Menu
Cheesecaky

Mini cheesecake s ricottou a ovocným pyré

Opět jsem koupila v rámci italského týdne v Lidlu kelímek ricotty a opět jsem pak doma přemýšlela, co s ní udělám 🙂 Původně jsem měla zálusk na domácí noky, ale nakonec jsem ji použila do cheesecaku. Už dlouho jsem chtěla vyzkoušet, co s ním ricotta „udělá“.

Ricotta má jemnou smetanovou chuť, jen není příliš výrazná. Konzistencí trochu připomíná tvaroh, ale chybí jí jeho typická kyselost. Upřímně, nedokážu chuť dost dobře k ničemu přirovnat. Prostě ji musíte ochutnat 🙂 V cheesecake ale obstála dobře 🙂

Ricottu jsem do náplně namíchala se sýrem, takže na chuti nebyl rozdíl proti celosýrovému koláči téměř znát. Jen mi přišlo, že jsou dortíky takové mokřejší, šťavnatější … řekla bych, že je to dáno menším podílem tuku v ricottě. 

Místo sušenkové krusty jsem dala sušenky Neo (Oreo), celé i s náplní. Jsou sice trochu menší, než je dno košíčku, ale vůbec to nevadilo. Navíc to bylo příjemné překvapení při rozkrojení dortíku. Na vršek dortíčku jsem přidala ještě lžičku ovocného pyré, nejen pro chuť, ale i pro oko. Jaké ale bylo moje zklamání, když se po upečení krásně červené pyré zabarvilo do hněda 🙁 Nevím, zda to bylo druhem ovoce, použila jsem pyré z hroznového vína. Každopádně na chuti to dortíkům neubralo 🙂 

Mini cheesecakes s ricottou a ovocným pyré (10 ks):

250 g ricotty

200 g krémová sýra typu Lučina, Philadephida (použila jsem Goldessu z Lidlu)

80-100 g cukru krupice

lžička vanilkového cukru/extraktu

2 lžičky kukuřičného škrobu

2 vejce

+ kakaové sušenky Oreo, Neo ….

+ ovocné pyré – malinové, lesní ovoce …

Troubu předehřejte na 150 stupňů. Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky a do deseti z nich dejte jednu sušenku Oreo. Pokud se vám hotové dortíky hůře vyndavají, nastříhejte si proužky z pečícího papíru a pod každý košíček jeden vložte – viz. foto.

V misce smíchejte oba druhy sýra s cukrem a škrobem, pak postupně přidejte obě vejce. Šlehejte pomalu při nižších otáčkách. Podle chuti můžete přisladit. 

Směs rozdělte do připravených košíčků, neplňte až úplně po okraj. 

Do každého košíčků přidejte lžičku ovocného pyré, já jsem použila pyré z hroznového vína, a párátkem lehce promíchejte se sýrovou směsí. 

Dejte péct do vyhřáté trouby na 15-20 minut, až jsou dortíky pevné. Nechte zcela vychladnout při pokojové teplotě, pak zakryjte folií či alobalem a dejte i s formou chladit do lednice. Teprve až dobře vychlazené dortíky opatrně vyndejte z formy, pokud jste použili malé proužky papíru, půjde to mnohem lépe 🙂

Vytisknout recept

8 komentářů

  • Anonymní
    22. 11. 2017 v 10:09

    superrrrrrrrrrr povedlo se a všem chutnalo

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 11. 2017 v 19:44

      Skvělé, díky 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    4. 4. 2018 v 20:33

    Vyzkoušela jsem a jsou vynikající, super kombinace s oreo sušenkami 🙂 Ale není vhodné do silikonových košíčků (zkusila jsem 3) – v nich sušenka plave, ale i tak jsou vynikající a určitě znovu budu dělat 🙂 Markéta

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 4. 2018 v 14:12

      Markéto, díky za radu ohledně silikonových košíčků 🙂 já sama je nepoužívám, ale třeba se to někomu bude hodit 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    15. 4. 2018 v 19:50

    Je možné je uložit i do mrazáku?Děkuji za radu.����

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      16. 4. 2018 v 8:10

      Sama jsem zatím nezkoušela, ale neměl by být problém zamrazit 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    14. 5. 2018 v 17:24

    Dobrý den,možná to bude blbý dotaz,ale jako začátečník se nevyznám v rozdílu.Je možné místo ricotty použít cottage?Moc děkuji za radu a přeji pěkný den

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 5. 2018 v 18:53

      Zdravím, žádný dotaz není blby 🙂 místo ricotty můžete použit syr typu Lučina, žervé, Philadelphia … cottage není vhodný, obsahuje hodně tekutiny a malo tuku 🙂

      Odpovědět

Zanechte komentář