Menu
Rolády, řezy, záviny

Vánoční poleno (Buche de Noël)

Vánoční poleno neboli Buche de Noël, tradiční vánoční dezert, který se peče především ve Francii. Název zní velmi honosně, v podstatě je to ale obyčejná roláda jen trochu více přizdobená 🙂 v některých případech ovšem velmi luxusně. 

Původní recept pochází z 19. století a nejčastěji kombinoval světlý korpus s čokoládovým krémem. Tvarem by měl připomínat poleno se strukturou dřeva, zdobené živými větvičkami, čerstvým ovocem nebo sněhovými pusinkami ve tvaru hub. Nicméně v průběhu let přibylo mnoho dalších chuťových kombinací a nespočetně způsobů, jak „poleno“ nazdobit. 

Já jsem vybrala kombinaci kakaového piškotu, čokolády, smetanového krému a lehce nakyslých višní.  Celá roláda je pak pokryta čokoládovou polevou a zdobena plátky čokolády s transfer folií a makronkami.  Recept je velmi rychlý a jednoduchý a ve zdobení se fantazii meze nekladou.

Jako první je potřeba si připravit višně,  klidně i den předem.

Višňová náplň:

300 g mražených višní

2 – 3 lžíce cukru krupice

3 lžíce griotky nebo višňového likéru 

1 lžička kukuřičného škrobu

Višně dejte do kastrolu, posypte cukrem, zalijte alkoholem a nechte krátce povařit. V misce smíchejte lžičku kukuřičného škrobu se lžící vody a vlijte do višní. Chvilku povařte. Višně by neměly plavat v tekutině, konzistenci spíše jako řidší marmeláda. Dejte do lednice vychladnout.

Na roládu budete potřebovat:

3 vejce, bílky a žloutky zvlášť

80 g krupicového cukru

80 g hladké mouky

2 lžíce kakaa (20 g)

vanilkový cukr

Žloutky vyšlehejte s polovinou krupicového cukru a vanilkovým cukrem do husté pěny. Bílky vyšlehejte se zbylým cukrem na pevný sníh. Obě hmoty zlehka spojte a opatrně vmíchejte prosátou mouku s kakaem.

Hmotu rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 200 stupňů 8-10 minut. Po upečení plát sejměte z plechu, poprašte moučkovým cukrem a otočte na papír nebo utěrku. Nechte vychladnout, pak papír opatrně sloupněte.

Čokoládová ganache:

60 g hořké čokolády min. 50% 

60 g smetany

Čokoládu nasekejte na malé kousky a zalijte v misce horkou smetanou. Vymíchejte do hladké emulze a nechte vychladnout, než ganache lehce zhoustne. 


Smetanový krém:

150 g mascarpone

100 g krémového sýra nebo vykapaného tvarohu

2 až 3 lžíce moučkového cukru

200 g šlehačky 40% (vyrábí Kunín v červeném kelímku)

Ve větší misce vyšlehejte společně mascarpone se sýrem (tvarohem) a moučkovým cukrem. Přilijte smetanu a ručně promíchejte. Poté vyšlehejte pomocí elektrického šlehače na hustý krém. Trvá to pár minut.

Na vychladlý piškotový plát rozetřete čokoládovou ganache, na ni pak smetanový krém. Trochu si ho nechte stranou na potření rolády. Po celé ploše krému naneste višně a pomocí papíru nebo utěrky roládu stočte. Já tentokrát zatočila roládu po té kratší straně, aby byla vyšší. Roládu pomažte zbytkem krému a dejte ztuhnout na pár hodin do lednice, klidně i přes noc.

Čokoládová poleva:

150 g hořké čokolády min. 50%

100 g smetany 33%

Čokoládu rozsekejte na kousky a v misce zalijte horkou smetanou. Míchejte do úplného rozpuštění čokolády, až vznikne hladká emulze. Za občasného míchání směs nechte zcela vychladnout a lehce zhoustnout.

Pokud chcete mít konce rolády krásně rovné, před politím polevou oba konce zařízněte do roviny. Pak dejte roládu na chladicí mřížku a polijte rovnoměrně polevou. Opatrně přendejte na tác a zdobte dle fantazie. Já použila transfer folii na čokoládu a makronky. 

Krásné vánoční svátky všem 🙂

10 Comments

  • Unknown
    29. 12. 2014 v 7:30

    Bylo to příjemné zpestření vánočního obžerství, děkujeme 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 12. 2014 v 8:44

      Bylo mi potěšením 🙂 díky.

      Odpovědět
  • Monperi
    9. 11. 2016 v 7:49

    Dobrý den, zajímalo by mne, zda se ta čoko ganache vsákne, není na fotce na řezu vůbec vidět? Děkuji 🙂 Monika

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      9. 11. 2016 v 7:53

      Moniko, zdravím, ano, částečně se vsákne a vrstva je opravdu jen velmi slabá, proto není vidět 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    29. 11. 2017 v 14:41

    Dobrý den, mohu se zeptat, jak dlouho vydrží tento krém ze šlehačky a mascarpone, když budu hotové dílko uchovávat v ledničce? 🙂 Děkuji, máte opravdu nádherné stránky plné skvělých receptů! Bára

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      30. 11. 2017 v 20:10

      Báro, zdravím, krém by měl bez problémů 2-3 dny vydržet, samozřejmě ale neskladovat zbytečně dlouho 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    29. 11. 2017 v 16:02

    A ještě jsem se chtěla zeptat, jestli by šlo použít višně zavařené? Nevím, jestli mražené seženu. Moc děkuji!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      30. 11. 2017 v 20:11

      Ano, můžete použít i kompotované višně. Mražené koupíte např. v Tescu nebo Makru.

      Odpovědět
  • Anonymní
    3. 12. 2017 v 9:27

    Moc děkuji za rychlou odpověď. Roláda už je upečená a…snězená! 🙂 Dlouhého skladování jsem se bála zbytečně. 🙂 Nakonec jsem sehnala i mražené višně a v kombinaci s čokoládou a krémem bylo vše výborné! Děkuji za recept.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 12. 2017 v 18:10

      Díky 🙂 tak to moc ráda slyším 🙂

      Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ