Menu
Cookies a sušenky

Máslové sušenky Melting moments

Nemám v úmyslu zahrnovat Vás recepty na vánoční cukroví na Štědrý den, kdy máte všichni už napečeno nebo v horším případě alespoň nakoupeno 🙂 Ale tenhle recept je tak skvělý, že se o něj s Vámi musím podělit. Není to vlastně ani vánoční cukroví, spíše takové máslové sušenky k čaji nebo kávě, ale mě naprosto nadchly. Jsou rychlé, jednoduché a moc dobré. Takže jsem je „vykoulela“ trochu menší a zařadila do letošního seznamu cukroví. Udělat si je ale můžete celoročně, všechny potřebné suroviny máte obvykle doma.

Pořád jsme přemýšlela, jak název „Melting moments“ přeložit do češtiny, ale nic vhodného a hlavně výstižného mě nenapadlo. Sušenky jsou takhle pojmenované, protože se „rozpustí ve Vašich ústech“. Část mouky je nahrazena kukuřičným škrobem, takže jsou krásně jemné a křehké. Do těsta se dává jen malé množství cukru, podobně jako u vanilkových rohlíčků a až po upečení se obalují v moučkovém cukru. Skvěle chutnají hned po upečení, ale klidně i dva a týdny po něm. A co je nejlepší, nepotřebujete žádný váleček ani vykrajovátka, vystačíte si jen s rukama 🙂

Na 30 – 40 sušenek budete potřebovat:

195 g hladké mouky

60 g kukuřičného škrobu

špetka soli

30 g moučkového cukru

227 g změklého másla

lžička vanilkového extraktu nebo vanilkový cukr

moučkový cukr na obalení

V míse smíchejte mouku, škrob a sůl, nechte stranou. Ve větší míse vyšlehejte změklé máslo společně s cukrem do hladké a krémové pěny. Přidejte vanilkový extrakt a zašlehejte. Přisypte moučnou směs a prošlehejte, až se vše spojí. Těsto se docela lepí, ale to nevadí. Přikryjte folií a dejte na hodinu až dvě do lednice, aby těsto ztuhlo a dalo se tvarovat. 

Troubu předehřejte na 175-180 stupňů, plechy vyložte pečícím papírem. Ze ztuhlého těsta tvarujte kuličky, které v dostatečné vzdálenosti klaďte na plech. Kuličky se lehce roztečou do stran a zvětší svůj objem. Velikost kuliček záleží na Vás, ideálně cca 2,5 cm v průměru, jen na Vánoce jsem dělala trochu menší.

   

Dejte péct na 10 – 15 minut, až začnou strany sušenek lehce zlátnout. Nechte pár minut na plechu, pak opatrně přendejte na chladicí mřížku. Sušenky obalujete v moučkovém cukru až téměř po úplném vychladnutí. Pokud je budete obalovat příliš horké, cukr se bude lepit, rozpouštět a bude mazlavý. Uchovávejte v uzavřené dóze nebo krabici.

Přeji Vám všem krásné vánoční svátky plné lásky, pohody a dobrého jídla. 

19 Comments

  • Anonymní
    27. 8. 2015 v 13:18

    Je to jasné, jsou to "rozplývavky" 😀 i když je to asi trošku moc Potterovské…
    (Mimochodem, velmi inspirativní blog, který jako jeden z mála pravidelně sleduji a obdivuji…a těším se na další recepty – děkuji za něj).
    Katka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 8. 2015 v 8:44

      Katko, moc děkuji 🙂 Vašeho "sledování" si velmi vážím a doufám, že Vás moje recepty budou inspirovat i nadále 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    22. 11. 2015 v 13:26

    susienky su uzasne, polovicu muky som nahradila celozrnou. A moj trojrocny syncek ich okomentoval ako velmi dobre a velmi chrumkavucke.

    Odpovědět
    • Anonymní
      22. 11. 2015 v 13:39

      Děti do čtyř let by vůbec neměly konzumovat celozrnné pečivo a další jiné potraviny s vlákninou. A do deseti let pouze v omezeném množství. Dětské střeva se vyvíjejí, nejsou ještě ničím zanesené a vláknina střeva čistí, díky vláknině jim může střeva poničit, takže fakt opatrně.

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 11. 2015 v 18:57

      Děkuji 🙂 sušenky jsou skvělé. Bohužel musím souhlasit, celozrnná mouka není vhodná pro malé děti 🙁

      Odpovědět
  • Anonymní
    28. 11. 2015 v 16:44

    Už jsem od Vás vyzkoušela Dýňovou bábovku, Mrkvový dort, Piškotovou roládu a některé krémy…Máte moc pěkné přehledné stránky, zaručené recepty! Jste pro mne stálý zdroj inspirace. Nemohla byste se prosím s námi podělit o nějaké Vaše tradiční recepty na vánoční cukroví viz. ta krásná fotografie nahoře? Určitě vyzkouším Máslové sušenky a těším se, že přidáte něco dalšího. Přeji mnoho úspěchů v další práci!!! DÍKY Katka 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 11. 2015 v 17:03

      Katko, moc děkuji 🙂 ráda slyším, že jsou moje recepty pro Vás inspirací a fungují 🙂 je to pro mě výzva pro další tvoření. Máslové sušenky jsou moc dobré, určitě zkuste. Něco málo z vánočních receptů připravuji, ale nic převratného, rodina si žádá klasiku 🙂 mějte se fajn. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    18. 10. 2016 v 21:08

    Ahoj Mílo, zkouším skoro všechny tvé recepty a myslím ,že jsou bez konkurenční!!!Můžu použít místo hladké mouky ,bezlepkovou? Ať už rýžovou, kukuřičnou nebo pohankovou? Všechny 1:1?Mám hodně zákaznic, které chtějí často bezlepkové sušenky. Díky Ilča

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 10. 2016 v 21:26

      Ilčo děkuji 🙂 tak to mě moc těší 🙂 v bezlepkové podobě to bohužel vyzkoušené nemám 🙁 nejsem si jistá, zda to bude držet pohromadě. Možná bych přidala trochu mandlové mouky …

      Odpovědět
  • Anonymní
    7. 12. 2016 v 17:03

    Sušenky jsem vyzkoušela a jsou výborné a opravdu se okamžitě rozplývají na jazyku. Jen se mi při sebemenším dotyku dost rozpadají, tak bych se chtěla zeptat čím to je. Děkuji Romča.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 12. 2016 v 18:14

      Romčo, jsem moc ráda, že sušenky chutnají, ale nechápu, proč se tak rozpadají?? Pekla jsem je nekolikrát, ale tento problém jsem neměla … napadá mě možná přešlehané máslo nebo i těsto??? Nebo málo vychlazené před pečením ???

      Odpovědět
  • Sofie S.
    21. 11. 2018 v 13:16

    Milá Míšo! Dlouho jsem nepsala, ale rozhodně neplatí, že bych dlouho nepřišla – chodím pořád! (a peču jen podle Vás, protože se to již empiricky ukázalo jako nejspolehlivější a uživatelsky navíc nejpřívětivější). Škoda, že nemůžu připojit fotku sms, co jsem dostala od někoho, komu jsem upekla tyhle sušenky (před tím jsem se pokusila jen jednou v životě a byly tvrdý, hnusný, drolivý a dusivý) – tedy alespoň přepis:

    Odpovědět
  • Sofie S.
    21. 11. 2018 v 13:17

    Odesílatel zprávy/Příjemce sušenek v 18:51: "Ty jsou."

    Odpovědět
  • Sofie S.
    21. 11. 2018 v 13:17

    Odesílatel zprávy/Příjemce sušenek v 18:55 "Úžasný."

    Odpovědět
  • Sofie S.
    21. 11. 2018 v 13:17

    Odesílatel zprávy/Příjemce sušenek v 18:59: "Byly…"

    Odpovědět
  • Sofie S.
    21. 11. 2018 v 13:19

    Míšo, jako vždy díky za všechnu Vaší energii a ochotu se podělit! Ať se Vám daří – a kdybyste někdy pořádala kurz čehokoliv, ta jdu!!! Sofie

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 11. 2018 v 19:03

      Milá Sofie S., moc děkuji za milý a hlavně originální komentář 🙂 moc děkuji za důvěru i za všechny návštěvy 🙂 mějte se fajn.

      Odpovědět
  • Mirka
    29. 10. 2021 v 0:20

    Zdravím Vás Miso….sušenky jsou výborné,jen bych ráda věděla….je to velký rozdíl od sušenek ( Madelein) Madlenky??? Dostala jsem na povel je udělat a neznám je …tak jen jestli je můžu Vašimi nahradit. Děkuji Mirka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      29. 10. 2021 v 12:54

      Díky, Mírko 🙂 madlenky jsou úplně odlišné, jiné těsto i chuť a hlavně se pečou ve formičkách.

      Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ