Menu
Cheesecaky

Mrkvový cheesecake

Možná není „mrkvový“ ten správný název, výstižnější by asi bylo „cheesecake na mrkvovém korpusu“, ale to zní zase divně 🙂 Každopádně, pokud máte rádi mrkvový dort a milujete klasický cheesecake, stejně jako já, tak v tomhle koláči najdete obojí. A věřte mi, že chutná vážně skvěle 🙂 

Základem je mrkvový korpus, který nahrazuje klasickou sušenkovou vrstvu. Je to možná trochu pracnější, ale chuťově geniální. Po upečení se korpus nechá vychladnout ve formě, pak se na něj přidá sýrová vrstva a pokračuje se v pečení. Pár hodin chlazení a můžete servírovat. 

Aby z nás doma nebyla rodina Otesánků, připravuji většinu dortů v menší formě, cca 18 cm. Pokud chcete cheesecake upéct větší, připravte ho z dvojité dávky a použijte formu cca 24-25 cm. 

Mrkvový základ (forma 18 cm):

1 vejce

50 g třtinového cukru

60 ml rostlinného oleje

80 g polohrubé mouky

špetka soli

1/2 lžičky jedlé sody

1/2 lžičky prášku do pečiva

1/2 lžičky skořice

30 g mletých vlašských ořechů

100 g oloupané, jemně nastrouhané mrkve

Troubu předehřejte na 170 stupňů, dno dortové formy o průměru 18 cm vyložte pečícím papírem. Boky nevymazávejte ani nevykládejte papírem.

V misce společně vyšlehejte vejce s cukrem do pěny, ke konci pomalu zašlehejte olej. 

Prosátou mouku smíchejte se solí, práškem do pečiva, jedlou sodou a skořicí. Přidejte k vyšlehanému vejci s cukrem a olejem. Promíchejte, pak přidejte ořechy a nakonec mrkev.

Těsto rovnoměrně rozetřete do formy, je to jen slabá vrstva, a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 10-15 minut (ověřte si špejlí). Vyndejte z trouby a nechte zcela vychladnout ve formě, nevyklápějte. Můžete si upéct i den předem. 

Sýrová vrstva:

320 g krémového sýra typu Lučina, Philadelphia … (použila jsem Palouček z Lidlu)

60 g cukru krupice

1 lžíce hladké mouky

2 vejce

25 ml smetany ke šlehání

citronová kůra nebo citronový olej

+ 150 g zakysané smetany a lžička vanilkového cukru

Všechny suroviny vyndejte včas z lednice, aby měly pokojovou teplotu. Troubu předehřejte na 170 stupňů. 

Sýr prošlehejte s cukrem a lžící mouky, postupně zašlehejte obě vejce. Šlehejte při nízkých otáčkách, aby se do krému nedostalo příliš vzduchu. Přidejte smetanu a citronovou kůru (citronový olej). 

Směs nalijte na předpečený zchladlý mrkvový základ a dejte péct do vyhřáté trouby na 10 minut. Poté snižte teplotu na 120 stupňů a dalších 40-50 minut dopékejte. Cheesecake by měl být pevný, nicméně střed se může trochu třást 🙂

V misce si smíchejte zakysanou smetanu se lžičkou vanilkového cukru a rozetřete po celé ploše horkého koláče. Dejte ještě na 10-15 minut do trouby. Cheesecake můžete nechat chladnout v pootevřené troubě, po pár minutách chladnutí ořízněte vnitřní boky formy. To zabrání, aby při chladnutí cheesecake popraskal. 

Protože vrstva sýra není příliš vysoká, stačí chladit několik hodin a můžete podávat. Nic ale nezkazíte, pokud vychladíte přes noc 🙂 

Vytisknout recept

37 Comments

  • Amellia
    20. 3. 2017 v 20:34

    Mňam, nedávno jsem někde viděla něco podobného a hned jsem si říkala, že to musí být dobrůtka 🙂 Já teď zase dělala oreo cheesecake 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 3. 2017 v 7:56

      Amellie, děkuji 🙂 dobrůtka to určitě je, stejně jako všechny cheesecaky 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    22. 3. 2017 v 6:38

    dobre rano….Milo daji se vynechat orechy nebo necim nahradit? dekuji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 3. 2017 v 9:43

      zdravím, ořechy můžete vynechat 🙂 případně nahradit mletými mandlemi …

      Odpovědět
  • Anonymní
    25. 3. 2017 v 14:54

    Paní Milo,recept od Vás opět nezklamal. Dnes jsme si dali s manželem k "čaji o páté", ani jsme nevydrželi do páté��. A jak jsem prvně jásala nad malým množstvím pro nás dva, tak nyní vím, že příště budu dělat rovnou z dvojité dávky.Katka.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 3. 2017 v 19:05

      Katko, moc děkuji 🙂 jsem ráda, že koláč chutnal, dvojitou dávku si určitě zaslouží.

      Odpovědět
  • Anonymní
    1. 4. 2017 v 19:38

    Dobrý den, dnes jsem vyzkoušela váš recept. Já jsem věděla, že bude výborný, jen manžel se na recept s mrkví a sýrem moc netvářil. Ale po ochutnání moc chválil, že je dort skvostný. Určitě v nejbližší době ho zase upeču. Eva

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      2. 4. 2017 v 6:35

      Evo, zdravím Vás, tak to jsem moc ráda, že koláč chutnal, i manželovi :)) mrkvové dezerty jsou skvělé, i když je k nim spousta lidí zpočátku nedůvěřivá :)) pěkný den.

      Odpovědět
  • Unknown
    2. 4. 2017 v 11:34

    Dobrý den, mám jen velkou formu, tak jsem udelala dvojitou dávku. Jak ale přizpůsobit čas při pečení? Děkuji -)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      2. 4. 2017 v 11:55

      Zdravím, nebude potřeba o moc déle, koláč není vysoký 🙂 u korpusu ověřte špejlí, aby byl propečený, u cheesecaku cca 10 minut déle, mel by být pevný, uprostřed se muže trochu třást 🙂

      Odpovědět
    • Unknown
      2. 4. 2017 v 12:16

      Myslela jsem si to, děkuji. Už se na něj doma všichni těšíme, mrkvánky milujeme -)

      Odpovědět
  • Anonymní
    22. 4. 2017 v 19:31

    Dnes jsem pohostila kamaradky timto dortem a sklizela jsem velky uspech. Opravdu lahoda doporučuji všem

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 4. 2017 v 13:26

      Děkuji 🙂 tak to moc ráda slyším 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    26. 4. 2017 v 11:00

    Dobrý den,již několikrát jsem dělala dort cheesecake a pokaždé v trobě nádherně vyběhl,ale po schládnutí splaskl.Čím to je ,má to tak být.Chutově jsou dobré.Ale nemám je prostě takové vysoké,jako vy. Díky za radu.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 4. 2017 v 12:46

      Zdravím, důvodů může být více 🙂 cheesecake se peče obvykle při nižší teplotě a bez horkého vzduchu, sýrová náplň se šlehá jen na nízké otáčky nebo ručně … může to být i druhem sýra …

      Odpovědět
  • Michaela
    29. 7. 2017 v 13:45

    Dobrý den,
    v receptu uvádíte 25 ml smetany ke šlehání. Nemá tam být 250 ml nebo se skutečně dává jen tak malé množství. Děkuji za odpověď

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 7. 2017 v 19:30

      Zdravím, ano, množství 25 ml je opravdu správně 🙂 koláč je hodně malý 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    6. 11. 2017 v 8:20

    Dobrý den Míšo, koláč jsem vyzkoušela, je skvělý. Chuťově vyvážený a vypadá luxusně. Děkuji za Vaše recepty a zdravím. Irena

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 11. 2017 v 18:27

      Ireno, zdravím a moc děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Terezie
    20. 3. 2018 v 13:23

    Míšo zdravím, chtěla bych se zeptat. Když se to potře tou zakysanou smetanou a dává se to zpět do trouby, trouba je již vypnutá? Děkuji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      20. 3. 2018 v 16:07

      Terezie, troubu ještě nechte zapnutou i se zakysanou smetanou 🙂 teprve po 10-15 minutá vypněte. Možná jsem to hůře v popisu formulovala, opravím. děkuji.

      Odpovědět
  • Petra
    29. 4. 2019 v 15:30

    Dobrý den Míšo, potřebuji dvojité množství kvůli formě (průměr 24 nebo 28 cm), přijde mi dvojitá dávka náplně docela hodně – 640g sýra. Bude to v pořádku? Stejně tak i u Brownie Cheesecake dvojité množství u těsta i náplně? díky moc, Petra

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 4. 2019 v 17:59

      Petro, zdravím, ano, pokud pečete ve velké formě, tak určitě dvojitá dávka. Množství sýra se nebojte, když peču klasický cheesecake se sušenkami do 23 cm formy, dávám sýra skoro kilo 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    30. 10. 2019 v 15:43

    Dobrý den. Právě zkouším ten recept a náplň že sýrů mám strašně řídkou. Úplně tekutá. Tak to má být? Dvojitá dávka, 4 vejce… Moc děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      30. 10. 2019 v 17:55

      To je v pořádku, pečením a následným chladnutím náplň ztuhne, je to stejné jako u klasického cheesecaku 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    12. 1. 2020 v 13:41

    Dobrý den Míšo,je možné sýr nahradit mascarpone nebo ricotou?děkuji moc Martina

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      12. 1. 2020 v 16:50

      Martino, já osobně bych nepoužila ani jedno. Ricota obsahuje velmi málo tuhu a hodně vody a je chuťově nevýrazná, stejně tak mascarpone, to je sice tučné, ale nemá typicky sýrovou chuť, která je pro cheesecake typická. Pokud nechcete použít sýr, volila bych raději tvaroh v kostce.

      Odpovědět
  • Rostislav
    4. 1. 2021 v 15:19

    Dobrý den,

    děkuji moc za recepty, které fungují i mě, naprostému laikovi! Zatím se všechno povedlo, když nepočtám švédský jablečný koláč, který mi celý sezřal náš pes, když chladl na lince :).

    Mrkvový cheesecake jsem už dělal několikrát, protože nám všem chutná. Mám k němu ale jednu otázku. I když je koláč výtečný, tak na okraji, kde se sýrová vrstva stýká s pečící formou chytá takovou nepříjemnou pachuť. Nejdřív jsem si myslel, že to způsobuje naše stará omšelá dortová forma, ale to samé mi dělá i nová forma. Čím by to mohlo být? Měl bych boky formy vyložit také papírem nebo vymazat tukem?

    Moc děkuji za odpověď!
    Rostislav

    Odpovědět
    • Míša Landová
      4. 1. 2021 v 15:40

      Děkuji, tak to mě moc těší, že recepty fungují.
      S pachutí koláče od formy mám podobnou zkušenost, ale jen u staré formy, která už má částečně odloupnutý povrch, u nové se mi to ještě nestalo. Ano, můžete zkusit vymazat máslem a vyložit pečícím papírem, mohlo by to pomoct.

      Odpovědět
  • MAJA
    9. 1. 2021 v 15:51

    Recept ma laka, ale neviem kam ide ta zakysana smetana. Odpis mi prosim ci ide spolu aj so slahackovou smotanou do plnky, v recepte si o nej nepisala v postupe. Inak dakujem za super inspiraciu.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      9. 1. 2021 v 15:55

      Je potřeba si přečíst celý recept 🙂

      „V misce si smíchejte zakysanou smetanu se lžičkou vanilkového cukru a rozetřete po celé ploše horkého koláče. Dejte ještě na 10-15 minut do trouby…“

      Odpovědět
  • Vendula
    12. 2. 2021 v 10:41

    DObrý den, Míšo, moc Vás zdravim 🙂 právě poprvé pečeme tento Váš dort, korpus je v troubě 🙂 měla bych ale prosim dotaz, nějak nerozumím tomu, proc je v zakladu, korpusu, těsta i PDP i soda? Když oba mají stejnou funkci, ale soda je zásaditá a reaguje tedy s kys.mléčným výrobkem apod. ale nic takového v korpusu není? Děkuji moc za vysvětlení a přeji krásný den, Vendula

    Odpovědět
    • Míša Landová
      12. 2. 2021 v 16:30

      Vendulo, nejsem chemik ani technolog, ale vím, že některé recepty vyžadují obě kypřidla. V receptu je třtinový cukr, který by měl být kyselinotvorný, ale ne dostatečně, proto je tam i trochu prášku do pečiva. Máte pravdu, možná by v tomto případě stačil i jen samotný prášek do pečiva, ale vycházela jsem z receptu na dortový korpus, který je osvědčený a nechtěla jsem nic měnit.

      Odpovědět
  • Simona
    18. 3. 2021 v 11:40

    Včera jsem vyzkoušela, dnes ochutnala a je fantastický! 🙂 Na krém jsem použila Lučinu. Jen mi trošku nedošlo při hledání správné velikosti formy, že nemá odepínací ráfek. U toho jsem se zasekla, jak to vyndat, když už byl dort hotový. Tak jsem vzala kus celofánu, překlopila na něj dort a „děj se vůle boží“ 😀 Naštěstí krásně držel pohromadě, celofán, jsem lehce sloupla, aniž by se cokoliv strhlo z dortu a ozdobila. Děkuji za úžasný recept.:-) Miluju cheesecaky, ale ty z cukrárny mi nechutnají.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      18. 3. 2021 v 15:40

      Poradila jste si s tím skvěle 🙂 když je koláč dobře vychlazený, tak překlopení určitě snese. Ono hodně záleží na použitých surovinách, dost často se sýr ve výrobě nahrazuje tvarohem nebo pomazánkovým máslem a ta chuť je pak samozřejmě jiná. V horším případě prodávájí i hotové polotovary 🙁

      Odpovědět
  • Zora
    15. 4. 2021 v 23:50

    Dobrý deň, ja by som sa chcela spýtať, že či mi bude vrchna vrstva aj keď tu kyslú smotanu dám na už vychladeny cheesecake a dám schladiť bez pečenia. Mám už totiž koláč v chladničke a pozabudla som na to. Ďakujem

    Odpovědět

Zanechte komentář