Menu
Cheesecaky

Vanilkový cheesecake s pěnou z bílé čokolády

Vždycky jsem si myslela, že můj osvědčený recept na pečený cheesecake nemůže nic troufnout, že je to ten nejlepší. Pak jsem ale objevila tenhle úžasný vanilkový, který mě na první pohled zaujal svým „vrstveným“ vzhledem. Když jsem ho ochutnala, věděla jsem, že je to ten nejkrémovější cheesecake, jaký jsem kdy jedla. Pečená sýrová vrstva, lehká pěna z bílé čokolády a vanilková šlehačka. Vše skvěle doplňuje křupavý sušenkový základ. Cheesecake je velmi jemný a lehký jako peříčko. Díky vanilkovým luskům nádherně voní po vanilce. Kdykoliv otevřete lednici, ucítíte její nezaměnitelnou vůni.

Zajímavá věc na tomto receptu je, že se do sýrové vrstvy nedávají žádná vejce. S ničím podobným jsem se u pečených variant dosud nesetkala, o to víc, jsem chtěla cheesecake vyzkoušet 🙂 Díky absenci vajec se peče cheesecake jen půl hodinky a při vyšší teplotě, než je obvyklé. Další nezvyklostí v tomto receptu je přidání vaječného žloutku do sušenkového základu. Nevěřili byste, jak tahle drobnost krustu vylepší.

Cheesecake je díky více vrstvám trochu složitější na přípravu, ale určitě nepatří mezi obtížné. Odměnou Vám bude jeho skvělá krémová chuť. Takže se připravte, jdeme na to 🙂

Sušenkový základ:

160 g rozmixovaných sušenek (použila jsem Rodinné Bebe kakaové)

1 lžíce třtinového cukru

1 žloutek

1/4 lžičky vanilkového extraktu

85 g rozpuštěného másla

Troubu předehřejte na 190 stupňů, dortovou formu o průměru 23 cm vyložte pečícím papírem. 

Rozmixované sušenky smíchejte s cukrem a vanilkou, přidejte žloutek a nakonec rozpuštěné máslo. Dobře promíchejte. Směs přesypte do připravené dortové formy a vmáčkněte na dno. Dejte péct do vyhřáté trouby na 8 minut. 

Nechte zcela vychladnout. Teplotu trouby snižte na 175 stupňů.

Sýrová vrstva:

450 g krémového sýra (typu Philadelphia)

240 g zakysané smetany

2 lžíce kukuřičného škrobu

170 g krupicového cukru

1/2 lžičky vanilkového extraktu

vanilkový lusk

Sýr prošlehejte do krémova, přidejte zakysanou smetanu, škrob, cukr a vanilkový extrakt. Dobře prošlehejte, až je směs krásně jemná. Vanilkový lusk podélně rozřízněte, tupou stranou nože zrníčka vyškrábněte z obou polovin lusku a vmíchejte do sýrové směsi.

Směs přendejte na vychladlou sušenkovou krustu, je poměrně hustá, uhlaďte do roviny a dejte péct do trouby předehřáté na 175 stupňů asi na 30 minut. Až budou kraje pevné, ale střed se bude ještě trochu „hýbat“. Vyndejte z trouby a nechte úplně vychladnout. Já obvykle „objedu“ vnitřní stranu formy slabým nožem, aby se koláč oddělil od formy a nepopraskal mu střed. 

Pěna z bílé čokolády:

250 ml smetany ke šlehání 

1/4 lžička vanilkového extraktu

2 lžíce moučkového cukru

115 g krémového sýra (typu Philadelphia)

115 g kvalitní bílé čokolády (nedoporučuji Milku, Figaro ani Orion) 

Čokoládu rozpusťte v mikrovlnné troubě a nechte vychladnout. Smetanu začněte šlehat na nízké otáčky s vanilkovým extraktem. Když začne lehce houstnout, přidejte moučkový cukr a na nejvyšší otáčky vyšlehejte do tuha. 

Sýr vyšlehejte do krémova, přidejte vychladlou čokoládu a šlehejte, dokud směs není jemná a krémová. Pak opatrně stěrkou vmíchejte ušlehanou šlehačku.

Pěnu rovnoměrně rozetřete na vychlazenou sýrovou vrstvu a dejte na několik hodin do lednice, klidně i přes noc.

Před poslední vrstvou jsem cheesecake vyndala z formy. Nejdřív jsem opět „objela“ nožem, abych neporušila pěnu a opatrně přendala na tác, lehce poprášený moučkovým cukrem. 

Vanilková šlehačka:

250 ml smetany ke šlehání

1 lžíce moučkového cukru

1 vanilkový lusk

Smetanu vyšlehejte společně s cukrem a semínky z vanilkového lusku do tuha. Rovnoměrně rozetřete na čokoládovou pěnu. Můžete uhladit a případně vyrovnat i boky cheesecaku. Dejte ještě alespoň na hodinku do lednice, než budete servírovat. Doporučuji krájet tenkým a lehce nahřátým nožem. 

Tak a teď už si jen připravte talířky, uvařte dobrou kávu a vychutnejte si nejkrémovější cheesecake na světě :o)))

Inspirace z webu www.melskitchencafe.com

  

65 Comments

  • Madla
    25. 5. 2014 v 11:28

    Ach můj bože, to je nádhera! Teprve nedávno jsem objevila vaše stránky a hltám doslova každičký recept. Perfektně popsané anavíc fotky lepší než od profesionála. Cheesecaky miluju a tenhle mě doslova nadchnul (a fakt ho musím vyzkoušet už kvůli té absenci vajec), dnes jsem sice upekla cheesecake citronóvý, ale na tenhle se vrhnu velice brzy 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 5. 2014 v 19:16

      Milá Madlo, moc děkuji :o)) velmi si vážím Vašeho komentáře, jste mnohem zkušenější bloggerka než já :o)) Pro cheesecaky mám také slabost a tenhke je fakt bomba. Koukala jsem na Vašem bloggu, že máte i bezlepkovou variantu, tu bych určitě také ráda vyzkoušela. Dejte vedět, jak Vám tenhle bezvaječný cheesecake chutnal :p))

      Odpovědět
  • Unknown
    6. 6. 2014 v 9:17

    Už se těším až mi ho někdy moje nejlepší kamarádka upeče 🙂

    Odpovědět
  • Anonymní
    15. 6. 2014 v 19:34

    Dobrý den,
    tento recept mě velmi zaujal a ráda bych ho o víkendu ukuchtila :).
    Mám na Vás ale jednu otázečku. Jakou velikost dortove forty jste použila (abych se mohla ridit stejnou gramazi ingredienci)?
    Děkuji mnohokrat.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      15. 6. 2014 v 20:03

      Dobrý večer, děkuji, cheesecake opravdu stojí za vyzkoušení. Použila jsem formu o průměru 23 cm, je to uvedeno v receptu :))

      Odpovědět
    • Anonymní
      15. 6. 2014 v 20:25

      Díky moc, tuto informaci jsem přehlédla :))

      Odpovědět
    • Anonymní
      21. 6. 2014 v 15:29

      Dobrý den,
      děkuji za skvělý recept, opravdu se podařil a teď všichni chtějí recept 😀
      Za ten cas (trochu dele nez standardni cheesecake) to opravdu stojí 🙂
      Díky moc.

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 6. 2014 v 15:40

      Dobré odpoledne, díky, tak to jsem moc ráda, že se cheesecake povedl a chutnal :)) někdy trochu námahy za to prostě stojí 🙂

      Odpovědět
    • Jana
      2. 9. 2023 v 16:00

      Dobrý den, mohu se zeptat, šlo by místo šlehačkové vrstvy dát tozvařené maliny se želatinou? Moc děkuji!

      Odpovědět
  • Unknown
    20. 6. 2014 v 9:47

    Dobrý den. Je to vážně povedený dort :)! Určitě ho vyzkouším, jen mám otázečku. Mohla bych tu zakysanou smetanu (v syrové vrstve) vymnenit za plnotucny tvaroh? Aby se to dobře upeklo…
    Pekny den preji! 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      20. 6. 2014 v 10:36

      Dobrý den Natalie, děkuji :o)) myslím, že zaměnit klidně můžete, jen se trochu změní struktura a chuť této vrstvy, smetana je přeci jen trochu jemnější a krémovější :)) a peklo se to s ní dobře. Doufám, že Vám bude chutnat 🙂 hezký den.

      Odpovědět
  • Unknown
    21. 1. 2016 v 13:51

    Dobrý den, lze použít do tohoto receptu mascarpone, místo philadelfie? díky moc:)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 1. 2016 v 15:02

      Dobrý den, do pěny z bílé čokolády, která se připravuje za studena klidně dejte mascarpone, do pečené spodní vrstvy bych ho moc nedoporučovala 🙂 a pokud ano, raději namíchat s tvarohem. Sýr klidně použijte i od jiné značky, nemusí to být zrovna Phila 🙂 Hezký den. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    23. 2. 2016 v 18:34

    Dobrý den,
    jakou bílou čokoládu používáte a máte s ní dobré zkušenosti ??(hlavně ať je dostupná v prodejnách:-) ) V Lidlu jsem našla pouze jednu bílou, jinak samé hnědé. Nezkoušela jste to udělat i z hnědé, jakou to bud mít chuť.
    předem děkuji za radu a tipy eva

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 2. 2016 v 18:54

      Evo, dobrý večer, já kupuji bílou čokoládu výhradně v cukrářských eshopech, většinou belgickou Callebaut nebo Belcolade. V běžném obchodě je to s těmi bílými horší 🙂 takže v tomhle Vám asi moc neporadím. Pěnu z hořké čokolády jsem dělala na jiném cheesecaku, můžete vyzkoušet 🙂 je to samozřejmě chuťově úplně jiné 🙂 recept tady

      Odpovědět
  • Unknown
    14. 5. 2016 v 17:45

    dobrý den, mohu se zeptat na kolik cca KČ tato krása vyjde? 🙂 děkuji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      15. 5. 2016 v 7:11

      Dobrý den, záleží v jaké ceně koupité potřebné suroviny 🙂 hrubým odhadem bych ti viděla cca 250-300 Kč, ale nezahrnuje to samozřejmě náklady na energii, vodu a Váš čas 🙂

      Odpovědět
    • kilík
      19. 3. 2017 v 20:23

      Dobrý večer, dnes jsem tvořila, šlo to bezvadně, zítra dám poslední vrstvu a pak se do toho s chutí pustíme, vypadá opravdu luxusně a věřím že i bude chutnat luxusně 😉 Spočítala jsem náklady na potraviny a vyšlo mi to na 550 Kč, nejdražší je Philadelphia a vanilkové lusky :-)) …ale za kvalitu se prostě musí připlatit !

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      20. 3. 2017 v 7:46

      Zdravím, tak to jsem ráda, že se příprava povedla, věřím, že cheesecake bude chutnat 🙂 ano, suroviny jsou dražší, ale na výsledku je to pak znát. Mimochodem, nemusíte použít přímo Philadelphii, jsou i jiné vhodné sýry 🙂

      Odpovědět
    • kilík
      23. 3. 2017 v 21:06

      Takže cheesecake byl naprosto luxusní !! lepší jsem v životě nejedla …jsem moc ráda, že jsem objevila Váš recept a okouzlila i okolí a byla jsem prohlášena za profesionálku 🙂 O víkendu na jednu akci zkusím další, s čokoládovou pěnou, tak se těším jak to dopadne.

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      24. 3. 2017 v 7:21

      Tak to opravdu moc ráda slyším :)) snaha i investice se vyplatila 🙂 věřím, že i další recepty, nejen na cheesecake, budou mít u Vás úspěch. Mějte se fajn a pěkný víkend.

      Odpovědět
  • Unknown
    5. 10. 2016 v 14:03

    Dobrý den MiLo, chtěla jsem se zeptat, jak to děláte, že máte u všech cheesecaků tak hezké boky? Krásně jdou vidět i ty jednotlivé vrstvy. Když udělám pečený cheesecake, po vychladnutí sejmu formu a nikdy se mi neudělají tak hezké vrstvy. Používáte něco na vyložení boků formy?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 10. 2016 v 14:09

      Jano, zdravím Vás a děkuji 🙂 boky formy nevymazávám ani nevykládám pečícím papírem, ten dávám pouze na dno formy, používám tu s odnímatelným dnem.
      Pečený cheesecake nechám pár minut vychladnout a pak ostrým nožem oříznu bok celého koláče, aby se oddělil od formy. Ale to je spíš kvůli tomu, aby při chladnutí nepraskal, nemyslím, že by to mělo vliv na vzhled 🙂 jinak peču úplně stejně, tak jak uvádím v receptech 🙂 V jaké formě pečete cheesecake?

      Odpovědět
  • Unknown
    9. 10. 2016 v 13:24

    Peču v dortové formě s odnímatelným dnem o průměru 23 cm. Příští víkend mám narozeniny, tak se chystám vyzkoušet od vás alespoň další 3 recepty. Musím vzít něco do práce, k přítelově rodině a další týden na Moravu za svou rodinou….takže Vaše stránky jsou jasnou volbou 😀 Hezký den přeji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      10. 10. 2016 v 16:49

      Tak to přeji všechno nejlepší 🙂 a moc mě těší, že se budete inspirovat při pečení na mém blogu 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    16. 11. 2016 v 13:58

    Dobrý den,
    chystám se upéct tento nádherný dort manželovi k nedělním narozeninám. Můžete mi prosím napsat kolik másla se má dát to sušenkového základu? Nikde jsem to nenašla. Děkuji. Petra

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      16. 11. 2016 v 19:28

      Petro, zdravím Vás, zřejmě jste máslo v receptu přehlédla 🙂 je to 85 g. Držím palce, ať se dort podaří. Míša

      Odpovědět
  • Maja
    15. 2. 2017 v 21:31

    Milá Míša, ďakujem veľmi pekne za nielen perfektne popísaný recept a za skutočne fantastický zákusok (!!!) – (overené, vyskúšané, zjedené), ale aj za to, že v každom recepte, ktorý zdieľaš, dávaš kus srdca a svojho osobného slovného hodnotenia. Čítavam si to po nociach pri dojčení hlavne kvôli tomu. Chcem Ti ešte povedať, že aj keď som do varenia bola vždy ľavá, podľa tvojich postupov sa mi vždy všetko podarilo na jedničku a akokoľvek bol náročný recept, zvládla som to i pri 20-mesačnom neposednom dieťati, ktoré sa mi do pečenia stále montuje. ĎAKUJEM!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      16. 2. 2017 v 11:08

      Milá Majo, moc děkuji za milá slova, krásně jsi to napsala, moc si toho vážím 🙂 Snažím se psát recepty podrobně, tak aby to pochopili i méně zkušení a jsem ráda, že mi to daří 🙂 věřím, že i další recepty budou mít úspěch, stejně jako tento cheesecake. Hezké dny. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    25. 2. 2017 v 11:49

    Mílo, kdy objedete koláč nožem? Když je ještě horký, tak se to trhá a pak už to praská. Nemůžu docílit hladkého "okolořezu" 🙂 Díky a zdravím. Ivana V.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 2. 2017 v 16:00

      Odpověď níže 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    25. 2. 2017 v 14:32

    Právě upečeno, už se čeká je na poslední vrstvu. Celé to vypadá a chutná úžasně. Jen nemohu stále docílit tak hladkého kolem dokola ořezu, jak to děláte, Mílo, vy? V kterém bodě a čím ořezáváte? Děkuji, Ivana V.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 2. 2017 v 15:57

      Ivano, věřím, že bude chutnat 🙂 cheesecake obecně ořezávám pár minut po vytažení z trouby a pak ještě jednou před sundáním ráfku, mám na to takový už stoletý hodně slabý nůž 🙂 pokud chcete mít boky perfektně rovné, můźete je lehce máznout ślehačkou, ale myslim, že drobné nerovnosti vůbec nevadí 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    26. 4. 2017 v 14:23

    Tak jsem ho o víkendu vyzkoušela a je úžasný! (Dělala jsem ho společně s Vaším nepečeným jahodovým – mám totiž dvojčátka a každý si přál k pátým narozeninám jeden 🙂 ) Udělala jsem jen maličkatou úpravu, poslední vrstvu jsem vynechala a posypala brownies – inspirace z naší dovolené na Mauriciu 😉 Vážně paráda – krásně se to peče, krásně drží, vynikající na chuť i na pohled, zkrátka perfektní. Děkuji moc!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      27. 4. 2017 v 14:21

      Aleno, moc děkuji 🙂 jsem ráda, že oba koláče chutnaly 🙂 dodatečně přeji malým oslavencům vše nejlepší :))
      PS – to brownies navrchu cheescaku zní moc dobře 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    9. 6. 2017 v 13:39

    Dobrý den, jaký sýr můžu použít jako náhražku Philadelphia? Mascarpone/Lučinu? Děkuji moc

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      9. 6. 2017 v 14:32

      Zdravím, mascarpone určitě ne, můžete použít Lučinu nebo pokud chodíte do Lidlu, tak skvělý je Palouček nebo Cream cheese classic Goldessa v tmavě modré krabičce 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    7. 10. 2017 v 14:11

    DOBRÝ DEN, tak si dáváme ke kafíčku chesecake podle Vašeho receptu.Nemám slov.Je skvělel,nadýchanej prostě ,,BOŽÍ,, DARA

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 10. 2017 v 7:35

      Daro, moc děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    29. 11. 2017 v 18:15

    Cheesecake je jedna báseň. Udělala jsem ho do práce ke kafíčku a všichni jen vzdychali jaká je to dobrota.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      30. 11. 2017 v 20:13

      Skvělé 🙂 to mě moc těší 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    13. 1. 2018 v 15:23

    Dobrý den, mohu použít sýr Ricotta? nenašla jsem v lídlu cream cheese.
    Děkuji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 1. 2018 v 17:17

      Dobrý den, Ricottu moc nedoporučuji, má jinou chuť a hlavně méně tuku 🙂 konzistence i chut koláče by se změnila 🙂 syr cream cheese maji v Lidlu běžně, jen ma teď nový obal 🙂 krabicka je šedostříbrná 🙂 pripadne použijte Philadelphii.

      Odpovědět
  • Anonymní
    27. 6. 2018 v 6:48

    neskutečná dobrota, všem moc chutnal, Ivana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      27. 6. 2018 v 13:46

      Děkuji, Ivano 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    9. 9. 2018 v 13:22

    Dobry den, prosim vas, myslite, ze mozem tento cheesecake aj nejako ozdobit, ci by sa tam trebars ovocie prepadlo do slahackovej vrstvy? Dakujem

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      9. 9. 2018 v 20:41

      Lehce nazdobit můžete 🙂 také jsem dávala 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    29. 9. 2018 v 18:05

    Dobrý den,
    měla jsem "skvělý" nápad celý cheesecake nazdobit jako dort, k narozeninám. A víceméně se mi začal hroutit. Znovu jsem ho dala do té objímky (pečící formy) a budu doufat, že mi to ztuhne přes noc. Nemáte s tím náhodou zkušenost?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      1. 10. 2018 v 18:36

      Zdravím, dort není příliš pevný, takže snese jen drobné a lehké dekorace jako třeba kousky ovoce, sněhové pusinky jedlé květy …

      Odpovědět
  • Jana
    9. 11. 2020 v 8:55

    Dobrý den, o víkendu jsem pekla tento cheesecake a byl opravdu moc výborný. Všem moc chutnal. Vršek jsem poprášila práškem z lyofilizovaných malin a ozdobila pusinkami a čerstvými malinami. Určitě jsem ho nepřipravovala naposledy. Vaše stránky jsou perfektní a často podle vás s úspěchem peču. Děkuji za inspiraci. Jana

    Odpovědět
    • Míša Landová
      9. 11. 2020 v 9:26

      Jano, díky za skvělou recenzi 🙂 jsem ráda, že se povedl a chutnal. Pěkný den.

      Odpovědět
  • Dominika
    7. 5. 2021 v 10:30

    Dobrý den,
    čízkejky moc nedělám ale tento bych ráda zkusila 🙂 mám ale dotaz.. Jak prosím přendáte čízkejk z formy na tác s tím, aby jste odstranila i papír zespodu? Moc děkuji za odpověď 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      7. 5. 2021 v 11:20

      Já si koláč obvykle položím na ruku a opatrně papír odloupnu. Pokud si na to netroufáte, klidně papír na spodu nechte, jen ho ustřihněte kolem dokola, aby nebyl vidět.

      Odpovědět
  • ZUZANA
    12. 8. 2021 v 23:04

    Dobry den,
    cheesecake vyzera uzasne, uz sa neviem dockat ako sa pustim do jeho pripravy. 😍😊 Mam vsak otazku: Ake nastavenie rury pouzivate pri jeho peceni? (v zmysle spodny, horny ohrev…) Hlavne v druhej casti, kde sa pecie so syrovou vrstvou. Dakujem 😊

    Odpovědět
  • Petra Eff
    15. 5. 2023 v 21:22

    Dobry den, Míšo,

    Vaše recepty jsou úžasné a vždy se tu inspirují při pečení na oslavy, nebo Ireny tak na neděli. Mela bych dotaz ohledně jednotlivých vrstev. Šla by čokoládová vrstva udělat i z ruby čokolády při zachování poměru ostatních surovin?

    Děkuji a přeji Vám mnoho dalších skvělých receptů.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      16. 5. 2023 v 12:58

      Díky 🙂 Ano čokoláda by zaměnit šla, možná by stačilo i 100 g, ale musela bych vyzkoušet.

      Odpovědět
  • Vladimíra
    28. 5. 2023 v 22:09

    Zdravím Miška,
    vašu stránku som našla len nedávno a je to pre mňa priam dar z nebies. Obdivujem vaše recepty, a postupne začínam skúšať. Sú mi z praktickej stránky sympatickejšie mini cheesecake. A preto mám dotaz. Ak by som chcela upraviť tento recept na mini verzie, ako by ste mi odporučila zmeniť časy pečenia??
    Vopred ďakujem za odpoveď ❤️

    Odpovědět
    • Míša Landová
      29. 5. 2023 v 11:29

      Mini cheesecake se peče velmi krátce, obvykle 15-20 minut, v tomto případě možná i méně, protože vrstva je nízká.

      Odpovědět
    • Zuzana
      22. 8. 2023 v 10:49

      Dobrý den, prosím, mohu se zeptat, zda je možné Philadelphii nahradit Mascarpone?

      Odpovědět
      • Míša Landová
        23. 8. 2023 v 8:50

        Teoreticky ano, ale mascarpone nemá typicky sýrovou chuť 🙂 vhodnější náhrada je nějaký cream cheese.

        Odpovědět
        • Zuzana
          27. 8. 2023 v 7:30

          Mockrát děkuji. Každé narozeniny mají děti nějaký dortík z vašich stránek a vždy luxusní! 🙂

          Odpovědět
  • Bronislava
    29. 2. 2024 v 10:14

    Dobrý den Míšo dnes jsem pekla a je opravdu luxusní.
    Děkuji za úžasné recepty ,nebudete přidávat další?
    Broňa

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 1 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ