Menu
Rolády, řezy, záviny

Vanilkové řezy s malinami

Vím, že je teď spíš sezóna jahod, ale já mám prostě radši maliny. A protože jsou teď v obchodě vidět čím dál častěji, většinou neodolám a krabičku koupím. Doma pak přemýšlím, do čeho bych je použila, protože je mi líto sníst je jen tak samotné 🙂 

Výsledkem mého posledního „přemýšlení“ jsou tyhle vanilkové řezy. Základem je piškotový plát jako na roládu, rozkrojený na polovic a promazaný vanilkovým krémem s malinami. Překvapivě jednoduché a překvapivě dobré. Lehké, nadýchané a hlavně nepřeslazené, možná i díky malinám, které jsou lehce nakyslé. 

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

Piškotový plát jsem vylepšila trochou mandlové mouky a mandlovými lupínky na povrchu. Pečený je za pár minut a když si předem připravíte vanilkový krém, máte za chvilku hotovo. Každopádně doporučuji nechat do druhého dne rozležet, aby se chutě hezky propojily. 

Piškotový plát s mandlemi:

4 vejce, odděleně (velikost M)

90 g cukru krupice

30 g mandlové mouky (loupané mleté mandle)

70 g hladké mouky

citronová kůra nebo pár kapek citronového oleje

mandlové lupínky

Troubu předehřejte na 195 stupňů, velký plech cca 40 x 30 cm vyložte pečícím papírem.

Žloutky vyšlehejte s polovinou krupicového cukru a citronem do husté pěny. Bílky vyšlehejte se zbylým cukrem na pevný sníh. Obě hmoty zlehka spojte a opatrně vmíchejte nejdříve mleté mandle a pak prosátou mouku.

Hmotu rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a polovinu plátu posypte mandlovými lupínky. Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 8-10 minut. Po upečení plát sejměte z plechu, poprašte moučkovým cukrem a otočte na čistou utěrku. Nechte vychladnout, pak papír opatrně sloupněte.

Vanilkový krém s malinami:

260 ml mléka

2 žloutky

50 g cukru krupice

1 sáček vanilkového pudingu

1 lžička vanilkového extraktu (ne aroma) nebo vanilkový lusk

40 g másla

+

150 g smetany ke šlehání 40%

160-180 g čerstvých malin

Trochu mléka odlijte do hrnku, rozmíchejte v něm pudingový prášek a rozšlehejte žloutky. Zbytek mléka přiveďte na mírném ohni k varu. Přilijte trochu horkého mléka do hrnečku s pudingem a žloutky a promíchejte. Pak vlijte zpět do hrnce a za stálého míchaní nechte chvilku povařit.

Odstavte, vmíchejte cukr a vanilku, následně i máslo a dobře promícháme. Směs by měla být hustá a bez žmolků. Přelijte do mísy a zakryjte folií. Tu položte přímo na horký puding, nebude se tak na folii srážet voda. Dejte chladit do lednice, nejlépe přes noc. 

Vychlazený krém našlehejte do krémova. Smetanu ušlehejte do tuha a stěrkou po částech vmíchejte do krému. Přisypte čerstvé maliny a opatrně promíchejte. 

Vychladlý piškotový plát rozkrojte na polovinu. Polovinu bez mandlových lupínků položte na tácek a rozetřete na ni krém. Přiklopte druhou polovinou plátu, mandlovými lupínky nahoru, lehce přimáčkněte. Doporučuji řezy na pár hodin zatížit, aby se krém hezky spojil s korpusem. Na řezy položte kousek pečícího papíru, na něj prkénko a třeba dvě balení másla 🙂 

Před servírováním řezy pocukrujte a krájejte ostrým zubatým nožem na malé kousky. 

Vytisknout recept

15 Comments

  • Anonymní
    16. 6. 2017 v 20:02

    Vypadá to skvěle,o víkendu určitě vyzkouším,s Vámi jedu vždy na tutovku.����

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 6. 2017 v 7:02

      Děkuji 😉

      Odpovědět
  • Terezie
    17. 6. 2017 v 5:48

    mohu se zeptat, kde kupujete vanilkový extrakt? Děkuji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 6. 2017 v 7:07

      Kupuji obvykle na vanilkove-lusky.cz/ nebo si ho dělám sama 🙂 postup tady na blogu vikendovepeceni.cz/2014/06/domaci-vanilkovy-cukr-extrakt.html

      Odpovědět
  • Věra
    23. 6. 2017 v 12:00

    Opäť vás zdravím. Práve chladím rezy a aj čokomandľový chlebíček od vás. Mám tu dcerku s rodinkou z Talianska a vždy sa teší na VAŠE recepty. Samozrejme som ju upozornila na vašu stránku. Ďakujeme. Bude opäť chutiť. Najbližšie dám koláčky s náplňou hore-tvaroh,mak…všetko dobré vám. Zdraví Věra zo Slovensks

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      24. 6. 2017 v 5:41

      Věro, zdravím na Slovensko 🙂 moc děkuji za důvěru v recepty, jsem ráda, že chutná a že šíříte mé recepty dál do světa 🙂 mějte se krásně 🙂

      Odpovědět
  • Simona
    26. 6. 2017 v 15:16

    Dobrý den, řezy jsou vynikající, stejně jako krém. Ten je těžce návykový i pro čokoholiky. Díky za recept, všechny palce nahoru!
    Simona

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 6. 2017 v 19:14

      Simono, zdravím a moc děkuji za komentář 🙂 ano, souhlasím s Vámi, také se řadím spíše k čokoholikům, ale tenhle krém mi moc chutná :))

      Odpovědět
  • Anonymní
    21. 7. 2017 v 9:09

    Úplně jsem zapomněla pochválit tento recept! Dělala jsem minulý víkend a opět, jak jinak, výborné!! Katka.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 7. 2017 v 13:53

      Katko, moc děkuji za komentář :))

      Odpovědět
  • Unknown
    24. 4. 2018 v 20:52

    bookmarked!!, I really like your blog! yahoo sign in

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 4. 2018 v 11:01

      Great, thank you 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    19. 10. 2018 v 7:01

    Takhle to rpzepisovat , myslím si že mohu upéct dva pláty a poté naplním krémem a spojím s druhým plátem

    Odpovědět
  • Jitka
    8. 3. 2021 v 12:05

    Vypadají báječně! Když bych si upekla rovnou dva pláty, které bych spojila krémem, musela bych udělat i krému dvojnásobné množství? A mohu vynechat mandlovou mouku a použít 100g hladké?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      8. 3. 2021 v 15:09

      Ano, i krém bude potřeba z dvojité dávky. Místo mandlové mouky můžete použít mleté mandle se slupkou, ale i klidně i tu hladkou mouku.

      Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ