Určitě si říkáte, že jsem jako pejsek s kočičkou, co pekly dort a nacpaly do něj vše, co jim přišlo pod ruku. No, trochu pravdy na tom bude 🙂 Musím uznat, že kombinace máku, višní a cukety není zrovna obvyklá, jenže tenhle chlebíček měl být původně úplně jiný. Základem všeho byla samozřejmě cuketa, kterých má většina z nás tak nějak nadbytek a pořád vymýšlíme, co z nich připravit nového 🙂
Takže, … původně jsem chtěla upéct ořechový chlebíček s cuketou. Pak jsem si ale uvědomila, že ořechy používám ve svých receptech dost často, zvlášť v poslední době, a rozhodla se pro mák. Cuketa ho hezky zvláční a když ji oloupete a nepřiznáte, nikdo to nepozná 🙂 A aby to nebyl jen obyčejný makový chlebíček, chtěla jsem ho nějak vylepšit. Jaká náhoda, že v lednici byla načatá sklenice s višňovým kompotem.
Chlebíček je díky cuketě krásně vláčný s plnou makovou chutí. Višně jsou lehce nakyslé a příjemně chlebíček osvěží. Chuťově by se hodily třeba i meruňky nebo švestky. Rozhodně nemusíte mít strach, špatně jako pejskovi s kočičkou Vám po něm určitě nebude 🙂
Na malou chlebíčkovou formu (cca 25 x 10 cm) si připravte:
130 g polohrubé mouky
100 g mletého máku
1 lžička skořice
1 lžička prášku do pečiva
špetka jedlé sody
2 vejce
80-90 g třtinového cukru
65 g rostlinného oleje
150 g jemně nastrouhané cukety
cca 150 g kompotovaných višní (švestek nebo meruněk)
Připravte si menší chlebíčkovou formu (cca 25 x 10 cm), kterou vymažte a vysypte. Troubu předehřejte na 170 stupňů.
V misce smíchejte mouku, mák, skořici, prášek do pečiva a jedlou sodu. Odložte stranou.
V jiné misce společně vyšlehejte vejce s třtinovým cukrem do pěny, pak pomalu zašlehejte olej. Vmíchejte moučnou směs, pak nastrouhanou cuketu. Dobře promíchejte a lehce prošlehejte.
Asi polovinu směsi nalijte do formy, do těsta rovnoměrně rozložte višně a zalijte zbytkem těsta. Pokud použijete větší ovoce jako třeba meruňky, nakrájejte je na menší kousky.
Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 30-40 minut, ke konci můžete teplotu snížit na 150 stupňů. Pomocí špejle si ověřte, zda je chlebíček propečený. Nechte chvilku vychladnout, pak vyklopte na chladicí mřížku.
Vytisknout recept |
12 Comments
Aďka
9. 9. 2016 v 20:28Rada sa nechám inšpirovať, cukiny nie je nikdy dosť 🙂
Pekný víkend,
A.
Víkendové pečení
11. 9. 2016 v 17:29Děkuji 🙂 to moc ráda slyším.
Jana
2. 3. 2018 v 10:06Dobry den, myslite ze by sla cuketa nahradit strouhanym jablkem? Mate krasny blog, kdyz mam spatnou naladu, chodim se sem k vam potesit 🙂 J.
Víkendové pečení
3. 3. 2018 v 9:14Ano, myslím, že by šla cuketa nahradit jablky. Jen pokud jsou hodně sladká, ubrala bych trochu cukru 🙂
Unknown
5. 12. 2018 v 7:06Dobrý den Míšo, opět vynikající recept, u nás velmi oblíbený….cuketu jsem nahradila jablky , které jsem nastrouhala na jemno, a je to vynikající vláčný moučník, cukr jsem ubrala jen na 80 gramů a vše vyvážené! Děkuji a těším se na další skvělé recepty…..Vlaďka
Víkendové pečení
5. 12. 2018 v 7:39Vlaďko, díky 🙂 jablka jsou dobrá alternativa, zvláště teď v zimě a tím, že jsou na rozdíl od cukety sladká, není třeba tolik cukru 🙂
Veronika
20. 6. 2022 v 12:33Dobrý den, dotaz – nastrouhané cukety do těsta i s vodou nebo je mám vyzdimat? Vejce s cukrem do pěny jako když se sleha na piskot? Ne jen tak halabala metlickou jako když se dělají muffiny? Děkuji 😊
Míša Landová
20. 6. 2022 v 19:40Pokud je vody z cukety hodně, můžete lehce vymačkat. Vejce do husté pěny, já dělám piškot z oddělených vajec, ale určitě to bude chtít více, než jako do muffinů.
Veronika
20. 6. 2022 v 21:32My dělávame ten nahrivany jak se nemusí oddělovat vejce.. každopádně chlebicek upeceny.. je výborný, vlacny. Dělala jsem s merunkami, pěnu hustou a ždímat nakonec nebylo co 😅 Další bod pro Vás! Výborný! I moje mala Italka si dala. (druhá ne, ta radši ten Parizak 😂) Tady na mak nejsou zvykli a ani není snadné ho sehnat. Ale snažím se, chtela bych, aby tyhle chutě znaly. Tak moc zdravím, dekuju za odpověď a hezky večer.
Míša Landová
21. 6. 2022 v 8:11Děkuji 🙂 ano, s mákem je to v zahraničí těžké, někde je dokonce i zakázaný … velká škoda 🙂
Šárka
6. 8. 2024 v 15:24Perfektní moučník, velmi děkuji. Nevěřila bych, že takto suprově cuketu využiji🙂
Míša Landová
6. 8. 2024 v 20:03Díky 🙂
Průměrné hodnocení z 1 recenzí:
5