Menu
Cheesecaky

Cheesecake s malinami v tartaletkách

Cheesecake může mít mnoho podob, ať už je pečený či nepečený, klasický velký nebo ve formě mini dortíků. Asi nejčastěji se připravuje se sušenkovou krustou, ale jako základ může sloužit i křehké či jiné těsto. Já ho tentokrát zkusila upéct v tartaletkách. Takže varianta mini s křehkým těstem 🙂 

Výsledek mě velmi příjemně překvapil, protože tartaletky zůstaly pevné, ale zároveň měkké a vláčné. Nejdříve jsem upekla samostatné tartaletky, teprve pak přidala sýrovou náplň a dopekla. Chuťově jsou velmi povedené, lehce nakyslé maliny se skvěle doplňují se sýrem i kakaovým těstem.  



Na 6 kakaových tartaletek si připravte:

90 g másla

45 g moučkového cukru

40 g žloutků (1 – 2 žloutky)

115 g hladké mouky

25 g kakaa

citronová kůra (citronový olej)

špetka soli

Změklé máslo vyšlehejte společně s cukrem, citronovou kůrou a žloutky, ne úplně do pěny, jen aby se suroviny pěkně spojily. Pak přisypte mouku smíchanou s kakaem a solí a krátce prošlehejte. Hmotu přesuňte na lehce pomoučněnou plochu a rychle zpracujte do kompaktního těsta. Já si pomáhám plastovou stěrkou, těsto se nelepí na ruce a během chvilky je spojené. Snažte se nepřidávat mouku. 

Hotové těsto zabalte do folie a dejte na 15 – 20 minut do lednice. Nemělo by úplně ztuhnout, aby se s ním dobře pracovalo.

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Připravte si formičky na tartaletky, uvedené množství vystačí asi na 6 tartaletek o průměru 8-10 cm. Ale klidně použijte jiný rozměr nebo koláčovou formu. Pokud máte formičky s nepřilnavým povrchem, není nutné vymazávat. Dále budete potřebovat luštěniny na slepé pečení a pečící papír.

Zchladlé těsto si můžete rozdělit na odpovídající počet formiček a každou část vyválet zvlášť. Nebo rozválejte polovinu těsta a současně přeneste na polovinu formiček. Těsto lehce vmáčkněte do formičky a upravte okraje. Přikryjte kouskem pečícího papíru (skvěle se hodí košíček na muffiny) a dno vyložte suchými luštěninami. Dejte péct do vyhřáté trouby na 10 – 15 minut. Délka pečení je závislá na velikosti formiček, které použijete.

Tartaletky nechte chvilku vychladnout, sundejte papír s luštěninami a opatrně je vyklopte, pozor, jsou velmi křehké. Můžete si je upéct i den předem.

Cheesecake (sýrová náplň):

300 g čerstvého smetanového sýra typu Philadelphia, Lučina (použila jsem Palouček)

80 g zakysané smetany

2-3 lžíce cukru krupice (případně více dle chuti)

2 lžičky kukuřičného škrobu

1 vejce

citronová kůra nebo pár kapek citronového oleje

čerstvé maliny

Troubu předehřejte na 150 stupňů. Tartaletky rozložte na plech. Dala jsem je samostatně bez formiček. Pekla jsem je už den předem, takže byly hezky pevné.

Sýr a smetanu lehce prošlehejte s cukrem a škrobem, přidejte vejce a citronovou kůru (citronový olej). Nešlehejte příliš dlouho, stačí i ručně stěrkou.

Maliny natrhejte na menší kousky a vmíchejte do sýrové směsi. Množství záleží na vás podle chuti. Pokud použijte mražené maliny, doporučuji nechat rozmrazit a okapat, než vmícháte.

Směs rozdělte do vychladlých tartaletek a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 20 minut, až je střed koláčků pevný. Nechte vychladnout, pak teprve opatrně přeneste na tácek. Koláčky jsou hned po upečení velmi křehké a měkké, chladnutím ale zpevní.

Dejte vychladit na několik hodin do lednice, ideálně přes noc. Před servírováním můžete lehce pocukrovat a přizdobit čerstvými malinami. 

recept na křehké těsto z kurzu Olakala

Vytisknout recept

12 Comments

  • Siraelxy
    18. 5. 2017 v 9:58

    Krásný recept, jen se zeptám – takže se to peče dvakrát? Kdyby se náplň dala do neupečených košíčků, bylo to to špatně?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 5. 2017 v 12:13

      Díky, Míšo 🙂 ano, nejdříve jsem pekla tartaletky samostatně a pak teprve se sýrem. Nemám vyzkoušeno, jak by to dopadlo péct dohromady, dle mého názoru je tam velký rozdíl teplot … a i většina křehkých koláčů se nejdříve předpéká krusta a pak s náplní … 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    18. 5. 2017 v 13:50

    Nádhera! Hned bych si dala. Mohla bych poprosit nějaký odkaz na ty formicky? Děkuji. Ráda sleduji vaši stránku a občas se nechám inspirovat a něco vyzkouším a vše je luxusní! Hezký sluneční den Míša

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 5. 2017 v 14:21

      Míšo, moc díky 🙂 formičky mám už několik let, kupovala jsem na ebay.com (odkaz tady)
      Jinak jsem moc ráda, že se blog líbí, děkuji za přízeň. Míša

      Odpovědět
    • sulistova1
      19. 5. 2017 v 5:32

      Já kupovala tady obchudekubalonku.cz/detail/5411966/pecici-formicky-na-tartaletky-quiche-sada-6-ks – hezký den Boža

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 5. 2017 v 7:09

      Díky za tip, tyhle vroubkované mám taky 🙂 od Tescomy 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    20. 5. 2017 v 9:14

    Zase nádhera Míšo, úžasné,určitě vyzkouším, pekla jsem Váš cheesecake na mrkvovém korpusu-hned se po něm zaprášilo a využila jsem recept na bezlepkový korpus pro "bezlepkovou" oslavenkyni na muffiny a ohlas byl díky Vám obrovský, děkuji a přeji krásné májové dny, Katka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 5. 2017 v 7:22

      Katko, zdravím, tak to mě moc těší 😉 skvělá volba to bezlepkové těsto do muffinů, taky budu muset vyzkoušet 🙂 pěkný zbytek víkendu 🙂 Míša

      Odpovědět
  • Sylva
    12. 1. 2021 v 14:00

    Dobrý den, Míšo,

    tak konečně přišla řada i na nové tartaletkové formičky a čím jiným je pokřtít než nějakých osvědčeným receptem od Vás. Jen přemýšlím, čím nyní v zimě nahradit maliny (mražené dávat nechci). Napadly mě kompotované broskve-když je sliji, nakrájím na kostky-co myslíte? Nebude to moc sladké?

    Moc díky za radu.

    Sylva

    Odpovědět
  • Jana Dobešová
    8. 6. 2021 v 21:04

    Dobrý den, jak dlouho vydrží prosím? Potřebuji na soboní oslavu, myslíte že můžu upéct už ve čtvrtek?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      9. 6. 2021 v 9:40

      Tartaletky klidně upečte ve čtvrtek, ale cheesecake a zdobení bych doporučila dělat až v pátek, aby se křehké těsto moc nerozmáčelo.

      Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ