Menu
Rolády, řezy, záviny

Dýňová roláda s ořechy

Máme tady první podzimní dny a s nimi přichází i má oblíbená dýně. Musím říct, že jsem si tuhle kulatou oranžovou zeleninu zamilovala. Moje první setkání s ní byla samozřejmě dýňová polévka, ale postupem času jsem začala objevovat i jiné recepty. A protože víc peču, než vařím, převažují recepty sladké 🙂

Velkým favoritem jsou jednoznačně dýňové cupcakes se skořicovým krémem, které „dostaly“ každého, kdo je ochutnal. Věřím, že stejný úspěch bude mít i tato dýňová roláda. Na první pohled možná nevypadá příliš luxusně, tak trochu jako „vánoční poleno“, ale chutná naprosto dokonale. Jemný piškotový plát sypaný ořechy, voňavé koření a smetanový krém s javorovým sirupem spolu perfektně ladí. Jeden kousek Vám nebude stačit 🙂

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

Protože je to dýňová roláda, do těsta budete potřebovat dýňové pyré, které si jednoduše připravíte doma. Moje oblíbená je dýně Hokaido, protože se nemusí loupat, ale můžete použít jakýkoliv jiný druh. Dříve jsem dýni vařila v páře, tentokrát jsem zvolila pečení v troubě. Výsledné pyré je tak mnohem hustší, což je v tomto receptu potřeba. Příprava je velmi jednoduchá a pyré si můžete připravit i pár dnů předem. 

Do krému jsem použila mou oblíbenou zakysanou smetanu, která se po odkapání mění v lahodnou hmotu. Společně s krémovým sýrem a javorovým sirupem skvěle ladí k dýňovému těstu. Zakysanou smetanu nechte odkapat pár hodin předem nebo přes noc v lednici. 

Roládu jsem pekla na velkém plechu s nízkým okrajem o rozměru cca 30 x 38 cm. Plech bez okraje není v tomto případě vhodný, protože těsto je řidší a rozlije se po celé ploše plechu.

Na roládový plát cca 30 x 38 cm budete potřebovat:

3 vejce

200 g cukru krupice (použila jsem 100 g třtinového a 100 g bílého)

150 dýňového pyré (použila jsem dýni Hokaido, ale můžete i jiný druh)

100 g polohrubé mouky

1 lžička prášku do pečiva

1 lžička skořice

1/2 lžičky mletého zázvoru

1/2 lžičky mletého nového koření

1/4 lžičky muškátového oříšku

špetka soli

80 – 100 g nasekaných vlašských ořechů

moučkový cukr na podsypání

Nejdříve si připravte dýňové pyré. V tomto případě bych doporučila dýni spíše upéct, než uvařit, protože pyré pak bude mnohem hustší. Dýni omyjte, rozpulte a odstraňte semínka. Plech vyložte pečícím papírem a půlky dýni položte řeznou stranou na plech. Dejte péct do trouby vyhřáté na 170-180 stupňů asi na hodinu. Vychladlou dýni pak rozmixujte na pyré. Pokud použijete dýni Hokaido, můžete rozmixovat i se slupkou, u jiných typů dýně použijte na pyré pouze dužinu. 

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Velký plech s okrajem lehce mázněte máslem a vyložte pečícím papírem, který tak hezky přilne a neposune se. Papír pak ještě lehce potřete máslem. Já jsem tenhle krok docela podcenila a měla jsem trochu problém papír z rolády sundat 🙂

V míse smíchejte mouku s práškem do pečiva, solí a kořením. Vejce vyšlehejte společně s cukrem do husté pěny, trvá to pár minut. Přidejte dýňové pyré, promíchejte, pak přisypte moučnou směs a prošlehejte. Těsto nalijte na připravený plech a rovnoměrně rozetřete. Těsto je tekutější, než u klasické piškotové rolády a rozlije se do krajů. Těsto posypte po celé ploše sekanými vlašskými ořechy a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 15 minut. 

Připravte si čistou utěrku, kterou vydatně posypte moučkovým cukrem. Upečený plát hned překlopte na připravenou utěrku a opatrně sloupněte pečící papír. Ještě teplou roládu srolujte i s utěrkou po té delší straně a nechte zabalenou vychladnout. Mezitím si můžete připravit krém.

Smetanový krém:

200 g vykapané zakysané smetany (cca 330 g zakysané smetany)

170 g krémového sýra

cca 100 g moučkového cukru

2-3 lžíce javorového sirupu

Smetanu nechte vykapat pár hodin předem přes látkový ubrousek nebo kávový filtr. 

Do mísy dejte sýr, moučkový cukr a javorový sirup. Společně vyšlehejte do hustého krému. Zpočátku směs trochu zřídne, ale po chvilce šlehání na plné otáčky krém pěkně houstne. Stěrkou pak opatrně po částech vmíchejte zakysanou smetanu. Podle chuti můžete přisladit.

Vychladlou roládu rozbalte, nechte na utěrce a potřete po celé ploše krémem. Pomocí utěrky pak srolujte. Opatrně přendejte na tác a dejte chladit do lednice. 

Před servírováním můžete ještě pocukrovat moučkovým cukrem. Na krájení použijte vroubkovaný nůž. 

inspirace z webu http://www.thekitchenismyplayground.com/

Vytisknout recept

24 Komentáře

  • Marie
    3. 10. 2015 v 17:52

    Kdybych teď neměla v lednici dýňový dort s jogurtovo skořicovým krémem, tak se na tu roládu hned vrhnu, vypadá super ;)))) Ahojky M.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 10. 2015 v 18:17

      Díky Maruš, dýňový dort zní taky skvěle 🙂 to si kluci dají do nosu 🙂

      Odpovědět
    • Marie
      3. 10. 2015 v 18:53

      To si piš, včera ho už museli mít na večeři, takže vyvážená strava šla stranou :)) a dnes byla svačinka.!! Pa

      Odpovědět
  • Nela Procházková
    3. 10. 2015 v 20:25

    Ta vypadá dokonale :))

    Nela z Beauty Charm
    GIVEAWAY – O krásné šperky

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 10. 2015 v 20:38

      Díky 🙂

      Odpovědět
  • Majka
    5. 10. 2015 v 11:26

    Mńam, to vypadá moc dobře. MiLo děkuji za recept určitě o víkendu vyzkouším.
    krásný den Majka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 10. 2015 v 14:44

      Děkuji, Majko 🙂

      Odpovědět
  • Madla
    17. 10. 2015 v 9:28

    No tak ta vypadá naprosto úžasně! Jen přemýšlím, čím nahradit polohrubou mouku, aby byla roláda přirozeně bezlepková. Hmm, mňam, určitě vyzkouším!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 10. 2015 v 9:53

      Madlo, díky 🙂 roláda je fakt moc dobrá 🙂 s bezlepkovou verzí zkušenost nemám, ale snad to půjde i s bezlepkovou moukou 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    9. 11. 2015 v 6:24

    Milo, opět skvělá věc! 🙂 Pekla jsem manželovi na oslavu svátku. 😉 Sice jsem do ní nakonec dala jiný krém (šlehačka + vykapaná riccotta + cukr), ale super. 😉 k tomu jsem pekla i skořicovo-zázvorové sušenky a na ty si maminka i tchyně vyžádaly recept. Šmakovalo i tátovi, cukrářovi, který sladký už skoro vůbec nejí. 🙂 Děkuji vám za super recepty a inspiraci! Anna

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      9. 11. 2015 v 17:41

      Anno, pěkný večer, Vaše slova mi tak hezky zpříjemní den 🙂 moc děkuji. Jsem ráda, že máte s recepty úspěch a všem Vám chutná. Vašeho tatínka chápu, také už mám někdy pocit, že jsem tak přeslazená, že už sladké nechci ani vidět, ale naštěstí to zatím vždycky přešlo. Navíc já ani tak nemám potřebu sladké jíst, jako péct a zkoušet nové recepty 🙂 mějte se fajn. Mila

      Odpovědět
  • Anonymní
    13. 11. 2015 v 14:59

    Dobrý den, Mílo, když mě manžel slyšel, jak říkám mamince do telefonu "budu péct dýňovou roládu", tak se začal šklebit a vypadalo to, že ani neochutná. Nicméně pak ochutnal a recept jsem zařadila mezi naše oblíbené 🙂 Pekla jsem i do práce a recept jsem musela hromadně rozesílat a každý kdo ochutnal, tak se olizoval až za ušima. Takhle vyvážená chuť, to koření a krém…. Jen díky důvěře k Vám jsem tento recept vyzkoušela, protože nikdy nezklamete 🙂 Jitka K.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 11. 2015 v 7:28

      Dobré ráno, Jitko K., tak to ráda slyším, protože dýňové moučníky jsou skvělé. Ale chápu, někdy to zní trochu divně. Podobně je na tom třeba i mrkvový dort 🙂 také skvělá záležitost. Každopádně jsem ráda, že Vás moje recepty oslovují a doufám, že Vás ani v budoucnu nezklamu 🙂 krásný víkend. Mila

      Odpovědět
  • J.B.
    7. 10. 2016 v 15:12

    Miluško, krémový sýr jaký prosím konkrétně používáš? Jsem z menšího města, máme tu jen Kaufland, Plus a malé Tesco. Tak něco, co se tu dá sehnat.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 10. 2016 v 9:28

      Já chodím nakupovat do Lidlu, takže kupuji většinou jejich značky 🙂 ale klidně použijte třeba Lučinu, Philadelphii nebo sýr podobného typu 🙂 dalo by se případně použít i mascarpone.

      Odpovědět
  • Anonymní
    17. 9. 2017 v 10:57

    Roláda je opravdu vynikajicí, je to luxusní zaležitost.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 9. 2017 v 19:42

      Děkuji 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      18. 9. 2017 v 18:22

      Tak jsem ji dnes musela znovu udělat������

      Odpovědět
  • Anonymní
    21. 10. 2017 v 19:45

    Chuťově výborné. Jen se mi to celé roztrhlo 🙁 Děkuju za další mňamku! Ivana V.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 10. 2017 v 19:54

      Tak to mě mrzí, nešla Vám rolada sloupnout z papíru? Nebo příliš slabá vrstva testa?

      Odpovědět
    • Anonymní
      10. 11. 2017 v 13:07

      Dobrý den, zase se mi to úplně rotrhalo :(. Příliš slabá vrstva by mohla být důvodem? Zkusím tedy tlusťošku, protože jinak chuťově je to skvělý zážitek 🙂

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      11. 11. 2017 v 7:44

      Slabé těsto nebo málo namazaný papír? V jaké fázi se Vám to trhá?

      Odpovědět
  • Unknown
    30. 3. 2018 v 18:59

    Děkuji za výborný recept, lepší roládu jsem už dlouho nejedla. Podle Vašich receptů se vždy všechno povede na jedničku…

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      31. 3. 2018 v 17:35

      Jitko, moc děkuji 🙂

      Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ