem hledala ten pravý. Jupiii, vypadá to, že jsem ho našla a je to právě tento od tvé maminky. 💜 Děkuji a přeji Ti spoustu, ať máme co péci. 😊

    Odpovědět
    • Míša Landová
      22. 3. 2021 v 20:16

      Kači, mnohokrát děkuji 🙂 jsem ráda, že náš rodinný klenot chutná i jinde 🙂

      Odpovědět
  • Vendula
    30. 3. 2021 v 21:48

    Moc Vás zdravím Míšo. Je to můj druhý recept, který jsem od vás vyzkoušela (první byl Beránek) a opět musím říct, že lepší mazanec jsem nejedla. Jsem ráda, že mi kamarádka ukázala vaši webovou stránku 😍 Už se těším, až vyzkouším další váš recept.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      31. 3. 2021 v 8:03

      Tak to moc ráda slyším a děkuji 🙂 věřím, že i další recepty se budou líbit 🙂 a pozdravujte kamarádku 🙂

      Odpovědět
  • Martina
    2. 4. 2021 v 11:55

    Výborný mazanec

    Odpovědět
  • Lucie
    3. 4. 2021 v 10:53

    Zdravím Míšo…upekla jsem mazanec…chuťově je výborný. .co se týče kynutí,o moc se objem nezvedl,ale to je asi normální u takových těžkých buchet…nicméně,když ho jíme,tak je hodně mazlavý,jako bychom jedli žvýkačku..a cítili chuť syrového těsta?ale na povrchu byl hnědý,pekla jsem dohromady 50minut?Těsto se nezdá,že by bylo nedopečené…má nebo nemá tato konzistence a chuť být?Děkuji.L.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      3. 4. 2021 v 11:23

      Těsto by mělo určitě dostatečně nakynout, je potřeba mu dát čas. Pokud Vám nenakynulo, na vině mohou být špatné kvasnice nebo krátká doba kynutí. Zřejmě to mělo vliv i na výsledek. Mazanec určitě není mazlavý, je krásně vláčný a jemný.

      Odpovědět
  • Lucie
    3. 4. 2021 v 12:07

    Děkuji Míšo 👍

    Odpovědět
  • Lucie
    3. 4. 2021 v 12:37

    Míšo ještě jedna věc…kam dát těsto kynout jinam,když nemám chladnou místnost a lednice je už moc?Měla jsem to na kachlové podlaze u dveří,ale i tak bylo asi teplo…Děkuji.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      4. 4. 2021 v 8:53

      Já dávám kynout do chodby, kde se netopí, teplota ideálně 10-15 stupňů, aby to kynulo pozvolna. Lednice už je moc studená.

      Odpovědět
  • Iveta
    11. 4. 2021 v 9:27

    Mišo, ten tedy je…. Ani nestihnul pořádně vychladnout a půlka byla pryč. Děkuji Vám. Máte úžasné recepty, jsou vždy sázka na jistotu

    Odpovědět

Zanechte komentář