Menu
Kynuté těsto

Velikonoční mazanec mojí maminky

Jeden recept na velikonoční mazanec už na blogu mám a jsem na něj pyšná. Nicméně mazanci nebo vánočce mé maminky se prostě nevyrovná. Nevím jestli je to receptem, ruční zaděláním nebo prostě dlouholetými zkušenostmi. Každopádně mazanec je úžasný a peče se u nás doma už celé roky. 

Je to ten typ hutnějšího, pevnějšího těsta, které vydrží několik dní vláčné. Do těsta se dává poměrně málo droždí a je potřeba ho nechat dlouho kynout. Výsledek ale stojí za to. Tenhle mazanec chutná sám o sobě úžasně a několik dní. Dokonce bych řekla, že čím je starší, tím je lepší. Máslo ani marmeládu na něj potřebovat nebudete. 

Podobně jako před časem u receptu na Škvarkové placky jsem i v tom případě byla jen fotograf, zapisovatel a asistent. Celá příprava, zadělání těsta i pečení je práce mé maminky. Jo vlastně jsem byla ještě hlavní ochutnávač. I když teda nevím, jestli se snědení skoro půlky mazance dá považovat za ochutnání :))

Mazance na fotografiích jsou trochu menší, protože bylo zaděláno z 1,5 dávky a mamka z toho vykoulela 4 bochánky. 

Velikonoční mazanec (2 vetší kousky):

750 g polohrubé mouky

250 g hladké mouky

200 g cukru krupice

300 g másla

50 g čerstvého droždí

300 ml mléka (tučné, polotučné)

6 žloutků (může být i více)

sůl, citronová kůra, vanilka 

mandle, rozinky máčené v rumu

vejce na potření

Do vlažného mléka odeberte asi dvě lžíce cukru a přidejte rozdrobené droždí. Nechte vzejít kvásek.

Máslo rozpusťte a nechte zchladnout. Obě mouky prosejte do mísy, přidejte zbytek cukru, sůl a citronovou kůru. Můžete přidat vanilkový cukr, extrakt nebo semínka z lusku. 

Do mísy s moukou přidejte kvásek, žloutky, zchladlé máslo, rozinky a nasekané mandle (část si nechte na posypání). Vypracujte hladké a nelepivé těsto. Já tuhle práci svěřuji robotu, moje mamka vařečce a následně vlastním rukám. 

Těsto nechte kynout v chladné místnosti ideálně přes noc nebo alespoň několik hodin. Během kynutí můžete 1-2 propracovat. 

Z vykynutého těsta udělejte dva bochánky a nechte je asi hodinu kynout na plechu v teple. Doporučuji dát každý bochánek na samostatný plech, jsou dost velké. 

Mezitím si rozehřejte troubu na 200 stupňů. 

Vykynuté bochánky pomažte rozšlehaným vejcem a posypte plátky mandlí. Můžete nahoře nastřihnout do kříže. 

Pečte prvních 10 minut při 200 stupních, potom snižte teplotu na 160 stupňů a dalších 40-50 minut dopékejte. Propečenost si ověřte špejlí. 

Mazance nechte vychladnout, pak můžete pocukrovat. 

Vytisknout recept

Žádné komentáře

  • Unknown
    17. 4. 2019 v 22:01

    Míšo prosím tou studenou místností na kynutí myslite co? Třeba lednici? Děkuji 😋

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 4. 2019 v 12:39

      Lednice je už dost studená 🙂 my jsme nechali kynout v chodbě, kde se netopí.

      Odpovědět
  • Unknown
    18. 4. 2019 v 16:01

    Mìšo,o co dělat s tím druhým mazancem, než se ten první upeče? Děkuji Petra

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 4. 2019 v 19:58

      Vypracujte do bochánku a dejte kynout do tepla, až kdy dáte péct ten první. Mezitím nechat v chladu 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    21. 4. 2019 v 20:15

    Krásné Velikonoce Míšo, mazanec je famózní, i já, která nema tento typ pečiva ráda, musim uznat, ze je výborný…. Díky a užívejte slunečné dny. Hanka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 4. 2019 v 10:08

      Hanko, děkuji 🙂 hezké velikonoce 🙂

      Odpovědět

Zanechte komentář