Granola nebo müsli?
Víte, jaký je mezi nimi rozdíl? Já to tak nějak podvědomě tušila 🙂 Müsli je sypké a je to směs vloček, semínek, oříšků a sušeného ovoce. Granola je v podstatě ze stejných surovin, jen je vše zapečené, aby to pěkně křupalo. Samozřejmě je potřeba přidat tuk či nějakou tekutinu pro spojení a obvykle i sladidlo. V každém případě já tomu prostě říkám zapečené müsli 🙂
Připravuji si to domácí už roky a protože ho dělám od oka, je pokaždé trochu jiné. Jako základ používám vždy ovesné vločky, ty klasické velké, mám je prostě nejradši. Nesmí chybět špetka soli a skořice, občas i mletý cardamom. Pro spojení jsem si oblíbila kokosový olej a med. Ořechy přidávám podle aktuální chuti, nejčastěji mandle a vlašské ořechy.
Dost často přidávám i velké plátky kokosu, které celou granolu provoní a po upečení krásně křupou. Ovoce mám ke granole a jogurtu nejradši čerstvé, takže sušené už do ní nepřidávám. Nicméně klidně si ho do ní po upečení a vychladnutí přimíchejte, ať už obyčejné rozinky nebo třeba ovoce sušené mrazem, tzv. lyofilizované.
Domácí granola – recept
Suroviny na jednu velkou sklenici
- 250 g ovesných vloček
- 2-3 lžíce vody
- 2-3 lžíce medu
- 2-3 lžíce kokosového oleje
- sůl, skořice
- mandlová mouka na zahuštění
- dle chuti ořechy, plátky kokosu, sušené ovoce
Vločky smíchejte se špetkou soli a skořice, pokapejte vodou a opět promíchejte. Přilijte tekutý med a kokosový olej, trochu mandlové mouky a nejlépě rukou zpracujte (podobně jako třeba drobenku). Používám na to jednorázové rukavice, protože nemám ráda ulepené ruce 🙂
Nakonec do směsi vmíchejte ořechy, hodí se v podstatě jakékoliv. Kešu, mandle, vlašské či lískové, pekany nebo para ořechy. Větší kusy můžete klidně posekat na menší, ale pozor, ne moc malé kousky, aby se v troubě při zapékání nespálily. Kokos doporučuji ve formě velkých plátků, nikoliv ten strouhaný.
Celou směs rozložte rovnoměrně po celé ploše plechu a pečte v troubě vyhřáté na 120-130 stupňů (horkovzduch) asi 20-30 minut. Během pečení můžete několikrát promíchat. A pozor, perfektně křupavá bude granola až po úplném vychladnutí. Můžete ji nechat na plechu chladnout ve vypnuté troubě. Úplně studenou pak přesypte granolu do dózy či sklenice a skladujte dobře uzavřenou.
9 Komentáře
Zdena
3. 8. 2024 v 11:00Dobrý den Míšo,dělávám také tak a jsou úžasné,jen místo vody přidávám mošt.
M
11. 8. 2024 v 19:15Dobrý den paní Míšo,
o dobrou granolu se snažím už pár let podle různých receptů. Od suchých tvrdých placek jsem se už celkem vzdálila, ale stále to nebylo ono. Vloni při vánočním pečení jsem se rozhodla, že „granola“ byla naposled. Minulý pátek, při pohledu na Vaše obrázky, jsem názor změnila. Stal se snad zázrak. Vznikla vynikající granolu. Nejen syn a vnouček mají už týden „boule za ušima“. Dnes jsem pekla 6. a 7. várku, abych měla i pro dceru s rodinou, která přijede zítra.
Zkoušela jsem s různými ořechy, semínky, kakaem a dokonce ani strouhaný kokos (mám dost hrubý) se mi nespálil.
Proto Vám všechnu tu chválu posílám a děkuji, že se s námi dělíte i o tak jednoduché recepty, aby se nám povedy.
Maruška
Míša Landová
12. 8. 2024 v 19:29Milá Maruško, tak to mám velkou radost a moc děkuji za zpětnou vazbu 🙂
Andrea
12. 8. 2024 v 8:04Dobrý den Míšo, o víkendu jsem upekla granolu podle Vašeho receptu a je to velká dobrota 🙂. Voní po kosovém oleji a dala jsem do ní para ořechy. Děkuji za recept. Andrea
Míša Landová
12. 8. 2024 v 19:30Rádo se stalo 🙂
Ludmila
14. 8. 2024 v 9:57Dobrý den, Míšo, dělám si granolu velmi podobně jako vy. Jen jelikož jsem vášnivý čokoholik, po upečení ještě do horké granoly vmíchám rozpuštěnou čokoládu, to je teprve žrádýlko 🙂
Míša Landová
14. 8. 2024 v 17:05Já taky miluju čokoládu, ale v granole ji nemusím 🙂
Irena
15. 11. 2024 v 19:36Dobrý den Míšo..Ráda peču podle Vašich receptů a chtěla bych zkusit i granolu Jelikož kokos moc nemusím, čím bych mohla nahradit kokosový olej? Moc děkuji za odpověď. Irena
Míša Landová
16. 11. 2024 v 16:03To samozřejmě chápu, pokud vím, dělá se i bez aroma. Čím nahradit? Olejem, možná přepuštěným máslem …
Průměrné hodnocení z 3 recenzí:
5