Menu
Ostatní

Domácí granola alias zapečené müsli

Granola nebo müsli?

Víte, jaký je mezi nimi rozdíl? Já to tak nějak podvědomě tušila 🙂 Müsli je sypké a je to směs vloček, semínek, oříšků a sušeného ovoce. Granola je v podstatě ze stejných surovin, jen je vše zapečené, aby to pěkně křupalo. Samozřejmě je potřeba přidat tuk či nějakou tekutinu pro spojení a obvykle i sladidlo. V každém případě já tomu prostě říkám zapečené müsli 🙂

Připravuji si to domácí už roky a protože ho dělám od oka, je pokaždé trochu jiné. Jako základ používám vždy ovesné vločky, ty klasické velké, mám je prostě nejradši. Nesmí chybět špetka soli a skořice, občas i mletý cardamom. Pro spojení jsem si oblíbila kokosový olej a med. Ořechy přidávám podle aktuální chuti, nejčastěji mandle a vlašské ořechy.

Dost často přidávám i velké plátky kokosu, které celou granolu provoní a po upečení krásně křupou. Ovoce mám ke granole a jogurtu nejradši čerstvé, takže sušené už do ní nepřidávám. Nicméně klidně si ho do ní po upečení a vychladnutí přimíchejte, ať už obyčejné rozinky nebo třeba ovoce sušené mrazem, tzv. lyofilizované.

Domácí granola – recept

Suroviny na jednu velkou sklenici

Vločky smíchejte se špetkou soli a skořice, pokapejte vodou a opět promíchejte. Přilijte tekutý med a kokosový olej, trochu mandlové mouky a nejlépě rukou zpracujte (podobně jako třeba drobenku). Používám na to jednorázové rukavice, protože nemám ráda ulepené ruce 🙂

Nakonec do směsi vmíchejte ořechy, hodí se v podstatě jakékoliv. Kešu, mandle, vlašské či lískové, pekany nebo para ořechy. Větší kusy můžete klidně posekat na menší, ale pozor, ne moc malé kousky, aby se v troubě při zapékání nespálily. Kokos doporučuji ve formě velkých plátků, nikoliv ten strouhaný.

Celou směs rozložte rovnoměrně po celé ploše plechu a pečte v troubě vyhřáté na 120-130 stupňů (horkovzduch) asi 20-30 minut. Během pečení můžete několikrát promíchat. A pozor, perfektně křupavá bude granola až po úplném vychladnutí. Můžete ji nechat na plechu chladnout ve vypnuté troubě. Úplně studenou pak přesypte granolu do dózy či sklenice a skladujte dobře uzavřenou.

TISK receptu

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

9 Komentáře

  • Zdena
    3. 8. 2024 v 11:00

    Dobrý den Míšo,dělávám také tak a jsou úžasné,jen místo vody přidávám mošt.

    Odpovědět
  • M
    11. 8. 2024 v 19:15

    Dobrý den paní Míšo,
    o dobrou granolu se snažím už pár let podle různých receptů. Od suchých tvrdých placek jsem se už celkem vzdálila, ale stále to nebylo ono. Vloni při vánočním pečení jsem se rozhodla, že „granola“ byla naposled. Minulý pátek, při pohledu na Vaše obrázky, jsem názor změnila. Stal se snad zázrak. Vznikla vynikající granolu. Nejen syn a vnouček mají už týden „boule za ušima“. Dnes jsem pekla 6. a 7. várku, abych měla i pro dceru s rodinou, která přijede zítra.
    Zkoušela jsem s různými ořechy, semínky, kakaem a dokonce ani strouhaný kokos (mám dost hrubý) se mi nespálil.
    Proto Vám všechnu tu chválu posílám a děkuji, že se s námi dělíte i o tak jednoduché recepty, aby se nám povedy.
    Maruška

    Odpovědět
  • Andrea
    12. 8. 2024 v 8:04

    Dobrý den Míšo, o víkendu jsem upekla granolu podle Vašeho receptu a je to velká dobrota 🙂. Voní po kosovém oleji a dala jsem do ní para ořechy. Děkuji za recept. Andrea

    Odpovědět
    • Míša Landová
      12. 8. 2024 v 19:30

      Rádo se stalo 🙂

      Odpovědět
      • Ludmila
        14. 8. 2024 v 9:57

        Dobrý den, Míšo, dělám si granolu velmi podobně jako vy. Jen jelikož jsem vášnivý čokoholik, po upečení ještě do horké granoly vmíchám rozpuštěnou čokoládu, to je teprve žrádýlko 🙂

        Odpovědět
  • Irena
    15. 11. 2024 v 19:36

    Dobrý den Míšo..Ráda peču podle Vašich receptů a chtěla bych zkusit i granolu Jelikož kokos moc nemusím, čím bych mohla nahradit kokosový olej? Moc děkuji za odpověď. Irena

    Odpovědět
    • Míša Landová
      16. 11. 2024 v 16:03

      To samozřejmě chápu, pokud vím, dělá se i bez aroma. Čím nahradit? Olejem, možná přepuštěným máslem …

      Odpovědět

Průměrné hodnocení z 3 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ