Menu
Rolády, řezy, záviny

Vanilková roláda s malinami

Vím, že teď čerpáte nové recepty z mojí kuchařky, ale mě to přesto nedá a jeden rychlý a jednoduchý recept vám přidám i sem na blog. „Objednala“ si ho moje dcera, která miluje puding a „světlé buchty“, tedy přesný opak toho, co mám ráda já 🙂 Ale překonala jsem odpor, hlavně teda k pudingu, a pustila se do toho.

Piškotový plát jsem odlehčila mandlovou moukou, pudingový krém jsem vylepšila trochou mascarpone a samozřejmě pravou vanilkou. Jsem moc ráda, že se kromě „vanilínových“ cukrů dají koupit běžně už i ty opravdu vanilkové. A protože s čerstvým ovoce to teď není zrovna ideální, použila jsem mražené maliny. Pokud je mražené vmáčknete do krému, nerozmáčí se, udrží si tvar a jsou pěkně šťavnaté. Řekla bych, že i lepší, než čerstvé.

Tak jdeme na to !

Vanilková roláda s malinami (ca. 12 porcí)

Piškotový plát:

  • 4 vejce, odděleně
  • 70 + 30 g cukru krupice
  • 70 g hladké mouky
  • 30 g mandlové mouky (mletých mandlí)
  • citronová kůra

Troubu předehřejte na 195 stupňů, velký plech (ca. 40×30 cm) vyložte pečícím papírem.

Bílky vyšlehejte se 70 g cukru do pevného sněhu. Začněte šlehat samotné bílky při nižší rychlosti, až se vytvoří pěna, pak přisypte cukr a došlehejte. Žloutky krátce prošlehejte (promíchejte) se zbývajícím cukrem (30 g) a citronovou kůrou. Část sněhu přidejte ke žloutkům a opatrně promíchejte. Tuto směs nalijte do zbytku sněhu a dobře stěrkou zapracujte.

Přidejte prosátou mouku a následně mleté mandle. Dobře promíchejte a rozetřete na připravený plech. Dejte péct do vyhřáté trouby na 10-11 minut, až je plát hezky do zlatova. Mezitím si připravte čistý arch pečícího papíru, který lehce posypte moučkovým cukrem.

Po upečení nechte plát 2-3 minutky na plechu chladnout, pak ho stáhněte a otočte na připravený pocukrovaný papír. Nechte takto zcela vychladnout, teprve pak opatrně sloupněte papír.

Vanilkový krém:

  • 300 ml mléka (tučné, polotučné)
  • 1 vanilkový puding
  • 10 g vanilkového cukru (s pravou vanilkou)
  • 40 g cukru krupice
  • 60 g másla

Část mléka odlijte do hrnku a rozmíchejte v něm pudingový prášek s vanilkovým cukrem. Zbytek mléka dejte do rendlíku a přiveďte k bodu varu. Vlijte pudingový prášek a míchejte do zhoustnutí. Nechte 2-3 minuty provařit, pak vmíchejte cukr a dobře promíchejte.

Stáhněte z kamen a vmíchejte na kousky pokrájené máslo. Dobře to jde balonovou metličkou. Krém přelijte do misky, zakryjte fólií (položte ji přímo na krém) a dejte do lednice na několik hodin vychladit.

Dokončení:

  • 100 g mascarpone
  • mražené nebo čerstvé maliny

Piškotový plát položte na čistý arch pečícího papíru, nahoře by měla být ta strana, ze které jste sloupli papír.

Vychlazený vanilkový krém vyšlehejte do hladké konzistence, přidejte mascarpone a zašlehejte. Krém rozetřete rovnoměrně na piškotový plát a poklaďte kousky malin. Pomocí papíru roládu stočte a dobře utáhněte, aby v ní nebyly vzduchové bubliny. Zabalenou v papíru nechte v lednici do druhého dne rozležet.

Krájejte vroubkovaným nožem, po každém řezu nůž otřete. Před servírováním můžete lehce pocukrovat nebo přizdobit ušlehanou šlehačkou.

4 komentáře

  • Gabriela Šenfeldová
    18. 10. 2020 v 17:45

    Dnes odzkoušeno, přidala jsem ještě kromě malin banán. A super vláčná. Akorát, že už není 😅🙈

    Odpovědět
    • Míša Landová
      18. 10. 2020 v 17:57

      Tak to byla rychlost, to se nestihla ani rozležet :))) ale hlavně že chutnala 🙂

      PS – ten banán je dobrý nápad 🙂

      Odpovědět
  • Nelly
    26. 10. 2020 v 16:44

    Moje prvni rolada!
    Dala jsem do ni mandarinky a je vyborna! Mate super recepty, jsem moc rada, ze jsem Vasi stranku nasla. 🙂

    Odpovědět

Zanechte komentář