Nikdy jsem nepatřila k velkým milovníkům müsli tyčinek. Nepovažuji je za příliš chutné, zdravé a už vůbec ne dietní, jak si někteří bohužel myslí. Mám tedy na mysli ty průmyslově vyráběné. Na druhou stranu nejsem odpůrcem zdravějšího mlsání a určitě vítám každou příležitost připravit si cokoliv doma, než to kupovat.
Když se mi tedy naskytla příležitost vyzkoušet „lis na zdravé tyčinky„, který právě teď uvedla Tescoma na trh, neodolala jsem a pustila se do výroby. V lisu můžete tyčinky snadno tvarovat za studena, ale díky silikonovému provedení i upéct v troubě. Součást balení jsou i praktické sáčky, do kterých tyčinky uložíte a můžete vzít s sebou na cesty.
Vyzkoušela jsem samozřejmě obě možnosti, tyčinky připravené za studena i pečené. Kromě vítězných ořechových to byly nepečené tyčinky se sušenými švestkami a dýňovými semínky a pečené se sušenými datlemi. Ani jedny nebyly chuťově vůbec špatné, švestkové se ale trochu drolily a pečené daltové nebyly ani trochu fotogenické 🙂 Každopádně u mě na celé čáře zvítězily tyhle ořechové.
Jako základ jsem použila ovesné vločky, které jsou obvykle hlavní složkou müsli tyčinek. Já osobně je mám moc ráda a pravidelně si z nich připravuji třeba domácí müsli. K vločkám jsem přidala své oblíbené vlašské ořechy a slunečnicová semínka a vše spojila trochou medu a sezamové pasty tahini. Výsledkem jsou vynikající ořechové tyčinky, které možná nevypadají na první pohled příliš lákavě, ale chuťově jsou naprosto dokonalé.
Nepečené müsli tyčinky s ořechy (cca 7 ks):
100 g ovesných vloček
50 g vlašských ořechů
50 g slunečnicových semínek
špetka skořice
cca 3 lžíce medu
cca 3 lžíce sezamové pasty tahini * (možno nahradit ořechovým máslem)
* ořechy, semínka i sezamovou pastu koupíte např. tady
Ořechy i slunečnicová semínka nasucho opražte, ořechy hrubě nasekejte. Nechte vychladnout, pak promíchejte s ovesnými vločkami a skořicí.
V misce smíchejte med a sezamovou pastu. Pokud je směs příliš tuhá, opatrně zahřejte v mikrovlnné troubě. Vmíchejte do směsi vloček a ořechů a propracujte. Nejlépe to jde rukama, ale poradí si i lžíce či vařečka. Směs by se neměla při zmáčknutí drolit, pokud ano, přidejte trochu medu nebo tahini.
Směs „natlačte“ do formiček na tyčinky, uzavřete a dejte do lednice na 1-2 hodiny ztuhnout. Pokud si připravíte směsi více, zbytek přikryjte folií a pokračujte v tvarování tyčinek po ztuhnutí první várky 🙂
Tyčinky díky silikonu jednoduše z formiček vyndáte. Uchovávejte je zabalené ve folii nebo přiložených sáčcích, nejlépe v lednici. Sáčky lze dokoupit i samostatně. Skvěle chutnají hezky ztuhlé přímo z lednice, ale i při pokojové teplotě, kdy krásně zvláční. Doporučuji spotřebovat do několika dnů.
Tyčinky si můžete připravit v různých obměnách, přidat sušené ovoce, semínka, prostě cokoliv, co máte rádi.
Vytisknout recept |
6 Comments
Iveta B
19. 2. 2017 v 13:45Já mám müsli tyčinky docela ráda, ale tyhle vypadají opravdu lákavě. Možná když si seženu ten lis, tak je taky začnu vyrábět 🙂
Víkendové pečení
19. 2. 2017 v 20:17Díky, jsou i moc dobré 🙂 lis se dá koupit přes eshop nebo v obchodech Tescomy 🙂 tyčinky by se daly tvarovat i ručně, jen nebudou tak pravidelné 🙂
Anonymní
20. 2. 2017 v 12:52Dobrý den, chci se zeptat nejsou tyčinky lepivé? Děkuji za odpo irča
Víkendové pečení
20. 2. 2017 v 13:02Irčo, zdravím, ano, jsou lehce lepivé, ale to je většina müsli tyčinek 🙂 na fotografii to trochu zkresluje, fotila jsem těsně po vyndání z lednice, takže se hezky lesknou a vypadají extra lepivě 🙂
Unknown
13. 9. 2017 v 10:17Milo jako vždy super recept👍a bez formicek. .uhnacala jsem je do formy na bisk. chlebíček a po zatuhnutí je rozkrajela na tyčinky..nedrobi se a chut skvělá..použila jsem orisk. maslo vlastní výroby a med napůl s datlovym sirupem..i na pohled jsou k sezrani😃Děkuji za inspiraci. .
Víkendové pečení
13. 9. 2017 v 14:33Lenko, děkuji 🙂 jsem ráda, že chutnají a poradila jste si i vez formiček 🙂 máte pravdu, stačí forma a rozkrájet. Děkuji. Míša