Menu
Bábovky a chlebíčky

Makový chlebíček s višněmi a cuketou

Určitě si říkáte, že jsem jako pejsek s kočičkou, co pekly dort a nacpaly do něj vše, co jim přišlo pod ruku. No, trochu pravdy na tom bude 🙂 Musím uznat, že kombinace máku, višní a cukety není zrovna obvyklá, jenže tenhle chlebíček měl být původně úplně jiný. Základem všeho byla samozřejmě cuketa, kterých má většina z nás tak nějak nadbytek a pořád vymýšlíme, co z nich připravit nového 🙂

Takže, … původně jsem chtěla upéct ořechový chlebíček s cuketou. Pak jsem si ale uvědomila, že ořechy používám ve svých receptech dost často, zvlášť v poslední době, a rozhodla se pro mák. Cuketa ho hezky zvláční a když ji oloupete a nepřiznáte, nikdo to nepozná 🙂 A aby to nebyl jen obyčejný makový chlebíček, chtěla jsem ho nějak vylepšit. Jaká náhoda, že v lednici byla načatá sklenice s višňovým kompotem. 

Chlebíček je díky cuketě krásně vláčný s plnou makovou chutí. Višně jsou lehce nakyslé a příjemně chlebíček osvěží. Chuťově by se hodily třeba i meruňky nebo švestky. Rozhodně nemusíte mít strach, špatně jako pejskovi s kočičkou Vám po něm určitě nebude 🙂

Na malou chlebíčkovou formu (cca 25 x 10 cm) si připravte:

130 g polohrubé mouky

100 g mletého máku

1 lžička skořice

1 lžička prášku do pečiva

špetka jedlé sody

2 vejce

80-90 g třtinového cukru

65 g rostlinného oleje

150 g jemně nastrouhané cukety

cca 150 g kompotovaných višní (švestek nebo meruněk)

Připravte si menší chlebíčkovou formu (cca 25 x 10 cm), kterou vymažte a vysypte. Troubu předehřejte na 170 stupňů.

V misce smíchejte mouku, mák, skořici, prášek do pečiva a jedlou sodu. Odložte stranou.

V jiné misce společně vyšlehejte vejce s třtinovým cukrem do pěny, pak pomalu zašlehejte olej. Vmíchejte moučnou směs, pak nastrouhanou cuketu. Dobře promíchejte a lehce prošlehejte. 

Asi polovinu směsi nalijte do formy, do těsta rovnoměrně rozložte višně a zalijte zbytkem těsta. Pokud použijete větší ovoce jako třeba meruňky, nakrájejte je na menší kousky.

Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 30-40 minut, ke konci můžete teplotu snížit na 150 stupňů. Pomocí špejle si ověřte, zda je chlebíček propečený. Nechte chvilku vychladnout, pak vyklopte na chladicí mřížku. 

Vytisknout recept

10 Comments

  • Aďka
    9. 9. 2016 v 20:28

    Rada sa nechám inšpirovať, cukiny nie je nikdy dosť 🙂
    Pekný víkend,
    A.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      11. 9. 2016 v 17:29

      Děkuji 🙂 to moc ráda slyším.

      Odpovědět
  • Jana
    2. 3. 2018 v 10:06

    Dobry den, myslite ze by sla cuketa nahradit strouhanym jablkem? Mate krasny blog, kdyz mam spatnou naladu, chodim se sem k vam potesit 🙂 J.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 3. 2018 v 9:14

      Ano, myslím, že by šla cuketa nahradit jablky. Jen pokud jsou hodně sladká, ubrala bych trochu cukru 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    5. 12. 2018 v 7:06

    Dobrý den Míšo, opět vynikající recept, u nás velmi oblíbený….cuketu jsem nahradila jablky , které jsem nastrouhala na jemno, a je to vynikající vláčný moučník, cukr jsem ubrala jen na 80 gramů a vše vyvážené! Děkuji a těším se na další skvělé recepty…..Vlaďka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 12. 2018 v 7:39

      Vlaďko, díky 🙂 jablka jsou dobrá alternativa, zvláště teď v zimě a tím, že jsou na rozdíl od cukety sladká, není třeba tolik cukru 🙂

      Odpovědět
  • Veronika
    20. 6. 2022 v 12:33

    Dobrý den, dotaz – nastrouhané cukety do těsta i s vodou nebo je mám vyzdimat? Vejce s cukrem do pěny jako když se sleha na piskot? Ne jen tak halabala metlickou jako když se dělají muffiny? Děkuji 😊

    Odpovědět
    • Míša Landová
      20. 6. 2022 v 19:40

      Pokud je vody z cukety hodně, můžete lehce vymačkat. Vejce do husté pěny, já dělám piškot z oddělených vajec, ale určitě to bude chtít více, než jako do muffinů.

      Odpovědět
  • Veronika
    20. 6. 2022 v 21:32

    My dělávame ten nahrivany jak se nemusí oddělovat vejce.. každopádně chlebicek upeceny.. je výborný, vlacny. Dělala jsem s merunkami, pěnu hustou a ždímat nakonec nebylo co 😅 Další bod pro Vás! Výborný! I moje mala Italka si dala. (druhá ne, ta radši ten Parizak 😂) Tady na mak nejsou zvykli a ani není snadné ho sehnat. Ale snažím se, chtela bych, aby tyhle chutě znaly. Tak moc zdravím, dekuju za odpověď a hezky večer.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      21. 6. 2022 v 8:11

      Děkuji 🙂 ano, s mákem je to v zahraničí těžké, někde je dokonce i zakázaný … velká škoda 🙂

      Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ