Menu
Cheesecaky

Makový cheesecake

Makové nemusí být jen koláče nebo buchty, mák se dá propašovat i do cheesecaku. A když už se řekne makový cheesecake, tak jsem použila mák nejen do náplně, ale i do základu koláče. Vynechala jsem klasickou sušenkovou vrstvu a nahradila jsem ji makovým korpusem. Takže by se dalo říct, že je to tak trochu dort, i když já ho vnímám spíše jako koláč.

Pokud podle mě už delší dobu pečete, tak víte, že na cheesecake používám výhradně čerstvý sýr (cream cheese), nikoliv tvaroh. Nic proti tvarohu, ale obsahuje více vody, má jinou chuť i texturu. Pokud ho použijete, cheesecake nikdy nebude chutnat stejně jako se sýrem. Na druhou stranu mák vnímám podobně jako tvaroh jako typicky českou surovinu a byla bych v tomto případě ochotná i přimhouřit oko 🙂

VIDEO POSTUP K CELÉMU RECEPTU NAJDETE NA MÉM INSTRAGRAMU.

Makový cheesecake

(průměr 23 cm)

Makový základ:

Prosátou mouku smíchejte s práškem do pečiva a mletým mákem. Vejce prošlehejte s cukrem, pak přidejte olej a citronovou kůru. Střídavě přidávejte směs mouky a mléka, dobře promíchejte.

Těsto nalijte do formy o průměru 23 cm, jejíž dno jste vyložili papírem na pečení. Pečte v troubě vyhřáté na 170 stupňů (horní/dolní ohřev) asi 15 minut. Nechte vychladnout ve formě.

Sýrová náplň:

  • 600 g čerstvého sýra (cream cheese) typu Philadelphia
  • 120-140 g cukru krupice
  • 3 vejce „M“
  • 50 ml smetany ke šlehání 33%
  • 2 lžíce mletého máku Dr. Oetker

Sýr s cukrem promíchejte (nešlehejte) do hladka, pak po jednom přidejte vejce, následně mák a smetanu. Směs nalijte na předpečený makový základ a dejte péct do trouby vyhřáté na 150 stupňů (horní/dolní ohřev) asi na 50-60 minut, až náplň zpevní.

TIP – Suroviny na sýrovou náplň vyndejte s předstihem z lednice, aby měly stejnou pokojovou teplotu.

Smetanová vrstva:

  • 250 g zakysané smetany 16-18%
  • 1 sáček Vanilkového cukru Dr. Oetker

Smetanu promíchejte s cukrem a rozetřete na předpečený cheesecake. Dejte ještě na 15 minut zapéct do trouby.

Po upečení nechte cheesecake chvilku zchladnout, pak ostrým nožem odřízněte koláč od formy, aby při chladnutí nepraskal. Po úplném vychladnutí dejte do lednice a nechte alespoň několik hodin vychladit, ideálně přes noc. Teprve pak vyjměte z formy a servírujte.

12 Comments

  • Kateřina
    14. 3. 2024 v 19:58

    Pane bože vy jste mi udělala takovou radost ten miluje manzel ten bude šťastnej 🙏😃❤️
    Můžu se zeptat jakou značku sýra jste použila prosím ?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      15. 3. 2024 v 10:15

      Tak to jsem moc ráda 🙂 používám buď přímo Philadelphii nebo cream cheese z Penny či Lidlu 🙂

      Odpovědět
  • Jana B.
    15. 3. 2024 v 13:34

    Hezký den! Zrovna jsem se šla kouknout co vše koupit na mrkvovo-ořechový cheesecake, byť ho mám prakticky v hlavě už 🙂 a vidím novinku! KRÁSA ! hned zítra udělám na mou rodinnou dámskou jízdu tento makový 🙂 Děkuji a krásný víkend! <3

    Odpovědět
  • Šárka
    16. 3. 2024 v 19:47

    Výtečné, moc děkuji za recept! Já osobně rozhodně preferuji tvaroh nad sýrem, takže i náplň byla především tvarohová a se smetanovým vrškem výborně ladilo. Budu péči pravidelně 🙂

    Odpovědět
  • Lucie
    1. 4. 2024 v 16:59

    Mamča měla narozeniny a protože makový cheesecake miluje,bylo jasné,co upeču. A tento je opravdu vynikající! Vláčný,tak akorát sladký .. do sýrové náplně jsem dala o lžíci víc máku, vršek posypala celým mákem .. opět velký dík za skvělý recept ! 🙃

    Odpovědět
  • Natália
    3. 4. 2024 v 0:35

    Dobrý deň,
    skúšala som ho piecť na Veľkú noc a je neskutočný 👌🙂
    Ďakujem krásne za recept🌷
    Neviem,kde som urobila chybu,ale pri krájaní som mala korpus veľmi vodnatý (vytekala akoby taká šťava 🫣😔)
    Prosím,neviete poradiť prečo?🙏

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 4 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ