Pokud máte pocit, že je vám tento koláč povědomý, tak je to správný pocit. Je to recept z mojí kuchařky, jen jsem ho převedla do běžné „lepkové“ podoby. Nebylo to nijak těžké, protože klasické mouky je v koláči velmi málo. Což není u cheesecaku nic neobvyklého, obsahuje především velké množství sýra a mouku najdete obvykle jen v krustě koláče.
Přestože mám na blogu spoustu receptů na cheesecaky, ať už ty klasické velké nebo mini, tak tohle je první varianta s čokoládou. Dlouho jsem mu nemohla přijít na chuť, protože čokoláda mi k sýru moc nepasovala 🙂 Po několika pokusech jsem ale díky kombinaci s mascarpone dosáhla chuťově příjemné kombinace.
Čokoládový cheesecake s ovocným přelivem (10-12 porcí)
Kakaová krusta:
- 50 g hladké mouky
- 15 g kakaa
- 55 g mletých mandlí nebo mandlové mouky
- 60 g cukru krupice
- 60 g másla
Všechny suroviny dejte do misky a vypracujte z nich těsto. Dno dortové formy o průměru 23 cm vyložte pečícím papírem a těsto rovnoměrně vmáčkněte do dna. Dejte péct do trouby vyhřáté na 170 stupňů (horkovzduch) na 20-25 minut. Nechte vychladnout ve formě, než si připravíte náplň.
Čokoládová náplň:
- 450 g čerstvého sýra typu Philadelphia
- 250 g mascarpone
- 50 g cukru krupice
- 2 lžíce hladké mouky
- 150 g hořké čokolády Callebaut 811 54,5%
- 100 g smetany ke šlehání 33%
- 4 vejce
Smetanu zahřejte k bodu varu a nalijte na čokoládu. Nechte chvilku odstát, pak vymíchejte do hladka a nechte vychladnout. Sýr, mascarpone, cukr a mouku dobře promíchejte, pak přidejte vejce, jedno po druhém, každé dobře zapracujte. Malou část krému přidejte ke zchladlé čokoládě a dobře promíchejte. Přidejte ke zbytku sýrové náplně a dobře zapracujte. Krém pouze míchejte (v robotu pádlovou/plochou metlou), nešlehejte.
Náplň nalijte na předpečenou krustu a dejte péct do trouby vyhřáté na 120 stupňů (horní/dolní ohřev) asi na 90 minut, až je koláč ve středu pevný. Pár minut po vytažení z trouby odřízněte koláč po celém obvodu od formy a nechte chladnout ve formě při pokojové teplotě. Před vyjmutím z formy dejte koláč chladit na několik hodin do lednice.
Ovocný přeliv:
- 100 g ovocného pyré, lesní nebo zahradní směs
- 150 g ovoce, lesní nebo zahradní směs
- cukr krupice dle chuti
- 1-2 lžičky kukuřičného škrobu
Ovocné pyré, ovoce a cukr dejte do rendlíku a krátce povařte. Škrob rozmíchejte v malém množství vody a vlijte do ovoce. Nechte pár minut povařit, až směs lehce zhoustne. Ovocnou omáčku dejte na několik hodin vychladit, pak podávejte s jednotlivými porci koláče.
47 Comments
Kateřina
22. 1. 2022 v 17:22Zdravím Míšo a jdu moc poděkovat za tento recept, právě jsem jej vysvobodila z formy a sloupla zbytečky z kruhu ;o))), mňam, zážitek….., no musím počkat až se vychladí, jasně ;o)),
děkuji a přeji pohodové dny
Katka
Míša Landová
23. 1. 2022 v 13:26Katko, moc děkuji 🙂
Štěpánka
28. 1. 2022 v 8:56Tak teď peču a snad se povede přítel má pozítří narozeniny a tyto dorty miluje
Míša Landová
28. 1. 2022 v 9:04Věřím, že se povede a bude chutnat 🙂
Lenka
16. 2. 2022 v 13:54Dobrý den Míšo, děkuji za krásný recept na cheesecake. Na víkend vyzkousím. Prosím, poraďte mi, dá se běžně sehnat ovocné pyré a nebo se dá nahradit např. nějakou dětskou výživou?
Děkuji moc, Lenka
Míša Landová
17. 2. 2022 v 11:25Pyré v běžném obchodě bohužel nekoupíte. V nabídce ho má Makro, cukrářské obchody a třeba Diana svět oříšků. Nevím, jaké složení má přesnídávka, pyré je pouze čisté ovoce s přídavkem 5-10% cukru.
Lenka
20. 2. 2022 v 10:19Děkuji moc. Cheesecake je skvělej, moc jsme si pochutnali :).
Míša Landová
20. 2. 2022 v 17:37Tak to ráda slyším 🙂
Jana
17. 2. 2022 v 16:31Dobrý den Míšo, recept funguje 🙂 Chuť sýru se neztratila, náplň je čokoládová tak akorát. Skutečně delikátní. Krásný dárek na Valentýna pro přítele 🙂 Děkuji za skvělý recept.
Míša Landová
17. 2. 2022 v 17:25🙂 🙂 🙂
Eva
5. 4. 2022 v 12:15Dobrý den, ráda bych se do něj o víkendu pustila a jen si tak přemýšlím, zda by ten základ nešel udělat i z vlašáků, co myslíte? Mám jich totiž opravdu hodně 🙂
Děkuji! Hezky den, Eva
Míša Landová
6. 4. 2022 v 9:21Nejsem si jistá, ale zkusit můžete 🙂
Martina
14. 5. 2022 v 7:57Máte prosím zkušenost, jak zkrátit dobu pečení u formy 10 cm? (Mnozstvi pomerne samozřejmě) Děkuji
Míša Landová
15. 5. 2022 v 15:49Takto malý jsem nikdy nepekla, řídila bych se vzhledem, jakmile budou okraje pevné, ale střed ještě trochu třesoucí, vyndala bych z trouby.
Veronika
9. 6. 2022 v 10:37Zdravim. Prave jsme ochutnali cheescake a úspěch. Jen jsem nestihla tu ovocnou omáčku.. děti nechtěly čekat 😅 tak komplet to dáme až odpoledne. Chtela jsem se zeptat – male bublinky na povrchu vzniklé při pečení.. neslehala jsem, vše jen michala na nejnižší otáčky K metlou. Dá se jim nějak vyhnout? A druhy dotaz – co si myslíte o pečení cheescaku ve vodní lázni? Děkuji
Míša Landová
9. 6. 2022 v 10:50Zkuste příště koláčem trochu klepnout o stůl, až bude ve formě, bublinky většinou zmizí, případně můžete propíchat 🙂 V lázni jsem nikdy nepekla, peču raději na nižší teplotu a pozvolna, takže koláč zůstane vláčný a nevysušený, obdobně jako z vodní lázně.
Veronika
9. 6. 2022 v 12:07Dobre, příště klepnu.. abych pravdu řekla, malem kleplo mě.. když jsem dala krem do formy začal vesele protékat ven spodem takže honem okolo alobal.. samozřejmě jsem měla doma jen kousek 😂 byla to horka chvilka 😅
Jana
10. 10. 2024 v 20:21Dobry den Miso,
Mam doma nakupenou Lucinu. Je mozne pouzit i ji? Mascarpone nahrazovat nebudu ;). Dekuji za Vasi odpoved,
Jana
Míša Landová
11. 10. 2024 v 8:05Ano, můžete, Lučina je také druh čerstvého sýra.
Pavla
3. 1. 2023 v 16:53Muzu se optat vse podle receptu je. Vel korpusu byla 24 tak jsem navisila množství ale po 90 minutach se prostředek lije co s tim?
Míša Landová
5. 1. 2023 v 11:58Množství nebylo potřeba navyšovat, 1 cm není téměř žádný rozdíl. Čas pečení je vždy jen orientační, stačí péct o něco déle. Tady hodně záleží, jaký jste použila sýr, zda originál Philadelpia nebo něco jiného …
Petra
3. 1. 2023 v 23:28Dobrý den Míšo,
Myslíte,že by vadilo, když bych mascarpone nahradila Philadelphii? Takže by v receptu bylo 700g philadelphie,bez mascarpone,jinak by vše zůstalo stejné.
Děkuji za odpověď
Míša Landová
5. 1. 2023 v 11:59Určitě nevadilo, já to mascarpone dávám, protože mi chuť ve spojení s čokoládou přijde více jemnější 🙂
Alča
8. 1. 2023 v 23:32Dobrý den, Míšo,
můžu na ten tvaroh dát rovnou ten rozvar z ovoce? Ztuhne to? Děkuji, Alice Králová.
Míša Landová
9. 1. 2023 v 16:07Je to ovocná omáčka, neztuhne to jako želé, proto doporučuji dávat až na jednotlivé porce.
Iva
9. 2. 2023 v 23:07Upekla jsem minulý týden a opět, jako vždy, když peču cokoliv od vás, jsem sklidila obrovský úspěch. Samozřejmě vždy uvedu autora receptu. Děkuji za něj, je dokonalý.
Míša Landová
10. 2. 2023 v 14:07Ivo, moc děkuji 🙂
Petra
22. 4. 2023 v 12:23Mohu se zeptat, mám doma 750 g tvarohu ve vaničce. Mohu ho použít místo Philadelphie a mascarpone? Děkuji za odpověď.
Míša Landová
24. 4. 2023 v 12:24Samozřejmě můžete, ale už to nebude cheesecake, ale tvarožník … chuť tvarohu je zcela odlišná a mě osobně k čokoládě moc nejde 🙂
Irena
10. 5. 2023 v 10:09bylo by možné tento recept použít na mini cheesecake do košíčků? jak asi dlouho potom péct kakaovou krustu v těch košíčkách?
Míša Landová
10. 5. 2023 v 14:15Určitě ano, s tím předpékáním sušenkového základu to bude určitě kratší doba. Bohužel vyzkoušeno nemám 🙂
Petra
16. 5. 2023 v 19:57Dobry den Miso,
dalsi skvely recept z Vasich stranek. Opet mel velky uspech a vsichni si cheesecake pochvalovali. Super cokoladova zmena.
Recept bude mit sve cestne misto v rodinne kucharce 🤗 Moc dekuju!
Hezky den
Petra
Míša Landová
17. 5. 2023 v 11:58Rádo se stalo 🙂
Júlia
1. 8. 2023 v 19:49Dobry den, je potrebne dat do truby pekac s vriacou vodou alebo sa pece uplne bez vody? Dakujem za radu.
Míša Landová
2. 8. 2023 v 9:16Recept je postavený tak, že se peče úplně bez páry, nicméně pekáčem vody asi nic nezkazíte.
Julia
2. 8. 2023 v 20:23Dakujem za odpoved. Este som sa chcela spytat na Cheesecake s cernym rybizem z vasej prvej knihy (mimochodom je uuzasna a postupne skusam vsetky recepty a su na vybornu). K tomu dotazu: po upeceni a vychladnuti mi z korpusu vyteka nazltlatekutina (asi maslo s niecim). Postupovala som podla receptu, akurat som finalne piekla s plechom s vodou na 150C asi hodinu, pretoze som si neuvedomila, ze cheesecake sa da piect aj bez vody. Cheesecake sa upiekol krasne az na tu tekutinu, ktora mi rozmocila korpus. Myslite, ze je to tou zaparou? Alebo tam bude iny problem? Za kazdu radu vam vopred dakujem.
Míša Landová
3. 8. 2023 v 10:14Těžko říct, kde je chyba. Párou by to být nemělo, protože cheesecaky se běžně pečou v parní troubě nebo ve vodní lázni. Na vině by mohl být druh sýra – málo tučný a hodně vodnatý ???
Iveta
9. 10. 2023 v 8:01Dobry den,chtela jsem se zeptat, cim to ze se mi do rana udelala krusta nahore na Cheesecaku? Dlouhe peceni za to muze? Pekla jsem 90min.
Dekuji za odpoved hezky den.
Míša Landová
9. 10. 2023 v 11:31Krusta se Vám udělala během chlazení? Měla jste koláč zakrytý? Nepekla jste na horký vzduch?
Iveta
9. 10. 2023 v 12:58Upekla jsem vecer a do rana jsem nechala vychladnout pri pokojove teplote ale nezakryte a pekla jsem na horni vrchni. A rano tam byla krusta.
Livie
12. 10. 2023 v 13:53Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda můžu použít/koupit pyré z malin. Chtěla bych připravit dort k narozeninám pro manžela a on miluje maliny. A taky lesní směs nemůžu nikde najít.
A ten škrob smíchám s vlažnou vodou?
A poslední dotaz – chápu to správně, že připravim dort +ovocný preliv, který tam dám až když se bude servírovat.
Hezký den
Livie
Míša Landová
12. 10. 2023 v 16:19Ano, ovoce si můžete libovolně obměnit. Škrob stačí rozmíchat ve studené vodě. Je lepší polévat porce až při servírování, pokud byste nalila předem, koláč se může po čase rozmáčet.
Livie
20. 10. 2023 v 14:17Moc děkuji 😊. Určitě vyzkouším. 😊
Livie
29. 10. 2023 v 16:42Hlásím, že jsem ho vyzkoušela a opravdu všem na oslavě chutnal. Je to úžasný recept. 😊 Děkuji.
Míša Landová
30. 10. 2023 v 15:53Skvělé, díky 🙂
Barbora
4. 2. 2024 v 11:11Je to fantastické i s tvarohem! Na krém jsem dala 200g cream cheese a 500g tučného tvarohu. Nemám srovnání, ale i takto je to dost tučné tedy chutné a vydatné 😁Všichni si pochutnali.
Míša Landová
4. 2. 2024 v 16:41Ráda věřím, jen tvaroh má přeci jen odlišnou chuť od sýra 🙂
Průměrné hodnocení z 4 recenzí:
4.25