Menu
Dorty

Medovník

Medovník je asi jediný dort, který jsem v posledních letech kupovala. Já sama ho moc nemusím, ale je to oblíbený dort mé dcery už řadu let. Kdysi jsem ho zkoušela upéct, ale výsledek mě příliš neoslovil, takže jsem neměla potřebu ho opakovat. Tenhle recept je ale něco jiného 🙂 doporučila mi ho čtenářka Nikol a já ji za tento tip děkuji.

Nechci tady spekulovat, zda je lepší nebo horší, než ten kupovaný, z mého pohledu vše domácí je lepší a tato verze medovníku je skvělá. Je sice pravda, že ho dcera po prvním soustu přejmenovala na „rumovník“, ale mě osobně nadchl. Možná to bude právě tím rumem 🙂

Příprava se dá zvládnout během jednoho dne, ale můžete si ji i rozložit. Já jsem si jeden večer upekla placky a druhý den promazala a dokončila. Důležité je dort pořádně zvlhčit rumovým sirupem a nechat ho dostatečně rozležet. Řekla bych, že čím déle, tím lépe. Rumu je tam opravdu hodně, i když časem intenzita určitě slábne. Nicméně nechám na vás, zda si jeho množství upravíte 🙂

Bohužel jsem nestihla fotit během přípravy dortu, ale na níže uvedeném odkazu si můžeme pustit video přímo od autorky receptu. Recept jsem převzala jen s malými úpravami cukru a medu. 

Z níže uvedeného receptu připravíte medovník o průměru 22-23 cm.

Medové těsto na placky:

450 g hladké mouky

1,5 lžičky jedlé sody

1 lžička kakaa

130 g moučkového cukru

180 g másla

1 vejce

7 zarovnaných lžic medu

4 lžíce smetany ke šlehání

Ve větší míse smíchejte prosátou mouku se sodou a kakaem. Ideálně v míse od robota.

Do druhé mísy dejte vše ostatní, tj. cukr, máslo, vejce, med a smetanu. Zahřívejte společně v páře a šlehačem šlehejte cca. 5 minut. Suroviny by se měli spojit v hladký, tekutý krém. 

Ještě teplý ho přilijte k připravené mouce a vypracujte hladké a nelepivé těsto. 

Těsto nechte pár minut odpočinout (zakryté folií), lehce ztuhne a bude se lépe válet. 

Mezitím si připravte pět archů pečícího papíru, troubu předehřejte na 180 stupňů.

Těsto si rozdělte na 5 stejných dílů, doporučuji odvážit. Každý díl rozválejte na placku o průměru 22-23 cm, ráfkem, talířem nebo mísou vhodné velikosti vyřízněte kruh přesně.  Placky se budou skládat na sebe, musí být tedy všechny stejné. Zbylé kousky těsta dejte stranou. 

Doporučuji válet placky rovnou na pečícím papíře, není nutné podsypávat a následně přenášet. Tímto způsobem si připravte všech pět placek.

Zbylé kousky těsta rozválejte do libovolného tvaru, přidejte na papír k některé z placek a upečte společně. Kousky poslouží na obalení dortu 🙂

Placky pečte po jedné ve vyhřáté troubě 4-5 minut. Nechte zcela vychladnout. Pokud nebudete plnit hned, proložte je papírem a zabalte. Možno i zamrazit. 

Rumový sirup:

2,5 lžíce cukru krupice

150 ml vody

30-50 ml rumu 

Cukr s vodou svařte, stačí jen chvilka, aby se cukr rozpustil. Nechte zcela vychladnout, pak přidejte rum a promíchejte. Množství rumu nechám na vás, já dala těch 50 ml a bylo to z dortu opravdu hodně cítit 🙂 nicméně my máme rum rádi, takže nám to nevadilo 🙂

Karamelový krém:

1 plechovka Salko karamel (cca. 400g)

200 g změklého másla

70 g umletých vlašských ořechů

Změklé máslo vyšlehejte a postupně zašlehejte celou plechovku karamelového Salka. Nakonec vmíchejte mleté vlašské ořechy. Krém není příliš tuhý, ale díky tomu se bude lépe mazat.

Sestavení dortu

Krém si v misce rozdělte na 5 dílů (4 přijdou mezi placky + 1 na obmazání). První placku položte na tác a pokapejte celou dostatečně rumovým sirupem. Dobře to jde mašlovačkou nebo štětcem. Pokud vám placka na tácu klouže, můžete si trošku krému máznout na tác a tím placku přilepit.

První placku potřete jedním dílem krému, hezky po celé ploše. Připravte si druhou placku, kterou nejdříve zvlhčete sirupem z jedné strany, zvlhčenou stranou položte na krém a placku pokapejte i z té druhé vrchní strany. Rozetřete druhý díl krému a pokračujte stejně s dalšími plackami. Pouze první placka je zvlhčená jen z vrchní strany, zbývající čtyři placky pokapejte vždy z obou stran 🙂 Na medovník byste měly spotřebovat celou dávku sirupu, je potřeba vlhčit opravdu hodně 🙂 

Pokud máte krém příliš řídký a dort vám během mazání nedrží dobře pohromadě, dejte ho na chvilku ztuhnout do lednice a pak pokračujte. Jakmile máte celý dort promazaný, dejte ho na 10-15 minut vychladit do lednice. Pak ho celý pomažte z vrchu i z boků. Opět dejte na pár minut vychladit, pak ho celý obalte ve směsi korpusu a ořechů.  

Směs na obalení:

30 g mletých vlašských ořechů

50 g upečeného medového korpusu

Vše společně rozmixujte do jemného prášku a směsí obalte medovník. Po stranách to jde dobře kartou (stěrkou). Dejte do lednice min. na 24 hodin vychladit, čím déle, tím lépe. 

Inspirace z webu https://www.ekucharka.net/recept-na-medovnik, kde si můžete prohlédnout i videorecept autorky 

Vytisknout recept

29 Comments

  • The brunette life
    14. 11. 2017 v 17:29

    To vypadá božsky ! Miluju medovník, takže ukládám do záložek a třeba někdy vyzkouším ♥

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      15. 11. 2017 v 11:36

      Děkuji 🙂 stojí za vyzkoušení, povedená varianta 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    25. 11. 2017 v 21:14

    povedlo se mňamka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 11. 2017 v 15:42

      Super, díky 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    7. 12. 2017 v 7:53

    Prosím jakou smetanu jste použila, ke šlehání?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 12. 2017 v 16:34

      Použila jsem smetanu ke šlehání 33% 🙂 do receptu raději doplním. děkuji.

      Odpovědět
  • Anonymní
    20. 3. 2018 v 20:38

    Dobrý den,mám podobný recept,jen je rozdíl v pečení.Těsto rozdělím,vyválím na pečícím papíře,vykrajuji až po upečení,ještě za tepla podle formy(velká poklice?)než těsto ztvrdne.Odkrojené kousky použiju stejně jako Vy,na obalení dortu.Já ho peču pro manžela,má ho moc rád. Pěkný den přeji Miriam

    Odpovědět
  • Káťa
    2. 4. 2020 v 9:14

    V době karantény je nějak přebytek času, a tak jsem se konečně odhodlala vyzkoušet domácí Medovník. Ač je recept převzatý, tak Vám musím vřele poděkovat, protože se opět ukázalo, že Vaším chuťovým buňkám lze bez obav důvěřovat. Dle reakcí strávníků mohu říci, že jste vybrala skvělý recept. 🙂 Vždy se cítím trochu provinile za ta slova chvály, která po vyzkoušení každého Vašeho receptu slýchám, neboť mi přijde, že patří spíše Vám. Tak se budu snažit Vám je vždy aspoň takto předat. Takže zase jedno velké díky, že jsem mohla někomu zpříjemnit den :). Zatím se mějte krásně a snad brzy na viděnou na nějakém Vašem kurzu. 🙂
    Káťa

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      2. 4. 2020 v 10:35

      Milá Káťo, moc děkuji za milý a potěšující komentář 🙂 ano, některé recepty na mém blogu jsou převzaté, ale vždy na vlastním těle odzkoušené :)) jsem ráda, že medovník zachutnal i u vás doma. Mějte se hezky v téhle nehezké době 🙂

      Odpovědět
  • Petra
    5. 11. 2021 v 18:55

    Dobrý večer Miso,
    Opět musím pochválit, medovnik dopadl skvěle. Já bych jen dala příště ještě méně rumu, přijde mi, ze zbytecne prehlusuje chut medu a ořechu. Ale jak má každý rád ☺️
    Děkuji za Váš čas, jak se s nami dělíte o zkušenosti a recepty! Už se moc tesim až vyzkousim vanocni cukroví 😌 Mějte se krásně, Petra

    Odpovědět
  • Marie
    8. 11. 2021 v 18:05

    Dobrý den, desetiletý bratr si k narozeninám přál tento dort , jen nevím čím nahradit rumový sirup. Nevadilo by mi ho dát trošku, ale nevím jestli by to bylo dobré, kdyby tam bylo rumu málo . předem děkuji za odpověď

    Odpovědět
  • Lucie
    28. 2. 2022 v 10:22

    Dobrý den, salko je prosím uvařené anebo tekuté, jak jek zakoupím v obchodě? Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      28. 2. 2022 v 16:29

      Salko Karamel je už vařené, koupíte běžně v obchodě.

      Odpovědět
      • Lucie
        28. 2. 2022 v 17:23

        Děkuji moc. Ještě mám dotaz, testo se mi rozpadá, láme se. Co s tím?

        Odpovědět
        • Míša Landová
          28. 2. 2022 v 19:37

          V jaké fázi? Syrové nebo po upečení?

          Odpovědět
          • Lucie
            1. 3. 2022 v 20:15

            V syrové fázi.

          • Míša Landová
            2. 3. 2022 v 9:03

            Pokud jste použila suroviny i množství v receptu, stát by se to určitě nemělo.

  • Lucie
    7. 3. 2022 v 10:17

    Nakonec se povedl. Moc děkuji ❤️

    Odpovědět
  • Eliška Doleželová
    13. 3. 2022 v 9:42

    Moc se povedl, mohla jsem se ho ujíst. Tak vláčný a karamelový! Až díky tomuto receptu, jsem s domácím provedením medovníku nadmíru spolojená, a už se těším, až si ho zase udělám 😋🥰

    Odpovědět
  • Lucie
    18. 8. 2022 v 22:18

    Mňam, byl perfektní 👏Dlouho jsem se medovníku bála, když jsem ho kdysi zkoušela, vůbec nechutnal jako medovník, ale na tenhle pěli chválu všichni 😁moc děkuji za skvělý recept

    Odpovědět
  • Bára
    12. 2. 2023 v 23:37

    Dobrý den Míšo,
    kde jsem udělala chybu? Těsto jsem měla strašně řídké. Jak se má prosím přesně šlehat ta tekutá část? Jakou to má mít konzistenci? Asi jsem to měla málo vyšlehané. Chci zítra zkusit druhý pokus, medovník miluju a Vaše recepty taky 🙂 Předem děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      13. 2. 2023 v 9:42

      Měla jste dobře navážené suroviny? Nechala jste těsto trochu odpočinout před válením? Je pevné, tak aby se dalo válet … doporučuji podívat se na video autorky, tam je vše pěkně vidět – Medovník – video recept 🙂

      Odpovědět
      • Bára
        13. 2. 2023 v 10:36

        Tak jsem měla být asi trpělivá a počkat. Mně to těsto teda teklo. Je dost možné, že jsem vážila blbě. Nevím, každopádně mě to neodradí a zkusím to zas 😀 moc děkuji 🙂

        Odpovědět
  • Eva
    26. 3. 2024 v 13:46

    Také peču medovník podle tohoto receptu. Je prostě nejlepší. Jen dávám do krému máslo celé.

    Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ