Menu
Cheesecaky

Čokoládový cheesecake s ovocným přelivem

Pokud máte pocit, že je vám tento koláč povědomý, tak je to správný pocit. Je to recept z mojí kuchařky, jen jsem ho převedla do běžné „lepkové“ podoby. Nebylo to nijak těžké, protože klasické mouky je v koláči velmi málo. Což není u cheesecaku nic neobvyklého, obsahuje především velké množství sýra a mouku najdete obvykle jen v krustě koláče.

Přestože mám na blogu spoustu receptů na cheesecaky, ať už ty klasické velké nebo mini, tak tohle je první varianta s čokoládou. Dlouho jsem mu nemohla přijít na chuť, protože čokoláda mi k sýru moc nepasovala 🙂 Po několika pokusech jsem ale díky kombinaci s mascarpone dosáhla chuťově příjemné kombinace.

Čokoládový cheesecake s ovocným přelivem (10-12 porcí)

Kakaová krusta:

Všechny suroviny dejte do misky a vypracujte z nich těsto. Dno dortové formy o průměru 23 cm vyložte pečícím papírem a těsto rovnoměrně vmáčkněte do dna. Dejte péct do trouby vyhřáté na 170 stupňů (horkovzduch) na 20-25 minut. Nechte vychladnout ve formě, než si připravíte náplň.

Čokoládová náplň:

Smetanu zahřejte k bodu varu a nalijte na čokoládu. Nechte chvilku odstát, pak vymíchejte do hladka a nechte vychladnout. Sýr, mascarpone, cukr a mouku dobře promíchejte, pak přidejte vejce, jedno po druhém, každé dobře zapracujte. Malou část krému přidejte ke zchladlé čokoládě a dobře promíchejte. Přidejte ke zbytku sýrové náplně a dobře zapracujte. Krém pouze míchejte (v robotu pádlovou/plochou metlou), nešlehejte.

Náplň nalijte na předpečenou krustu a dejte péct do trouby vyhřáté na 120 stupňů (horní/dolní ohřev) asi na 90 minut, až je koláč ve středu pevný. Pár minut po vytažení z trouby odřízněte koláč po celém obvodu od formy a nechte chladnout ve formě při pokojové teplotě. Před vyjmutím z formy dejte koláč chladit na několik hodin do lednice.

Ovocný přeliv:

Ovocné pyré, ovoce a cukr dejte do rendlíku a krátce povařte. Škrob rozmíchejte v malém množství vody a vlijte do ovoce. Nechte pár minut povařit, až směs lehce zhoustne. Ovocnou omáčku dejte na několik hodin vychladit, pak podávejte s jednotlivými porci koláče.

45 Comments

  • Kateřina
    22. 1. 2022 v 17:22

    Zdravím Míšo a jdu moc poděkovat za tento recept, právě jsem jej vysvobodila z formy a sloupla zbytečky z kruhu ;o))), mňam, zážitek….., no musím počkat až se vychladí, jasně ;o)),
    děkuji a přeji pohodové dny
    Katka

    Odpovědět
  • Štěpánka
    28. 1. 2022 v 8:56

    Tak teď peču a snad se povede přítel má pozítří narozeniny a tyto dorty miluje

    Odpovědět
  • Lenka
    16. 2. 2022 v 13:54

    Dobrý den Míšo, děkuji za krásný recept na cheesecake. Na víkend vyzkousím. Prosím, poraďte mi, dá se běžně sehnat ovocné pyré a nebo se dá nahradit např. nějakou dětskou výživou?
    Děkuji moc, Lenka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      17. 2. 2022 v 11:25

      Pyré v běžném obchodě bohužel nekoupíte. V nabídce ho má Makro, cukrářské obchody a třeba Diana svět oříšků. Nevím, jaké složení má přesnídávka, pyré je pouze čisté ovoce s přídavkem 5-10% cukru.

      Odpovědět
  • Jana
    17. 2. 2022 v 16:31

    Dobrý den Míšo, recept funguje 🙂 Chuť sýru se neztratila, náplň je čokoládová tak akorát. Skutečně delikátní. Krásný dárek na Valentýna pro přítele 🙂 Děkuji za skvělý recept.

    Odpovědět
  • Eva
    5. 4. 2022 v 12:15

    Dobrý den, ráda bych se do něj o víkendu pustila a jen si tak přemýšlím, zda by ten základ nešel udělat i z vlašáků, co myslíte? Mám jich totiž opravdu hodně 🙂

    Děkuji! Hezky den, Eva

    Odpovědět
  • Martina
    14. 5. 2022 v 7:57

    Máte prosím zkušenost, jak zkrátit dobu pečení u formy 10 cm? (Mnozstvi pomerne samozřejmě) Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      15. 5. 2022 v 15:49

      Takto malý jsem nikdy nepekla, řídila bych se vzhledem, jakmile budou okraje pevné, ale střed ještě trochu třesoucí, vyndala bych z trouby.

      Odpovědět
  • Veronika
    9. 6. 2022 v 10:37

    Zdravim. Prave jsme ochutnali cheescake a úspěch. Jen jsem nestihla tu ovocnou omáčku.. děti nechtěly čekat 😅 tak komplet to dáme až odpoledne. Chtela jsem se zeptat – male bublinky na povrchu vzniklé při pečení.. neslehala jsem, vše jen michala na nejnižší otáčky K metlou. Dá se jim nějak vyhnout? A druhy dotaz – co si myslíte o pečení cheescaku ve vodní lázni? Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      9. 6. 2022 v 10:50

      Zkuste příště koláčem trochu klepnout o stůl, až bude ve formě, bublinky většinou zmizí, případně můžete propíchat 🙂 V lázni jsem nikdy nepekla, peču raději na nižší teplotu a pozvolna, takže koláč zůstane vláčný a nevysušený, obdobně jako z vodní lázně.

      Odpovědět
      • Veronika
        9. 6. 2022 v 12:07

        Dobre, příště klepnu.. abych pravdu řekla, malem kleplo mě.. když jsem dala krem do formy začal vesele protékat ven spodem takže honem okolo alobal.. samozřejmě jsem měla doma jen kousek 😂 byla to horka chvilka 😅

        Odpovědět
  • Pavla
    3. 1. 2023 v 16:53

    Muzu se optat vse podle receptu je. Vel korpusu byla 24 tak jsem navisila množství ale po 90 minutach se prostředek lije co s tim?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      5. 1. 2023 v 11:58

      Množství nebylo potřeba navyšovat, 1 cm není téměř žádný rozdíl. Čas pečení je vždy jen orientační, stačí péct o něco déle. Tady hodně záleží, jaký jste použila sýr, zda originál Philadelpia nebo něco jiného …

      Odpovědět
  • Petra
    3. 1. 2023 v 23:28

    Dobrý den Míšo,
    Myslíte,že by vadilo, když bych mascarpone nahradila Philadelphii? Takže by v receptu bylo 700g philadelphie,bez mascarpone,jinak by vše zůstalo stejné.

    Děkuji za odpověď

    Odpovědět
    • Míša Landová
      5. 1. 2023 v 11:59

      Určitě nevadilo, já to mascarpone dávám, protože mi chuť ve spojení s čokoládou přijde více jemnější 🙂

      Odpovědět
  • Alča
    8. 1. 2023 v 23:32

    Dobrý den, Míšo,

    můžu na ten tvaroh dát rovnou ten rozvar z ovoce? Ztuhne to? Děkuji, Alice Králová.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      9. 1. 2023 v 16:07

      Je to ovocná omáčka, neztuhne to jako želé, proto doporučuji dávat až na jednotlivé porce.

      Odpovědět
  • Iva
    9. 2. 2023 v 23:07

    Upekla jsem minulý týden a opět, jako vždy, když peču cokoliv od vás, jsem sklidila obrovský úspěch. Samozřejmě vždy uvedu autora receptu. Děkuji za něj, je dokonalý.

    Odpovědět
  • Petra
    22. 4. 2023 v 12:23

    Mohu se zeptat, mám doma 750 g tvarohu ve vaničce. Mohu ho použít místo Philadelphie a mascarpone? Děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      24. 4. 2023 v 12:24

      Samozřejmě můžete, ale už to nebude cheesecake, ale tvarožník … chuť tvarohu je zcela odlišná a mě osobně k čokoládě moc nejde 🙂

      Odpovědět
  • Irena
    10. 5. 2023 v 10:09

    bylo by možné tento recept použít na mini cheesecake do košíčků? jak asi dlouho potom péct kakaovou krustu v těch košíčkách?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      10. 5. 2023 v 14:15

      Určitě ano, s tím předpékáním sušenkového základu to bude určitě kratší doba. Bohužel vyzkoušeno nemám 🙂

      Odpovědět
  • Petra
    16. 5. 2023 v 19:57

    Dobry den Miso,

    dalsi skvely recept z Vasich stranek. Opet mel velky uspech a vsichni si cheesecake pochvalovali. Super cokoladova zmena.

    Recept bude mit sve cestne misto v rodinne kucharce 🤗 Moc dekuju!

    Hezky den
    Petra

    Odpovědět
  • Júlia
    1. 8. 2023 v 19:49

    Dobry den, je potrebne dat do truby pekac s vriacou vodou alebo sa pece uplne bez vody? Dakujem za radu.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      2. 8. 2023 v 9:16

      Recept je postavený tak, že se peče úplně bez páry, nicméně pekáčem vody asi nic nezkazíte.

      Odpovědět
      • Julia
        2. 8. 2023 v 20:23

        Dakujem za odpoved. Este som sa chcela spytat na Cheesecake s cernym rybizem z vasej prvej knihy (mimochodom je uuzasna a postupne skusam vsetky recepty a su na vybornu). K tomu dotazu: po upeceni a vychladnuti mi z korpusu vyteka nazltlatekutina (asi maslo s niecim). Postupovala som podla receptu, akurat som finalne piekla s plechom s vodou na 150C asi hodinu, pretoze som si neuvedomila, ze cheesecake sa da piect aj bez vody. Cheesecake sa upiekol krasne az na tu tekutinu, ktora mi rozmocila korpus. Myslite, ze je to tou zaparou? Alebo tam bude iny problem? Za kazdu radu vam vopred dakujem.

        Odpovědět
        • Míša Landová
          3. 8. 2023 v 10:14

          Těžko říct, kde je chyba. Párou by to být nemělo, protože cheesecaky se běžně pečou v parní troubě nebo ve vodní lázni. Na vině by mohl být druh sýra – málo tučný a hodně vodnatý ???

          Odpovědět
  • Iveta
    9. 10. 2023 v 8:01

    Dobry den,chtela jsem se zeptat, cim to ze se mi do rana udelala krusta nahore na Cheesecaku? Dlouhe peceni za to muze? Pekla jsem 90min.
    Dekuji za odpoved hezky den.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      9. 10. 2023 v 11:31

      Krusta se Vám udělala během chlazení? Měla jste koláč zakrytý? Nepekla jste na horký vzduch?

      Odpovědět
      • Iveta
        9. 10. 2023 v 12:58

        Upekla jsem vecer a do rana jsem nechala vychladnout pri pokojove teplote ale nezakryte a pekla jsem na horni vrchni. A rano tam byla krusta.

        Odpovědět
  • Livie
    12. 10. 2023 v 13:53

    Dobrý den,

    chtěla bych se zeptat, zda můžu použít/koupit pyré z malin. Chtěla bych připravit dort k narozeninám pro manžela a on miluje maliny. A taky lesní směs nemůžu nikde najít.

    A ten škrob smíchám s vlažnou vodou?

    A poslední dotaz – chápu to správně, že připravim dort +ovocný preliv, který tam dám až když se bude servírovat.

    Hezký den

    Livie

    Odpovědět
    • Míša Landová
      12. 10. 2023 v 16:19

      Ano, ovoce si můžete libovolně obměnit. Škrob stačí rozmíchat ve studené vodě. Je lepší polévat porce až při servírování, pokud byste nalila předem, koláč se může po čase rozmáčet.

      Odpovědět
      • Livie
        20. 10. 2023 v 14:17

        Moc děkuji 😊. Určitě vyzkouším. 😊

        Odpovědět
        • Livie
          29. 10. 2023 v 16:42

          Hlásím, že jsem ho vyzkoušela a opravdu všem na oslavě chutnal. Je to úžasný recept. 😊 Děkuji.

          Odpovědět
  • Barbora
    4. 2. 2024 v 11:11

    Je to fantastické i s tvarohem! Na krém jsem dala 200g cream cheese a 500g tučného tvarohu. Nemám srovnání, ale i takto je to dost tučné tedy chutné a vydatné 😁Všichni si pochutnali.

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 4 recenzí:

4.25

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ