Menu
Cookies a sušenky

Skořicovo-zázvorové sušenky

Tyhle skořicovo-zázvorové sušenky jsou hezky křupavé s krystalky cukru na povrchu, přitom ale měkké a lehce žvýkavé uvnitř. Voní po skořici a díky zázvoru chutnají lehce pálivě. Žádná barviva, žádná éčka ani zlepšovače chuti. Co může být lepšího? 

Kromě toho, že sušenky chutnají skvěle, jsou plné samých dobrých a zdravých věcí … skořice, zázvor, celozrnná mouka, třtinový cukr, melasa … Právě díky melase mají sušenky krásně hnědou barvu a nezaměnitelnou chuť. Věděli jste, že se jí říká černý zázrak? Tahle tmavá lepkavá hmota nepříliš vábné chuti a vůně má totiž blahodárné účinky na naše zdraví. Proto není na škodu ji občas někam přidat.

Takže pokud chcete mlsat trochu zdravěji a s pocitem, že víte, co jíte, pusťte se do nich 🙂

Recept tentokrát uvádím jak v gramech, tak v hrníčkách. Pokud budete suroviny odměřovat, použijte hrnek (odměrky) o objemu 240 ml.

Na 22-24 sušenek si připravte:

1 hrnek (120 g) hladké mouky

1/2 hrnku (60 g) celozrnné špaldové mouky

špetka soli

1 lžička prášku do pečiva

1 lžička skořice

2 lžičky mletého zázvoru

1/2 hrnku (112 g) změklého másla

1/2 hrnku (100 g) třtinového cukru

3 lžíce (45 g) melasy

1 malé vejce

třtinový cukr na obalení

V míse smíchejte obě mouky se solí a kořením, nechte stranou. Změklé máslo vyšlehejte s cukrem a melasou do krémova, trvá to pár minut. Přidejte vejce a zašlehejte. Pak přisypte moučnou směs a na pomalé otáčky prošlehejte do hladkého těsta. Dejte asi na 30 minut do lednice.

Troubu předehřejte na 170 stupňů, dva plechy vyložte pečícím papírem. Z těsta tvořte malé kuličky, obalte v třtinovém cukru a na plechu lehce zmáčkněte do placičky. Mezi jednotlivými kousky nechte místo, sušenky se při pečení trochu rozjedou. 

Těsto vyjde asi na 22-24 sušenek, po upečení mají cca 7 cm v průměru. Já si těsto odměřuji zmrzlinovou lžící, velikost je přesně tak akorát a všechny sušenky jsou pak stejně velké. 

Dejte péct do vyhřáté trouby na 10-12 minut (podle velikosti sušenek). Nechte chvilku vychladnout na plechu, pak opatrně přendejte na tácek. Uchovávejte v uzavřené dóze. 

inspirace z webu http://www.afamilyfeast.com/

Vytisknout recept

4 Comments

  • Unknown
    23. 7. 2016 v 19:54

    Dobrý den paní Mílo, sušenky jsou fantastické !!! Dělala jsem je přesně podle předpisu. Určitě se u nás "zabydlí", jen příště uberu trošičku cukru, ale to jsem musela i u dalších Vašich receptíků a nevadí mi to. Moc za ně děkuji!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      24. 7. 2016 v 10:57

      Petro, skvělé, děkuji 🙂 cukr si upravte podle potřeby, každý má práh sladivosti trochu jinak 🙂

      Odpovědět
  • Tereza
    5. 3. 2024 v 10:41

    Dobrý den, je možné nahradit melasu něčím jiným? Děkuji za odpověď, Tereza

    Odpovědět
    • Míša Landová
      5. 3. 2024 v 16:20

      Můžete použít med, ale melasa má specifickou chuť a dost dobře se nahradit nedá.

      Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ