Menu
Bábovky a chlebíčky

Mandlový chlebíček s ořechy a sušeným ovocem

Každý rok na Velikonoce váhám, jestli si mám pořídit formu na beránka a až dosud jsem konstatovala, že ne. Jednak na trhu není moc velký výběr, buď jsou malé nebo naopak moc obrovské, a někteří beránci navíc vypadají po upečení dost děsivě 🙂 Ale hlavně už nemám na formy doma místo 🙂 A tak si peču „beránka“ do formy na chlebíček.

A dnes se s vámi o jeden skvělý recept podělím. Je to mandlový chlebíček plný ořechů a sušeného ovoce, které si můžete měnit dle libosti. Těsto se hodí i do formy na beránka, jen si pohlídejte, aby forma měla podobnou velikost (objem). Použít můžete ořechy vlašské, pekanové, ale třeba pistácie. Ze sušeného ovoce jsou skvělé meruňky, višně nebo třeba švestky.

Chlebíček je vynikající nejen hned po upečení, ale i další dny, takže si ho můžete upéct s předstihem. Já ho mám nejradši jen tak nebo s miskou bílého jogurtu, pokud jste ale milovníky čokolády, klidně si ho potáhněte čokoládovou polevou

Než se do něj pustíte, nezapomeňte si přečíst moje tipy dole pod receptem 🙂

Mandlový chlebíček s ořechy a sušeným ovocem

  • 170 g polohrubé mouky
  • 160 g moučkového cukru
  • 130 g mandlové mouky
  • 130 g másla
  • 4 vejce „M“
  • 1,5 lžičky prášku do pečiva
  • 130 g smetany ke šlehání 33%
  • 100 g ořechů (vlašské, pekanové, mandle, pistácie)
  • 100 g sušeného ovoce (meruňky, višně, brusinky, švestky)
  • máslo a mouka na vymazání formy

V míse utřete lehce nahřáté máslo s cukrem do pěny, postupně přidejte jedno celé vejce a tři žloutky.  Následně vmíchejte prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva, mandlovou mouku, smetanu, sekané ořechy a ovoce. Dobře promíchejte.

Zbývající tři bílky vyšlehejte do sněhu a opatrně vmíchejte do těsta. Těstem naplňte chlebíčkovou formu o rozměru 30×11 cm (nebo třeba formu na beránka), předem vymazanou máslem a vysypanou moukou.

Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C (horní/dolní ohřev) asi 40-45 minut. Špejlí si ověřte, že je chlebíček propečený. Nechte chvilku chladnout ve formě, pak opatrně vyklopte na chladící mřížku.

MOJE TIPY:

  • máslo si lehce nahřejte, aby šlo dobře našlehat
  • na přípravu použijte skleněnou či porcelánovou mísu, také nahřátou, je lepší, než nerezová, která je hodně studená
  • vejce a žloutky přidávejte postupně a pozor, nesmí být studená, jinak by se vám máslo srazilo
  • nahřát si můžete i mouku, stačí pár minut v troubě
  • mandlovou mouku a vlažnou smetanu přidávejte na střídačku
  • ovoce a ořechy přisypte až na konec, klidně i posekané na menší kousky
  • úplně na závěr vmíchejte stěrkou po částech ušlehaný sníh
  • po upečení nechte chlebíček ve formě chladnout, teprve pak opatrně vyklopte
Video z přípravy receptu najdete tady – Mandlový chlebíček.

Na blogu najdete spoustu dalších receptů na chlebíčky či bábovky, které se skvěle hodí i do formy na beránka.

6 Comments

  • Hanka
    10. 4. 2023 v 8:44

    Moc dobrý, vláčným, akorat jsme ho dnes k snídani nakrojila, testo jsem dala do beránka 😊

    Odpovědět
  • Slávka
    22. 2. 2024 v 10:27

    Šla by polohrubá mouka nahradit mandlovou, (která už v receptu je), aby byl chlebíček čistě bezlepkový?
    Děkuji

    Odpovědět
  • Martina
    21. 3. 2024 v 16:27

    Milá Míšo, moc děkuji za Vaše „vytuněné“ recepty, včetně tohoto. Jsem sice amatérská a taky příležitostná cukrářka, nicméně s Vašimi recepty se mi daří dopracovat se ke zdárnému konci. V případě tohoto receptu se mi zdálo, že mě trochu ošidila špejle, střed beránka mohl být o něco víc propečený. Na špejle mám podezření, že ty, co se dají koupit u nás v obchodě, jsou z jakéhosi tvrdšího a hladšího dřeva. Na špízy se sice nelámou, ale těsto se na ně nelepí, ani když je polosyrové. Lze místo špejle použít kuchyňský teploměr? Mám ho k dipozici. Jakou teplotu bych v takovém případě měla mít ve středu beránka, aby byl beránek přesně tak, jak má být? Předem děkuji za odpověď a ještě jednou Vašemu blogu vysekávám hlubokou poklonu. Martina

    Odpovědět
    • Míša Landová
      23. 3. 2024 v 10:30

      Martino, moc děkuji a jsem ráda, že se pečení daří a hlavně baví 🙂 ano, někdo používá na ověření jehlici, já mám takovou přímo od Tescoma. Nicméně obvykle sázím spíše na tu dřevěnou nebo obyčejné párátko. U pečení jsem se nikdy nesetkala, že by se ověřovala teplota uvnitř, to platí spíše asi pro maso 🙂

      Odpovědět

Průměrné hodnocení z 1 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ