Menu
Cheesecaky

Cheesecake s ovocnou pěnou

Sýrový koláč zvaný cheesecake už u nás zdomácněl, i když ne každý ho dělá ze sýra. Spousta lidí nahrazuje sýr českým tvarohem a nikdy tak nedosáhne typické chuti pravého cheesecaku. A věřte mi, že rozdíl je opravdu znát. Já sama dávám přednost pečenému cheesecaku a ideálně v čisté variantě bez příchuti. Nicméně občas se nechám zlákat i ke kombinaci s ovocem jako v tomto případě, když jsem na pečenou část přidala ovocnou pěnu.

Je to ideální varianta když není sezónní ovoce nebo se potřebujete zbavit zásob z mrazáku. Já jsem použila hotové pyré z černého rybízu, ale skvělá alternativa bude třeba malina, borůvka nebo červený rybíz. Pyré si samozřejmě můžete připravit i doma, stačí ovoce krátce povařit s malým množstvím cukru a propasírovat. Celý koláč jsem nahoře ještě zalila slabou vrstvou želé, připravenou opět z ovoce a želatiny.

Přípravu koláče si rozložte do dvou dnů, ten první upečte sýrový základ a nechte dobře vychladit. Následující den už jen zalijte pěnou a želé. Na sýrovou vrstvu používám čerstvý sýr typu Philadephia, který má v nabídce většina řetězců pod názvem „cream cheese“. Pozor, nekupujte nízkotučné a light varianty 🙂

Koláč je poměrně malý, průměr 20 cm, což vychází zhruba na 8-10 porcí. Pokud byste chtěli upéct větší, stačí si suroviny přepočítat podle tabulky tady na blogu – Jak si upravit recept na velikost vaší formy.

Cheesecake s ovocnou pěnou (20 cm)

Krusta:

  • 100 g dětských piškotů
  • 50 g másla
  • 1 žloutek

Piškoty rozmixujte na jemno, přidejte rozpuštěné zchladlé máslo a žloutek. Promíchejte nebo promixujte, přesypte do dortové formy o průměru 20 cm, jejíž dno jste vyložili papírem na pečení, a vmáčkněte do dna. Já jsem použila jen ráfek, který jsem položila na plech s papírem.

Dejte péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů (horkovzduch) asi 15 minut. Nechte zchladnout.

Sýrová vrstva:

  • 400 g čerstvého sýra (cream cheese) typu Philadelpia
  • 90 g cukru krupice
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce smetany ke šlehání 33%
  • 2 vejce + 1 žloutek
  • vanilka, citronová kůra

Sýr, cukr a mouku promíchejte při nízkých otáčkách do hladka. Postupně přidejte vejce, smetanu a vanilku s citronovou kůrou. Směs nalijte na předpečenou krustu a pečte v troubě vyhřáté na 150 stupňů (horní/dolní ohřev) asi 40-50 minut, až náplň zpevní, ale střed zůstane ještě „třesavý“. Pokud koláč tmavne nebo se hodně nafukuje, můžete snížit teplotu na 120-130 stupňů.

Troubu vypněte, otevřete dvířka a cheesecake nechte uvnitř pár minut chladnout. Pak ho opatrně vyndejte a ostrým slabým nožem odřízněte koláč od formy. Tím zabráníte popraskání cheesecaku během chladnutí. Nechte ve formě zcela vychladnout, ideálně přes noc v lednici.

Druhý den cheesecake opatrně z formy vyjměte, přeneste na podložku nebo tácek a omotejte páskovou fólií. Dobře ji utáhněte a zajistěte, třeba lepenkou. Případně můžete využít i nastavitelný ráfek.

Ovocná pěna:

Želatinu namočte do studené vody a nechte nabobtnat. Polovinu pyré zahřejte zhruba na 50 stupňů, přidejte změklou a vymačkanou želatinu a promíchejte do rozpuštění. Přidejte zbylou polovinu studeného pyré a vmíchejte smetanu ušlehanou do měkkých špiček. Pěnu nalijte na vychlazený cheesecake, uhlaďte do roviny, můžete i lehce poklepat o stůl a dejte do lednice ztuhnout.

TIP – Pokud máte hodně kyselé pyré, můžete přidat do pěny i želé trochu cukru.

Ovocné želé:

Želatinu namočte do studené vody a nechte nabobtnat. Polovinu pyré zahřejte zhruba na 50 stupňů, přidejte změklou a vymačkanou želatinu a promíchejte do rozpuštění. Přidejte zbylou polovinu studeného pyré a nalijte na ztuhlou pěnu. Dejte do lednice.

Po ztuhnutí opatrně sloupněte z koláče páskovou fólii nebo odřízněte od ráfku. Koláč krájejte hladkým ostrým nožem, po každém řezu nůž otřete. Ozdobte dle možností nebo fantazie.

25 Comments

  • Tereza
    27. 5. 2024 v 19:34

    Boze tak ten vypadá geniálně. Mam v mrazáku poslední černý rybíz a maracuju tak to by mohla byt zajímavá kombinace 😄

    Odpovědět
  • Kopačková
    27. 5. 2024 v 20:11

    Dobrý den, prosím Vás mohla bych do sýrové části použít kukuřičný škrob místo hladké mouky? Potřebovala bych bezlepkovou variantu. Popřípadě v jakém množství škrob použít? Děkuji za odpověď

    Odpovědět
  • Bohumila
    28. 5. 2024 v 6:33

    Dobrý den, mohla bych v sýrové části vyměnit použitou mouku za kukuřičný škrob? Potřebovala bych bezlepkovou variantu. Děkuji za odpověď

    Odpovědět
  • Jitka
    28. 5. 2024 v 23:53

    Dobrý den, je prosím želatina na ovocnou pěnu nutná? Nebo by šla nahradit agarem? Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      29. 5. 2024 v 14:21

      S agarem nikdy nedosáhnete stejného výsledku, ale použít můžete. Musíte si ale upravit, já s agarem zkušenost nemám.

      Odpovědět
  • Barbora
    30. 5. 2024 v 16:57

    Dobrý den, musela jsem zkusit, je výborný 🩷 miluju dezerty s černým rybízem 🩷

    Odpovědět
  • Michaela
    4. 6. 2024 v 22:10

    Míšo, vím že v úvodu píšete,že s tvarohem nedosáhneme takové výrazně chuti, ale přesto, dál by se tvaroh použít? Případně jaký – klasika ve vánočce? Moc vám děkuji za odpověď!

    Odpovědět
    • Míša Landová
      5. 6. 2024 v 9:25

      Ano, dá se použít, ale už to nebude cheesecake 🙂 ideálně kombinace vaničky a v kostce a vybrat tučný a jemný.

      Odpovědět
  • Kamila
    8. 6. 2024 v 15:34

    Dobrý den,
    chci se zeptat, když bych přidala do krému ochucovaci pastu, nevadilo by to? 😊
    Chtela bych upéct pistaciovy cheesecake.
    Děkuji za odpověď.

    Odpovědět
  • Eva Chrustová
    19. 6. 2024 v 12:33

    Míšo vypadá úžasně, určitě upeču tento dezert .Děkuji za Váš recept který nezklame .

    Odpovědět
  • Eliška
    25. 6. 2024 v 18:53

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat ,zda bych místo
    velkého dortu mohla udělat mini cheesecake a na jakou teplotu je péct . Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      30. 6. 2024 v 11:46

      Ano, určitě to půjde, mini cheesecake se pečou obvykle na 150 stupňů (H/D) asi 15-20 minut.

      Odpovědět
  • Eva
    6. 7. 2024 v 9:18

    Dobrý den, Míšo, cheesecake je výborný, dělám ho už poněkolikáté a obměnami ovocné vrstvy, ALE… 😅 ač dodržuji recept a postup, tak mi cheesecake pokaždé do pár minut (tzn ani ne 5 min) u středu popraská. A není to bohužel jen u tohoto receptu, ale je to u každého pečeného cheesecaku, co dělám. Netušíte, kde by mohla být chyba? Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      6. 7. 2024 v 17:49

      A odříznete ho po upečení od kraje formy, jak je uvedeno v receptu? To by mělo praskání zabránit 🙂

      Odpovědět
      • Eva
        7. 7. 2024 v 21:49

        Ano, odřezávám bezprostředně po vyndání z trouby, dokonce jsem začala na chladnutí po odříznutí i povolovat ráfek, ale bohužel bez výsledku. Teď naposledy se mi udělala půlcentimetrová prasklina napříč citronovým cheesecakem od Vás. On to problém není – ta prasklina se vždy překryje další vrstvou, takže kromě mě o ní nikdo neví. Spíš to řeším čistě ze zvědavosti. Vzhledem k tomu, že vždy dodržuji postup, tak jsem vyloučila technologickou chybu, ale kdo ví 💁🏻‍♀️

        Odpovědět
        • Míša Landová
          9. 7. 2024 v 19:34

          Tak to je opravdu záhada, jediné co mě ještě napadá je, zda nepečete na horkovzduch nebo příliš dlouho …

          Odpovědět
          • Eva
            9. 7. 2024 v 20:02

            Tak jsme doma, horkovzduch 🙈 to mám z toho, že nečtu text v závorkách 🙈 moc děkuji

Průměrné hodnocení z 3 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ