Menu
Kynuté těsto

Kynuté věnečky se skořicí

Kynutému těstu jsem se obvykle tak trochu vyhýbala, ale poslední dobou jsem si ho velmi oblíbila. A teď nemám na mysli jen jeho přípravu, ale i konzumaci 🙂 Zatímco dříve jsem sáhla raději po křehkém koláčku či dortíku, dnes si dám radši kynutý koláč. A tak jako mi dříve přišla příprava kynutého těsta složitá, dnes vidím, že to zas tak strašné není, stačí mít dobrý recept.

Tenhle recept mě zaujal hned ze dvou důvodů. Prvním je samozřejmě skořice, kterou mám moc ráda a podobně jako ořechy ji cpu všude kde se dá. Druhým důvodem byl jogurt, který se přidává do těsta. A výsledek? Věnečky jsou moc dobré, voňavé a krásně křupavé. Příjemně mě překvapilo, že těsto si zachová křehkost i do druhého dne. Žádná měkká gumová buchta jako u některých receptů.

Recept byl určen pro zpracování v domácí pekárně, ale lehce jsem si postup upravila pro běžnou přípravu. Jediné, co jsem trochu podcenila, je množství skořice. Přestože jsem měla pocit, že ji na těsto sypu v dostatečném množství, chtělo to trochu přidat. Takže určitě přidejte více, než mám já na své fotografii. 

Kynuté věnečky se skořicí (cca 6 ks):

300 g hladké mouky

špetka soli

15 g droždí

60 ml mléka

30 g cukru krupice

150 g bílého jogurtu 

30 g oleje

+ vejce na potření (do těsta žádné nepatří)

Náplň: změklé máslo (cca 50-60 g), třtinový cukr, skořice

Do vlažného mléka přidejte cukr, promíchejte, rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek. 

Mouku společně se solí prosejte do mísy. 

Do kvásku vmíchejte bílý jogurt a olej, dobře promíchejte. Přidejte k mouce a vypracujte hladké a nelepivé těsto. Já jsem zpracovala v kuchyňském robotu. 

Těsto dejte do mísy, zakryjte folií a utěrkou a nechte na teplém místě kynout.  

Troubu zapněte na 200 stupňů, plech si vyložte pečícím papírem.

Vykynuté těsto propracujte, rozdělte na 6 kousků, z každého vypracujte malý bochánek a nechte asi 10 minut odpočinout. 

Po jednom pak každý bochánek rozválejte na obdélník či ovál, potřete změklým máslem a posypte skořicí a cukrem. Skořicí určitě nešetřete, více než je na obrázku. Cukru dle chuti, jak máte rádi sladké. 

Obdélník (ovál) rozkrájejte na proužky, na jedné straně nedořízněte až do kraje. Všechny prameny vezměte do jedné ruky (shrňte), do druhé ruky stočte pevný nerozřezaný konec a kruťte proti sobě jako při ždímání. Stočte do věnečku a polože na plech. Opakujte s ostatními bochánky.

Nechte na plechu ještě chvilku nakynout, pak potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 15 minut. 

Nechte vychladnout, před servírováním pocukrujte. Přes noc jsem věnečky jen přikryla utěrkou a zůstaly krásně křehké. 

inspirace z webu https://www.toprecepty.cz/

Vytisknout recept

25 Comments

  • U Ilonky
    29. 1. 2017 v 9:18

    Vypadají výborně, určitě i chutnaly…Ila

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 1. 2017 v 15:48

      Děkuji 🙂 jj byly vynikající 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    29. 1. 2017 v 10:22

    Já to mám s kynutým těstem podobně, jako Vy, Míšo. Jako holka jsem o něj vůbec nestála, měla jsem raději piškot, bábovku…dnes dělám pořád kynuté moučníky, tyhle věnečky jsem dělala před časem s kokosovou nádivkou, jsou výborné. A na ty Vaše se tak krásně kouká…hezkou neděli, Milena:-)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 1. 2017 v 15:50

      Mileno, děkuji 🙂 tak to jsem ráda, že neměním chutě sama 🙂 asi jsem k tomu kynutému těstu musela dospět 🙂 teď bych ho pekla pořád 🙂 hezký zbytek dne. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    29. 1. 2017 v 18:38

    Dobrý večer Míšo, dnes upečeno a snědeno:-) Výborné, křehké, no prostě jako obvykle, když peču podle Vašeho receptu:-)
    Díky a těším se na další recepty. Mějte se hezky Dáša

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 1. 2017 v 18:42

      Dášo, klobouk dolů, to tedy byla rychlost 🙂 děkuji, jsem ráda, že chutnalo 🙂

      Odpovědět
  • rêve de vivre
    30. 1. 2017 v 6:17

    Som rada za každý dobrý recept na kysnuté cesto. Pár osvedčených mám a i tento určite vyskúšam. Andrea

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      30. 1. 2017 v 16:25

      Zkuste, je moc dobré 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    30. 1. 2017 v 19:07

    Dobrý večer Míšo, děkuji za Vaše super recepty! Máte je krásně popsané co a jak dělat a zatím co jsem pekla, tak se mi vše povedlo a ještě to sklidilo úspěch 🙂 Věnečky jsem pekla dnes a jsou teda moc dobré…ještě jsem dala dovnitř rozinky. Už se těším na další inspiraci 🙂 Mějte se krásně zdraví Hanka Hlůžová

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      30. 1. 2017 v 19:28

      Hanko, zdravím Vás, tak to mě moc těší, že věnečky chutnaly 🙂 a jsem moc ráda, že se Vám podle mých receptů dobře peče 🙂 mějte se fajn. Míša

      Odpovědět
  • Unknown
    6. 2. 2017 v 10:17

    U nás se taky snědly, jen jsem té skořice dala pro změnu moc 🙂 poučení pro příště.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 2. 2017 v 10:49

      Někdy se to zkrátka špatně odhaduje 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    20. 2. 2017 v 19:50

    Venecky se krasne povedly. Na rozdil od koblizku, ktere jsem ochutnala hned, pockam s ochutnavkou na rano! Nedalo mi to a pri pondelnim podveceru jsem vyzkousela oba recepty, ktere me z vasich poslednich lakaly. Tesim se na dalsi. Katka.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 2. 2017 v 7:25

      Katko, to jsem ráda 🙂 obdivuji Vás, já bych nevydržela a ochutnala i večer 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    16. 3. 2017 v 14:50

    Mám otázku môžem ich plniť aj nutelou? Jana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      16. 3. 2017 v 17:26

      Jano, myslím, že můžete 🙂 jen bych vynechala i to máslo 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      11. 4. 2017 v 10:15

      Maslo som vynechala,a boli vynikajúce. Plnila som ich aj kokosom aj škoricou a len sa po nich zaprášilo.

      Odpovědět
  • Anonymní
    5. 5. 2017 v 11:45

    Dobry den pani Milo, nebo jste se nechala prejmenovat na Misu?��
    recept vypada bezvadne. Uz mam doma zadelany kvas. Samo bez lepku. Doufam, ze vyjdou. Jeste takova debilni otazka. Jakou funkci v kynutem teste plni vajicko ci jen zloutek? Nezpůsobuje rychlejsi tvrdnuti? De kynutych test vajco ano ci ne? Nikde jsem se odpoved nedovedela. Dekuji Miroslava ��

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 5. 2017 v 16:27

      Miroslavo, zdravím Vás, moje křestní jméno je Michaela, tedy zkráceně Mila nebo Míša 🙂 Nikdy jsem nepátrala po významu vajíčka v kynutém těstě, všeobecně je známo, že je lepší dát jen žloutky, bílek způsobuje tvrdnutí těsta 🙂 v receptech, kde není vejce uvedeno, bývá obvykle majonéza, jogurt nebo smetana, zřejmě jako náhrada, ale je to jen má domněnka 🙂 Pěkný víkend.

      Odpovědět
  • Anonymní
    13. 10. 2017 v 7:31

    Znovu výborný , udělala jsem menší kuličky, byla to hrozná piplačka, ale výsledek úžasný. Dala jsem do nich i povidla a super. Musela jsem se smát, máte v receptu napsáno, že je přikrýváte utěrkou aby do druhého dne byly křehké. Manžel mi řekl , že to nemá cenu a všechny je snědl. Dneska peču znovu a zdvojte dávky a zkusím udělat náplň z ořechů. Zdravím Monča

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 10. 2017 v 10:18

      Mončo, moc děkuji 🙂 tak to jsem ráda, že chutnalo 🙂 a vůbec nevadí, že se všechno hned snědlo, naopak, to je dobře 🙂 záměrně mám recepty na menší množství, jsme malá rodina, tak není problém upéct z více dávek 🙂 mějte se fajn. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    17. 3. 2019 v 18:38

    Výborné věnečky, přidala jsem plátky mandlí a dala hodně skořice. Jana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 3. 2019 v 9:24

      Jano, díky 🙂

      Odpovědět
  • Lenka
    8. 4. 2023 v 13:32

    Milá Míšo, zrovna jsem upekla, zkouším poprvé, tak uvidíme, jak budou chutnat. Rozhodně mi tak krásně nenakynuly, ale vím, že nemám čerstvé droždí, což bude ten důvod. Mám dotaz k teplotě a způsobu pečení. Pečete klasicky na dvě plotýnky a nebo horkovzduch?
    Předem moc děkuji za odpověď a přeji krásné Velikonoce. Lenka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      10. 4. 2023 v 20:58

      Lenko, obvykle peču jen na horní a dolní ohřev. Nicméně i se sušeným droždím by mělo těsto dostatečně vykynout.

      Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ