Menu
Rolády, řezy, záviny

Kakaové řezy s hruškami a slaným karamelem

Původně jsem tyhle řezy na blog ani dávat nechtěla 🙂 byla to taková improvizace během „víkendového pečení“ s mojí kamarádkou Dášou ve stylu co dům dal. Jenže … řezy se povedly nad očekávání dobře. Nejen vzhledově, ale hlavně chuťově, prostě slaný karamel nikdy nezklame 🙂 Takže proč se o recept nepodělit. Ještě štěstí, že jsem si zapsala potřebné množství surovin :))

Základem řezů je kakaový piškotový plát. Hodil by se samozřejmě i klasický dortový korpus, ale když spěcháte, roládový plát je rychlejší 🙂 navíc nerada peču korpus do hranaté formy 🙂 Na promazání vám bude stačit jen mascarpone, smetana a slaný karamel, samozřejmě domácí. No a taky hrušky, nejlépe hezky zralé, šťavnaté, sladké. Vhodnou variantou je i hruškový kompot.

Takže jdeme na to 🙂 Jako první doporučuji připravit slaný karamel, klidně i den předem, aby stihl pořádně vychladnout. 

Slaný karamel:

100 g cukru krupice

45 g másla

60 ml smetany ke šlehání 33%

cca 0,5 lžičky mořské soli

Cukr dejte do menšího kastrolu a při nižší až střední teplotě nechte pomalu rozpustit. Míchejte dřevěnou vařečkou, až má hezky zlatavou barvu. Přidejte máslo rozkrájené na malé kousky a opatrně míchejte až se směs krásně spojí. Stáhněte z kamen, vmíchejte sůl a vlijte smetanu. Metlou dobře prošlehejte, vraťte na kamna a chvilku ještě provařte, aby byl karamel krásně krémový. Za občasného míchaní pak nechte zcela vychladnout. Množství soli je orientační, hodně záleží na chuťových buňkách každého z nás. 

Kakaový piškotový plát:

3 velká vejce, bílky a žloutky zvlášť

80 g krupicového cukru

80 g hladké mouky

2 lžíce kakaa (20 g)

vanilkový cukr

Troubu předehřejte na 200 stupňů, velký plech ca. 40×30 cm vyložte pečícím papírem.

Žloutky vyšlehejte s polovinou krupicového cukru a vanilkovým cukrem do husté pěny. Bílky vyšlehejte se zbylým cukrem na pevný sníh. Obě hmoty zlehka spojte a opatrně vmíchejte prosátou mouku s kakaem.

Hmotu rozetřete na připravený plech, ne příliš do tenka, a pečte v troubě předehřáté na 200 stupňů asi 8 minut. Po upečení plát sejměte z plechu, poprašte moukou a otočte na papír nebo utěrku. Nechte vychladnout, pak papír opatrně sloupněte.

Karamelový krém:

100 g mascarpone

100 g smetany ke šlehání min. 33%

140-160 g slaného karamelu – recept viz. výše

4 lžičky cukru krupice (případně více či méně dle chuti)

Mascarpone prošlehejte nejdříve se slaným karamelem, pak přilijte smetanu, přidejte cukr a vyšlehejte do krému. Podle chuti můžete případně přisladit. 

Smetanový krém s hruškami:

200 g mascarpone

200 g smetany ke šlehání min. 33%

1-2 lžíce cukru krupice

2 zralé středně velké hrušky, sladké a šťavnaté (možno i kompotované)

Mascarpone vyšlehejte společně s cukrem a smetanou do krému. 

Hrušky nakrájejte na hodně malé kousky.

Sestavení řezu

Vychladlý kakaový plát rozřízněte na dvě poloviny. První polovinu položte na tác a rovnoměrně na ni rozložte polovinu nakrájených hrušek. Pomažte karamelovým krémem, opatrně lžící, vtírejte krém i mezi hrušky. Přiklopte druhou polovinou plátu a lehce přimáčkněte.

Na plát rozložte druhou polovinu pokrájených hrušek a namažte asi 2/3 smetanového krému. Krém se snažte vetřít i mezi hrušky. Na tuto vrstvu pak natřete zbytek smetanového krému a hezky uhlaďte do roviny. Můžete lehce máznout i boky řezu. Nahoře na řezu můžete udělat vroubkovaných nožem nebo stěrkou ozdobné proužky. Dejte do lednice vychladit alespoň do druhého dne.

Před krájením dejte celý řez asi na hodinu do mrazáku (možná bude stačit i méně), bude se pak lépe krájet a řezy budou hezky hladké. Krájejte ostrým, hladkým nožem, po každém řezu nůž otřete. Pokud chcete mít kousky stejně velké, můžete si je odměřit pravítkem 🙂 a to není myšleno jako vtip 🙂

Řezy na fotografiích jsou připravené jen z poloviční dávky, měli byste jich tedy připravit jednou tolik. Zdobeno kouskem hrušky, bílou čokoládou s transfer folií a lískových oříškem glazovaným v cukru. 

recept na piškotový plát z knížky Velká domácí cukrářka

Vytisknout recept




31 Comments

  • Nela Procházková
    30. 8. 2017 v 7:44

    Wow, ty vypadají božsky! A v kombinaci se slaným karamelem, mňam 🙂

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    Odpovědět
  • Anonymní
    31. 8. 2017 v 13:47

    Dobrý den Míšo, nejprve jsem vám chtěla vyseknout obrovskou poklonu, jste opravdu profík a kouzelnice, s vašimi recepty jsem doma nešlápla vedle �� a chtěla jsem vás poprosit, zda byste nezveřejnila recept na růžové dortíčky které máte na poslední fotce u těchto řezů….o takové nějaké mě pořád prosí sestra ☺ předem děkuji a moc děkuji za vaše stránky. Hanka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      1. 9. 2017 v 20:05

      Hanko, zdravím Vás a moc děkuji 🙂 jsem ráda, že jsou recepty úspěšné 🙂 ty růžové dortíky, tak podobný recept na blogu už mám, jen jsem je tentokrát udělala bez čokoládové polevy, jen s průhlednou želé polevou, tu časem určitě také přidám na blog :)) a prohodila jsem náplně – malinový zvenku, čokoládý uvnitř – vikendovepeceni.cz/2014/07/malinovo-cokoladove-penove-dortiky.html 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      2. 9. 2017 v 16:33

      Mockrát děkuji určitě vyzkouším �� sestra i manžel už se nemohou dočkat…. mimochod on také sleduje vaše novinky a já pak peču….ale s vaším návodem to jde samo ������. Ještě jednou děkuji. Hanka

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      2. 9. 2017 v 18:38

      Děkuji, Hanko 🙂 to moc ráda slyším, že blog sleduje celá rodina 🙂 mějte se fajn. Míša

      Odpovědět
  • Michaela
    2. 10. 2017 v 11:46

    Dobrý den Míšo, řezy jsou nádherné. Mám v plánu je udělat tento víkend mamce k narozeninám. V popisu píšete,že jste je dělala z poloviční dávky. Množství,které uvádíte je tedy na poloviční dávku nebo celo?
    Děkuji za odpověď Michaela

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      2. 10. 2017 v 18:57

      Michaelo, zdravím a děkuji 🙂 množství je na celou dávku, jen řezy na fotografii jsou z poloviční dávky 🙂 pokud upečete podle receptu, bude jich jednou tolik než na fotce 😉

      Odpovědět
    • Michaela
      3. 10. 2017 v 10:00

      Míšo děkuji za upřesnění. Vyskytl se mi problém – včera jsem šla nakoupit potřebné suroviny a u nás opravdu nikde nemají máslo. Máte prosím radu co místo něj použít. Vím že máslo je máslo.
      Děkuji za odpověď. Michaela

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 10. 2017 v 18:57

      Vidíte, je tak drahé a ještě ho člověk nesežene 🙂 v tomto receptu je ho naštěstí málo, takže asi nejspíše nahradit Herou nebo něčím obdobným, ale vyzkoušeno nemám 🙁

      Odpovědět
    • Michaela
      6. 10. 2017 v 8:44

      Dobrý den Míšo,
      tak jsme včera večer chystali karamel (máslo jsme sehnali :-)), Zdá se mi,že je příliš hustý. Vychladl a přes noc se přilepil ke dnu kastrůlku. Mám strach,že nám v krému udělá hrudky. Můžete mi prosím poradit co s tím. Děkuji Michaela

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 10. 2017 v 9:28

      Zdravím, ano, karamel v lednici ztuhne 🙂 vydejte ho předem z lednice, pri pokojové teplotě zase změkne 🙂

      Odpovědět
  • Michaela
    6. 10. 2017 v 12:15

    Problém je v tom,že ani v lednici nebyl. Myslíte,že by stačilo před zamýcháním ho trošku zahřát na plotně? Děkuji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 10. 2017 v 12:18

      Tak to je zvláštní, zřejmě máte doma chladněji 🙂 protože při pokojové teplotě je taková táhlý, určitě ne tvrdý. Ano, můžete trochu zahřát, ale zase nesmí být moc teplý, aby se ve spojení se studeným krémem nesrazil – neudělal v něm kousky.

      Odpovědět
    • Michaela
      6. 10. 2017 v 12:21

      Moc děkuji. Doufám, že se dílo podaří 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    9. 3. 2018 v 16:06

    Dobrý den, prozradíte recept na ty hezké glazované oříšky? Vypadá to všechno mňamózně. 🙂 Děkuji Jana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      10. 3. 2018 v 8:12

      Jano, postup na glazované oříšky najdete v receptu na Mrkvový dort s javorovým sirupem

      Odpovědět
    • Anonymní
      10. 3. 2018 v 10:18

      Moc děkuji, ten dort jsem na Vašem blogu ještě nestudovala, tak proto ta nevědomost. 🙂 Jana

      Odpovědět
  • Tereza
    29. 11. 2019 v 7:55

    Dobrý den, poradila byste mi prosím 🙂. Chystám se na řezy o víkendu, ale budu je dělat v kulaté dortové formě, jaky průměr formy doporučujete použít? Moc děkuji 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      30. 11. 2019 v 16:47

      Zdravím, řezy jsou sestavené z roládových plátů a ty se nepečou ve formě, jen na papíru na plechu. Nicméně pak si je můžete do formy vykrojit.

      Odpovědět
    • Tereza
      1. 12. 2019 v 8:01

      Děkuji za odpověď, nevím proč jsem žila v přesvědčení, že se dělají v klasické formě 🙈. Řezy máte nádherné a už se těším na výsledek 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    4. 12. 2019 v 8:45

    Dobrý den,
    prosím Vás můžu slaný karamel i krémy udělat se 40% smetanou ke šlehání? Děkuji za odpověď. Hezký den Veronika

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 12. 2019 v 20:19

      Ano, klidně použijte 40% smetanu.

      Odpovědět
    • Unknown
      5. 12. 2019 v 9:43

      Moc Vám děkuji za rychlou odpověď. Hezký den. Veronika

      Odpovědět
  • Alis
    7. 12. 2022 v 11:25

    Dobrý den,
    pokud bych chtěla tento řez připravit jako dort v kulaté formě, půjde to? Jaký by měl být poměr pro standartní formu s průměrem 24 cm?
    Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      8. 12. 2022 v 12:19

      Řezy jsou sestaveny z roládového plátu, do kulaté formy budete mít příliš velký odpad, případně byste i mela upéct už pláty ve tvaru kruhu. Množství Vám ale neřeknu, nepekla jsem.

      Odpovědět
  • Eliška
    12. 12. 2022 v 19:09

    Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat, zda je krém dost silný na to, abych ho použila jako klasický krém do dortu, s použitím 40% šlehačky? Nebo zda by bylo potřeba přidat ztužovač, či si pomoct čokoládou.
    Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      13. 12. 2022 v 10:06

      Oba krémy jsou vhodné do běžné dortu. Ztužovač není potřeba, mascarpone mám dostatek tuku, aby krém podrželo.

      Odpovědět
      • Veronika
        12. 11. 2023 v 7:18

        Dobrý den, Míšo, ráda bych se zeptala pro jistotu, zda i mascarpone musí mít při šlehání s karamelem pokojovou teplotu, stejně pak následná šlehačka. Krém bez karamelu dělavam z chlazených produktů, tak se raději ptám, aby se případně nesrazil. Děkuji za odpověď 🙂

        Odpovědět
        • Míša Landová
          12. 11. 2023 v 18:42

          Mascarpone i smetana musí být vychlazené. Do karamelu po částech nejdříve vmíchejte mascarpone a až se to pěkně spojí přilijte smetanu a vyšlehejte. Karamel může být i trochu vlažný.

          Odpovědět
  • Míla
    19. 2. 2024 v 9:16

    Dobrý den, Míšo,
    opět mě Váš recept nezklamal, řezy měly velký úspěch. Děkuji Vám za inspiraci.

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 1 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ