Skvělý dezert do hodiny na stole
Ano, troufám si říct, že tuhle roládu zvládnete připravit a servírovat do hodiny. Roláda má totiž na rozdíl třeba od korpusu tu výhodu, že je za pár minut upečená, i vychladlá. A pokud použijete krém ze surovin přímo z lednice, které není třeba nijak předem připravovat, můžete oslnit třeba narychlo ohlášenou návštěvu. Samozřejmě je vždy lepší, nechat roládu pár hodin odležet, ale v nouzi nejvyšší je vše povoleno 🙂
Na kokosovoou verzi bezé rolády jsem se chystala dlouho a musím říct, že mě velmi příjemně překvapila. Vždy jsem dělala bezé jen z ořechů, mandlí či pistácií a kokos mě, ani nevím proč, nějak odrazoval. Velká chyba, pokud máte rádi kokos, v bezé je skvělý. V kombinaci se smetanou a malinami dokonalé spojení.
Protože takhle roláda vznikala přesně tak rychle, jak píšu v úvodu, nebyl prostor na časově náročnější krém jako třeba má oblíbená šlehaná ganache. A tak jsem tam prostě vrazila všemi oblíbené (nebo nenáviděné?) mascarpone se šlehačkou. Nicméně mám raději jeho odlehčenou verzi (nemyslím dietně, ale konzistenčně), kde je mascarpone mnohem méně než smetany a funguje v podstatě jen jako takový stabilizátor.
Volba malin byla jasná, jednak je mám radši než třeba jahody, ale hlavně se dají bez problému použít i mražené. Dokonce bych řekla, že v dortu či roládě jsou mražené i lepší. Nehledě na fakt, že je můžete mít po ruce celoročně a odpadá shánění po všech obchodech. Mražené maliny vám zároveň skvěle poslouží při stáčení rolády. Pokud je totiž naskládáte po celé delší straně, bude se vám roláda mnohem lépe stáčet 🙂
Nezapomeňte mrknout na moje TIPY pro přípravu rolády níže pod receptem a VIDEO postup k celému receptu na mém INSTAGRAMU.


Kokosová roláda s malinami – RECEPT
Kokosový bezé plát
- 150 g bílků
- 100 g cukru krupice
- 45 g hladké mouky
- 40 g jemně strouhaného kokosu
Bílky vyšlehejte za postupného přidávání cukru do pevného sněhu. Stěrkou vmíchejte prosátou mouku a následně i kokos. Těsto rozetřete na plech (40×30 cm) vyložený papírem na pečení a přes sítko lehce posypte moučkovým cukrem.
Pečte v troubě vyhřáté na 220 stupňů (horní/dolní ohřev) asi 7-9 minut. Ihned po upečení otočte plát i s papírem na lehce pomoučněný čistý arch papíru, není třeba stáčet za horka. Teprve až po úplném vychladnutí papír z plátu opatrně sloupněte.


Smetanový krém
- 250 g smetany ke šlehání 33%
- 100 g mascarpone
- 1-2 lžíce cukru krupice (lze i vynechat)
Všechny suroviny společně pozvolna vyšlehejte do krému a ihned použijte.
Dokončení rolády
- hrst mražených malin (možno i čerstvé)
Smetanový krém rozetřete rovnoměrně na roládový plát (na tu stranu, ze které jste sloupli papír). Na delší stranu poskládejte vedle sebe maliny a malou část „rozdrobte“ na zbytek krému. Pomocí papíru roládu zatočte a dobře utáhněte. Zabalenou v papíru ji dejte do lednice na několik hodin vychladit, ideálně spojem rolády dolů 🙂
Vychlazenou roládu krájejte vroubkovaným nožem, po každém řezu nezapomeňte nůž otřít. Před servírováním můžete lehce pocukrovat.


TIPY na roládu
- použijte rovný plech bez okrajů, těsto se bude lépe roztírat
- plech potřete lehce tukem (máslo, olej), pak teprve polože papír na pečení, krásně přilne
- těsto roztírejte dlouhými tahy, plechem si dle potřeby otáčejte
- vrstva těsta musí být rovnoměrná a mít pravidelný tvar (čtvrtek, obdélník)
- roládové pláty pečete krátce, ale při vyšší teplotě, aby nebyly vysušené
- na roztírání těsta i krému je skvělá paleta nebo cukrářský nůž
- roládu zabalte a utáhněte pomocí papíru na pečení
- stočenou roládu (spojem dolů) nechte zabalenou v lednici několik hodin odležet
- roládu krájejte vroubkovaným nožem dlouhými tahy jako pilkou, netlačte na roládu

7 Komentáře
Tereza
2. 2. 2025 v 9:31Hezký den, Míšo,
moc Vám děkuji za tento recept, nikdy jsem nebyla úplně fanoušek rolád, ale tahle, ta je naprosto fantastická! Kombinace kokosu, šlehačky a malin to je prostě blaho na jazyku.
Už se těším na další recepty.
Míša Landová
2. 2. 2025 v 16:51Milá Terezo, tak to jsem moc ráda, že jste dala roládě šanci 🙂
Lucie
2. 2. 2025 v 18:41Fantastická roláda, kterou díky krásnému postupu zvládne každý a kdo jen trochu váhá – zahoďte obavy a pusťte se do ní. Odměnou vám bude krásná a mooc dobrá roláda, která udělá parádu.
Místo malin sem použila borůvky a už teď se těším na léto, protože jí úplně vidím plněnou ostružinami ze zahrádky. Dííky za recept 😇
Míša Landová
3. 2. 2025 v 11:32Lucie, moc děkuji za krásnou recenzi 🙂
Martina
9. 2. 2025 v 16:52Dobrý den, Míšo,
mockrát díky za vynikající recept. Roládu jsem zkusila upéct přesně podle Vašeho, krásně rozepsaného, postupu. Pečící papír z ní šel bez problému odtrhnout, těsto při stáčení rolády vůbec nepraskalo. Smetanový krém výborně chuťově ladil s kokosovým těstem. Místo malin jsem zkusila použít mražené višně a výsledný výrobek neměl chybu. Roláda byla krásně nadýchaná, vláčná, prostě vynikající! Určitě jsem ji nepekla naposledy.
Přeju hodně úspěchů a těším se na další Vaše recepty, které moc ráda zkouším 🙂
Míša Landová
10. 2. 2025 v 8:50Milá Martino, moc děkuji za vyčerpávající komentář 🙂 a díky i za Vaši důvěru v mé recepty.
Kira
15. 2. 2025 v 20:09Tak jsem si díky Vám troufla na svou první roládu. Naprosto famózní, jemné, ne moc sladké, vyvážené chutě, nejradši bych ji snědla celou sama. Vaše recepty nikdy nezklamou! 🙂
Průměrné hodnocení z 4 recenzí:
5