Menu
Cheesecaky

Tvarohový cheesecake s povidly a skořicí

Vím, že klasický cheesecake ze sýra je skvělý a není potřeba na něm nic měnit, přesto mi to ale nedalo. Sýr jsem v plné míře nahradila tvarohem, přidala trochu povidel a špetku skořice a vznikla tak docela povedená a chuťově zajímavá obměna. Je to vlastně taková česká verze amerického cheesecaku 🙂 



Musím ale přiznat, že jsem s názvem dlouho váhala, protože nejsem příznivcem přípravy cheesecaku z tvarohu. Nakonec ale zvítězila oblíbenost tohoto dezertu a tím i jeho názvu. Přestože to není české slovo, je u nás hodně rozšířené a jeho význam není potřeba vysvětlovat. 

Proti klasické přípravě jsem udělala ještě jednu drobnou změnu. Na dna dortíků jsem použila celé sušenky, nikoliv drcené a smíchané s máslem, jak je obvyklé. Jakmile jsem totiž zjistila, že sušenky skoro přesně pasují do košíčků, přišlo mi zbytečně je mixovat a míchat s máslem. Použila jsem skořicové sušenky Tasino z Lidlu, bez obav ale použijte i jiné 🙂

Na 12 ks tvarohových mini dortíků si připravte:
350 g tvarohu v kostce (ne vaničkový)
150 g zakysané smetany
100 g cukru krupice
špetka skořice
2 vejce
+
balíček kulatých skořicových sušenek Tasino (příp. jiné oblíbené)
3-4 lžíce švestkových povidel
rum a skořice na dochucení

Troubu předehřejte na 150 stupňů, formu na muffiny vyložte papírovými košíčky. Na dno každého košíčku položte jednu skořicovou sušenku, která bude tvořit dno dortíku. 

Do povidel přidejte trochu rumu a špetku skořice a dobře rozmíchejte. Lepší jsou povidla tekutější.

Tvaroh a zakysanou smetanu společně promixujte (mixér, tyčák, food processor) do hladké krémové konzistence. Přendejte do mísy, přidejte cukr se skořicí a šlehačem na nižší otáčky dobře prošlehejte. 

Přidejte vejce, jedno po druhém, každé dobře zašlehejte. Po celou dobu šlehejte pomalu, aby se do směsi nedostalo příliš vzduchu. Základem úspěchu je také stejná pokojová teplota všech surovin, proto si je předem včas vyndejte z lednice.

Směs rozdělte rovnoměrně do 12 košíčků. Do každého dortíku pak přidejte lžičku povidel. Pomocí párátka můžete povidla lehce promíchat v tvarohu nebo nechat jen tak.

Dejte péct do vyhřáté trouby na 18 – 20 minut na střední příčku. Nechte ve formě zcela vychladnout, pak přikryjte folií nebo alobalem a dejte i s formou do lednice, nejlépe přes noc. Druhý den dortíky z formy opatrně vyndejte a servírujte. 

Vytisknout recept

34 Comments

  • Unknown
    16. 6. 2016 v 14:07

    Mňam! To vypadá hodně dobře 🙂 I ta kombinace tvarohu, povidel a skořice musí být slast na jazyku 🙂
    Ach, asi je někdy vyzkouším 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      16. 6. 2016 v 19:42

      Bludičko, děkuji 🙂 určitě stojí za vyzkoušení.

      Odpovědět
  • Anonymní
    16. 6. 2016 v 16:09

    uz jdu na ne….minicheascaky pecu porad dookola..
    .tak bude zmena✌

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      16. 6. 2016 v 19:43

      Díky, tak dejte vědět, jak to dopadlo 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      18. 6. 2016 v 6:50

      tak hotovo….rychlovka a vysledek nema chybu��uz mam slozku s recepty od Vas a zjistuju,ze posledni cca rok uz nic jineho nepecu…..Lenka

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 6. 2016 v 7:58

      Milá Lenko, moc děkuji za Vaši přízeň i milá slova, velmi si Vaší náklonosti k mým receptům vážím 🙂 mějte se fajn. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    16. 6. 2016 v 18:48

    NÁDHERA,TO MUSÍM VYZKOUŠET.UŽ JSEM PEKLA MAKOVOU ROLÁDU S TVAROHEM A POVIDLÍM A BYLA SUPROVÁ. TAK SE TĚŠÍM NA DALŠÍ DOBROTU DARA

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      16. 6. 2016 v 19:44

      Daro, děkuji 🙂 zkuste, jsou dobré 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    17. 6. 2016 v 18:50

    Dobry den, jdou vymenit povidla za nutellu prosim? 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 6. 2016 v 18:58

      Zdravím, myslím, že ano 🙂 zkuste, jen nevím jak bude chuťově pasovat k tomu tvarohu 🙂

      Odpovědět
    • Unknown
      18. 7. 2016 v 19:12

      Pravda, a cim je mam tedy nahradit kdyz povidla moc nemusim,prosim? :))

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 7. 2016 v 19:16

      Misto povidel by sla marmelada nebo nejaky ovocny rozvar, treba visen nebo merunka … ??? 🙂 anebo povidla uplne vynechat 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    19. 6. 2016 v 19:26

    Dobrý večer MíLo,
    včera večer jsem cheesecaky připravila a dnes byla ochutnávka. Od všech členů rodiny jsem byla pochválena za vynikající dezert. Oceňuji rychlost přípravy a skvělou chuť. Děkuji za další skvělý recept.
    Pěkný večer Markéta

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      20. 6. 2016 v 8:01

      Hezký den, Markéto, tak to jsem moc ráda, že i tahle česká verze cheesecaku má úspěch 🙂 moc děkuji. Míša

      Odpovědět
  • Laďa
    19. 6. 2016 v 19:53

    Naprosto skvělé. Vyzkoušeno a nemá to chybu. Není to první recept od Vás co jsem vyzkoušel a všechny byly jak chuťově, tak i esteticky naprosto geniální. Přeji hodně zdaru a velmi Vás obdivuji. Laďa

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      20. 6. 2016 v 8:03

      Láďo, zdravím Vás a moc děkuji za komentář 🙂 Vašich slov si velmi vážím a budu ráda, pokud Vás i v budoucnu budou moje recepty inspirovat. Hezký den. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    24. 6. 2016 v 13:33

    Skvělý nápad s tou celou sušenkou!!! Klasické rozdrcené sušenky s máslem mi přijdou vždycky rozmáčené, blemcavé,tohle by mohlo pomoct:). V pondělí vyzkouším,budu péct pro ségru na rozlučku v práci, tak doufám,že se povedou:).
    Jinak Váš blog miluju! Když hledám inspiraci, jste jistota.
    Lucie

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 6. 2016 v 7:09

      Lucie, moc děkuji 🙂 tak ona se lehce rozmáčí i ta cela sušenka, ale je to jednodušší a rychlejší :)) Držím palce, ať se povedou a chutnají. Moc děkuji za Vaši přízeň, moc si Vašich návštěv vážím. Pěkný víkend. Míša

      Odpovědět
  • Unknown
    5. 7. 2016 v 18:44

    Tento komentář byl odstraněn autorem.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 7. 2016 v 7:05

      Žaneto, moc děkuji, jsem ráda, že chutnalo :)) určitě zkuste i cheesecake s jahodami. Děkuji za přízeň a důvěru v mé recepty. Míša

      Odpovědět
  • Unknown
    16. 9. 2016 v 16:25

    už se těším, až je vyzkouším…minule jsme zkoušela cupcake s limetkovým kremem a byly luxusní….

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      16. 9. 2016 v 18:44

      Tak to moc ráda slyším 🙂 děkuji.

      Odpovědět
  • Lucie
    17. 5. 2018 v 11:44

    Výborné a rychlé a to jsem dělala z vaničkového tvarohu.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 5. 2018 v 21:19

      Díky, Lucie 🙂

      Odpovědět
  • Katka
    8. 3. 2019 v 14:55

    Dobry den! Musim rict, ze objevit Vase recepty, je jako objevit poklad. Zacala jsem podle Vas pect, zkouset nove suroviny a mym chlapum vse moc chutna. Takze dekuji moc a tesim se na další, nove recepty. 🙂 krasny den

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 3. 2019 v 16:43

      Katko, tak to mě velmi těší 🙂 děkuji.

      Odpovědět
  • Anonymní
    30. 9. 2019 v 14:37

    Lidl přestal vyrábě ty skořicové sušenky, které používate. Napadá Vás nějaká jiná, stejně dobrá alternativa? Děkuji 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 10. 2019 v 8:35

      Zkuste přidat skořici do klasických sušenek 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    2. 3. 2020 v 17:13

    Toto je piaty recept ktorý som od Vás piekla. Všetky vyšly perfekne a chutili skvele 😀 teším sa na ďalšie.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 3. 2020 v 8:48

      Super, děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Eliška
    3. 5. 2020 v 21:27

    Dneska jsem vyzkoušela tento recept. Nevím proč, ale v troubě se vytvořily pěkné cheesecakes, po vyndání z trouby jsem nechala ve formě a dost se zhroutily do sebe, tak nějak se zcvrkly. Na chuť jsou výborné, jen moc nevypadají 😀 Postupovala jsem přesně podle Vašeho receptu, tak těko říct, napadá Vás něco?
    V Lidlu měli skořicové hranaté sušenky v rámci španělského týdne, jsou naspod super.
    Máte skvělé recepty, díky za ně! 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 5. 2020 v 16:51

      Nešlehala jste tvarohovou směs na příliš vysoké otáčky? Nepekla jste s horkým vzduchem? Na vině mohou být i papírové košíčky … opravdu těžko soudit takto na dálku 🙂

      Odpovědět
    • Eliška
      5. 5. 2020 v 5:46

      šlehala jsem pomalu, ale pekla na horkovzduch a měla jsem papírové košíčky, tak to bude ono 🙂 Hlavně že jsou dobré. Děkuji!

      Odpovědět
  • Eliška
    5. 5. 2020 v 5:44

    Tento komentář byl odstraněn autorem.

    Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ