Pokud máte pocit, že je vám tento koláč povědomý, tak je to správný pocit. Je to recept z mojí kuchařky, jen jsem ho převedla do běžné „lepkové“ podoby. Nebylo to nijak těžké, protože klasické mouky je v koláči velmi málo. Což není u cheesecaku nic neobvyklého, obsahuje především velké množství sýra a mouku najdete obvykle jen v krustě koláče.
Přestože mám na blogu spoustu receptů na cheesecaky, ať už ty klasické velké nebo mini, tak tohle je první varianta s čokoládou. Dlouho jsem mu nemohla přijít na chuť, protože čokoláda mi k sýru moc nepasovala 🙂 Po několika pokusech jsem ale díky kombinaci s mascarpone dosáhla chuťově příjemné kombinace.
Čokoládový cheesecake s ovocným přelivem (10-12 porcí)
Kakaová krusta:
- 50 g hladké mouky
- 15 g kakaa
- 55 g mletých mandlí nebo mandlové mouky
- 60 g cukru krupice
- 60 g másla
Všechny suroviny dejte do misky a vypracujte z nich těsto. Dno dortové formy o průměru 23 cm vyložte pečícím papírem a těsto rovnoměrně vmáčkněte do dna. Dejte péct do trouby vyhřáté na 170 stupňů (horkovzduch) na 20-25 minut. Nechte vychladnout ve formě, než si připravíte náplň.
Čokoládová náplň:
- 450 g čerstvého sýra typu Philadelphia
- 250 g mascarpone
- 50 g cukru krupice
- 2 lžíce hladké mouky
- 150 g hořké čokolády Callebaut 811 54,5%
- 100 g smetany ke šlehání 33%
- 4 vejce
Smetanu zahřejte k bodu varu a nalijte na čokoládu. Nechte chvilku odstát, pak vymíchejte do hladka a nechte vychladnout. Sýr, mascarpone, cukr a mouku dobře promíchejte, pak přidejte vejce, jedno po druhém, každé dobře zapracujte. Malou část krému přidejte ke zchladlé čokoládě a dobře promíchejte. Přidejte ke zbytku sýrové náplně a dobře zapracujte. Krém pouze míchejte (v robotu pádlovou/plochou metlou), nešlehejte.
Náplň nalijte na předpečenou krustu a dejte péct do trouby vyhřáté na 120 stupňů (horní/dolní ohřev) asi na 90 minut, až je koláč ve středu pevný. Pár minut po vytažení z trouby odřízněte koláč po celém obvodu od formy a nechte chladnout ve formě při pokojové teplotě. Před vyjmutím z formy dejte koláč chladit na několik hodin do lednice.
Ovocný přeliv:
- 100 g ovocného pyré, lesní nebo zahradní směs
- 150 g ovoce, lesní nebo zahradní směs
- cukr krupice dle chuti
- 1-2 lžičky kukuřičného škrobu
Ovocné pyré, ovoce a cukr dejte do rendlíku a krátce povařte. Škrob rozmíchejte v malém množství vody a vlijte do ovoce. Nechte pár minut povařit, až směs lehce zhoustne. Ovocnou omáčku dejte na několik hodin vychladit, pak podávejte s jednotlivými porci koláče.
31 Comments
Kateřina
22. 1. 2022 v 17:22Zdravím Míšo a jdu moc poděkovat za tento recept, právě jsem jej vysvobodila z formy a sloupla zbytečky z kruhu ;o))), mňam, zážitek….., no musím počkat až se vychladí, jasně ;o)),
děkuji a přeji pohodové dny
Katka
Míša Landová
23. 1. 2022 v 13:26Katko, moc děkuji 🙂
Štěpánka
28. 1. 2022 v 8:56Tak teď peču a snad se povede přítel má pozítří narozeniny a tyto dorty miluje
Míša Landová
28. 1. 2022 v 9:04Věřím, že se povede a bude chutnat 🙂
Lenka
16. 2. 2022 v 13:54Dobrý den Míšo, děkuji za krásný recept na cheesecake. Na víkend vyzkousím. Prosím, poraďte mi, dá se běžně sehnat ovocné pyré a nebo se dá nahradit např. nějakou dětskou výživou?
Děkuji moc, Lenka
Míša Landová
17. 2. 2022 v 11:25Pyré v běžném obchodě bohužel nekoupíte. V nabídce ho má Makro, cukrářské obchody a třeba Diana svět oříšků. Nevím, jaké složení má přesnídávka, pyré je pouze čisté ovoce s přídavkem 5-10% cukru.
Lenka
20. 2. 2022 v 10:19Děkuji moc. Cheesecake je skvělej, moc jsme si pochutnali :).
Míša Landová
20. 2. 2022 v 17:37Tak to ráda slyším 🙂
Jana
17. 2. 2022 v 16:31Dobrý den Míšo, recept funguje 🙂 Chuť sýru se neztratila, náplň je čokoládová tak akorát. Skutečně delikátní. Krásný dárek na Valentýna pro přítele 🙂 Děkuji za skvělý recept.
Míša Landová
17. 2. 2022 v 17:25🙂 🙂 🙂
Eva
5. 4. 2022 v 12:15Dobrý den, ráda bych se do něj o víkendu pustila a jen si tak přemýšlím, zda by ten základ nešel udělat i z vlašáků, co myslíte? Mám jich totiž opravdu hodně 🙂
Děkuji! Hezky den, Eva
Míša Landová
6. 4. 2022 v 9:21Nejsem si jistá, ale zkusit můžete 🙂
Martina
14. 5. 2022 v 7:57Máte prosím zkušenost, jak zkrátit dobu pečení u formy 10 cm? (Mnozstvi pomerne samozřejmě) Děkuji
Míša Landová
15. 5. 2022 v 15:49Takto malý jsem nikdy nepekla, řídila bych se vzhledem, jakmile budou okraje pevné, ale střed ještě trochu třesoucí, vyndala bych z trouby.
Veronika
9. 6. 2022 v 10:37Zdravim. Prave jsme ochutnali cheescake a úspěch. Jen jsem nestihla tu ovocnou omáčku.. děti nechtěly čekat 😅 tak komplet to dáme až odpoledne. Chtela jsem se zeptat – male bublinky na povrchu vzniklé při pečení.. neslehala jsem, vše jen michala na nejnižší otáčky K metlou. Dá se jim nějak vyhnout? A druhy dotaz – co si myslíte o pečení cheescaku ve vodní lázni? Děkuji
Míša Landová
9. 6. 2022 v 10:50Zkuste příště koláčem trochu klepnout o stůl, až bude ve formě, bublinky většinou zmizí, případně můžete propíchat 🙂 V lázni jsem nikdy nepekla, peču raději na nižší teplotu a pozvolna, takže koláč zůstane vláčný a nevysušený, obdobně jako z vodní lázně.
Veronika
9. 6. 2022 v 12:07Dobre, příště klepnu.. abych pravdu řekla, malem kleplo mě.. když jsem dala krem do formy začal vesele protékat ven spodem takže honem okolo alobal.. samozřejmě jsem měla doma jen kousek 😂 byla to horka chvilka 😅
Pavla
3. 1. 2023 v 16:53Muzu se optat vse podle receptu je. Vel korpusu byla 24 tak jsem navisila množství ale po 90 minutach se prostředek lije co s tim?
Míša Landová
5. 1. 2023 v 11:58Množství nebylo potřeba navyšovat, 1 cm není téměř žádný rozdíl. Čas pečení je vždy jen orientační, stačí péct o něco déle. Tady hodně záleží, jaký jste použila sýr, zda originál Philadelpia nebo něco jiného …
Petra
3. 1. 2023 v 23:28Dobrý den Míšo,
Myslíte,že by vadilo, když bych mascarpone nahradila Philadelphii? Takže by v receptu bylo 700g philadelphie,bez mascarpone,jinak by vše zůstalo stejné.
Děkuji za odpověď
Míša Landová
5. 1. 2023 v 11:59Určitě nevadilo, já to mascarpone dávám, protože mi chuť ve spojení s čokoládou přijde více jemnější 🙂
Alča
8. 1. 2023 v 23:32Dobrý den, Míšo,
můžu na ten tvaroh dát rovnou ten rozvar z ovoce? Ztuhne to? Děkuji, Alice Králová.
Míša Landová
9. 1. 2023 v 16:07Je to ovocná omáčka, neztuhne to jako želé, proto doporučuji dávat až na jednotlivé porce.
Iva
9. 2. 2023 v 23:07Upekla jsem minulý týden a opět, jako vždy, když peču cokoliv od vás, jsem sklidila obrovský úspěch. Samozřejmě vždy uvedu autora receptu. Děkuji za něj, je dokonalý.
Míša Landová
10. 2. 2023 v 14:07Ivo, moc děkuji 🙂
Petra
22. 4. 2023 v 12:23Mohu se zeptat, mám doma 750 g tvarohu ve vaničce. Mohu ho použít místo Philadelphie a mascarpone? Děkuji za odpověď.
Míša Landová
24. 4. 2023 v 12:24Samozřejmě můžete, ale už to nebude cheesecake, ale tvarožník … chuť tvarohu je zcela odlišná a mě osobně k čokoládě moc nejde 🙂
Irena
10. 5. 2023 v 10:09bylo by možné tento recept použít na mini cheesecake do košíčků? jak asi dlouho potom péct kakaovou krustu v těch košíčkách?
Míša Landová
10. 5. 2023 v 14:15Určitě ano, s tím předpékáním sušenkového základu to bude určitě kratší doba. Bohužel vyzkoušeno nemám 🙂
Petra
16. 5. 2023 v 19:57Dobry den Miso,
dalsi skvely recept z Vasich stranek. Opet mel velky uspech a vsichni si cheesecake pochvalovali. Super cokoladova zmena.
Recept bude mit sve cestne misto v rodinne kucharce 🤗 Moc dekuju!
Hezky den
Petra
Míša Landová
17. 5. 2023 v 11:58Rádo se stalo 🙂
Průměrné hodnocení z 2 recenzí:
5