Menu
Rolády, řezy, záviny

Vanilková roláda s malinami

Vím, že teď čerpáte nové recepty z mojí kuchařky, ale mě to přesto nedá a jeden rychlý a jednoduchý recept vám přidám i sem na blog. „Objednala“ si ho moje dcera, která miluje puding a „světlé buchty“, tedy přesný opak toho, co mám ráda já 🙂 Ale překonala jsem odpor, hlavně teda k pudingu, a pustila se do toho.

Piškotový plát jsem odlehčila mandlovou moukou, pudingový krém jsem vylepšila trochou mascarpone a samozřejmě pravou vanilkou. Jsem moc ráda, že se kromě „vanilínových“ cukrů dají koupit běžně už i ty opravdu vanilkové. A protože s čerstvým ovoce to teď není zrovna ideální, použila jsem mražené maliny. Pokud je mražené vmáčknete do krému, nerozmáčí se, udrží si tvar a jsou pěkně šťavnaté. Řekla bych, že i lepší, než čerstvé.

Tak jdeme na to !

Vanilková roláda s malinami (ca. 12 porcí)

Piškotový plát:

  • 4 vejce, odděleně
  • 70 + 30 g cukru krupice
  • 70 g hladké mouky
  • 30 g mandlové mouky (mletých mandlí)
  • citronová kůra

Troubu předehřejte na 195 stupňů, velký plech (ca. 40×30 cm) vyložte pečícím papírem.

Bílky vyšlehejte se 70 g cukru do pevného sněhu. Začněte šlehat samotné bílky při nižší rychlosti, až se vytvoří pěna, pak přisypte cukr a došlehejte. Žloutky krátce prošlehejte (promíchejte) se zbývajícím cukrem (30 g) a citronovou kůrou. Část sněhu přidejte ke žloutkům a opatrně promíchejte. Tuto směs nalijte do zbytku sněhu a dobře stěrkou zapracujte.

Přidejte prosátou mouku a následně mleté mandle. Dobře promíchejte a rozetřete na připravený plech. Dejte péct do vyhřáté trouby na 10-11 minut, až je plát hezky do zlatova. Mezitím si připravte čistý arch pečícího papíru, který lehce posypte moučkovým cukrem.

Po upečení nechte plát 2-3 minutky na plechu chladnout, pak ho stáhněte a otočte na připravený pocukrovaný papír. Nechte takto zcela vychladnout, teprve pak opatrně sloupněte papír.

Vanilkový krém:

  • 300 ml mléka (tučné, polotučné)
  • 1 vanilkový puding
  • 10 g vanilkového cukru (s pravou vanilkou)
  • 40 g cukru krupice
  • 60 g másla

Část mléka odlijte do hrnku a rozmíchejte v něm pudingový prášek s vanilkovým cukrem. Zbytek mléka dejte do rendlíku a přiveďte k bodu varu. Vlijte pudingový prášek a míchejte do zhoustnutí. Nechte 2-3 minuty provařit, pak vmíchejte cukr a dobře promíchejte.

Stáhněte z kamen a vmíchejte na kousky pokrájené máslo. Dobře to jde balonovou metličkou. Krém přelijte do misky, zakryjte fólií (položte ji přímo na krém) a dejte do lednice na několik hodin vychladit.

Dokončení:

  • 100 g mascarpone
  • mražené nebo čerstvé maliny

Piškotový plát položte na čistý arch pečícího papíru, nahoře by měla být ta strana, ze které jste sloupli papír.

Vychlazený vanilkový krém vyšlehejte do hladké konzistence, přidejte mascarpone a zašlehejte. Krém rozetřete rovnoměrně na piškotový plát a poklaďte kousky malin. Pomocí papíru roládu stočte a dobře utáhněte, aby v ní nebyly vzduchové bubliny. Zabalenou v papíru nechte v lednici do druhého dne rozležet.

Krájejte vroubkovaným nožem, po každém řezu nůž otřete. Před servírováním můžete lehce pocukrovat nebo přizdobit ušlehanou šlehačkou.

37 Comments

  • Gabriela Šenfeldová
    18. 10. 2020 v 17:45

    Dnes odzkoušeno, přidala jsem ještě kromě malin banán. A super vláčná. Akorát, že už není 😅🙈

    Odpovědět
    • Míša Landová
      18. 10. 2020 v 17:57

      Tak to byla rychlost, to se nestihla ani rozležet :))) ale hlavně že chutnala 🙂

      PS – ten banán je dobrý nápad 🙂

      Odpovědět
  • Nelly
    26. 10. 2020 v 16:44

    Moje prvni rolada!
    Dala jsem do ni mandarinky a je vyborna! Mate super recepty, jsem moc rada, ze jsem Vasi stranku nasla. 🙂

    Odpovědět
  • Adéla
    3. 2. 2021 v 14:38

    Dobrý den, myslíte, že bude krém fungovat i se smetanou ke šlehání místo mascarpone? Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      3. 2. 2021 v 15:01

      Pokud ji vyšleháte zvlášť a stěrkou pak vmícháte do krému, mělo by to jít.

      Odpovědět
  • Eva
    18. 5. 2021 v 12:40

    Dobrý den, Míšo chtěla jsem se zeptat zda by šel udělat krém mascarpone smetana vykapany jogurt a mražené maliny. Jedná se mi hlavně o ty mražené maliny. Zda mi nerozmoci ten krém.

    Děkuji chci udělat podobný dort.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      18. 5. 2021 v 13:46

      Do mascarpone se smetanou dávám mražené maliny běžně, i když tedy do dortu. Do jogurtu vyzkoušené nemám.

      Odpovědět
  • Sylva
    26. 5. 2021 v 15:46

    Dobrý den, Míšo,

    poslední dobou jsme si doma oblíbili Vaši bezé roládu s creme fraiche a višněmi, je prostě báječná a já ji dělám už po x-té! Teď si zrovna pročítám recept na roládu s vanilkovým krémem a malinami a napadá mě, jestli by se na dokončení místo mascarpone dala použít pravě creme fraiche.

    Díky moc za odpověď

    Sylva

    Odpovědět
    • Míša Landová
      26. 5. 2021 v 17:16

      Ano, použít by se určitě dalo, ale chuťově mi k pudingu ladí spíše to smetanové mascarpone. Creme fraiche už má celkem nakyslou chuť …

      Odpovědět
  • Sylva
    29. 5. 2021 v 21:46

    Vidíte, to mě vůbec nenapadlo. Nakonec jsem to to dilema vyřešila-upekla jsem klasickou piškotovou a do té dala creme fraiche se smetanou a na kousky jahody a je to vynikající. A aby toho nááááhodou nebylo málo, přidala jsem k roládě ještě tvarohové koláčky s povidly a drobenkou, které máte na blogu. Musela jsem si dva kousky na zítra uchovat, abych taky ochutnala….. prý jsou naprosto božské.
    Sylva

    Odpovědět
    • Míša Landová
      30. 5. 2021 v 7:50

      Ano, creme fraiche dobře ladí se smetanou a ovocem, dobrá volba 🙂 i když já bych raději sáhla po tom koláči :))

      Odpovědět
  • Lucka
    11. 9. 2021 v 20:44

    Dobrý večer, Míšo,
    mohu se zeptat, čím může být způsobeno, že mi plát při rolování místy praská? Děkuji 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      12. 9. 2021 v 18:58

      Těsto může být moc slabé či silné, případně není plát dostatečně vychladlý …

      Odpovědět
  • Lenka
    1. 12. 2021 v 15:53

    Dobrý den,prosím o radu ,mohla bych tento krém použít i dortu ,který má mít tvar sedícího mevidka ,hlavně jestli dobře vytuhme .,samozřejmě jen na plnění ,povrch bude sněhovou máslovy .Děkuji.Lenka

    Odpovědět
  • Eva
    17. 4. 2022 v 21:19

    Dobrý den, lze krem použit do dortu, který bude jednou proříznutý, tj. dvě piskotava patra? Pripadne lze nějak ztužit, aby krem držel? Děkuji.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      19. 4. 2022 v 10:25

      Tenhle krém není do dortu zrovna ideální, není příliš pevný. Volila bych raději jiný 🙂

      Odpovědět
  • Marie
    19. 7. 2022 v 11:24

    Paní Michalko, jak su stará a víc nemotorná tak se mi do rolád nechtělo, ale teď všechny ty motane za studena zvládám i pomalým tempem. Děkuji moc.

    Odpovědět
  • Lenka
    6. 12. 2022 v 19:48

    Dobrý večer Míšo,
    moc prosím o radu. Potřebuji na pátek upéct 4 rolady. Ve čtvrtek je všechny komplet nestihnu. Mohu je upéct ve středu a nebo ve středu udělat piškot a ve čtvrtek naplnit? Co bude, prosim, lepší?
    Děkuji moc a hezký večer, Lenka

    Odpovědět
  • Kristýna
    14. 2. 2023 v 21:19

    Roláda vypadá skvěle, určitě vyzkouším! Jen jsem se chtěla zeptat, jaký je rozdíl mezi rolováním ihned a až po naplnění? Liší se to s ohledem na suroviny v korpusu? Jsem popravdě zvyklá rolovat hned, tak se jen snažím rozptýlit obavy 😀

    Odpovědět
  • Šárka
    2. 10. 2023 v 11:42

    Dobrý den. Těsto na roládu už jsem zkoušela, výborné. Krém též, jen tedy bez mascarpone (neměla jsem ho a ani mi moc nechutná) a byl příliš řídký. Je to vlivem pudingu (byl to mix kukuřičný a bramborový škrob, toho ale jen snad 10 %) či právě vynecháním mascarpone? Děkuji za radu.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      2. 10. 2023 v 18:23

      Bramborový škrob není vhodný, nicméně nedokážu posoudit, jestli mohlo být na vině i tak malé množství. Mascarpone krém spíše zjemní, určitě díky němu krém nezhoustne. Ještě mě napadá, jestli jste nevařila puding příliš dlouho…

      Odpovědět
      • Šárka
        7. 10. 2023 v 17:17

        Dobrý den, vida, tak to mě nenapadlo, že jsem ho moc provařila. To by mohlo být ono! Děkuji, zkusím brzy opět 🙂

        Odpovědět
  • Andrea
    7. 10. 2023 v 15:16

    Dobrý den, všude čtu, že se rolády motají teplé, tato tedy nemusí? Byla by chyba to smotat hned? Bojím se, aby mi pak studená nepopraskala.. děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      9. 10. 2023 v 11:26

      Vždy záleží na receptu, ne všechny je potřeba stáčet za tepla. Tento se opravdu nemusí a bude krásně vláčný a pružný, když dodržíte vše podle postupu.

      Odpovědět
  • Andrea
    1. 4. 2024 v 11:12

    Vynikající, jemná,akorát sladká roláda!!! Děkuji moc Míšo, peču hodně podle Vašich receptů a vždy je to famózní 🥰

    Odpovědět
  • Iveta Rezková
    17. 4. 2024 v 9:18

    Dobrý den Míšo,
    rolada je výborná, vzdy se po ni jen zaprasi. Jen piskotove testo mám po upečení takové lepive. Nevíte, čím by to mohlo být? Peču na silikonovem platu od Silikomartu, dávku jsem si jen zvýšila na 6 vajec, 105g +45g cukru,… Děkuji. Přeji hezký den

    Odpovědět
    • Míša Landová
      17. 4. 2024 v 18:26

      A máte to lepivé na které straně?

      Odpovědět
      • Iveta Rezková
        19. 4. 2024 v 15:52

        Na vrchní straně.

        Odpovědět
        • Míša Landová
          20. 4. 2024 v 10:29

          A otáčíte po upečení na čistý papír? Zkuste ho místo cukru poprášit moukou a podložit při chladnutí mřížkou…

          Odpovědět
          • Iveta
            22. 4. 2024 v 16:57

            Ano, dávám ho na čistý arch pečícího papíru, poprašuji moukou. Ještě zkusím při chladnutí mřížku. Děkuji 🙂

  • Eva
    18. 4. 2024 v 20:40

    Dobry vecer, muzu vynechat mandle a nahradit je moukou? Neteř ma alergii na ořechy.. moc dekuji.

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 1 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ