Sýrový koláč zvaný cheesecake už u nás zdomácněl, i když ne každý ho dělá ze sýra. Spousta lidí nahrazuje sýr českým tvarohem a nikdy tak nedosáhne typické chuti pravého cheesecaku. A věřte mi, že rozdíl je opravdu znát. Já sama dávám přednost pečenému cheesecaku a ideálně v čisté variantě bez příchuti. Nicméně občas se nechám zlákat i ke kombinaci s ovocem jako v tomto případě, když jsem na pečenou část přidala ovocnou pěnu.
Je to ideální varianta když není sezónní ovoce nebo se potřebujete zbavit zásob z mrazáku. Já jsem použila hotové pyré z černého rybízu, ale skvělá alternativa bude třeba malina, borůvka nebo červený rybíz. Pyré si samozřejmě můžete připravit i doma, stačí ovoce krátce povařit s malým množstvím cukru a propasírovat. Celý koláč jsem nahoře ještě zalila slabou vrstvou želé, připravenou opět z ovoce a želatiny.
Přípravu koláče si rozložte do dvou dnů, ten první upečte sýrový základ a nechte dobře vychladit. Následující den už jen zalijte pěnou a želé. Na sýrovou vrstvu používám čerstvý sýr typu Philadephia, který má v nabídce většina řetězců pod názvem „cream cheese“. Pozor, nekupujte nízkotučné a light varianty 🙂
Koláč je poměrně malý, průměr 20 cm, což vychází zhruba na 8-10 porcí. Pokud byste chtěli upéct větší, stačí si suroviny přepočítat podle tabulky tady na blogu – Jak si upravit recept na velikost vaší formy.
Cheesecake s ovocnou pěnou (20 cm)
Krusta:
- 100 g dětských piškotů
- 50 g másla
- 1 žloutek
Piškoty rozmixujte na jemno, přidejte rozpuštěné zchladlé máslo a žloutek. Promíchejte nebo promixujte, přesypte do dortové formy o průměru 20 cm, jejíž dno jste vyložili papírem na pečení, a vmáčkněte do dna. Já jsem použila jen ráfek, který jsem položila na plech s papírem.
Dejte péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů (horkovzduch) asi 15 minut. Nechte zchladnout.
Sýrová vrstva:
- 400 g čerstvého sýra (cream cheese) typu Philadelpia
- 90 g cukru krupice
- 1 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce smetany ke šlehání 33%
- 2 vejce + 1 žloutek
- vanilka, citronová kůra
Sýr, cukr a mouku promíchejte při nízkých otáčkách do hladka. Postupně přidejte vejce, smetanu a vanilku s citronovou kůrou. Směs nalijte na předpečenou krustu a pečte v troubě vyhřáté na 150 stupňů (horní/dolní ohřev) asi 40-50 minut, až náplň zpevní, ale střed zůstane ještě „třesavý“. Pokud koláč tmavne nebo se hodně nafukuje, můžete snížit teplotu na 120-130 stupňů.
Troubu vypněte, otevřete dvířka a cheesecake nechte uvnitř pár minut chladnout. Pak ho opatrně vyndejte a ostrým slabým nožem odřízněte koláč od formy. Tím zabráníte popraskání cheesecaku během chladnutí. Nechte ve formě zcela vychladnout, ideálně přes noc v lednici.
Druhý den cheesecake opatrně z formy vyjměte, přeneste na podložku nebo tácek a omotejte páskovou fólií. Dobře ji utáhněte a zajistěte, třeba lepenkou. Případně můžete využít i nastavitelný ráfek.
Ovocná pěna:
- 100 g ovocného pyré (použila jsem černý rybíz)
- 100 g smetany ke šlehání 33%
- 3 g plátkové želatiny Ewald nebo Dr. Oetker
Želatinu namočte do studené vody a nechte nabobtnat. Polovinu pyré zahřejte zhruba na 50 stupňů, přidejte změklou a vymačkanou želatinu a promíchejte do rozpuštění. Přidejte zbylou polovinu studeného pyré a vmíchejte smetanu ušlehanou do měkkých špiček. Pěnu nalijte na vychlazený cheesecake, uhlaďte do roviny, můžete i lehce poklepat o stůl a dejte do lednice ztuhnout.
TIP – Pokud máte hodně kyselé pyré, můžete přidat do pěny i želé trochu cukru.
Ovocné želé:
- 100 g ovocného pyré (použila jsem černý rybíz)
- 2 g plátkové želatiny Ewald nebo Dr. Oetker
Želatinu namočte do studené vody a nechte nabobtnat. Polovinu pyré zahřejte zhruba na 50 stupňů, přidejte změklou a vymačkanou želatinu a promíchejte do rozpuštění. Přidejte zbylou polovinu studeného pyré a nalijte na ztuhlou pěnu. Dejte do lednice.
Po ztuhnutí opatrně sloupněte z koláče páskovou fólii nebo odřízněte od ráfku. Koláč krájejte hladkým ostrým nožem, po každém řezu nůž otřete. Ozdobte dle možností nebo fantazie.
27 Comments
Tereza
27. 5. 2024 v 19:34Boze tak ten vypadá geniálně. Mam v mrazáku poslední černý rybíz a maracuju tak to by mohla byt zajímavá kombinace 😄
Míša Landová
28. 5. 2024 v 10:47Ano, skvělá volba.
Kopačková
27. 5. 2024 v 20:11Dobrý den, prosím Vás mohla bych do sýrové části použít kukuřičný škrob místo hladké mouky? Potřebovala bych bezlepkovou variantu. Popřípadě v jakém množství škrob použít? Děkuji za odpověď
Míša Landová
28. 5. 2024 v 10:47Ano, můžete nahradit škrobem, stačit bude malá lžička.
Bohumila
28. 5. 2024 v 6:33Dobrý den, mohla bych v sýrové části vyměnit použitou mouku za kukuřičný škrob? Potřebovala bych bezlepkovou variantu. Děkuji za odpověď
Míša Landová
28. 5. 2024 v 10:49Ano, dejte lžičku škrobu, případně lze i vynechat.
Martina
28. 5. 2024 v 13:52Dobrý den, šlo by použít i ricottu, třeba jen částečně? Mám tu 4 a nevim, na jaký Fořt použít. Děkuji.
Míša Landová
28. 5. 2024 v 16:15Ricotta má malý obsah tuku a nemá typicky sýrovou chuť … osobně bych ji moc nedoporučovala. Na blogu mám z ricotty Citronový koláč s ricottou a olivovým olejem nebo Mini cheesecake s ricottou a ovocným pyré, tak můžete zkusit 🙂
Jitka
28. 5. 2024 v 23:53Dobrý den, je prosím želatina na ovocnou pěnu nutná? Nebo by šla nahradit agarem? Děkuji
Míša Landová
29. 5. 2024 v 14:21S agarem nikdy nedosáhnete stejného výsledku, ale použít můžete. Musíte si ale upravit, já s agarem zkušenost nemám.
Barbora
30. 5. 2024 v 16:57Dobrý den, musela jsem zkusit, je výborný 🩷 miluju dezerty s černým rybízem 🩷
Míša Landová
31. 5. 2024 v 10:18Děkuji 🙂
Michaela
4. 6. 2024 v 22:10Míšo, vím že v úvodu píšete,že s tvarohem nedosáhneme takové výrazně chuti, ale přesto, dál by se tvaroh použít? Případně jaký – klasika ve vánočce? Moc vám děkuji za odpověď!
Míša Landová
5. 6. 2024 v 9:25Ano, dá se použít, ale už to nebude cheesecake 🙂 ideálně kombinace vaničky a v kostce a vybrat tučný a jemný.
Kamila
8. 6. 2024 v 15:34Dobrý den,
chci se zeptat, když bych přidala do krému ochucovaci pastu, nevadilo by to? 😊
Chtela bych upéct pistaciovy cheesecake.
Děkuji za odpověď.
Míša Landová
9. 6. 2024 v 19:00Ano, určitě můžete přidat.
Eva Chrustová
19. 6. 2024 v 12:33Míšo vypadá úžasně, určitě upeču tento dezert .Děkuji za Váš recept který nezklame .
Míša Landová
21. 6. 2024 v 12:45Díky.
Eliška
25. 6. 2024 v 18:53Dobrý den, chtěla jsem se zeptat ,zda bych místo
velkého dortu mohla udělat mini cheesecake a na jakou teplotu je péct . Děkuji
Míša Landová
30. 6. 2024 v 11:46Ano, určitě to půjde, mini cheesecake se pečou obvykle na 150 stupňů (H/D) asi 15-20 minut.
Eva
6. 7. 2024 v 9:18Dobrý den, Míšo, cheesecake je výborný, dělám ho už poněkolikáté a obměnami ovocné vrstvy, ALE… 😅 ač dodržuji recept a postup, tak mi cheesecake pokaždé do pár minut (tzn ani ne 5 min) u středu popraská. A není to bohužel jen u tohoto receptu, ale je to u každého pečeného cheesecaku, co dělám. Netušíte, kde by mohla být chyba? Děkuji
Míša Landová
6. 7. 2024 v 17:49A odříznete ho po upečení od kraje formy, jak je uvedeno v receptu? To by mělo praskání zabránit 🙂
Eva
7. 7. 2024 v 21:49Ano, odřezávám bezprostředně po vyndání z trouby, dokonce jsem začala na chladnutí po odříznutí i povolovat ráfek, ale bohužel bez výsledku. Teď naposledy se mi udělala půlcentimetrová prasklina napříč citronovým cheesecakem od Vás. On to problém není – ta prasklina se vždy překryje další vrstvou, takže kromě mě o ní nikdo neví. Spíš to řeším čistě ze zvědavosti. Vzhledem k tomu, že vždy dodržuji postup, tak jsem vyloučila technologickou chybu, ale kdo ví 💁🏻♀️
Míša Landová
9. 7. 2024 v 19:34Tak to je opravdu záhada, jediné co mě ještě napadá je, zda nepečete na horkovzduch nebo příliš dlouho …
Eva
9. 7. 2024 v 20:02Tak jsme doma, horkovzduch 🙈 to mám z toho, že nečtu text v závorkách 🙈 moc děkuji
Zuzana
6. 9. 2024 v 12:12Dobrý den, chtěla bych se zeptat,zda opravdu musím práci rozdělit do dvou dnů, jestli nestačí jen nechat chcessecake zchladnout. Nebo v čem je lepší když to pěnu budu dělat až druhý den? Mám zase strach,že ta pěna nebude dostatečně ztuhlá, když bych to chtěla servírovat druhý den. Děkuji za odpověď
Míša Landová
9. 9. 2024 v 17:20Můžete udělat v rámci jednoho dne, ale cheesecake musí pořádně vychladnout před nanesením pěny.
Průměrné hodnocení z 3 recenzí:
5