Menu
Ostatní

Domácí vanilkový cukr a extrakt

Přestože pro některé z Vás není výroba vanilkového cukru ničím novým, myslím si, že stojí za zmínku. Byla by totiž velká škoda kazit úžasné dobroty, které vytvoříte, syntetickým vanilínovým cukrem nebo esencí, které nemají s pravou vanilkou nic společného. Je pravda, že dnes už cukr s pravou vanilkou seženete běžně v obchodě, ten domácí je ale přeci jen lepší. Cenu jsem neporovnávala, ale troufám si říct, že doma Vás vyjde levněji :))

Zpočátku jsem si vanilkový cukr dělala tak, že jsem cukr nasypala do uzavíratelné krabice, nastrkala do něj několik vanilkových lusků a nechala odležet. Pak jsem ale na internetu objevila recept na super rychlý a extra intenzívní vanilkáč, při kterém zužitkujete celý vanilkový lusk.

Potřebovat budete:

150-200 g třtinového cukru (v krajním případě i bílý cukr)

1 vanilkový lusk

Lusk nastříhejte nůžkami na 1-2 cm kousky, tvrdlou zatočenou špičku odstraňte. Do mixéru nebo foodprocesoru nasypte cukr, přidejte nastříhaný lusk a dobře rozmixujete, chvilku to potrvá. Pak prosejte přes jemné sítko a skladujte v uzavřené dóze nebo sklenici. Cukr máte kdykoliv po ruce a můžete ho použít dle libosti. Pár lžiček můžete přidat i do cukřenky s moučkových cukrem. Uvidíte, jak bude bábovka na stole vonět :))

Vanilkový extrakt můžete použít stejným způsobem jako vanilkový cukr. Výhodou je, že není sladký. S jeho nabídkou v běžných obchodech je to na rozdíl od cukru ale horší. Narazila jsem na něj jen v Marks and Spencer nebo v obchodech pro cukráře. Kdysi dávno jsem koupila vanilkovou esenci od Dr. Oetkera a to teda byla síla, bohužel ne vanilková :o)) silně převoněné aroma se linulo celou kuchyní ještě dloho po pečení.

Výroba extraktu je velmi snadná. Stačí Vám k tomu jen vanilkový lusk a alkohol, nejlépe vodka nebo slivovice. Ale někde jsem četla, že se dá použít i rum. Obecně používaný poměr je 2-3 lusky na 100 ml alkoholu. Lusky podélně nařízněte, dejte do skleničky a zalijte alkoholem. Skladujte na temném a chladném místě. Minimální doba louhování je 2-3 měsíce. Zpočátku je nutné skleničku alespoň jednou denně protřepat.

Vanilové lusky si objednávám v bio kvalitě na stránce www.vanilkove-lusky.cz. Jejich kvalita je nesrovnatelně lepší a za přijatelnější cenu, než v obchodě. Lusky jsou krásně měkké, dalo by se říct, že až šťavnaté :)) vakuově balené, vybrat si můžete ze třech velikostí. V nabídce mají velmi šikovnou skleněnou dózičku, kterou můžete použít na skladování lusků. Skvěle se hodí i na přípravu extraktu.

inspirace z http://kitchenette.cz/


Domácí vanilkový cukr nebo extrakt jsou také skvělým dárkem. Tedy pokud ho nedáte kamarádce, která nepeče 🙂 

13 Comments

  • Madla
    3. 6. 2014 v 12:38

    Jojo, domácí vanilkový cukr je super věc, já mám doma takhle v dózičce vanilkový, skořicový, levandulový a tymánový cukr. A na výrobu vanilkové esence se též chystám, tak díky moc za nakopnutí!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 6. 2014 v 13:08

      Hmmm, levandulový zní taky moc dobře :o) ale mnohem víc mě zaujal ten tymiánový, k čemu ho používáte?

      Odpovědět
    • Madla
      18. 6. 2014 v 15:48

      Tymiánový používám stejně jako ty předchozí, k výrobě sušenek, cheesecaků, občas ho použiju, když dělám karamelizovanou cibuli na slané jídlo. Je skvělý, já bych bez tymiánu nemohla žít 🙂

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 6. 2014 v 19:27

      Díky za tip, určitě ho vyzkouším :))

      Odpovědět
  • Anonymní
    11. 11. 2014 v 8:46

    Dobrý den, chci se zeptat jak vyrobit domácí skořicový cukr ? Díky.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      11. 11. 2014 v 9:21

      Dobrý den, úplně jednoduše, stačí jen smíchat krupicový cukr s mletou skořicí. Nevím, jak dalece by se cukr provoněl, pokud by se do něj dala jen celá skořice, podobně jako se to dělá u vanilkových lusků, vyzkoušené to nemám 🙂

      Odpovědět
  • Náhrada cukru
    18. 10. 2019 v 14:59

    Dá se to Mílo používat jako zdravá náhrada cukru?

    Odpovědět
  • Soňa
    20. 1. 2021 v 14:42

    Dobrý den,
    tak přesně takto jsem zkusila vyrobit vanilkový cukr, skoro jsem zavařila mixér a po důkladném rozmixování to smrdělo tak odporně, že jsem to musela vyhodit. Lusk nebyl starý a postup jsem dodržela. Tak nevím. Úplně mě to odradilo od dalších pokusů…..

    Odpovědět
    • Míša Landová
      21. 1. 2021 v 12:42

      Tak to mě mrzí, dělám si vanilkový cukr takto často a bez problémů. Používám tedy food procesor nebo mixovací nástavec k tyčáku, v klasickém stolním mixéru jsem nikdy nedělala, ale mělo by to být stejné. Nemixovala jste příliš dlouho, že by zápach pocházel z mixéru? Jste na pravou vanilku a její vůni zvyklá? Moje zkušenost před lety totiž byla hodně podobná, přišlo mi že „smrdí“, protože se zcela liší od vůně vanilinového cukru nebo umělých aromat, které jsou běžně dostupné v obchodě ….

      Odpovědět
  • Iveta
    27. 11. 2021 v 19:49

    Dobry den paní Míšo,mám dotaz..různé recepty uvádí použit na 1 vanilkovy lusk rozdílné množství gramu cukru ,dokonce na 1 lusk až kilo cukru,nyní mám od Dr.oetkera vanilka burbon a uvádí se na obalu ze lze použit na 500gr cukru…jaká je vaše zkušenost ?moc dekuji Iveta Č.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      28. 11. 2021 v 17:34

      Ano recepty se liší, stejně jako se liší výsledek 🙂 čím méně cukru dáte, tím bude vanilkový cukr intenzivnější. Je to tedy jen na Vás 🙂 nicméně půl kila cukru je na jeden lusk už dle mého názoru příliš.

      Odpovědět
  • Jana
    23. 12. 2022 v 20:12

    Vanilkový extrakt je vynikající, díky za recept a tip na nákup úžasné vanilky. Je to krásný dárek na vánoce.

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 1 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ