Menu
Rolády, řezy, záviny

Pařížská roláda

Další povedená obměna mého oblíbeného pařížského dortu 🙂 Možná není roláda na první pohled tak atraktivní jako dort, ale chuťově určitě nezůstává pozadu. V porovnání s dortem je rychlejší a jednodušší na přípravu, servírovat můžete už pár hodin po „zatočení“. A pokud je na vás roláda příliš „čokoládová“, můžete přizdobit ušlehanou šlehačkou. 

Nemusíte se bát, že vám roláda popraská. Tato se stáčí za studena, po upečení jí jen překlopíte na pocukrovanou utěrku a necháte vychladnout. Potřete krémem a teprve pak zatočíte. Den předem je potřeba připravit pařížskou šlehačku, aby se stihla pěkně vychladit a následně šla dobře vyšlehat. 

Kakaový plát:

4 vejce, odděleně (velikost M)

90 g cukru krupice

20 g mletých lískových oříšků nebo mandlí

60 g hladké mouky

20 g kakaa

Troubu předehřejte na 195 stupňů, velký plech cca 40 x 30 cm vyložte pečícím papírem.

Žloutky vyšlehejte s polovinou krupicového cukru do husté pěny. Bílky vyšlehejte se zbylým cukrem na pevný sníh. Obě hmoty zlehka spojte a opatrně vmíchejte nejdříve mleté ořechy (mandle) a pak prosátou mouku s kakaem. 

Hmotu rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 8-10 minut. Po upečení plát sejměte z plechu, poprašte moučkovým cukrem a otočte na čistou utěrku. Nechte vychladnout, pak papír opatrně sloupněte.

Pařížská šlehačka (nutno připravit den předem):

320 ml smetany ke šlehání 33%

100 g hořké čokolády 55-60%

+ 2 lžíce mascarpone k našlehání

Čokoládu dejte do misky a zalijte horkou smetanou. Nechte pár minut odstát, pak vymíchejte do hladka. Poté ještě promixujte tyčovým mixérem a dejte do lednice alespoň na 8 hodin vychladit.

K vychlazenému základu pak přidejte mascarpone a vyšlehejte do pevného krému. Pozor, zvláště ke konci šlehat opatrně, na menší otáčky, aby se krém nepřešlehal a nesrazil. 

Krém rozetřete rovnoměrně na vychladlý kakaový plát (na stranu ze které jste sloupli papír) a pomocí pečícího papíru stočte do rolády. Zabalenou dejte do lednice odležet. Před servírování lehce pocukrujte moučkovým cukrem nebo poprašte kakaem a rozkrájejte na jednotlivé porce. Můžete podávat s ušlehanou šlehačkou. 

Přestože jsem se snažila krém rozetřít rovnoměrně, někde je ho trochu více, jak je patrno z fotografií. Určitě to ale ničemu nevadí, já bych třeba po takovém kousku hned sáhla 🙂

Vytisknout recept

27 Comments

  • U Ilonky
    24. 10. 2017 v 12:45

    Vyzkouším..Ilča

    Odpovědět
  • Unknown
    27. 10. 2017 v 8:32

    Dobrý den paní Mílo,
    nejprve Vám chci poděkovat za Vaše stránky. Ráda zkouším Vaše recepty.
    A chtěla bych se zeptat, jestli by bylo možné do této rolády doprostřed zabalit banán ? Jde mi o to, aby pak roláda nepopraskala. A ještě prosím, můj bratr má alergii na laktózu, šlehačka se dá sehnat bez laktózy, ale mascarpone asi ne. Tak lze do krému vynechat ? Děkuji za odpověď. Vladimíra Vašků

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      27. 10. 2017 v 13:36

      Vlaďko, zdravím Vás a děkuji za komentář 🙂 Myslím, že banán můžete klidně do rolády přidat, bude to taková obdoba kubánského dortu 🙂 z popraskání strach nemám, jen bude roláda silnější. Občas se dá koupit i mascarpone bez laktozy, nabízí např. Lidl, ale klidně ho můžete v tomto receptu vynechat. Já ho přidávám, protože je krém pak jemnější a je tam menší riziko přešlehání. Pěkný víkend. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    10. 11. 2017 v 15:26

    Dobrý den Mílo, původně jsem si k vám šla pro recept na roládu alá Míša řezy, protože syn ji miluje (a spoustu Vašich dalších obměn Míša řezů) a pak jsem narazila na tuhle, takže o víkendu upeču. Děkuji za skvělou inspiraci. Musím se ale také přiznat, že jsem Vám byla synovy letošní narozeniny "nevěrná" a zkusila recept na dortový korpus od jiné cukrářky. Buď jsem ale někde udělala chybu já, nebo jednoduše nebyl tak dobrý jako ten Váš. Takže pokorně se vracím k Vašim skvělým a vyzkoušeným (nejen) dortům 🙂 Krásný víkend, Lenka.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      11. 11. 2017 v 7:48

      Lenko, zdravím a moc děkuji za komentář 🙂 rolády jsou myslím obě skvělé, troufám si říct, že dětěm bude asi víc chutnat ta s tvarohem 🙂 Myslím, že není na škodu občas zkusit i jiný recept, člověk se pak alespoň ujistí, že ten stávající je super a není důvod měnit 🙂 také občas podlehnu pokušení a pak se vracím ke svým vyzkoušeným receptům 🙂 děkuji za důvěru a přízeň, krásný víkend. Míša

      Odpovědět
    • KATKA
      29. 3. 2023 v 12:37

      Dobrý den, chtěla bych s ejen zeptat, myslíte že by rolada snesla i Vaši obdobu parizskeho krému s čokoládou Ritter, kterou máte u pařížského dortu? Děkuji Mockrát. 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    20. 3. 2018 v 13:18

    Dobrý den, jak vysoký asi máte plát po upečení? Pekla jsem roládu s tvarohovým krémem se smetanou a čokoládou, ale plát nebyl moc vysoký a spíše více hutný než nadýchaný, za mě nic moc. Znám klasickou piškotovou roládu z polohrubé mouky, hladká mě proto ve všech receptech překvapila. Jana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      20. 3. 2018 v 16:05

      Jano, zdravím, přesnou výšku Vám neřeknu, nemám změřeno 🙂 nicméně hutný by určitě být neměl, spíše nadýchaný. Hladkou mouku používám do většiny piškotových těst a osvědčila se mi lépe, než polohrubá. Těsto se musí míchat velmi opatrně, jen ručně, aby zůstalo nadýchané. Nerozetřela jsem na příliš slabou vrstvu?

      Odpovědět
    • Anonymní
      24. 3. 2018 v 12:43

      Roztírala jsem na klasický velký plech ale ne po celé ploše, protože by to bylo moc tenké, tak nevím… Jana

      Odpovědět
  • Gabriela S.
    14. 4. 2018 v 2:08

    Byla vynikající!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 4. 2018 v 19:45

      Děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Anna M.
    2. 3. 2019 v 12:31

    Při pohledu na fotku mám pocit,že cítím vůni čokolády.

    Odpovědět
  • Kateřina Koudelová
    30. 1. 2021 v 14:34

    Dobrý den, myslíte, že by šla udělat bezlepková verze s rýžovou moukou? 🙂
    Předem děkuji za odpověď a přeji krásný víkend.

    Odpovědět
  • Alena
    23. 2. 2021 v 12:58

    Dobrý den,můžou se použít vlašské ořechy místo mandlí?
    A ve stejném poměru ?Děkuji Alena

    Odpovědět
  • Karolína
    4. 10. 2021 v 10:33

    Vynikající!

    Odpovědět
  • Hanina
    7. 10. 2022 v 11:00

    Teď jsem jí upekla,je skvělá,jen jsem měla také tenké těsto a při zapracovávání mouky a kakaa těsto dost spadlo i při velmi opatrném promíchávání,holt jsem levá,i tak je výborná

    Odpovědět
  • Bronislava Slaná
    21. 4. 2023 v 15:14

    Dobrý den Míšo,
    chtěla bych se zeptat, jestli existuje nějaký důvod, proč se nepovede pařížská šlehačka, a jestli by se tomu dalo předejít? Dělala jsem ji už několikrát (podle Vašeho online kurzu Jak se peče dort) a byla naprosto fantastická. A z toho se mi jednou nepovedla. Prostě nešla vyšlehat a po intenzivním sražení se nakonec srazila.
    Znovu jsem rozpustila, nechala opět do druhého dne vychladit, a zase nic.
    Šlehačku jsem měla vyždy 33%. Je možné, že by to udělala procenta u čokolády? Mám velký pytel čokoládových pecek z cukrářského obchodu, ale procenta tam neudávají. Ale u předchozích pokusů nebyl problém.
    Mascarpone jsem také nepřidávala.
    Budu moc ráda, za Vás názor…
    Děkuji, B. Slaná

    Odpovědět
    • Míša Landová
      24. 4. 2023 v 12:33

      Pokazit se dá všechno 🙂 Intenzivním snažením se přešlehá a srazí, to je jasné, ale když nejde vyšlehat, tak buď je problém ve smetaně nebo v čokoládě, event. málo vychlazené před šleháním. Procenta hrají rozdíl, ale určitě ne tak zásadní, aby to nešlo vyšlehat. Ale jestli jsem dobře pochopila, používáte vždy stejnou čokoládu, stejný postup, tak jedině Vy sama musíte vědět, co bylo v tomto neúspěšném pokusu jinak 🙂

      Odpovědět
  • Gabriela
    21. 7. 2023 v 19:42

    Je super. Delam opakovane. Ted jsem ale koupila cokoladu 78% kakaa. Co se stane? Dekuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      22. 7. 2023 v 8:25

      Krému bude hustší a hutnější a také málo sladký 🙂 dala bych určitě méně čokolády a možná přidala trochu cukru 🙂

      Odpovědět
  • Lenka
    18. 12. 2023 v 10:51

    Dobrý den Míšo, moc Vás zdravím a opět moc děkuji za super recept. Peču hned dvě rolády najednou a už jsem toho od Vás úspěšně upekla tolik, že celá moje rodina a okolí Vás zná a obdivuje všechny dobroty 🙂 . Také Vaše knihy posloužily jako krásný dárek. Přeji krásné Vánoce a ještě mnoho dalších úspěšných receptů pro nás všechny :).

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 2 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ