Menu
Bábovky a chlebíčky

Ořechová bábovka

Také máte rádi sladké snídaně? Nebo si dopřejete kousek sladkého spíš k odpolední kávě? Já můžu oboje 🙂 ke snídani mám ráda „kus buchty“, odpoledne nepohrdnu nějakým dortíkem. Ať už to máte jakkoliv, tahle bábovka se hodí pro obě možnosti. Je krásně vláčná, voňavá a plná ořechů. 

S přípravou potěším i ty lenivější pekařky, které neradi oddělují bílky od žloutků. Vejce se šlehají celá a postupně se přidává vše do jedné mísy. Přestože si většina lidí neumí představit bábovku bez másla, já radši používám olej. Bábovka je s ním dle mého názoru více nadýchaná a jemná. 

Tentokrát jsem těsto rozdělila do několika menších „báboviček“, které jsem si před časem pořídila a ještě nebyl čas je vyzkoušet. Klidně ale použijte klasickou formu na bábovku nebo chlebíček

Ořechová bábovka (středně velká forma):

100 g hladké mouky (pšeničné/špaldové)

50 g polohrubé mouky

2 lžičky prášku do pečiva

3 vejce, velikost M

130 g třtinového cukru

citronová kůra nebo pár kapek citronového oleje

80 g rostlinného oleje

150 g mletých vlašských ořechů

150 ml mléka

Troubu předehřejte na 180 stupňů, bábovkou formu vymažte a vysypte, jak máte ve zvyku. Já používám na vymazání směs oleje, tuku a mouky – viz. tip níže.

Obě mouky prosejte a smíchejte s práškem do pečiva. Vejce vyšlehejte při středním výkonu s cukrem do pěny, pak pomalu zašlehejte olej a přidejte citronovou kůru. 

Přisypte mleté ořechy, promíchejte. Pak střídavě přidejte mouku a mléko. Dobře promíchejte a nalijte do připravené formy. Těsto příliš nevyběhne do výšky, takže můžete bez obav naplnit do 3/4 formy. 

Dejte péct do vyhřáté trouby na 30-40 minut (v závislosti na velikosti formy). Špejlí si ověřte, že je bábovka propečená. Nechte ji chvilku chladnout ve formě, teprve pak překlopte na chladicí mřížku. 

Před servírováním můžete pocukrovat. Bábovka je skvělá hned po upečení, tak i další dny. 

TIP – Směs na vymazání formy

2 lžíce polohrubé mouky, 2 lžíce rostlinného oleje, 2 lžíce ztuženého tuku (změklého)

Všechno společně prošlehejte a směsí pomocí štětce vytřete celou formu. Zbytek směsi můžete uchovat v lednici pro další použití. 

inspirace z webu https://www.kikakitchen.com/

Vytisknout recept

16 Comments

  • Anonymní
    8. 3. 2018 v 12:04

    Hezký už prohřátý den, bábovičky jsou moc pěkné. Taky je peču pravidelně k snídani. Mám ráda malé formičky a mrzí mě, že bábovky s těch silikonových nejsou tak pěkné. Zkusím je vymazat vaší směsí třeba to půjde lépe. Mám i ty "cihlově" zbarvené i bílé ze silikomartu na ty jsem vysazená přeji si je pravidelně jako dárky. Pečete úžasné dobroty a naučila jste mě Makronky. děkuji Radka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 3. 2018 v 14:07

      Radko, děkuji za milý komentář 🙂 já používám silikonové formy jen za studena, na pečení s nimi nemám dobře zkušenosti 🙂 jinak mám také ráda mini verze. Zkuste formy od nordic ware, ty jsou vyklápět krásně a mají spousty malých báboviček 🙂

      Odpovědět
  • alice2
    6. 4. 2018 v 8:44

    Dobrý den Míšo,bábovičky vypadají úžasně a jako vše od vás budou jistě báječně chutnat:-) a určitě mne zaujaly pojetím v různých velikostech. Mám tedy zvídavý dotaz,kde se dá takový plech na bábovky koupit? Googlila jsem bohužel neúspěšně. Předem mockrát děkuji za vaši laskavou odpověď a těším se na vaše další skvosty. Krásný jarní víkend. Alena

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 4. 2018 v 14:31

      Alice, zdravím Vás a děkuji 🙂 tohle není plech, já pekla v malých samostatných bábovkách různých rozměrů 🙂 koupila jsem v Ikea a něco v Orionu. Nicméně dají se koupit i plechy, kde je více menších bábovek, nabízí je firma Nordic Ware, která má mimochodem nádherné i klasické bábovkové formy. Tak mrkněte 🙂 Pěkný víkend.

      Odpovědět
  • alice2
    6. 4. 2018 v 14:53

    Míšo, mnohokrát děkuji za vysvětlující odpověď. Tak to jsem byla s uvažováním úplně mimo. Ráda se podívám. Máte bábovičky úžasné. Ať se daří a také krásný víkend. Alena

    Odpovědět
  • Anonymní
    13. 10. 2019 v 8:21

    Dobrý den, bábovku jsem pekla a je skvělá. Mám zkušenosti, že ořechová bábovky bývají občas suché, ale tahle byla výborná i druhý a třetí den. Moc děkuji za recept, Bára

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 10. 2019 v 18:22

      Tak to mě moc těší, děkuji.

      Odpovědět
  • Pavla
    5. 4. 2021 v 12:07

    Dobrý den, bábovka je výborná. Přidala jsem trochu rumu 🙂
    První bábovka, která se mi povedla bez problémů vyklopit.

    Odpovědět
  • Věra
    2. 4. 2022 v 6:35

    Vyzkoušeno, byla jsem doma pochvålena. Chutná a vláčná. Děkuji za recept.

    Odpovědět
  • Šárka
    14. 9. 2022 v 21:36

    Dobrý den, zítra se na bábovku moc těším. Pro jistotu, mohu vše míchat robotem nebo mouku/mléko raději promíchávat stěrkou či metličkou? Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      15. 9. 2022 v 12:09

      Já obvykle vmíchávám mouku stěrkou, ale je tu prášek do pečiva, takže to půjde i robotem 🙂

      Odpovědět
      • Šárka
        25. 9. 2022 v 12:23

        Použila jsem ruční hnětač a úplně v pohodě. Bábovka velmi dobrá! Děkuji, jako obvykle 🙂

        Odpovědět
  • Eva
    9. 10. 2023 v 22:13

    Dobrý den,chtěla by jsem se zeptat,kde kupujete citronovy olej.Ja jsem všude našla pouze do aromatických lamp,nebo masážní.Diky.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      13. 10. 2023 v 19:44

      Používám citronový olej od značky JUST, je dostupný prostřednictvím jejich prodejců. Bohužel podle nové legislativy EU musí být na obalu uvedeno, že není na vnitřní použití, proto jsem odkaz na něj z blogu zrušila. Nicméně sama už ho několik let používám a bez problémů. Jen se musí dávkovat po kapkách a vždy jen do jídla, nikoliv přímo do úst 🙂

      Odpovědět

Průměrné hodnocení z 1 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ