Mák a tvaroh je osvědčená kombinace a já už dlouho přemýšlela nad tím, jak tyhle dvě suroviny spojit do jedné buchty. Na koláči to žádná věda není, prostě dáte vedle sebe dvě náplně, ale do těsta to chtělo pár experimentů. Nakonec se mi to podařilo a s výsledkem jsem nad míru spokojená. Chlebíček je díky tvarohu nádherně vláčný, lehce nakyslý a citronová poleva mu dodává ten správný šmrnc 🙂
Příprava není vůbec složitá a pokud nemáte doma formu na chlebíček, klidně použijte formu na bábovku nebo menší pekáček. Do těsta jsem použila citronovou kůru Finesse od Dr. Oetkera, která ho krásně ovoní. Můžete samozřejmě strouhnout i čerstvý citron (ideálně bio) nebo použít citronový olej. Na polevu se skvěle hodí jemný pudrový cukr, který ve spojení s citronovou šťávou vytvoří hladkou a jemnou polevu.
Tak co, máte radši mák nebo tvaroh? 🙂
Makový chlebíček s tvarohem a citronovou polevou
Těsto na chlebíček:
- 4 vejce
- 160 g cukru krupice
- 80 g rostlinného oleje
- 250 g tvarohu ve vaničce
- 50 g zakysané smetany
- 160 g polohrubé mouky
- 90 g mletého máku Dr. Oetker
- 1 sáček Kypřícího prášku s vinným kamenem Dr. Oetker
- 1 sáček Citronové kůry Finesse Dr. Oetker
- máslo a mouka na vymazání a vysypání formy (nebo kousek papíru na pečení)
Chlebíčkovou formu o velikosti 30×11 cm vymažte máslem a vysypte moukou (hrubou, polohrubou) nebo vyložte kouskem papíru na pečení.
Vejce vyšlehejte s cukrem do husté pěny, pak po částech zašlehejte olej. Prosátou mouku smíchejte s práškem do pečiva a citronovou kůrou. Při nízkých otáčkách vmíchejte střídavě moučnou směs a tvaroh se zakysanou smetanou, nakonec přidejte mletý mák. Těsto dobře stěrkou promíchejte a nalijte do připravené formy.
Dejte péct do trouby vyhřáté na 160 st. (horkovzduch) asi na 30-40 minut. Špejlí si ověřte, zda je těsto dostatečně propečené. Po vyjmutí z trouby nechte chlebíček lehce zchladnout ve formě, teprve pak opatrně vyklopte na chladicí mřížku.
Citronová poleva:
- 100 g jemného práškového cukru
- 20 g citronové šťávy
- 1 lžíce nemletého máku na ozdobu
Cukr prosejte do misky a zalijte horkou citronovou šťávou. Vymíchejte do hladké konzistence a nalijte na vychladlý chlebíček. Těsně před zatuhnutím polevy posypte mákem.
30 Comments
Alena Jírová
8. 4. 2023 v 12:14Děkuji za recept, úplně jste se mi s nim dnes trefila do chuti. Je výborný, jako všechno od vás
Míša Landová
10. 4. 2023 v 20:58Tak to moc ráda čtu 🙂 díky.
Hanka
13. 4. 2023 v 13:04Dobrý den, dnes upečeno, ukládám do oblíbených receptů. Ta poleva se k tomu skvěle hodí. Díky moc 🙂
Míša Landová
13. 4. 2023 v 20:29Tak to moc ráda slyším 🙂
Ilona
15. 4. 2023 v 19:32Díky za báječný recept. Mák a tvaroh u nás milujeme. Pekla jsem v bábovkove formě. Neměla jsem zakysanou smetanu, takže více tvarohu a v pohodě. Rozhodně budu peci často.
Míša Landová
16. 4. 2023 v 20:01Skvělé, moc díky 🙂
Katka
17. 4. 2023 v 16:42Tady k Vám, Míšo, chodím na jistotu, upečeno, snězeno, mňam. Děkuji za další skvělý recept.
Přeji krásné jarní dny.
Katka
Míša Landová
18. 4. 2023 v 9:45Katko, děkuji 🙂
Helena
17. 4. 2023 v 22:03Z receptu jsem nadšená. Vyladĕný, vláčný. Pekla jsem v koláčové formĕ, abychom si víc užili citronové polevy😃. Díky.
Míša Landová
18. 4. 2023 v 9:47Heleno, moc děkuji, s tou polevou je to dobrý fígl 🙂
Věra
19. 4. 2023 v 6:29Děkuji za recept! Chlebíček je vynikající.
Míša Landová
19. 4. 2023 v 9:15Díky, jsem moc ráda, že se u vás těší takové oblibě 🙂
JANA PETERKOVA
25. 4. 2023 v 13:59Míšo ta šťáva z citronu se cedí,nebo ne. A dá se koupit citronová šťáva. Poraďte. Děkuji JANA.
Míša Landová
26. 4. 2023 v 16:52Pokud tam máte kousky, tak můžete přecedit. Myslím, že je lepší vymačkat čerstvý citron 🙂
Pavla
1. 5. 2023 v 11:51Hezky svatecni den. Recept vypada nadherne, ale potrebovala bych ho bezlepkovy. Myslite, ze bych misto polohrube mouky mohla pouzit ryzovou? Dekujo
Míša Landová
2. 5. 2023 v 14:08Jediná moje rada je, vyzkoušejte to 🙂 já osobně s tím zkušenost nemám.
Drahomíra
9. 5. 2023 v 23:55Milá Míšo, doposud jsem nejedla lahodnější „makovec“.Je chuťově luxusní(tak jako vše od Vás).
Myslíte, že by stejný rcp. šel použít na makový dort? Na Vašem blogu jsem makový bezlepkový našla, ten jsem ještě jsem nezkoušela , ale makový chlebíček s tvarohem a citronovou polevou mě učaroval.Míšo, DÍKY ZA VÁS A VÁŠ PŘEKRÁSNÝ BLOG S FAMÓZNÍMI RECEPTY.
Míša Landová
10. 5. 2023 v 14:14Děkuji 🙂 pokud máte pocit, že mu bude ještě slušet krém, tak klidně udělejte jako dort.
Lucie
13. 5. 2023 v 14:58Děkujeme za výborný recept všem chlebíček moc chutnal, sotva ztuhla poleva …. už není😋💝
Míša Landová
13. 5. 2023 v 20:03Ani nevíte, jakou mám radost, že se stal chlebíček tak oblíbeným 🙂
Romana
16. 6. 2023 v 9:39Prosim Vas, do jak velke kolacove formy je tato davka testa? Predem diky!
A diky za zasobu skvelych receptu, jeste se mi nestalo, ze by se nejaky nepovedl 🙂
Romi
Míša Landová
18. 6. 2023 v 20:47Já jsem pekla jen v chlebíčkové formě, ale zkuste si to přepočítat pomocí objemu forem 🙂
olivenol
19. 8. 2023 v 12:16to je recept z apetitu
Míša Landová
20. 8. 2023 v 10:06Asi Vás zklamu, ale není, je to můj vlastní recept.
Míša
25. 8. 2023 v 17:18Vynikající, vláčný – moc doporučuji.
Míša Landová
25. 8. 2023 v 18:27Děkuji 🙂
Zdenka Veselá
10. 9. 2023 v 8:57Zdravím Míšo,
chlebíček jsem dělala k svátku pro dceru a měl velký úspěch.
Moc děkuji za skvělý recept.
Zdena
Míša Landová
10. 9. 2023 v 16:06Rádo se stalo 🙂
Hanka
14. 9. 2023 v 8:14Dobrý den.Nemam zkusenosti s koupenym mletym makem,melu si ho sama.Je prosim nejaky rozdil ve væze toho maku?Mam dat tu vahu,co si umelu?Dekuji
Míša Landová
14. 9. 2023 v 11:41Je úplně jedno, jestli si umelete mák doma nebo použijete kupovaný, v obou případech odvážíte stejné množství dle receptu 🙂
Průměrné hodnocení z 8 recenzí:
5