Menu
Cheesecaky

Cheesecake s ostružinami

Ostružiny … jestli mě paměť neklame, tak z ostružin jsem ještě nikdy nic nepekla. Občas jsem je dávala na ovocný dort jako dekoraci, ale to bude asi tak všechno. Takže když jsem dostala mísu nádherných ostružin přímo ze zahrádky, musela jsem trochu popřemýšlet co s nimi. Byla by asi velká škoda hodit je jen tak na koláč a posypat drobenkou. 

Naštěstí jsem ve své databázi oblíbených receptů objevila tenhle cheesecake. Původně byl sice s malinami, ale ostružiny mu sedly perfektně. Cheesecake má klasickou sušenkovou krustu, sýrovou náplň a nahoře drobenku z křehkého těsta. Vzhledem tak trochu připomíná drobenkový koláč 🙂

Přestože cheesecake peču vždy jen se sýra, tady jsem ho zkusila částečně nahradit tučným tvarohem. A dopadlo to skvěle, tvaroh chuť sýra nepřebil. Náplň je krásně jemná a vláčná, není suchá ani dusivá, jak to občas u tvarohu bývá. Drobenka je pak příjemné zpestření, i když chutí i konzistencí připomíná spíše linecké těsto. 

Koláč jsem pekla ve čtvercové formě 20 x 20 cm, tak jak bylo uvedeno v receptu. Nicméně příště bych možná volila formu o něco málo větší. Sušenkový základ se v tomto případě nepředpéká, peče se vše najedou. Předem doporučuji vyndat všechny suroviny z lednice, tak aby měly pokojovou teplotu. 

Sušenkový základ:

180 g sušenek

90 g másla

Troubu předehřejte na 170 stupňů, dno formy vyložte pečícím papírem. Já použila jen dortový ráfek 20 x 20 cm. Sušenky rozmixujte a smíchejte s rozpuštěným máslem. Směs vsypte do připravené formy a vytvarujte dno, dobře přitlačte. Odložte stranou, než si připravíte náplň. 

Sýrová vrstva:

300 g krémového sýra

250 g tučného tvarohu ve vaničce

100 g krupicového cukru

1 lžička vanilkového cukru nebo extraktu

2 vejce

čerstvé ostružiny (maliny)

Sýr, tvaroh a cukr dejte do mísy a společně prošlehejte do hladka. Přidejte vanilku a zašlehejte vejce, jedno po druhém. Nalijte na připravený sušenkový základ a rozetřete. Poklaďte ostružinami po celé ploše a lehce vmáčkněte do krému. Nechte stranou a připravte drobenku.

Drobenka:

70 g změklého másla

40 g moučkového cukru

1 vejce

160 g hladké mouky

špetka soli

1/2 lžičky prášky do pečiva

citronová kůra nebo olej

Změklé máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem do krémova. Přidejte vejce s citronovou kůrou (olejem) a dobře zašlehejte.

Mouku smíchejte se solí a práškem do pečiva a vmíchejte do máslové směsi. Dobře promíchejte, vznikne Vám takové mazlavější těsto. Nepřidávejte mouku, není to klasická drobenka, více se to podobá křehkému těstu. Rukama oddělujte malé kousky těsta a rozložte na sýrovou vrstvu.

Dejte péct do vyhřáté trouby na 170 stupňů asi na 35 – 40 minut, až je vrchní vrstva lehce do zlatova. Po upečení nechte zcela vychladnout ve formě. 

Koláč můžete nechat přes noc vychladit v lednici, servírujte ale při pokojové teplotě. Krásně vláčný a dobrý vydrží několik dní.

A pokud už neseženete ostružiny nebo maliny, upečte si podobný cheesecake s jablky 🙂

inspirace z webu http://pastry-workshop.com

Vytisknout recept

19 komentářů

  • Nela Procházková
    17. 9. 2015 v 19:49

    Mňam.. Ten vypadá krásně 🙂

    Nela z Beauty Charm

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 9. 2015 v 8:00

      Nelo, díky 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    18. 9. 2015 v 17:10

    Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat, mohu jako krémový sýr použít místo Philadelphie ricottu nebo mascarpone? Mimochodem máte vážně úžasný blog s úžasnými recepty! 🙂
    Děkuji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 9. 2015 v 18:44

      Markéto, hezký večer, moc děkuji :)) bohužel s ricottou ani mascarpone do pečeného cheesecaku nemám zkušenosti. Když bych si měla vybrat, asi spíš ricottu 🙂 pokud jde o sýr, nemusí to být Phila, je spousta jiných a dobrých sýrů … Já používám obvykle Cream cheese classic z Lidlu 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    8. 4. 2016 v 22:05

    Dobrý den, máte zkušenost nahradit čerstvé ostružiny,mraženým ovocem(např. maliny, nebo jiné ovoce) ?
    Děkuji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      9. 4. 2016 v 7:26

      Dášo, dobrý den, v tomto koláči jsem zatím mražené ovoce nezkoušela, ale nebála bych se toho. Určitě bych ale volila menší plody jako maliny nebo ostružiny, které neobsahují tolik vody 🙂

      Odpovědět
    • Unknown
      9. 4. 2016 v 13:20

      :)ano zkusím. Jinak MiLo vaše recepty jsou pro mě moc zajímavé.Minulý víkend jsem pekla tvarohový koláč "Sernik" a moc nám chutnal.Manžel miluje tvarohové recepty, tak jsem ráda za inspiraci. Já osobně tvaroh moc nemusím,ale v téhle formě(doslova 🙂 mi chutnal.

      Odpovědět
  • Anonymní
    15. 10. 2016 v 12:28

    Dnes jsem pekla a koláč je luxusní, opravdu moc dobrý. Použila jsem mražené ostružiny. K vychlazení koláče přes noc asi nedojde… Děkuji za všechny inspirace. Irena

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      15. 10. 2016 v 15:26

      Ireno, děkuji, tak to jsem moc ráda, že koláč chutnal 🙂 hezký víkend. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    7. 4. 2017 v 15:53

    dobrý den,když nemám sušenky,mohu použít dětské piškoty?děkuji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 4. 2017 v 8:52

      Ano, myslím, že můžete použít i piškoty 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    29. 4. 2017 v 19:19

    Nebe v hubě! Moc děkujeme za výborný recept 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 4. 2017 v 20:12

      Děkuji :))

      Odpovědět
  • Anonymní
    28. 8. 2017 v 11:50

    Právě jsem ochutnala první kousek a určitě u toho jednoho nezůstane. Je vynikajicí.Díky za recept (za všechny recepty!) Lucka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 8. 2017 v 18:17

      Lucko, moc děkuji 😉

      Odpovědět
  • Anonymní
    15. 2. 2018 v 7:46

    Dobrý den Míšo, chtěla jsem se zeptat, které sušenky jste použila. Měla jsem doma pouze BEBE sušenky. Bylo to dobré jen více mokré :), moc toho do sebe nenasály. Jinak ostružiny mám moc ráda, ale do buchet jsem je nikdy nepoužila a tento recept je moooooooooooooooc dobrý. Monča

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      16. 2. 2018 v 9:53

      Mončo, zdravím, já používám do cheesecaku obvykle Bebe rodinné nebo sušenky podobného typu od jiného výrobce. Neměla jste příliš "vodnatý" tvaroh? Nepoužila jste mražené ovoce?

      Odpovědět
  • verunka.tanecnice
    13. 8. 2019 v 20:44

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, mají v Lidlu stále Cream cheese pod tímto názvem? Nemůžu ho tam za žádnou cenu najít. Diky

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      15. 8. 2019 v 19:17

      Zdravím, ano, mají ho stále, jen změnil obal. Krabička je teď stříbro-šedá, najdete mezi sýry.

      Odpovědět

Zanechte komentář