Vázané koláče nebo kynuté šátečky? Z mého pohledu jen dva odlišné názvy pro stejnou věc. Každopádně ať už jim budeme říkat jakkoliv, jsou z kynutého těsta a doslova nadupané tvarohovou a makovou náplní. Před pečením jsem je potřela rozšlehaným vajíčkem a po vychladnutí jen pocukrovala. Měla jsem se co držet, abych je jako klasické koláče neprolila rumovým máslem, ale vydržela jsem.
Co jsem ale bohužel nevydržela, bylo ochutnat ještě teplé 🙂 Nemůžu si pomoct, ale kynuté těsto patří poslední roky mezi mé nejoblíbenější. A pokud už si upeču občas něco pro sebe, je to obvykle právě kynuté. Náplně mám ráda všechny, ale obvykle vítězí klasika tvaroh a mák, protože to jedí všichni a suroviny mívám doma. Klidně ale použijte třeba ořechovou nebo povidlovou náplň.
MOJE TIPY:
- do kynutého těsta používám ráda řepkový olej Máslová Manka od české firmy Fabio produkt
- do pečení vždy vybírejte tvaroh v kostce, ideálně tučný, můj oblíbený je červený Jaroměřický
- přestože mám doma mlýnek na mák, obvykle kupuji už mletý mák 100%, tedy bez přidaného cukru a dalších surovin
- na pečení používám plech s keramickým povrchem Easy2clean, na který není potřeba dávat papír na pečení
- po vychladnutí si několik koláčků zamrazím a vytahuji pak podle potřeby, jsou jako čerstvé
Vázané kynuté koláče (40 ks)
Kynuté těsto:
- 500 g hladké mouky
- 250 g/ml mléka
- 100 g rostlinného oleje
- 80 g cukru krupice
- 30 g čerstvého droždí
- 2 žloutky
- 5 g soli
- citronová kůra
Do vlažného mléka dejte lžičku cukru, rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek. Do mísy prosejte mouku, přidejte sůl a zbytek cukru.
Ke kvásku přidejte žloutky, olej, citronovou kůru a dobře promíchejte. Vlijte do mouky a vypracujte hladké a nelepivé těsto. Zakryjte fólií a nechte na teplém místě kynout, než zdvojnásobí svůj objem. Mezitím si připravte náplně.
Tvarohová náplň:
- 250 g tučného tvarohu v kostce
- 60 g cukru krupice
- 1 žloutek
- 2 lžíce rozinek namočených v rumu
- vanilkový extrakt
Všechny suroviny promíchejte do hladké konzistence, nakonec přidejte rozinky.
Maková náplň:
- 100 g mletého máku
- 200 ml mléka (polotučné, tučné)
- 1-2 lžíce cukru krupice
- ca. 40 g rozmixovaných piškotů
- rum, citronová kůra
Mléko dejte do rendlíku a přiveďte k varu. Přisypte mák a za stálého míchání pár minut povařte. Vmíchejte cukr a odstavte ze sporáku. Přidejte citronovou kůru a nechte vychladnout. Pak vmíchejte piškotové drobečky a podle chuti rum.
Dokončení koláčů:
- 1 vejce na potření
- moučkový cukr
Vykynuté těsto si rozdělte na dva díly a každý rozválejte na lehce pomoučněné ploše do obdélníků asi 35×28 cm. Nakrájejte na čtverce 7×7 cm, celkem tedy bude z obou dílů 40 kousků. Do každého čtvrtce dejte lžičku náplně. Já jsem náplní nešetřila, takže jsem celou makovou rozdělila na první dvacet a tvarohovou na druhých dvacet čtverců.
Rohy těsta trochu vytáhněte a protilehlé spojte k sobě. Dobře přimáčkněte, aby se v troubě neotevřely. Rozložte na plech vyložený pečícím papírem (já pekla makové na plechu s nepřilnavým povrchem), a nechte zakryté utěrkou vykynout. Pak pomažte rozšlehaným vajíčkem a pečte po jednom plechu v troubě vyhřáté na 190 stupňů (horní/dolní ohřev) asi 15 minut, až hezky zezlátnou. Po vychladnutí pocukrujte.
16 Comments
Eva
12. 2. 2024 v 12:15Dobrý den Míšo, miluji kynuté těsto. Koláčky vypadají skvostně, jistě tak i chutnají. Já mám ráda s drobenkou a ještě pokapané rumem.. :-)No ještě k tomu kynutému, po vánocích jsem dělala asi už 3x mazanec, ano podle vás 🙂 a v sobotu kynuté buchty. Je mi 67 let, peču ráda . Mám své recepty ale stále hledám novou inspiraci a vy jste moc šikovná :-). Mějte se hezky Eva.
Míša Landová
12. 2. 2024 v 12:53Evo, díky 🙂
Šárka
13. 2. 2024 v 21:28Tak dnes upečeny a jsou luxusní. Všem doporučuji. Jen,Míšo,u nás by do toho chtěli pudinkovou náplň.
Vím,že ji moc nevyhledáváte, ale nemáte tip na recept? Klasický recept na puding je v pečených šátečcích dost hutný. Děkuji.
Míša Landová
16. 2. 2024 v 9:27Tak to je skvělé 🙂 ano, znáte mě dobře, puding bych nedala :))) Na blogu mám ale recept na Pudinkoví šneci s rozinkami, tak náplň zkuste 🙂
Ilona Hofmanová
14. 2. 2024 v 13:44Dobrý den Míšo,
včera jsem pekla – klasiku mák a tvaroh s rozinkami , ale neodolala jsem a ještě potřela máslem s rumem . Byly výborné, jako vše od Vás.
Peču moc ráda a s Vámi už roky. Vždy bylo vše skvělé a Vaše recepty jsou stálicemi v mém pekařském repertoáru.
Oceňuji dobře psané postupy a i pěknou fotodokumentaci.
Děkuji
Ilona
Míša Landová
16. 2. 2024 v 9:28Milá Ilono, moc děkuji za krásnou zpětnou vazbu 🙂 rum a máslo jim určitě neuškodí 🙂
Barbora
17. 2. 2024 v 16:51Zdravím🤗Jedním slovem wooow♥️Vaše recepty miluji,dorty,rohlíky a dnes jsem zkusila koláče🤗Dál dělejte to,co děláte🙏♥️Sice se mi rozjely do všech stran,ale chuťově to byly skvělé😋
Míša Landová
18. 2. 2024 v 8:43Děkuji, příště více přimáčknout těsto k sobě 🙂
Irena
19. 2. 2024 v 11:11Zdravím Míšo i já peču VŠE jen podle vašich receptů, protože máte dokonale přesně popsané recepty, když se dodrží postup i suroviny vždy záruka, že se to povede. Koláčky jsou luxusní, nadýchané neskutečná dobrota.
Míša Landová
19. 2. 2024 v 11:24Milá Ireno, moc děkuji 🙂
Michaela
22. 2. 2024 v 17:44Další úžasný recept od vás do mé sbírky. Koláče jsou vynikající a krásně měkké. Moc děkuji a těším se na další vaši tvorbu a snad i někdy na společné potkání u vás na kurzu. 😍
Míša Landová
23. 2. 2024 v 9:42Míšo, moc děkuji a budu se těšit na setkání 🙂
Ivana
27. 2. 2024 v 10:54Dobrý den Míšo, upekla jsem je a jsou vynikající, rozhodně jsem nestačila odložit si do mrazáku. Moc děkuji za recept.
Míša Landová
27. 2. 2024 v 12:38Díky 🙂
Regi
17. 6. 2024 v 11:37Kolacky jsou vynikajici! Uz jsem pekla nekolikrat. Pokazde se mi ale rozjedou 🙁 nevim, kde delam chybu, rohy testa k sobe vzdycky co nejvic primacknu (vzdycky dva protilehle k sobe), ale zacnou se rozjizdet uz pri kynuti pred pecenim. Cim to muze byt?
Míša Landová
19. 6. 2024 v 8:23Nedáváte moc náplně? Také se mi některé občas rozjedou 🙂
Průměrné hodnocení z 7 recenzí:
4.86