Menu
Koláče / Kynuté těsto

Kynuté makové květy

Mák a makovou náplň buď milujete nebo nemáte rádi. Řekla bych, že není nic mezitím. Já patřím k té první skupině, mák miluju ve všech jeho podobách, ale nejradši ho mám jako nádivku či náplň do koláče nebo buchty. A musí ho být pořádná vrstva 🙂 Náplň nesmí být suchá ani drobivá, dobře ochucená, prostě značka ideál.

Když na tím tak přemýšlím, tak maková náplň může mnohé odradit právě tou přípravou 🙂 Přeci jen povidla se použijí rovnou ze skleničky, tvaroh se obvykle jen smíchá s cukrem a žloutkem … zatímco mák musíte uvařit, v horším případě i namlít 🙂 Zcela tomu rozumím, i já občas mívám stavy lenocha a do vaření se mi nechce (nejen máku).

Alternativou jsou hotové náplně, ale těm jsem se vždy zdaleka vyhýbala 🙂 Nicméně před časem jsem dostala na vyzkoušení novou makovou náplň od Dr. Oetkera a byla jsem velmi příjemně překvapená její chutí. Dokonce jsem provedla test na svých blízkých a tajně ji použila do těchto koláčů. A víte co, nikdo nic nepoznal 🙂

Náplň má velmi příjemnou chuť i konzistenci. Můžete ji použít rovnou ze sáčku nebo ji lehce naředit mlékem či vodou. Je možná nepatrně sladší, než bych udělala doma, ale protože v těstě je cukru málo, ve výsledku se to vyrovná. Příště bych určitě přidala ještě trochu rumu a citronovou kůru a bude dokonalá 🙂

K níže uvedenému receptu najdete na mém IG profilu také video postup 🙂

Kynuté makové květy (14 ks)

Kynuté těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 150 ml mléka
  • 1 balíček (7g) Sušeného droždí Dr. Oetker
  • 50 g cukru krupice
  • 2 žloutky
  • 65 g rostlinného oleje
  • 1/2 lžičky Citronová kůra Finesse Dr. Oetker
  • špetka soli

Prosátou mouku smíchejte se solí, sušeným droždím a cukrem. Přidejte vlažné mléko, žloutky, olej a citronovou kůru. Vypracujte hladké těsto, které nechte na teplém místě vykynout. Mezitím si připravte náplň a drobenku.

Maková náplň:

Makovou náplň společně s mlékem promíchejte do hladké konzistence.

Drobenka:

  • 35 g polohrubé mouky
  • 25 g cukru krupice
  • 25 g másla

Mouku s cukrem dejte do mísy a promíchejte. Přidejte na kousky nakrájené, lehce změklé máslo a
rukou vypracujte drobenku.

Dokončení

  • višně (mražené, kompotované)
  • vejce na potření

Vykynuté těsto rozdělte na 14 stejných kousků, každý vyválejte do bochánku a nechte pár minut zakryté utěrkou kynout. Následně je vytvarujte do placiček a rozdělte na ně makovou náplň.

Zabalte, spoje dobře přimáčkněte a spojem dolů položte na plech. Opět lehce prsty rozmáčkněte a koláček po celém obvodu několikrát (8x) lehce nastřihněte do kytičky.

Pomažte rozšlehaným vajíčkem, zasypte drobenkou a do středu dejte višni. Pečte v troubě vyhřáté na 190 stupňů (horní/dolní ohřev) asi 15-20 minut. Nechte vychladnout a podávejte.

Taky milujete mák a makové recepty? Na blogu jich najdete celou řadu, tak určitě nějaký vyzkoušejte 🙂

2 Comments

  • Adéla
    21. 11. 2022 v 10:32

    Dobrý den, dá se péct i z čerstvého droždí? Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      22. 11. 2022 v 9:43

      Ano, určitě, dává se ho obvykle 3x více, než sušeného, v tomto případě bude stačit 20 g.

      Odpovědět

Zanechte komentář