Menu
Koláče / Kynuté těsto

Kynuté makové květy

Mák a makovou náplň buď milujete nebo nemáte rádi. Řekla bych, že není nic mezitím. Já patřím k té první skupině, mák miluju ve všech jeho podobách, ale nejradši ho mám jako nádivku či náplň do koláče nebo buchty. A musí ho být pořádná vrstva 🙂 Náplň nesmí být suchá ani drobivá, dobře ochucená, prostě značka ideál.

Když na tím tak přemýšlím, tak maková náplň může mnohé odradit právě tou přípravou 🙂 Přeci jen povidla se použijí rovnou ze skleničky, tvaroh se obvykle jen smíchá s cukrem a žloutkem … zatímco mák musíte uvařit, v horším případě i namlít 🙂 Zcela tomu rozumím, i já občas mívám stavy lenocha a do vaření se mi nechce (nejen máku).

Alternativou jsou hotové náplně, ale těm jsem se vždy zdaleka vyhýbala 🙂 Nicméně před časem jsem dostala na vyzkoušení novou makovou náplň od Dr. Oetkera a byla jsem velmi příjemně překvapená její chutí. Dokonce jsem provedla test na svých blízkých a tajně ji použila do těchto koláčů. A víte co, nikdo nic nepoznal 🙂

Náplň má velmi příjemnou chuť i konzistenci. Můžete ji použít rovnou ze sáčku nebo ji lehce naředit mlékem či vodou. Je možná nepatrně sladší, než bych udělala doma, ale protože v těstě je cukru málo, ve výsledku se to vyrovná. Příště bych určitě přidala ještě trochu rumu a citronovou kůru a bude dokonalá 🙂

K níže uvedenému receptu najdete na mém IG profilu také video postup 🙂

Kynuté makové květy (14 ks)

Kynuté těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 150 ml mléka
  • 1 balíček (7g) Sušeného droždí Dr. Oetker
  • 50 g cukru krupice
  • 2 žloutky
  • 65 g rostlinného oleje
  • 1/2 lžičky Citronová kůra Finesse Dr. Oetker
  • špetka soli

Prosátou mouku smíchejte se solí, sušeným droždím a cukrem. Přidejte vlažné mléko, žloutky, olej a citronovou kůru. Vypracujte hladké těsto, které nechte na teplém místě vykynout. Mezitím si připravte náplň a drobenku.

Maková náplň:

Makovou náplň společně s mlékem promíchejte do hladké konzistence.

Drobenka:

  • 35 g polohrubé mouky
  • 25 g cukru krupice
  • 25 g másla

Mouku s cukrem dejte do mísy a promíchejte. Přidejte na kousky nakrájené, lehce změklé máslo a
rukou vypracujte drobenku.

Dokončení

  • višně (mražené, kompotované)
  • vejce na potření

Vykynuté těsto rozdělte na 14 stejných kousků, každý vyválejte do bochánku a nechte pár minut zakryté utěrkou kynout. Následně je vytvarujte do placiček a rozdělte na ně makovou náplň.

Zabalte, spoje dobře přimáčkněte a spojem dolů položte na plech. Opět lehce prsty rozmáčkněte a koláček po celém obvodu několikrát (8x) lehce nastřihněte do kytičky.

Pomažte rozšlehaným vajíčkem, zasypte drobenkou a do středu dejte višni. Pečte v troubě vyhřáté na 190 stupňů (horní/dolní ohřev) asi 15-20 minut. Nechte vychladnout a podávejte.

Taky milujete mák a makové recepty? Na blogu jich najdete celou řadu, tak určitě nějaký vyzkoušejte 🙂

22 Comments

  • Adéla
    21. 11. 2022 v 10:32

    Dobrý den, dá se péct i z čerstvého droždí? Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      22. 11. 2022 v 9:43

      Ano, určitě, dává se ho obvykle 3x více, než sušeného, v tomto případě bude stačit 20 g.

      Odpovědět
    • Marie
      7. 12. 2022 v 18:50

      dobrý den Míšo už jsem prošla tři různé obchody a nikde nemůžu sehnat makovou nápl ň ,kde jste koupila? děkují moc za radu Marie

      Odpovědět
      • Míša Landová
        8. 12. 2022 v 12:24

        Já jsem ji dostala přímo od Dr. Oetkera, protože recept vznikl ve spolupráci s nimi, ale viděla jsem ji v Tescu 🙂

        Odpovědět
        • Marie
          11. 12. 2022 v 17:44

          děkují moc dnes jsem už pekla podruhé a jsou nej nej ,makovou náplň jsem si udělala svojí musím vyrazit do tesca děkují za super recept jo a dnes jsem dělala pár makových a pár tvarohových .Těžko říct které jsou lepší 🙂

          Odpovědět
          • Míša Landová
            12. 12. 2022 v 8:54

            Tak to moc ráda slyším, také miluju vše kynuté a těžko říct, co je lepší, zda mák či tvaroh 🙂

      • Erika
        17. 3. 2023 v 9:55

        Makova napln se dá koupit v hypermarketu albert.. též jsem ji sháněla dlouho .,-ale sehnala. Koláče mají obrovsky úspěch

        Odpovědět
  • Veronika
    20. 12. 2022 v 0:08

    Dobry den, jaky je recept na makovou napln pokud bych si delala sama? Dekuji

    Odpovědět
  • Lenka Netušilová
    21. 1. 2023 v 17:07

    Dobrý den, dnes jsem vyzkoušela a chutnaly celé rodině. U vašich receptů je vždy zaručený úspěch ☺️

    Odpovědět
  • Šárka
    12. 3. 2023 v 9:34

    Dobrý den, další výřečný recept. Dělala jsem z čerstvého droždí a se švestkami, také výborné. Děkuji a těším se na další recepty k vyzkoušení.

    Odpovědět
  • Hedvika
    27. 3. 2023 v 19:33

    Zdravím Míšo, dle vašeho receptu se peče luxusně,atak se nebojím péci rovnou z dvojnásobné dávky.😊 Atak makové, ořechové a z hruškových povidel všechny náplně připravené doma a zadařilo se. 😉
    Pečení zdar 😊

    Odpovědět
  • Petra
    30. 7. 2023 v 6:52

    Přeji pěkné nedělní ráno… včera jsem upekla tyto koláčky na pouť, kterou budeme mít až příští týden a šup s nimi do mrazáku. Věřím, že budou stejně tak dobré jako včera. Nejraději by je rodina snědla hned, dcery navíc říkaly, že jsou roztomilé…. Pekla jsem ze 2 dávek a makovou náplň jsem si udělala podle receptu z makového závinu. Trochu těsta mi zbylo, tak jsem udělala malý koláč do kulaté formy jen s blumami a drobenkou a také výborný. Když jsem si šla ukrojit, že si dám ke kafi, tak nebyl….. krásný den…..

    Odpovědět
    • Míša Landová
      30. 7. 2023 v 8:09

      To se ani nedivím, že koláč rychle zmizel a věřím, že tomu tak bude i s koláči, až je vytáhnete z mrazáku 🙂

      Odpovědět
  • Petra
    12. 8. 2023 v 19:41

    Koláčky z mrazáku byly výborné, chutnali moc, dělala jsem i tvarohové s borůvkami a se švestkami. Pochvalu jsem sklidila i od dědy, říkal babi, ať si vezme recept…. Do této doby byly u nás přes kynuté těsto nejlepší babičky….. recept ale chtějí i ony….

    Odpovědět
  • Obdivovatelka
    19. 2. 2024 v 12:40

    Dobrý den,
    doporučujete péct na horkovzduch horní/dolní ohřev, nebo jen horní/dolní ohřev klasický?
    Děkuji a už se těším, až vyzkouším další z Vašich super receptů, kdy je úspěch vždy zaručen. 🙂

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 2 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ