Menu
Kynuté těsto

Vázané kynuté koláče

Vázané koláče nebo kynuté šátečky? Z mého pohledu jen dva odlišné názvy pro stejnou věc. Každopádně ať už jim budeme říkat jakkoliv, jsou z kynutého těsta a doslova nadupané tvarohovou a makovou náplní. Před pečením jsem je potřela rozšlehaným vajíčkem a po vychladnutí jen pocukrovala. Měla jsem se co držet, abych je jako klasické koláče neprolila rumovým máslem, ale vydržela jsem.

Co jsem ale bohužel nevydržela, bylo ochutnat ještě teplé 🙂 Nemůžu si pomoct, ale kynuté těsto patří poslední roky mezi mé nejoblíbenější. A pokud už si upeču občas něco pro sebe, je to obvykle právě kynuté. Náplně mám ráda všechny, ale obvykle vítězí klasika tvaroh a mák, protože to jedí všichni a suroviny mívám doma. Klidně ale použijte třeba ořechovou nebo povidlovou náplň.

MOJE TIPY:

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

  • do kynutého těsta používám ráda řepkový olej Máslová Manka od české firmy Fabio produkt
  • do pečení vždy vybírejte tvaroh v kostce, ideálně tučný, můj oblíbený je červený Jaroměřický
  • přestože mám doma mlýnek na mák, obvykle kupuji už mletý mák 100%, tedy bez přidaného cukru a dalších surovin
  • na pečení používám plech s keramickým povrchem Easy2clean, na který není potřeba dávat papír na pečení
  • po vychladnutí si několik koláčků zamrazím a vytahuji pak podle potřeby, jsou jako čerstvé

Vázané kynuté koláče (40 ks)

Kynuté těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 g/ml mléka
  • 100 g rostlinného oleje
  • 80 g cukru krupice
  • 30 g čerstvého droždí
  • 2 žloutky
  • 5 g soli
  • citronová kůra

Do vlažného mléka dejte lžičku cukru, rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek. Do mísy prosejte mouku, přidejte sůl a zbytek cukru.

Ke kvásku přidejte žloutky, olej, citronovou kůru a dobře promíchejte. Vlijte do mouky a vypracujte hladké a nelepivé těsto. Zakryjte fólií a nechte na teplém místě kynout, než zdvojnásobí svůj objem. Mezitím si připravte náplně.

Tvarohová náplň:

  • 250 g tučného tvarohu v kostce
  • 60 g cukru krupice
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce rozinek namočených v rumu
  • vanilkový extrakt

Všechny suroviny promíchejte do hladké konzistence, nakonec přidejte rozinky.

Maková náplň:

  • 100 g mletého máku
  • 200 ml mléka (polotučné, tučné)
  • 1-2 lžíce cukru krupice
  • ca. 40 g rozmixovaných piškotů
  • rum, citronová kůra

Mléko dejte do rendlíku a přiveďte k varu. Přisypte mák a za stálého míchání pár minut povařte. Vmíchejte cukr a odstavte ze sporáku. Přidejte citronovou kůru a nechte vychladnout. Pak vmíchejte piškotové drobečky a podle chuti rum.

Dokončení koláčů:

  • 1 vejce na potření
  • moučkový cukr

Vykynuté těsto si rozdělte na dva díly a každý rozválejte na lehce pomoučněné ploše do obdélníků asi 35×28 cm. Nakrájejte na čtverce 7×7 cm, celkem tedy bude z obou dílů 40 kousků. Do každého čtvrtce dejte lžičku náplně. Já jsem náplní nešetřila, takže jsem celou makovou rozdělila na první dvacet a tvarohovou na druhých dvacet čtverců.

Rohy těsta trochu vytáhněte a protilehlé spojte k sobě. Dobře přimáčkněte, aby se v troubě neotevřely. Rozložte na plech vyložený pečícím papírem (já pekla makové na plechu s nepřilnavým povrchem), a nechte zakryté utěrkou vykynout. Pak pomažte rozšlehaným vajíčkem a pečte po jednom plechu v troubě vyhřáté na 190 stupňů (horní/dolní ohřev) asi 15 minut, až hezky zezlátnou. Po vychladnutí pocukrujte.

Milujete kynuté těsto stejně jako já? Tak vyzkoušejte i jiný recept z kategorie KYNUTÉ TĚSTO.

16 Comments

  • Eva
    12. 2. 2024 v 12:15

    Dobrý den Míšo, miluji kynuté těsto. Koláčky vypadají skvostně, jistě tak i chutnají. Já mám ráda s drobenkou a ještě pokapané rumem.. :-)No ještě k tomu kynutému, po vánocích jsem dělala asi už 3x mazanec, ano podle vás 🙂 a v sobotu kynuté buchty. Je mi 67 let, peču ráda . Mám své recepty ale stále hledám novou inspiraci a vy jste moc šikovná :-). Mějte se hezky Eva.

    Odpovědět
  • Šárka
    13. 2. 2024 v 21:28

    Tak dnes upečeny a jsou luxusní. Všem doporučuji. Jen,Míšo,u nás by do toho chtěli pudinkovou náplň.
    Vím,že ji moc nevyhledáváte, ale nemáte tip na recept? Klasický recept na puding je v pečených šátečcích dost hutný. Děkuji.

    Odpovědět
  • Ilona Hofmanová
    14. 2. 2024 v 13:44

    Dobrý den Míšo,
    včera jsem pekla – klasiku mák a tvaroh s rozinkami , ale neodolala jsem a ještě potřela máslem s rumem . Byly výborné, jako vše od Vás.
    Peču moc ráda a s Vámi už roky. Vždy bylo vše skvělé a Vaše recepty jsou stálicemi v mém pekařském repertoáru.
    Oceňuji dobře psané postupy a i pěknou fotodokumentaci.
    Děkuji
    Ilona

    Odpovědět
    • Míša Landová
      16. 2. 2024 v 9:28

      Milá Ilono, moc děkuji za krásnou zpětnou vazbu 🙂 rum a máslo jim určitě neuškodí 🙂

      Odpovědět
  • Barbora
    17. 2. 2024 v 16:51

    Zdravím🤗Jedním slovem wooow♥️Vaše recepty miluji,dorty,rohlíky a dnes jsem zkusila koláče🤗Dál dělejte to,co děláte🙏♥️Sice se mi rozjely do všech stran,ale chuťově to byly skvělé😋

    Odpovědět
  • Irena
    19. 2. 2024 v 11:11

    Zdravím Míšo i já peču VŠE jen podle vašich receptů, protože máte dokonale přesně popsané recepty, když se dodrží postup i suroviny vždy záruka, že se to povede. Koláčky jsou luxusní, nadýchané neskutečná dobrota.

    Odpovědět
  • Michaela
    22. 2. 2024 v 17:44

    Další úžasný recept od vás do mé sbírky. Koláče jsou vynikající a krásně měkké. Moc děkuji a těším se na další vaši tvorbu a snad i někdy na společné potkání u vás na kurzu. 😍

    Odpovědět
  • Ivana
    27. 2. 2024 v 10:54

    Dobrý den Míšo, upekla jsem je a jsou vynikající, rozhodně jsem nestačila odložit si do mrazáku. Moc děkuji za recept.

    Odpovědět
  • Regi
    17. 6. 2024 v 11:37

    Kolacky jsou vynikajici! Uz jsem pekla nekolikrat. Pokazde se mi ale rozjedou 🙁 nevim, kde delam chybu, rohy testa k sobe vzdycky co nejvic primacknu (vzdycky dva protilehle k sobe), ale zacnou se rozjizdet uz pri kynuti pred pecenim. Cim to muze byt?

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 7 recenzí:

4.86

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ